Statoil dropper tjæresand – endelig!

Foto: Tastycakes

Summen av protester, tekniske problemer, høye CO2-utslipp, kostnader og manglende rørledninger har fått Statoil til å skjønne at oljesandprosjektet var dødfødt - syv år etter alle andre.

Truls Gulowsen
Om Truls Gulowsen (8 artikler)
Truls Gulowsen er leder for Greenpeace i Norge, men kommenterer andre samfunnspørsmål for egen regning.

Dette er en stor seier for alle oss som har kjempet mot denne feilsatsingen i mange år. Kirken, WWF og Greenpeace har vært sentrale motstandere hele veien, godt hjulpet av Sametinget og stadig flere politiske partier.

Statoil annonserte i går kveld at de har bestemt seg for å fryse alle investeringer i Corner-feltet i Alberta i Canada i tre år og avskjediger 70 ansatte. Dette er det ene av de to gjenværende tjæresandprosjektene Statoil har i Canada etter at tre prosjekter ble solgt tidligere i år. Utvinningen på demonstrasjonsfeltet Leismer vil fortsette. Saken har også fått stor oppmerksomhet i canadiske medier.

Beslutningen er sannsynligvis spikeren i kista for Statoils tjæresand. Prosjektet har vært upoulært, ulønnsomt og klimaskadelig fra dag én. Når dette er over gleder vi oss til å se et tjæresandfritt Statoil som bruker ingeniørkraften til å skape klimajobber framfor klimaproblemer.

Statoils planer var å utvinne 200.000 fat per dag fra tjæresandfeltene innen 2020. Dagens nivå på Leismer er 20.000 fat, og vil nå ikke bli utvidet. Prosjektet er dødt. Summen av protester, tekniske problemer, høye CO2-utslipp, kostnader og manglende rørledninger for å få produktene på markedet har også fått Statoils kalkulatoroperatører til å se skriften på veggen, syv år etter alle andre.

Greenpeace har helt siden 2007 kjempet hardt mot at Statoil på vegne av den norske staten bidrar til å investere i en av de verste formene for oljeutvinning som finnes. Tjæresandprosjekter ødelegger enorme landområder, er i konflikt med urbefolkningen i Albertas rettigheter og utvinningen av oljen krever enorme mengder med energi.

Kampanjen har fått enorm støtte, og ingen, verken politikere, folk eller oljearbeidere, har ønsket å støtte Statoils tjæresandsatsing. Likevel har Helge Lund insistert på å fortsette, inntil i dag.

Nå er det viktigere enn noen gang at Staten og Tord Lien som eier tar mer ansvar for å sikre at Statoil ikke sløser bort gode penger fra norsk sokkel på klimaskadelige tapsprosjekter i utlandet og i Arktis. Klimajobber er framtiden, ikke stadig dyrere og mer forurensende fossilprosjekter.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned