Nazistapologet holder foredrag på Deichmanske bibliotek

Foto: J. P. Fagerback

Ytre høyre-nettsted har invitert en svensk kunstkritiker for å forsvare en straffedømt svensk nazist. Det skal skje på Deichmanske hovedbibliotek i Oslo.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (150 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal og styremedlem i Attac.

Det innvandringsfiendtlige nettstedet document.no har invitert den svenske kunstkritikeren Lars Vilks for å holde sitt forsvar for den straffedømte nazisten Dan Park. Forsvarsappellen skal holdes på det Deichmanske bibliotek, Norges største folkebibliotek, om en drøy uke. Park har drevet alt fra hyllest av Adolf Hitler og Anders Behring Breivik til holocaustfornektelse og jødehets. Dette under dekke av at det er kunst. Han ble dømt til 6 måneders fengsel for ‘hets mot folkgrupp’ av Malmø tingrett i august.

LES OGSÅ: DOCUMENT.NO OG NAZIKUNSTEN

Kunst, ifølge Document.no og Lars Vilks

Kunst, ifølge Document.no og Lars Vilks.

Document er kjent som plassen hvor den fascistiske terroristen Anders Behring Breivik i størst grad spredte sitt ideologiske tankegods og fant sine meningsfeller i kommentarfeltet. Ifølge nettsiden fortelles det at Vilks vil kritisere dommen, men det skrives ikke noe om hva Park har blitt dømt for bortsett fra at animasjonene «representerte «hat mot folkgrupp» (han ble dømt til «hets mot folkgrupp»). Document har tidligere publisert tekster som tar Park til forsvar, også da uten å nevne hva det er mannen står for og bak. Forsvaret skjer under ytringsfrihetens og den kunstneriske frihetens faner.

Jødehets
Utenfor det jødiske kapellet i Malmø hengte Park opp små bilder med hakekors på samt beholdere med påskriften «Zyklon B», navnet på gassen brukt for å drepe jøder gasskamrene i Auschwitz. Forståelig nok skapte dette frykt og bekymring i meningheten samt det jødiske miljøet i den svenske byen.

Holocaustfornektelse à la Dan Park.

Holocaustfornektelse à la Dan Park.

Selv om Park har en hang for å hetse jøder begrenser han seg ikke til det. Også afrikanere, muslimer og romfolk har blitt utsatt for hans hatefulle budskap. Park har uttalt at han «gillar at skämta om död och mord». Dette gir seg uttrykk i løkker rundt halsen på navgitte personer, deres ansikter i geværsikte eller hyllester for massemordere. Det i tillegg til ekstremt rasistiske og fornærmende animasjoner.

Mer "kunst".

Mer «kunst».

Lars Vilks og andre støttespillere
Foredragsholderen, Lars Vilks, er en svensk kunstner og kunstkritiker som er mest kjent for å ha tegnet profeten Muhammed som hund. Han har også laget sin egen versjon av det gamle antisemittiske motivet Judensau (jødesugga), som framstiller jødisk omgang med et svin, antatt å være en skittent dyr. Vilks versjon viser en gris med et menneskehode, hvor ansiktstrekkene er som på mellomkrigstidas antisemittiske propagandategninger.

Vilks og Document er ikke alene om å støtte Park, men de er ikke i spesielt godt selskap. Nordens mest voldelige nazistorganisasjon, Svenska Motståndsrörelsen (SMR), har stilt seg bak Park hele veien. SMR har ved en rekke anledninger stått bak voldsaksjoner i Sverige og deres avløper i Norge har også tydd til vold ved flere anledninger. Lederen er drapsdømte Klas Lund. Også nazistpartiet Svenskarnas Parti (SvP) har støttet den hetsdømte. Park har deltatt i demonstrasjoner i regi av SvP.

Documents rasisme
At Document støtter rasistiske uttrykk er ikke noe nytt. Hjemmesiden dreier seg i grove trekk om å lage propaganda mot innvandring til Norge og da spesielt muslimsk innvandring. Ved redaktør Hans Rustad har de riktignok beveget seg langt over linja for hva som er akseptabelt. De har uttrykt støtte for den rasistiske organisasjonen English Defence League; annonsert for Pamela Geller, grunnlegger av den rasistiske Stop Islamization og America; og publisert innlegg som hevder at somaliere er genetisk underlegne og kaller innvandrere for «muslimske kravmaskiner». Kommentarfeltene er i tillegg notorisk rasistiske og hatefulle.

Etter forrige tekst i Radikal Portal om Documents forhold til Dan Park ga Rustad en slags avstandstagen i skriftlig form. Han kalte Park «en tvilsom kunstner» som ikke vet hvor grensa går og at Park virker forstyrret. Viktigere synes imidlertid Rustad det er å fortelle at «meningsfellene til … radikalportal.no [gikk] amok  i Oslo og jaget jøder opp og ned Karl Johan».

Enda mer "kunst".

Enda mer «kunst».

Det er ikke første gang Rustad beskylder venstresida for antisemittisme, men det blir stadig klarere at jødehat ikke er annet enn en politisk brekkstang for ham og Document. Samtidig har det gitt ham et skinn av antirasisme og et verktøy som har gjort at han har kunnet slå tilbake med samme mynt mot sine motstandere. Mange har visst hele veien at det ikke er annet enn hykleri og hul retorikk. Nettstedets gjentatte støtte til en reinspikka antisemitt og hans apologeter bør imidlertid gjøre det allerede åpenbare klart for alle og enhver.

Avlys arrangementet!
Å arrangere et møte hvis formål er å legitimere nazistisk hat og skremmekampanjer mot uskyldige mennesker som ikke har gjort annet enn å bli født inn i en annen kultur, en annen religion, ha en annen hudfarge eller en annen politisk mening er motbydelig. Å skulle gjennomføre noe slikt i Norges største folkebibliotek er direkte sjokkerende!

Jeg kan ikke forstå noe annet enn at de ansvarlige på biblioteket ikke vet hva de har sagt ja til, men nå når de har blitt informert, bør de snarest kansellere arrangementet.

Hører ikke hjemme på et folkebibliotek.

Hører ikke hjemme på et folkebibliotek.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.