Tempelriddere, den ensomme ulvens flokk

Foto: Constando Estelaras

Det er forståelig at de som skal sørge for at jussen blir riktig må bli enige om hvorvidt ABB er tilregnelig eller ikke, men for oss andre er dette en avsporing.

Akbar Kulturmarxist Grande
Om Akbar Kulturmarxist Grande (3 artikler)
Akbar Kulturmarxist Grande er NAVer, dagdriver, antikapitalist, alenepappa, verneassistent, låtskriver, musikkprodusent, antirasist, venstreekstremist, dokumentarfilmskaper og mye annet. Kort sagt; kulturmarxist. Han var i ti år en del av videoaktivist-kollektivet "Spis De Rike" som også drev filmklubb for bevisstgjørende og systemkritisk film.

*Teksten fortsetter under videoen.

Hvis vi skrur tia tilbake to år så havner vi midt i rettsaken mot Anders Behring Breivik. Det store temaet er hvorvidt ABB har en diagnose eller ikke. Hvis rettspsykiaterne Sørhei og Husby får medhold i at ABB er paranoid schizofren, må han regnes som strafferettslig utilregnelig. Andre eksperter mener det dreier seg om dyssosial eller narsissistisk personlighetsforstyrrelse, Tourettes og Asbergers syndrom blir også foreslått.

Påtalemyndighetene insisterte på at Breiviks organisasjon, «Tempelridderne», bare var Skyberter i ABBs hode. Men politiet hadde som vanlig ikke gjort leksa si og ABB fikk muligheten til å belære dem. Han kunne fortelle at «Tempelridderne» ikke var noen «tight» organisasjon i tradisjonell forstand, men et løst nettverk av uavhengige med felles sak. Selv var han bare en fotsoldat! ABBs beskrivelse passet godt med virkeligheten på nettet og teoriene fra hans ideologiske våpendragere – de han sakset inn i manifestet sitt. En av disse, den profilerte amerikanske nazisten Tom Metzger, hadde gitt ut tjukke bøker med teorien om hvordan enkeltpersoner kunne operere som uavhengige terror-celler og aksjonere på eget initiativ. (Lone Wolf-teorien).

Lone Wolf-Strategien var kjent – selv Barack Obama hadde pratet om den i sine taler. 22. Juli var en varslet tragedie. Mens PST var opptatt med å overvåke venstresia blant annet ved hjelp av mentalt syke infiltratører, kunne ABB uforstyrret bunkre flere tonn med kunstgjødsel, i tillegg til ammunisjon og automatvåpen.

Jeg skrur tia helt tilbake til uka etter Utøya massakren. En venn av meg, en engelskmann aktiv på venstresia i Labour Party, ringte meg for å høre min versjon av hva som foregikk. Vi prata en stund om hvordan antirasister i Norge og i Storbritannia hadde tradisjon for å konfrontere nazister og fascister på gata og slik hindret dem i å bygge opp levedyktige organisasjoner. Vi hadde mang en gang jaga dem tilbake til rottehullene sine, men min venn satte ord på problemet: «the internet are the new streets!» Og fascistene fikk herje internett fritt fra sine trygge rottehull!

Det er sekundært om ABB sitter 20 eller 40 år i fengsel eller på lukka institusjon for mentalt syke. Poenget er at han ikke er en «ensom ulv». Han har en stor og farlig flokk! Virkeligheten er at det finnes alt for mange Tempelriddere. De smarteste av dem kommer aldri til å begå annet en verbal vold selv. De sørger for ideologien og propagandaen og sprer hatet til sine fotsoldater.

Tilbake til nåtiden. Rosene har forlengst råtna og tempelridderne og deres fotsoldater har gjenerobret kommentarfeltene. Islamofobene og nyfascistenes nettsider er aktive og leverer hat-ideologi som aldri før. Det er dessverre bare et spørsmål om tid før en med eller uten diagnose på ny gjør handling ut av ordene fra document.no, rights.no, Rustad, Storhaug eller Fjordmann… Med mindre vi stopper dem.

Noen lenker til relatert stoff:

NRK Brennpunkt
«Hva kan vi tåle av ytringsfrihet»
«intet kommer i en lukket hånd»

Masteroppgave skrevet av Andreas Dafnos.

RT: «Stochastic terrorism/ Lone Wolf Theory»

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

10 kommentarer på Tempelriddere, den ensomme ulvens flokk

 1. AvatarBarfotes // 2014-06-11 kl 21:24 //

  Og i mens du venter på disse ensomme ulvene så har et titals nordmenn dratt til Syria hvor flere har bidratt i ISIL som står bak bestialske drap på en mengde uskyldige sivile. Hundretalls av nordmenn er med i organisasjoner som ønsker steining for utroskap og homofili. Og da har jeg enda ikke nevnt yttringsfriheten som er kommet under sterkt press her til lands.

  Men av en eller annen grunn så er visst ikke Radikal Portal interessert i disse overgrepene og bruddene på menneskerettigheter… Man kikker ganske enkelt en helt annen vei…

  HVa kommer det av? Hva har venstresiden igjen for å dekke over og ikke belyse disse overgrepene og mordene? Hadde de vært begått av kristne mørkemenn eller høyre-ekstreme så hadde forsiden på RP vært tapetsert med saker relatert til det.

  • Vis meg den på venstresida som støtter ISIL, så kan vi snakke sammen.

 2. AvatarPepsigro // 2014-06-11 kl 23:01 //

  Du omtaler deg selv som ekstremist, og likevel argumenterer du for at man må være på vakt overfor personer som ytrer ekstreme meninger idet de kan komme til utføre terrorhandlinger. Ser du dobbeltmoralen her? Er det kanskje slik at det er alle andre former for ekstremisme som er farlig, men ikke den du selv representerer?

 3. AvatarAslak Storaker // 2014-06-11 kl 23:52 //

  «Mentalt syke infiltratører»?

 4. For meg er det viktigere at vi hjelper folk ut av en vanskelig oppvekst, ut av en oppvekst i dårlige miljøer, ut av en oppvekst under forhold som ikke avler noe positivt.

  ABB var trass alt ikke, selv om han liker å fremstille det slik, konsekvensen av et godt menneske som hadde vokst opp under gode forhold og hadde en god utdanning med et godt miljø rundt seg.

  Hvor hardt mener du man skal slå et annet menneske for å lære vedkommende omtanke og omsorg for andre? Hvis vold løste all verdens problemer ville problemene ha vært utryddet for lenge siden. Det eneste man oppnår med vold er å skape hat og forakt. Det er liksom ikke det de på høyresiden trenger å lære seg…

  Frustrasjonen over alle idiotene på nett som sprer hat, rasisme, forakt for andre religioner, den kjenner jeg så alt for godt og vel til. Men om jeg behandler de på samme måte som de behandler andre oppnår jeg ikke noe. Om jeg viser dem samme hat og forakt de viser andre (og meg) oppnår jeg intet annet enn bitterhet og hat tilbake. Selv om det er uhyre vanskelig så er det bare en måte å nå frem til disse menneskene på, det er ved å være tålmodig, god, omsorgsfull og møte deres hat med gode ord, samme hva. Det er alt annet enn lett.

 5. Avatarelin olsen // 2014-06-13 kl 19:31 //

  Det er to ting jeg ikke kan fordra:
  Det ene er Vold det andre er Sensur.
  Hvorvidt det kommer fra Høyre eller Venstre
  – er meg knakende likegyldig.

 6. Avatarelin olsen // 2014-06-13 kl 19:38 //

  – verdt Å tenke over –

  *Dersom du gjør det lovlig å stoppe munnen til andre – blir det lovlig for andre å stoppe munnen din.

