Forsvar abortloven – nei til reservasjonsrett!

Her har du soundtracket.

Irene Kosberg Skagestad
Om Irene Kosberg Skagestad (3 artikler)
Irene K. Skagestad er feminist, antirasist, humanist og musikknerd, med bakgrunn fra utviklingsstudier, SAK og Globaliseringskonferansen. Hun har en master i flerkulturell utdanning og jobber i Human-Etisk Forbund.

Kvinnedagen 2014! Det er liten tvil om at det viktigste og mest omtalte tema i feminismens tegn siden valget i 2013 har vært kampen mot reservasjonsretten. Mye har vært sagt og gjort om reservasjonsretten. Leger, helsepersonell og andre fagfolk har hevet stemmen, Susanne Kaluza koordinerte e-postbombing av stortingsrepresentanter, Sigrid Bonde Tusvik har skrevet i Dagsavisen at hun nesten skulle ønske hun hadde tatt abort, slik at hun kunne snakket åpent om det uten skam. SV har nylig tatt tematikken opp på Stortinget, der Høyre ironisk nok nektet sine representanter å stemme etter sin samvittighet. Det samme Høyre hevder hardnakket at reservasjonsretten ikke handler om å innskrenke retten til selvbestemt abort, til tross for at partiet som står bak forslaget, KrF, er uttalte motstandere av retten til selvbestemt abort.

Det er liten tvil om at kampen mot reservasjonsretten vil være en svært synlig parole under årets mange 8.marstog. Jeg skal selv gå under hovedparolen i Oslo: ”Forsvar abortloven – nei til reservasjonsrett!”, og vi kommer til å bli mange. Det er flere enn meg som ser med vantro på at en kamp vi trodde for lengst var avgjort og vunnet må kjempes på ny, at rettigheter vi så på som en selvfølge i demokratiske og liberale Norge nok en gang må forsvares med nebb og klør. Vi frykter for at sårbare kvinner i en vanskelig situasjon ikke skal bli møtt med respekt og omsorg hos fastlegen sin. Vi frykter at dette bare er første steg i en farlig politisk utvikling der kvinner ikke lenger skal få bestemme over sin egen kropp.

Vi er mange som vil kjempe denne kampen, og noen er villige til å ofre mer enn andre. Den siste tiden har jeg latt meg imponere av kvinner som under fullt navn har fortalt om sin personlige erfaring med abort, til tross for at dette fortsatt blir sett på som et enormt tabu, og til tross for at dette er ensbetydende med å motta grove trusler fra fanatiske abortmotstandere. Ære være disse kvinnene som flytter grenser!

I årets kvinnedagsliste har jeg samlet et knippe låter med abort som tematikk. Flere av låtene er selvbiografiske og utleverende, noen snakker politisk om retten til selvbestemt abort, og andre snakker om faren ved å forby eller innskrenke retten til selvbestemt abort. Lytt til disse som en oppvarming, så ses vi i toget!

 

Ani diFranco – Amendment

Tøffe Ani diFranco åpner velfortjent årets liste med politiske og skarpe amendment som handler om at man fratar kvinner viktige menneskerettigheter om man fratar dem retten til selvbestemt abort.

 

Frida Hyvönen – December

Fridas synger personlig om da hun selv tok abort en kald desemberdag.

 

Tilt – Die of Shame

Om en ung kvinne som dør etter selvpåført abort, fordi hun ikke kan få abort uten foreldrenes samtykke, og ikke tør fortelle dem pga skammen.

 

Ani diFranco – Hello Birmingham

Enda en låt av diFranco, denne gangen om drapet på abortlegen Dr Barnett Slepian i 1998 av religiøse fanatikere som paradoksalt nok omtaler seg selv som ”pro-life”, og diFrancos egen abort.
 

The Dresden Dolls – Mandy Goes to Med School

En litt fjåsete låt om illegale og utrygge aborter, av the Dresden Dolls med Amanda Palmer i spissen.

 

Cat Power – Nude as the News

Teksten staver det kanskje ikke ut i klarspråk, men dette er en selvbiografisk låt om en abort Cat Power tok da hun var 20.

 

Amanda Palmer – Oasis

Amanda Palmer synger ”lettbeint” om ei jente som blir gravid etter en voldtekt og tar abort, men tar lett på det fordi hun mottar et signert bilde av Oasis i posten. Sangen regnes som ”semi-selvbiografisk”.

 

Jean Grae – My Story

Modig og ærlig beretning om da Grae tok en abort som 16 åring, der hun tar lytteren med inn på klinikken og inn i tankespillet som har foregått i ettertid, fordi hun følte seg så veldig ensom da hun tok aborten, og nå vil dele opplevelsen med mange.

 

PJ Harvey – When under ether

En vakker låt fra verdens tøffeste musiker, med en tekst som ofte tolkes til å handle om abort, selv om Polly Jean visstnok aldri selv har bekreftet denne tolkningen.

 

Jello Biafra – Will the Fetus be Aborted

Jello Biafra fra Dead Kennedys er den eneste mannen som slipper til på denne lista. Her med en sang med gospelpreg, som tar for seg flere mulige begrunnelser for å ta abort, og også nevner fanatiske abortmotstandere.

 

Nøkken – Reservasjonsreggae

Tittelen sier det meste, og til tross for at den er fra 1979 er den skuffende aktuell i dag. Denne låta er lett  soundtracket til dagens tog.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned