Kjære Arbeidsgiver

Bilde: Scott Ehardt

Kan jeg få jobbe her? Om jeg gjør akkurat som du sier? Om jeg gjør meg bitteliten og gjør det jeg skal pluss litt til?

Wibeke Lund
Om Wibeke Lund (19 artikler)
Wibeke Lund har hatt en rekke tillitsverv i fagbevegelsen, blant annet som nestleder for LO i Tromsø. Hun har bakgrunn som dokument- og medieviter ved Universitetet i Tromsø.

Kan jeg få jobbe her neste måned? Kan jeg få kontrakt på en måned til? Jeg må ha penger til husleie skjønner du, til en plass å bo. Jeg bor ikke dyrt, jeg bor på hybel, jeg trenger ikke mye. Jeg fikk avslag på huslån i banken for jeg har bare denne kontrakten. Den holdt ikke. Den går ut om 14 dager. Vær så snill?

Kan jeg få jobbe her om jeg løper litt fortere? Og jobber enda mer? Du ser jo jeg tar alt av helgevakter og alle vakter du ikke har fått dekka opp. Du husker jeg jobba julaften? Og nyttårsaften? Jeg håper det for du kalte meg fleksibel. Du husker jeg jobba 17 timer den gangen? Jeg gjorde det for at du ba om det. Jeg gjør som du sier jeg. Jeg fikk vondt i beina etterpå og det var litt vanskelig å sovne etter vakta. Men neste dag var jeg nesten like fin, og jobba ekstra igjen. Du så det?

Kan jeg få jobbe her om jeg skjuler hvor vondt jeg har i nakken? For jeg bekymrer meg sånn for å ikke ha jobb neste måned. Det setter seg der. Jeg trenger penger. For jeg skulle så gjerne ha vært en tur til tannlegen. Jeg har litt vondt i ei visdomstann. Og det er jo bare fattigfolk som har dårlige tenner. Jeg vil ikke ha det. Jeg er ikke fattig, er jeg det?

Kan jeg jobbe her om jeg lover på tro og ære at jeg aldri blir gravid? Jeg kan ikke det for da vil du jo ikke forlenge kontrakten min. Du har jo ikke bruk for meg om jeg blir borte ett år. Det koster deg penger. Jeg skjønner jo det. Ja, jeg vet du er sint på henne som ikke fortalte at hun var gravid da du ansatte henne. Jeg er ikke slik. Vær så snill å tro meg.

Kan jeg jobbe her om jeg lar være å fagorganisere meg? Jeg tørr ikke det, for du har sagt det er dyrt og at du ser helst at vi lar være. Jeg vil ikke si deg i mot. Jeg trenger lønna du gir meg. Jeg skal ikke si til noen hvordan jeg har det. Jeg skal ikke si noe om hvordan de andre har det heller. Mine kollegaer. Jeg skal ikke si noe om hva du sa til henne, hun du kalte det svakeste leddet. Hun som kommer seg etter brystkreftoperasjonen du vet. Jeg syntes du var slem da, og jeg så på henne at det gjorde vondt. At du sa det. Men jeg skal ikke si noe.

Kan jeg få jobbe her om jeg ikke sier noe om at vi jobber for lange dager og for mye overtid? Jeg skal ikke si noe om at lønna kommer for seint noen ganger heller. Eller det at vi ikke har verneombud. Jeg skal ikke si noe. Jeg lover.

Kjære arbeidsgiver, jeg trenger ikke mye. Jeg bruker heller ikke mye. Jeg er så bekymra, jeg må jo spare alt det jeg får med deg. Jeg vet jo ikke hva jeg har neste måned. Det er så vanskelig å vite. Ikke svarer du meg heller når jeg spør. Enda så redd jeg er for å spørre. Men da jobber jeg bare enda mer. Du ser det? Jeg er her hele tiden jeg. Aldri sammen med venner. Bare på jobb. Og jeg tar telefonen i det øyeblikk du ringer meg og spør om jeg kan komme på jobb. Jeg er alltid hyggelig da. Du merker det? Jeg vil jo bare jobbe for deg. Jeg trenger penger for å leve.

Ser du meg ikke? Jeg står jo her, med bøyd nakke.

SE OGSÅ: Kjære arbeidsgiver – et lite teaterstykke om slaveri

Din egen lykkes smed
Akkurat som forventet går Høyre og Fremskrittspartiet, med arbeidsminister Robert Eriksson i front, til angrep på arbeideren med trusler om flere midlertidige stillinger. Og foran seg skyver han svake grupper som unge, eldre, arbeidsinnvandrere og de med nedsatt funksjonsevne under dekke at de får prøve seg. Absolutt ingenting viser at det på noen måte blir enklere for disse å få en god og trygg plass i arbeidslivet med midlertidige stillinger. Det vi ser her er de mørkeblå sitt sanne ansikt, der de går inn for bruk og kast av arbeideren. Alt for egen vinning skyld og profitt for arbeidsgiversiden.

Arbeidstilsynet advarer også der de påpeker at arbeiderne vil få betydelig større utfordringer med helsa, og vi vil få en høyere andel arbeidsulykker med et slik angrep på arbeidsmiljøloven. Men her prater de for døve ører for arbeideren kan skyves over på trygdeytelser om han ikke makter det kjøret det legges opp til. Og igjen, vi har jo alle hørt at velferdsstaten ikke er bærekraftig, og ytelsene må kuttes. Så hvor står arbeideren da? Jo, jobb til du stuper, og stuper du er det ikke vårt problem. Klar deg sjøl! Vi vil uansett erstatte deg med billig arbeidskraft fra EU via EØS-avtalen. Vent å se.

Samtidig åpnes det også opp for mer pålagt overtid, fra 10 timer i uka i dag, til 15 timer, og fra 25 timer til 30 timer i måneden. Mer søndagsjobbing må du også regne med da de vil forandre ordlyden i arbeidsmiljøloven fra forbud mot søndagsarbeid med mindre arbeidets art gjør det nødvendig, til søndagsarbeid er tillatt når arbeidets art gjør det nødvendig.

Vi må blir mer fleksible, sier Eriksson. Ja, det var det min tidligere arbeidsgiver kalte meg også, da jeg var midlertidig ansatt, og det svei i nakken og beina mine verka.

Jeg ser at mange av oss betegner disse angrepa som at vi skal tilbake til den tiden vi sto med lua i hånda. Lua la vi fra oss for mange tiår siden, men det er så, vi skal uansett stå med bøyde og vonde nakker foran arbeidsgiver i tiden fremover om de mørkeblå får det som de vil.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

11 kommentarer på Kjære Arbeidsgiver

 1. AvatarChristine Mathiesen // 2014-10-03 kl 13:55 //

  Bra skrevet! Jeg har selv sett tendensen i arbeidslivet. Unge mennesker i vikariatskontrakt, 1 måned av gangen. Ikke får de huslån, ikke får de trygghet. Skammelig i verdens rikeste land.

  • Norge er ikke verdens rikeste land. Vi ligger på en fjerdeplass, og synker stadig, i takt med afrikansk/arabisk masseinnvandring, samt tapt arbeid/bosted til disse, og alle de som kommer gjennom Schengenavtalen som «arbeidsinnvandrere». Vi er heller ikke det beste landet å bo i, der er vi på 3 plass, og synker stadig. Og ifølge Global Peace Index, så er vi ikke det fredligste landet heller. Der er det Island og Danmark på flrste og andreplass. Er ganske lei av folk som synger de samme utdaterte strofene enda ang. vårt lands «enorme rikdom, og vi burde skamme oss for både det ene og det andre, osv»…. den eneste tendensen i arbeidslivet som betyr noe her i landet, er hordene med flyktninger som strømmer på, de skal alle ha en jobb, og et sted å bo, og sted å spise, og skoleplassser for sine 10 barn, osv.- samme med alle disse schengen-innvandrerne. Det er ingen trygghet lengre i Norge, på noe plan. Og det er ikke bare unge mennesker som jobber i vikariater/midlertidige kontrakter/bemanningsbyråer. Det er ingen stolthet i å være Norsk lengre, eller for landet. Det har ødelagt samholdet, og bærebjelkene i det engang så fantastiske Norge. «mørkeblå», pft for noe tull, det er de røde venstre-sosialistene som har ødelagt arbeidslivet i det landet her.