  **Kjemp for alles rett til å komme med lovlige ytringer – og kjemp aller hardest for dem du er mest uenig med.

  ***DA har du skjønt hva Ytringsfrihet er.

 7. AvatarAkbar Kulturmarxist Grande // 2014-06-15 kl 14:06 //

  Yttringsfrihet forveksles veldig ofte med «retten til å trakkasere eller tråkke på andre». Det er IKKE det samme! Jeg er for ytringsfrihet og syns derfor det er ugreit at bøllete rasister, som er så feige at de må være anonyme, får dominere nettdebatter med oppgulp som lukter så vondt at det skremmer normalt saklige og reflekterte mennesker fra å delta i debatten. Jeg mener det hadde tjent yttringsfriheten om nettaviser hadde tatt sitt moderatoransvar mer på alvor og fjernet den mest usaklige dritten. Hvis du har noe å melde, som du står for, er det heller ingen grunn til å være anonym.

  (Du kan sammenligne det med mobbing i skolegården; en stor gjeng med feiginger har funnet et offer som de hunser og sparker. Mobberne sparker ned på sitt offer for å løfte seg selv. Først når ansvarlige voksne mennesker oppdager hva som foregår og komfronterer mobberne med det, tar de innover seg at de har gjort noe galt. Da inser de at de ikke ikke ville ha likt å være i offerets sko og at de ikke kan stå for det de har sakt eller gjort.)

 8. Artikkelforfatter oppfatter spørsmålet om tilregnelig eller ikke som mindre viktig. Jeg oppfattet det som grunnleggende avgjørende for den videre diskusjon, som rett nok enda ikke har kommet, men som ville vært enda fjernere for oss hadde han blitt erklært sinnssyk. Jeg ble m.a.o. utrolig lettet da han ble erkjent tilregnelig. Det har med identifisering å gjøre; folk flest vil ikke identifisere seg med sinnslidelse og derfor ikke ta problemet i tilstrekkelig grad innover seg. I mine øyne er det også et klart signal om at fanatisme og ekstremisme ikke først og fremst er en sykdom – ofte satt i sammenheng med gener og «født slik» – men et resultat av samfunnet – at det er trekk ved samfunnet som trigger slik styggedom. Og da kommer jeg til det jeg hadde håpet ville være oppfølgerdebatten; nemlig hva er det med samfunn der fanatisme og ekstremisme tar seg opp? Andreas er inne på det; mange barn sliter, men vi må gå dypere å spørre; HVORFOR sliter mange barn? å svare; «dårlige foreldre» blir alt for enkelt. Så vi må bl.a. spørre: HVORFOR så mange dårlige foreldre? Men også selvfølgelig ta i betraktning skole (skole vil jeg mene er ekstremt viktig), arbeidsliv, kapitalisme, medias rolle, politikk m.m. Det er m.a.o. viktig at vi forstår samfunnet som helhet. Vi må rett og slett begynne å drive reell systemkritikk, slik jeg ser det. Den diskusjonen har jeg enda overhode ikke sett noe til. Dessverre!

  Jeg stusser m.a.o. også over at det blir sagt at det primære fokus bør ligge på at ekstremisme eksisterer. Jeg synes ikke jeg hører annet enn trigging av frykt for eksistensen av terrorister. Så igjen, fokus bør ligge på HVORDAN et samfunn kan fostre frem drapsmenn slik som abb. At de eksisterer vet vi jo så inderlig vel. (det har vært nok av skyte- og bombe episoder de siste årene)

  Jeg vil også føye til at spørsmålet om ytringsfrihet er utrolig viktig, og i den sammenheng blir det en avsporing å legge vekt på hatytringer på nett, slik det ensidig gjøres. Det drives kampanjer (som særlig human-etisk forbund er engasjert i) for å stoppe kjeften på disse «monstrene» i den etablerte presse. Hverken de som hater eller de som forsøker å stoppe kjeften på dem, går særlig dypt i problemstillingen. Ingen reflekterer særlig dypt over hvorfor hatet er der. Så igjen; HVORFOR i dyp forstand! Det at pressen ikke tar fatt i dypereliggende spørsmål – ikke åpner for slike spørsmål, unnlater enhver form for systemkritikk – oppfatter jeg som det VIRKELIGE ytringsfrihetsproblemet. Konformiteten innenfor det etablerte råder og jeg tror det i bunn og grunn er det som trigger ekstremisme hos de som føler seg maktesløse og fremmedgjorte.

Kommentarfeltet er lukket.