50 Facebooksider for deg som vil forandre verden

Foto: Eric Ward

Facebook har et utall gode sider du kan følge, blant annet innen klima og miljø, arbeiderrettigheter, samfunnsanalyse, feminisme og menneskerettigheter.

Wibeke Lund
Om Wibeke Lund (19 artikler)
Wibeke Lund har hatt en rekke tillitsverv i fagbevegelsen, blant annet som nestleder for LO i Tromsø. Hun har bakgrunn som dokument- og medieviter ved Universitetet i Tromsø.

Disse konkurrerer med tunge og pengesterke aktører om plassen i Facebooks nyhetsstrøm, og har ofte ikke det antall følgere de fortjener.

Så her slår vi et slag for de gode sidene du kanskje vil følge, som har små eller ingen budsjetter for reklame. Noen kjenner du nok til, andre har du glemt og andre igjen har du kanskje ikke hørt om. Vi fokuserer denne gangen på de nordiske. Her er vårt anbefalte utvalg:

1. Solidaritet med havnearbeiderne

Solidariserer du deg med havnearbeidernes kamp, ja da er dette Facebooksiden for deg. Her finner du daglige oppdateringer og mye godt stoff om den pågående kampen i Risavika, Mosjøen og Tromsø.

2. Bryggesjauerfrue

Og når havnearbeiderne er nevnt kommer vi ikke utenom Bryggesjauerfrue. Som den korte beskrivelsen av siden sier: Engasjert bryggesjauerfrue med blogg. Henne har vi såpass sansen for at vi kåret henne som en av to vinnere årets blogg.

3. Maddam

Og Bryggesjauerfrue delte prisen med Maddam, en blogg hvor 13 damer og flere gjestebloggere skriver om feminisme. Vi mener at Maddam gir oss samtidsfeminisme på sitt beste. Disse må du følge!

4. Attac Norge

Fra beskrivelsen til denne siden finner vi at Attac er en del av en global bevegelse for økonomisk rettferdighet og demokrati. Vi tror på folkelig engasjement som virkemiddel for en annen verden. Akkurat nå får du mye relevant info om TTIP.

5. Motmakt

Motmakt er en frihetlig sosialistisk organisasjon som bygger på solidaritet, direkte demokrati og direkte aksjon. Her får du daglige oppdateringer om pågående kamper i inn- og utland. En spennende side.

6. Kvinnefronten

Fra sidens beskrivelse finner vi at Kvinnefronten er en radikal feministisk organisasjon som vil forandre verden. En verden der kvinner er frigjorte vil være en ganske annen enn den vi har i dag, og det må omfattende forandringer til. Fin og aktiv side med mye godt feministisk stoff

7. Inte rasist, men

Dette er en av Sveriges raskest voksende Facebooksider, og de nærmer seg snart 100 000 følgere.  Av beskrivelsen av siden kan vi lese at de vil visa på den outtömliga källa av humor och fasa Sverigedemokraterna står för.

8. Modkraft.dk – Progressiv portal

Og selvsagt anbefaler vi Modkraft.dk., Fra beskrivelsen av siden kan vi lese at: Modkraft.dk har en ambition om at være venstrefløjens og de progressive bevægelsers uafhængige internetportal.

9. Under arbeid

Under arbeid er Feministisk nettmagasin for ungdom,  beskriver seg selv slik: Under arbeid er et nettmagasin for ungdom. Vi skriver ikke om lipglosstrender, lavkarbodietter eller muffinsoppskrifter. Aldri. Om du er på jakt etter lignende, henviser vi deg til resten av internettet. Da holder vi oss her!

10. Researchkollektivet INFO

Og selvsagt så må du ta en ekstra titt på Researchkollektivet INFO:

INFO er en venstreorientert researchgruppe som arbeider med å undersøke og avsløre fascistiske og rasistiske miljøer.

11. Miljøgruppa Davvin

Davvin er en nordnorsk miljøorganisasjon opprettet som en motreaksjon på nordområdesatsingens snevre fokus på lite bærekraftig industri og kortsiktig økonomisk vinning. Denne siden fortjener flere følgere!

12. Fordommer fordummer

Sakene på siden handler om fordommer og de alvorlige konsekvensene de kan få for dem som utsettes for dem. Noen av postene er tekster, bilder, nyhetsartikler eller videoklipp til ettertanke – og andre er bare til underholdning. At Fordommer fordummer, ja det er vi enige i.

13. Norsk Folkehjelp

Fordommer fordummer er driftet av Norsk Folkehjelp, og som vi finner i beskrivelsen av siden: Norsk Folkehjelp er fagbevegelsen humanitære solidaritetsorganisasjon. Her finner du mye godt stoff om de forskjellige kriser og konflikter i verden.