 2. Fantastisk godt skrevet om moderne slaveri 🙂

 3. Og alt dette er helt nytt siden regjeringsskiftet?

  • AvatarHaakon55 // 2014-10-04 kl 20:00 //

   Har sett klar endring etter det ja. Press mot særavtaler, i håp om at lovverk som arbeidsmiljøvern loven blir endret så rettigheter faller bort.

   • Det var nok av kortvarige vikariatskontrakter under de rød-grønne også. Nyutdannede medisinstudenter har for eksempel i flere år(les: også under rød-grønn regjering) måtte jobbe i vikariater før de har sjangs om å se snurten av en fast stilling.

    Se for eksempel her: http://www.aftenposten.no/nyheter/Leger-gar-i-arevis-for-de-far-fast-jobb-7329400.html
    Det blir for enkelt å klandre vikariatspolitikken på de blå, når den allerede har eksistert i så mange år. De blå har derimot mulighet til å gjøre noe med dette nå, så det hadde jo vært fint.

 4. AvatarHaakon55 // 2014-10-04 kl 19:57 //

  Det er et hardt kjør nå om dagen, blir mange konflikter. FRP har mange velgere som ikke hører hjemme der, de våkner opp etterhvert.

  • Skremselspropaganda fra venstresosialister går for lukkede øyne og ører imt. Det regjeringen vil ha er et friere arbeidsmarked. du kan selv velge hvor du vil jobbe. men ikke så lett å velge/finne jobb om dagen (om du ikke er en APe), da de rødgrønne gjorde Norge til sosialkontor for hele den tredjeverden- og med schengen slapp de inn «lykkejegere» fra de europeiske u-landene i ubegrenset nummer. Om alle EU-borgere ville flytte til Norge så kunne de i teorien gjort det. Med Schengenavtalen så ble hele Norge lurt inn bakveien i EU(SSR), og dermed begynte arbeidsmarkedet i Norge å bli ødelagt. Det kommer flere og flere lover fra EU som blir pålagt arbeidsgivere… det er venstresosialister/liberale (anti)demokrater som er ansvarlige for denne farsen. At Regjeringen nå prøver å få orden på arbeidsmarkedet igjen er bare bra.

   Slutt å tro på Noam Chomsky svada, and get educated. Prøv foreksempel:
   -Milton Friedman on Why Free Market Capitalism is Best-
   http://youtu.be/fkEIrWSPKhk

 5. AvatarAnja Askeland // 2014-10-07 kl 10:58 //

  Prekariatet er en ny klasse i fremvekst. 31 oktober blir det boklansering. Guy Standings bok » The Precariat: The New Dangerous Class (2011)» kommer på norsk på Res Publica, med tittel – Prekariatet. Her er en anmeldelse av boken.
  http://www.trolltekst.no/blogs/blogg/14744609-prekariatet-den-nye-samfunnsklassen

 6. AvatarUrban_Praetor // 2014-10-08 kl 09:40 //

  Jeg leste gjennom en forumdebatt nylig angående svekkelsen av arbeidernes rettigheter i USA og fremveksten av prekariatet/økonmiske tapere til fordel for de rike. Som det så fint ble formulert der: «Det er på tide å børste støvet av giljotinen».

 7. AvatarHanne-Kari Havik // 2014-12-21 kl 12:47 //

  Regjeringen er klønete! Jeg tror kanskje at intensjonene kan være gode, selvom….ikke alltid tror jeg det, heller, jeg tror de løper arbeidsgivernes ærend, og glemmer arbeidstakerne og de uføre. Men regjeringen har et kommunikasjonsproblem overfor oss som er uføre, ihvertfall. Noen av oss KAN sikkert ha fått det bedre via uførereformen, men prosessen har vært svært så klønete gjennomført. Selv vet jeg FREMDELES ikke hva jeg får å rutte med til neste år, selvom jeg nå har fått greie på både bruttobeløpet og skatteprosenten. Neste år må jeg betale 24% skatt, i år har jeg betalt 7%. Men jeg vet ikke hva BELØP skatten skal trekkes av. Den ene varianten gir meg 800 kr. mindre å leve for i måneden, den ANDRE varianten gir meg ca. 1000 kr. MER. Så jeg håper på den andre, men tror kanskje det kan være den første…….og er glad for at det ikke var MERE nedgang enn som så. Men 800 kr. er mye penger, det, for meg.

Kommentarfeltet er lukket.