Høydepunkter på Radikal Portal i 2014

Illustrasjon: Christmas Stock Images

Året som gikk var et intenst år for Radikal Portal. Det var et år vi vokste i alle kanaler, og da rekordmange fikk øynene opp for oss.

Vegard Velle
Om Vegard Velle (12 artikler)
@VegardVelle er journalist. Han har gitt ut bøkene En annen verden er mulig og De nye korstogenes tid. Velle har vært styremedlem i Rødt, Fredsinitiativet, Norsk klimanettverk og Norges sosiale forum.

I 2013 var 254.000 besøkende inne på sidene våre. I fjor var det 639.000 personer, altså godt over dobbelt så mange. Til sammen 917.000 sidefremvisninger kunne vi skilte med i 2014. Det betyr at vi vokste svært hurtig.

Det betydde et travelt år. Vi fikk inn et renn av tekster som vi vurderte, redigerte, korrekturleste, illustrerte og fant bilder til. Litt av en jobb var det også å moderere debattene på sidene våre.

Ganske mange av tekstene våre sampubliserte vi med andre medier, spesielt Dagbladet, men også Aftenposten, VG og Klassekampen. Vi passerte to milepæler: en million sidevisninger og over 5000 følgere på Facebook.

Vi har helt klart truffet med nettsidene våre. Der danskene har Modkraft og svenskene Skiftet og Dagens ETC, har vi nå Radikal Portal.

Den største utfordringen for nettsiden, er hvordan vi skal finansiere den raske veksten vår. Vi tar gjerne mot gaver, men trenger også å finne mer stabile finansieringskilder. Vi har mange tanker og planer om hvordan vi kan bli bedre og ser frem til året vi er inne i.

Her er noen av høydepunktene på Radikal Portal i året som gikk:

Januar
Vi får en knallstart på året med avsløringen av nazinettsiden fyret.nu.

Vi påviser at nazister står bak nettstedet fyret.nu, som har begynt å vokse og nå ut til ganske mange, uten at folk er klar over hvem som står bak. Vi samarbeider med Dagbladet, som dekker våre avsløringer og som fortsetter der vi slapp. Saken blir fanget opp av en rekke andre medier, blant annet NRK P1 (Her og nå). AUFs Eskil Pedersen og andre politiske ungdomspartier advarer mot nettsiden.

Vi arrangerer debatten Er Frp et rasistisk parti? Der kårer vi også Bryggesjauerfrue og Maddam til Årets beste radikale blogger.

Februar
Vi følger opp Fyret-saken med blant annet Politisk terror i Norge etter 1945. Etter kort tid slukker nettstedet Fyret lysene for alltid. De tåler ikke offentlighetens søkelys.

Vi sampubliserer teksten Vi deltidskvinner med Aftenposten.

Mars
Vi publiserer teksten Hvorfor vi misunner de uføre. Teksten herjer blant fem mest leste flere ganger i løpet av året og ender som årets toppsak. Godt gjort Christian Torseth.

En kamp vi følger hele året, er den svært bitre og viktige havnestreiken. Vi velger side for havnearbeiderne og publiserer utallige bidrag, både tekster, videoer og bildeserier om solidaritet, blokader og streikebryteri på havna.

En annen konflikt, der vi tar stilling og får ut flere tekster, er i forbindelse med at kulturhuset i Rogaland inviterer nazigrupperingen Borgervernet Rogaland til debattmøte. Vi kritiserer SVs deltakelse i debatten. Konflikten får stor offentlig oppmerksomhet, og både Stavanger Aftenblad og NRK Radio lar oss fortelle hvorfor nazister ikke bør slippe til på offentlige taburetter.

Vi markerer kvinnedagen 8. mars med en tekst om reservasjonsretten og et velskrevet bidrag av feministveteranen Kjersti Eriksson, om sekstimersdagen.

April
To sterke og selvutleverende tekster blir lest av mange denne måneden: Det året jeg ble voldtatt og En helt vanlig voldtekt.

Mai
Vi markerer 1. mai med en tekst av den legendariske arbeiderlederen Marcus Thrane og en gjennomgang av Haymarket-massakren og historien bak arbeidernes internasjonale kampdag.

Vi offentliggjør vinnerbidragene fra skrivekonkurransen vår, som vi premierer med 10.000 til vinneren og 5000 til andreplassen. Vi får inn over 40 bidrag og arrangerer debattmøte. Dagbladet republiserer både vinnerbidraget Kvinna, Norge, 2014 samt andreplassen Hvordan er det å være kvinne i dagens Norge og tredjeplassen, Fasadekvinner, som får hederlig omtale av juryen.

Flere viktige tekster blir lest av mange denne måneden:

Litt tafsing tåler du vel, som blir sampublisert med Dagbladet og som ender opp som en av avisas ti mest leste saker i 2014.

Hvem eier Norge, som også blir spredd av Lesernes VG.

La djevlene brenne i helvete, om massakren gjennomført av fascister i ukrainske Odessa.

Lærerkampen mot KS er ikke over, som blir svært mye lest og delt av lærere som føler seg dolket i ryggen av sine egne tillitsvalgte i arbeidskonflikten med KS.

Vi begynner å motta grasrotandeler fra Norsk Tipping og Lotto. Folk kan føre oss opp som mottakere av sin andel. Du er herved utfordret og oppfordret!

Juni
Verdens bortskjemte drittunge, som oppsummerer regjeringen usosiale politikk, tar av, og VG republiserer den. Et annet populært innlegg om samme tematikk, er Tiggerforbud i velstående Norge.

I forbindelse med forball-VM, lister vi opp det mest radikale fotballaget i verdenshistorien. Saken treffer blink og fanges opp av flere latinamerikanske medier, som oversetter den til spansk.

Vi lanserer en musikkvideo: Tempelridder, av Akbar Kulturmarxist Grande.

Lærerkampen fortsetter, og dette innlegget, Jeg finner meg et annet yrke, tar fyr.

Et annet innlegg som blir heftig debattert er Kampen om pornokulturen. Dagbladet republiserer innlegget, og det ender som et av avisens ti mest leste i 2014.

Juli
Sommerferie

August
Vi kjører 50 FB-sider for deg som vil forandre verden og i forbindelse med valget i Sverige, Sverigedemokraterna, historien om et rasistparti.

September
I forbindelse med valget i Sverige, legger vi også ut Hva skjedde med den svenske modellen.

Vi irriterer oss over fiendebilder og publiserer denne: Sikkerhetspolitiets blinde flekk for fascisme.

Saken vår, Fra Sians facebooksider: -AUFs valgkomite bør henrettes, får stor oppmerksomhet og blir snappet opp av NRK og en rekke medier.

Statoil dropper sine giftige og forurensende investeringer i oljesanden i Canada. Vi feirer oljemarerittet med denne teksten.

Oktober
Vi bikker 1.000.000 treff på sidene våre.

Produksjonsenhet med liggesår, om dyrehold og kjøttproduksjon, blir lest av svært mange.

Vi skriver at Document arrangerer et foredrag på Deichmanske bibliotek i Oslo. Der skal den svenske kunstneren Lars Vilks lovprise nazipropagandaen til Dan Park. En rekke medier, inkludert SVT, henviser til vår dekning av saken. Vi organiserer, sammen med en rekke andre organisasjoner, en markering mot foredraget.

Vi deltar i en debatt med en rekke ledende folk i kulturlivet om bibliotekets rolle. Vi debatterer også saken i Dagens Næringsliv med Torgrim Eggen.

El & IT-forbundet (i LO) beslutter at de vil sette opp Wibeke Bergheims tekst, Kjære arbeidsgiver, som et teaterstykke. Dagbladet sampubliserer saken med oss.

Det alternative monster, om antivaksine-aktivismen, går som ei kule.

Banken Nordea lager en reklamesnutt som idylliserer guttetur på bordell. Vi tar opp saken i Gutter er gutter – og det har vi virkelig fått nok av. Teksten går viral, Dagbladet kjører den også, og det går ikke lenge før Nordea trekker og beklager kampanje-fadesen.

November
Vi passerer 5000 likes på Facebook.

Vi arrangerer eget møte på Globaliseringskonferansen, organisert av Norges sosiale forum. Radikal Portal innleder sammen med Bhaskar Sunkara, fra Jacobin Magazine, om temaet Radikale medier, et alternativ til konsernmediene?

Vi arrangerer skrive- og fotokonkurranse om KlasseNorge. Vi får inn over 30 bidrag, mange av dem er svært sterke. Vinneren er Dette er mine tanker og de står jeg for. Andreplassen er Sannheten er at vi spiser nudler og er blakke. Begge blir sampublisert med Dagbladet. Også Aftenposten skriver om klasseNorge.

Vi arrangerer debattmøtet: Hvordan føles det å leve i klasseNorge?

Regjeringen går inn for generell væpning av politiet. Vi publiserer Sigve got his gun, av Stein Lillevolden.

En annen populær tekst er Politiets flyktningjakt endte opp i min stue.

Vi kjører flere tekster om gaming, blant annet denne og denne.

Desember
Vi starter en viktig debatt om arbeidsinnvandring, som får gode svar, blant annet dette og dette.

Vi publiserer en rekke tekster om skolen i løpet av året. De engasjerer, for eksempel I dag var det tre barn som begynte å gråte i klassen.

Årets mest populære saker på nettsidene:
1. Hvorfor vi misunner de uføre
2. Produksjonsenhet med liggesår
3. Litt tafsing tåler du vel
4. Verdens bortskjemte drittunge
5. En helt vanlig voldtekt
6. Det alternative monster
7. Det året jeg ble voldtatt
8. Vi deltidskvinner
9. Hvem eier Norge
10. Jeg finner meg et annet yrke

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Høydepunkter på Radikal Portal i 2014

  1. AvatarMorten Johansen // 2015-01-24 kl 19:44 //

    Januar 2014: Fyret.nu. Denne heter Frieord.no i 2015 og drives av akkurat samme personene som også er involvert i Nordfront. Flott om dere kan følge opp saken.

  2. AvatarAaradhya Mishra // 2017-12-08 kl 09:37 //

    Wonderfull article really appreciating this post keep sharing
    How to Check the Warranty Status of an Apple Device Awesome post

Kommentarfeltet er lukket.