14. Palestinakomiteen Norge

Følger du situasjonen i Gaza og Palestina, ja da er dette siden for deg. God side med fyldige oppdateringer.

15. Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

Folkeaksjonen arbeider for å hindre oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Her finner du også en god oversikt med lenker til de forskjellige lokallag. Siden oppdateres ikke daglig, men her finner du relevant informasjon om hva som skjer når, når det skjer.

16. Manifest Analyse

Og selvsagt, Manifest Analyse, som beskriver seg selv slik: Manifest senter for samfunnsanalyse (Manifest Analyse) skal sette dagsorden i norsk politikk gjennom et kunnskapsbasert, folkelig opplysningsarbeid.

17. Fett

Fett er et feministisk tidskrift og dette er deres Facebook-side. Fra beskrivelsen kan vi lese at:  Vi vil være med på å skape et feministisk, offentlig rom for debatt, refleksjon, informasjon og tull. Vi vil engasjere feminister i alle leire, og ønsker å bygge ned gjerdene mellom akademia og aktivismen. Vær med å bygg ned gjerdene!

18. Natur og Ungdom

Dette er en spennende side, og det er ungdommen som skal arve jorden, ikke sant?  Følg store og små miljøkamper her.

19. Nei til EU

Nei til EU er stadig i beredskap for å holde Norge utenfor EU. Her diskuteres EØS-avtalen og TTIP friskt. Her får du daglige oppdateringer.

20. . Vepsen

Vi kommer selvsagt ikke utenom Vepsen: Vepsen kartlegger og eksponerer de antidemokratiske og hatefulle miljøene og gruppene i Norge. Lik Vepsen på Facebook og få alle oppdateringer. Hvorfor ikke følge den oppfordringen?

21. Grønne jenter

En grønn rosablogg! Grønne jenter ønsker å vise at det er kult og gøy å ta vare på miljøet. Bloggkollektivet består av 10 jenter i tjueårene som deler av sine vellykkede og mindre vellykkede forsøk på å være miljøbevisste verdensborgere. Denne liker vi!

22. Fri fagbevegelse

Fri Fagbevegelse gir det nyheter for fagbevegelsen og arbeidslivet, og oppdateres daglig. Denne må du følge!

23. Alliansfritt Sverige

Siden til Alliansfritt Sverige forteller oss at de vil Bevaka och upplysa om alliansregeringens öden, äventyr och dumheter. Flere oppdateringer daglig, ikke dårlig!

24. ETC-tidningarna

Denne siden sier de er for deg som är trött på den borgerliga dominansen inom medierna. Og det er du som oss lei av. Stor side med mange følgere og flere oppdateringer per dag.

25. Politism

Nok en svensk side som beskriver seg slik: Politism är en antirasistisk och feministisk sajt till vänster som verkar för ökad jämlikhet. Veldriftet side med daglige oppdateringer.

26. Magasinet for fagorganiserte

Dette er siden for Magasinet for fagorganiserte et medlemsbladet til alle organisert i Fellesforbundet, LOs største fagforbund i privat sektor. Her får du mye relevant informasjon om hva som skjer i arbeidslivet.

27. Fagbladet

Og nevner vi Magasinet for fagorganiserte, ja da må Fagbladet med, tidsskriftet til Fagforbundet. Følg de her.

28. Utrop – Norges første flerkulturelle avis

Utrop beskriver seg slik: Utrop er Norges første og eneste nettportal, avis og TV som har nyheter, underholdning og aktualiteter om det flerkulturelle Norge. Viktig side!

29. Foreningen av tolvte januar

Er du opptatt av Norges asyl- og innvandringspolitikk, samt arbeide for en human, rettssikker og inkl. behandling av flyktninger og asylsøkere i tråd med int. konvensjoner og asylinstituttets intensjoner er dette siden for deg.

30. Norges sosiale forum

Dette er siden til Norges Sosiale Forum: (NSF) har over 55 medlemsorganisasjoner og representerer et bredt spekter av organisasjoner innenfor solidaritets-, miljø-, kvinne- og fagbevegelse, samt partier og ungdomsorganisasjoner. Oppdateres ikke for ofte, men når det skjer noe.

32. Stopp hatet mot romfolket

En viktig side som fortjener flere følgere. Denne siden er for deg som tar avstand fra all hat, diskriminering og vold mot Romfolket i Norge.

33. LLH – Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner

Denne siden sier at Alle som støtter vår politikk og som vil bidra til at lesbiske, homofile, bifile og transpersoner skal slippe diskriminering og beskyttes av menneskerettighetene, i Norge og i verden, kan bli medlem i LLH. Vi trenger deg! Du kan jo starte med å følge siden deres.

34. Aktion mot deportation

Dette er nok en god svensk side og beskriver seg slik: Aktion mot deportation är en folkrörelse mot det våld som dagligen utövas i svenska medborgares namn.

35. Tidskriften Expo

Og for ikke å glemme Tidskriften Expo: Expo är den enda tidning som granskar och bevakar den högerextrema rörelsen i Sverige och Europa.

36. Antirasistisk senter

Antirasistisk senter er et uavhengig senter som jobber for et rettferdig samfunn uten diskriminering og rasisme. De kan du følge her for daglige oppdateringer.

37. Gaysir

Gaysir er Norges største nettsted for homofile, bifile og andre skeive. Du trenger ikke være homofil, lesbisk eller bifil for å bruke Gaysir. Så du  er velkommen til å følge de for mange spennede saker.

38. NOAH – for dyrs rettigheter

Vi må ikke glemme våre venner dyra. For NOAH er organisasjonen som alltid fremmer dyrenes sak, og som ikke er fornøyd med kompromisser på deres bekostning.

39. Folkeaksjonen mot matkasting

Visste du at Norske forbrukere kaster tilsvarende mengde mat som trengs for å hindre underernæring hos nesten fem millioner mennesker? Følg denne siden for mer kunnskap om problematikken.

40: Minding Animals Norge

Dette er en spennede side og slik beskriver de seg: Minding Animals Norge skal fungere som en bro mellom akademia og aktivisme, og være en norsk arena for det tverrfaglige feltet som studerer forholdet menneske-dyr.

41. Netavisen P77

Netavisen P77 er Den helt uafhængige netavis med fokus på ytringsfrihed, demokrati, radikalisering og konsekvenser for vort samfund og mennesker. Uavhengige nettaviser trenger vi flere av!

42. Tosseanstalten

Dette er en fanside for bloggen tosseanstalten. Tosseanstalten tager diverse tosser på nettet under kærlig behandling! Og du tenker sikkert, hva i all verden er en tosse? Det er en tulling, på dansk. Få oversikta over de største tossene her.

43. Researchkollektivet Redox

Redox forteller at de er en venstreorienteret, antifascistisk researchgruppe.

Vores navn er en sammentrækning af ordene research og dokumentation. Vi graver i den yderste højrefløjs aktiviteter og strukturer, og derefter publicerer vi vores resultater.

44. Libertære Socialister 

Dette er norske Motmakts søsterorganisasjons side, og de beskriver seg slik: Libertære Socialister (LS) er en føderation af selvstændige lokalgrupper, som søger af fremme kampen for den libertære socialisme; et statsløst socialistisk rådssamfund baseret på føderalisme og direkte demokrati.

45. SUF – Syndikalistiska Ungdomsförbundet

SUF har dette å fortelle om sin side: En sida för alla oss som gillar SUF, Syndikalistiska Ungdomsförbundet. Medlemmar, icke-medlemmar, fd. medlemmar, sympatisörer och andra vänner till SUF är välkomna! 🙂 Smilefjes! Dette er ungdommen det, følg de da vel 🙂

46. SAC Syndikalisterna

I SAC är det vi på golvet som är facket. Enkelt og greit!

47. Norges Fredsråd/Norwegian Peace Council

I dag er Norges Fredsråd møteplassen for fred . Møteplassen der meningsfeller og motstandere kan møtes til debatt og gjensidig opplysning. Dette er en veldriftet side som du bør følge.

48. For velferdsstaten

Vi er selvsagt for velfredsstaten, og de forteller at deres mål er et samfunn med arbeid til alle, rettferdig fordeling og velferdsordninger der ingen faller utenfor. Fyldige og varierte oppdateringer.

49. Fredsinitiativet

Fredsinitiativet er ein allianse av organisasjonar, lokale grupper og enkeltpersonar som arbeider for fred og mot åtakskrig. Ta et initativ for fred og få god hjelp fra denne siden.

50. Karlsøyfestivalen

Helt til slutt inviterer vi dere på festival, nemlig Karlsøyfestivalen, og slik beskriver de seg: Karlsøyfestivalen er en fest for og ei feiring av alle positive motkrefter! Den skal gjenspeile, gjenskape og fremme alle de alternative kreftene som kjemper for en annen og bedre verden preget av solidaritet, medfølelse og kjærlighet.

Og vi vil selvsagt nevne oss sjøl også, og slik beskriver vi oss: Radikal portal er et partipolitisk uavhengig nettsted drevet av personer som ønsker et mer rettferdig og miljøvennlig samfunn, både i Norge og verden. Vårt mål er å skape et forum for debatt og samtale, der analyser, historier og nyheter som ellers får lite plass på nettet kan bli løftet fram.

Dette er vårt utvalg, og det finnes selvsagt flere gode sider, og vi oppfordrer deg til å anbefale de til oss og våre lesere i kommentarfeltet under.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned