Hvorfor reproduserer norsk media amerikansk propaganda for kupp i Venezuela?

Med bilder av kolombiansk blokade av ei bro hevder norsk media at Venezuela nekter nødhjelp til eget folk. Donald Trump har nylig ansatt en Venezuela-ansvarlig som har brukt påstått nødhjelp for våpensmugling til dødsskvadroner.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

«Slik stenger Venezuela grensa» meldte NRK 6. februar. Da er det jo rart at de viser et bilde av sperringer som står på kolombiansk side av grensa, som venezuelanske myndigheter umulig kan ha satt opp. I saken hevder statskanalen at Tienditas-broa «er stengt av Venezuelas militære». Det er det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press som har tatt bildet i saken og laget nyheten NRK ser ut til å basere sin sak på. AP-artikkelen er skrevet fra Colombia hvor også foto og video er tatt fra. Det vanskelig å skjønne at ingen fra AP har forstått hvilken side av grensa de sjøl og sperringene har stått på.

LES OGSÅ: Norge må ta avstand fra sanksjonene og USAs innblanding i Venezuela

Lett å finne ut av
Man ser tydelig at kontainerne, sperringene og steinene brukt for å stenge av trafikk på broa står rett over elva. Google Maps viser klart at grensa går et stykke inn på venezuelansk side av elva så området hvor vannet renner under broa er ene og alene kolombiansk.

Veisperringene som Venezuelas hær skal ha stått bak er langt inne på kolombiansk territorium ifølge Google Maps.

Dette er ikke vanskelig å finne ut, sjøl for folk som verken har vært i Colombia eller Venezuela. Det klarte nemlig Justin Emery, en skribent uten spanskkunnskaper, å gjøre 8. februar.

Dagen etter viser FAIR — en amerikansk organisasjon og publikasjon for kritikk av pressen — at saken har flere problematiske aspekter enn den sterkt misledende omtalen. Det viser seg nemlig at
1) Både FN og Røde Kors har bedt USA ikke presse på for å levere nødhjelp til Venezuela uten Maduro-regjeringas godkjenning.
2) USAs nyutnevnte Venezuela-utsending tidligere har drevet med våpenstøtte til dødsskvadroner for at de skulle begå statskupp og at denne støtta nettopp har vært skjult som nødhjelp, solgt inn til media og opinionen som en handling av hjertevarme og omsorg overfor lokalbefolkninga i landet hvis regjering USA ønsker å styrte.

LES OGSÅ: I 20 år har USA forsøkt å velte Venezuelas regjeringer — nå prøver de igjen

Vil ikke ha politisk nødhjelp
Det internasjonale Røde Kors gir hjelp til venezuelanere både i Venezuela og til de som har utvandra til Colombia på grunn av de vanskelige forholdene i hjemlandet.

— Vi er ikke en type implementeringsvirksomhet for noen donor, særlig ikke for å implementere ting som har en politisk tone, uttalte Det internasjonale Røde Kors’ direktør for globale operasjoner, Dominik Stillhart, til AP.

Røde Kors uttaler også at deres operasjoner vanskeliggjøres av den politiske situasjonen og at samt at hjelpa til Venezuela må avskjermes fra den politiske diskusjonen. USA har erklært at de vil gi nødhjelp når den sjølutnevnte presidenten, Juan Guaidó, ønsker det.

FN har på sin side understreket at det er Nicolás Maduro som er Venezuelas president. De fastlår også den humanitære hjelpa ikke må politiseres og «være uavhengig av politiske, militære eller andre mål.»

LES OGSÅ: Trekk sanksjonene mot Venezuela

En historie med våpensmugling som nødhjelp
Donald Trumps ansettelse av Elliot Abrams som Venezuela-utsending har allerede blitt kritisert kraftig fra flere hold. Abrams var involvert i Iran-Contra-skandalen. De narkofinansierte paramilitære gruppene, Contras, hadde egne dødsskvadroner og begikk grufulle massedrap og andre overgrep mot sivilbefolkninga i Nicaragua. Høyreekstreme Contras blei hele veien støtta av USA for at de skulle styrte de venstreorienterte Sandinistene som satt i regjering. Sia det var vanskelig å gjennomføre støtta på en lovlig måte skjedde en rekke operasjoner i hemmelighet. I Iran hadde islamister på dette tidspunktet nettopp gjennomført den islamske revolusjonen og var utsatt for en våpenembargo av USA. På tross av dette var Elliot Abrams og andre involvert i en sammensvergelse hvor de solgte våpen til islamistdiktaturet og kanaliserte inntektene fra salget til Contras.

FAIR siterer en New York Times-artikkel fra 1987:

«Assisterende minister Elliot Abrams har forsvart sin rolle i å autorisere frakten av våpen til nicaraguanske rebeller på en flyvning for humanitær hjelp, med forklaringa at den var «helt etter boka».

Mr. Abrams snakket på en pressekonferanse på lørdag som svar til uttalelser av Robert Duemling, tidligere sjef for utenriksdepartementets kontor for humanitær hjelp til Nicaragua, som sa at han to ganger hadde gitt ordre om at fly skulle frakte våpen til Contras på en hjelpeflyvning etter anvisning fra Mr. Abrams tidlig i 1986.»

Abrams blei dømt for å ha tilbakeholdt informasjon fra Kongressen, men benådet av George Bush Sr.

Venezuelanske myndigheter meldte forrige uke at de tok et amerikansk fly som smuglet våpen inn i landet. Dette etter at opposisjonelle har bedt USA om våpenhjelp.

Mike Pompeo og norsk media i tandem
Ikke overraskende har den misvisende og løgnaktige nyheten til AP blitt publisert og referert til av de største mediene verden over. Med tanke på sakens budskap er det heller ikke overraskende at den har blitt brukt av USAs utenriksminister Mike Pompeo for å fyre opp om USAs kuppstøtte og om krigstruslene fra ham og president Trump.

Vinklinga til Pompeo er skremmende lik den til statskanalen. Det skal sies at NRK har moderert sine påstander noe ved at de fem dager etter saken først blei publisert presiserer at de ved nærmere undersøkelser har funnet ut at broa aldri har vært i bruk. Det er særs utilstrekkelig, men mer en de fleste andre medier har gjort.Også VG, Aftenposten, NTB, Dagsavisen med flere har reprodusert APs falske historie som har vist seg ikke å fungere som annet enn rein propaganda for et USA-støtta kupp.

Norske medier har nok en gang fungert som videreformidlere av USAs propaganda, ikke bare i tilfellet om Tienditas-broa, men i deres tilnærming til Venezuela etter at en kar som ikke en gang har stilt til presidentvalg har påstått at han er landets rettmessige president, og gjennom de 20 årene etter at Hugo Chávez først kom til makta i landet.

Amerikanske myndigheter bryr seg ikke det spøtt om folk i Venezuela. Hvis de hadde gjort det ville de aldri innført sanksjoner som har ført til omfattende mat- og medisinmangel i landet. Trumps administrasjon har innrømmet at de er ute etter Venezuelas olje og for alle som vet noe om Latin-Amerikas historie er man klar over at USA sjeldent lar en sjanse for å kvitte seg med ei venstrevridd regjering unnslippe. Hvorfor norsk media i flokk nå synes å tro at Donald Trump har det venezuelanske folks velferd i tankene når han utformer utenrikspolitikken er knapt til å tro.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Hvorfor reproduserer norsk media amerikansk propaganda for kupp i Venezuela?

  1. AvatarLarsBirkelund // 2019-02-17 kl 14:24 //

    Hvorfor reproduserer norske media amerikansk propaganda for kupp i Venezuela? Eller hvorfor bjeffer hunder, hvorfor mjauer katter osv?

    Det er fordi det er i deres vesen, som det er i norske mediers vesen å etterplapre USA/NATO/EU-mediene. Dette mens de demoniserer medier som bedriver kritisk journalistikk ift Norge/NATO/EUs politikk overfor land som Venezuela, Syria, Russland osv.

Kommentarfeltet er lukket.