Verdens bortskjemte drittunge

Vi må ikke glemme tiggerforbudet ute i kommunene, skriver Guro Fiola Andreassen Foto: Mtyslav Tsjernov

I løpet av en uke forbød regjeringen tigging, nektet å ta imot skadede syriske flyktninger og åpnet forhandlinger om retur av flyktninger til et av verdens mest undertrykkende regimer. Norge er i ferd med å bli verdens svar på en bortskjemt drittunge.

Jo Skårderud
About Jo Skårderud (2 Articles)
Jo Røed Skårderud, uavhengig bystyrerepresentant i Trondheim, medlem av arbeidsgruppa til forumet Trondheims Venstreside.

Forrige uke la jeg den nye regjeringen for hat. Ikke at jeg har likt dem fra før. Jeg har irritert meg over nedrakking av bøndene, sentraliseringskåthet og angrep på arbeidsmiljøloven, men alt dette var som forventet av de blåblå. Du må regne med høyrepolitikk fra en høyreregjering. Det jeg ikke hadde regnet med var den inhumane drittpakken, de unødvendige sparkene mot de svakeste som regjeringen kom med forrige uke.

“Nei takk” til skitne sigøynere
Regjeringen har gjort tigging forbudt. Jeg synes ikke det er noe hyggelig med tigging. Det er ubehagelig å se folk sitte på gata, det er ekkelt når du får øyekontakt og de rister koppen mot deg og du må se vekk, eller mumle et eller annet om at du ikke har cash. Av og til roper de “plis plis” og du må forte deg videre. Det er ikke noe gøy å få gnidd andres fattigdom inn i trynet på den måten. Når mange av tiggerne i tillegg er tydelig utenlandske, istedenfor “våre” utslåtte narkomane er det lett å føle at de burde pelle seg tilbake til Romania eller hvor-faen de kommer fra, og la oss skikkelige folk være i fred. Tough shit! Ingen liker tigging. Det er ikke som de er ekstatiske av tilreisende tiggere i Spania, Italia, Tyskland eller Danmark, eller noe sted for den saks skyld. Det er ubehagelig, men tiggingen er et resultat av fattigdom i Europa og at millioner av mennesker ikke har en brøkdel av de mulighetene som vi i Norge tar for gitt. Ingen liker å bli konfrontert med det, men få land har gått til det skrittet å “løse” problemet ved å forby folk å be om penger. At styrtrike Norge har valgt å gjøre det er så spesielt at  det har vakt internasjonal oppmerksomhet, og ikke av den god typen.

Høyresiden liker å pryde seg med å være for individets frihet, men den helt grunnleggende friheten til å be om penger hvis du trenger det var det ikke så viktig med, det er jo en frihet som hovedsakelig sigøynere og junkier benytter seg av, og de stemmer jo ikke ved valg.

La det ikke være noen tvil, tiggerforbudet er ene og alene en lov som er kommet på plass for å prøve å jage fattige romfolk ut av landet. Ideen om at tiggerne er ofre for menneskehandel og organisert kriminalitet er først og fremst en konspirasjonsteori fra ytre høyre for å få oss til å føle oss bedre når vi behandler Europas fattigste som søppel. I verdens rikeste land har vi ikke plass til skitne sigøynere.

Da Norge sviktet syrerne.
Borgerkrigen mellom diktatoren Bashir Al Assad og et lappeteppe av mer og mer radikaliserte opprørsgrupper har sendt millioner av syrere på flukt. Millioner er internt fordrevet og i overkant av 2,5 millioner har rømt til nabolandene. Av disse tar Norge imot  rundt 1000 stykker. Tusen stykker tilsvarer i underkant av en en femogtjuendel av en prosent av flyktningene. Det stemmer, 1 prosent delt på 25.  Men selv den dråpen i havet ble i overkant for regjeringen.  UDI har nå blitt instruert om å ikke la flere syke, sårbare, handicappede, barn eller bombeofre komme til Norge, på tross av innstendige bønner fra UNHCR. Årsaken er disse gruppene vil trenge langvarig helsehjelp. Ifølge minister Anders Anundsen fra FRP har ikke Norge kapasitet til å gi denne hjelpen og kan dermed ikke ta dem imot.

Per i dag er det over 900.000 syriske flyktninger som bor i gigantiske flyktningeleirer i Libanon,  Jordan og Tyrkia har nesten 600.000 hver og Irak, som er i ferd med å få sin helt egen borgerkrig,  har tatt imot en kvart million. Mener regjeringen, og deres støttespillere i Venstre og KRF, at noen av disse landene er bedre rustet til å ta seg av de mest sårbare flyktningene, at de har bedre kapasitet? Selvfølgelig ikke, de mener bare at flyktningkrisen i Syria ikke er Norges problem. Dessuten står det klart å tydelig i regjeringsplattformen at Norge skal “prioritere kvoteflyktninger med størst sjanse for vellykket integrering” og alle vet at syke, sårbare, handicappede, barn og bombeofre er vanskelig og dyrt å integrere. Alt for dyrt for verdens rikeste land.

Kvoter må man ha
Den rødgrønne regjeringen undersøkte i sin tid mulighetene for å returnere asylsøkere til Eritrea, et av verdens mest lukkede diktaturer. Ideen strandet fordi man kom frem til at menneskerettighetsforholdene i Eritrea er så dårlige at man ikke har noen mulighet til å garantere for flyktningenes sikkerhet. Det eneste FN vet om flyktninger som returneres til Eritrea er at de har en lei tendens til å forsvinne og at  menneskerettssituasjonen i landet er “ekstremt elendig.”

Siden de rødgrønnes tid rapporteres det at forholdene i Eritrea antagelig har forverret seg, men Norge har ny regjering og det betyr nye muligheter og nye standarder for menneskerettigheter. Statssekretær Guliati har blitt tatt godt imot av diktaturet og håper at Norge, som eneste vestlige land, snart kan begynne å returnere flyktninger til Eritrea. Dette vil hjelpe på sånn at regjeringen får oppfylt kvoten de har satt seg for å returnere 45% flere asylsøkere enn den rødgrønne regjeringen. At kvotene må fylles ved å senke lista for hva man kan tillate av menneskerettighetsbrudd er ikke noe problem, for fylte kvoter gjør seg bra i valgkamp.

Bortskjemt drittunge
Samlet sett viser disse tiltakene en regjering som fremstår fullstendig blottet for grunnleggende medmenneskelighet. Verdens rikeste land oppfører seg som en bortskjemt, rik drittunge som sitter på en haug av dyre leketøy og nekter å dele.  Hva er det som gjør at Norge, som kanskje har den mest priviligerte befolkningen noen gang, noe sted, klarer å rettferdige en så smålig oppførsel mot de aller svakeste gruppene i det globale samfunnet?

Den eneste rasjonelle forklaringen jeg kan komme på er at mange nordmenn er blitt så rike at vi utgjør en del av en global overklasse som ikke lenger er i stand til å sette oss inn i situasjonen til de gruppene regjeringen nå tråkker på. Dette er i tråd med tankene om at gruppene på toppen har mindre empati med gruppene på bunnen, som legges frem i Wilkinson og Picketts viktige bok “The Spirit Level.”  Livet til en tigger, krigsflyktning eller en asylsøker på flukt fra diktatur er så fjernt fra våre liv, har så få felles referanser, at det er umulig å forestille seg hvordan de lever. Når vi ikke klarer å sette oss inn i deres situasjon er det vanskelig å føle empati med dem. Da blir det lett å avskrive tiggere som organiserte kriminelle, da blir det greit å slippe syriske unger som spiser opp skattepengene og da er det ikke så farlig hva som skjer med eritreeren så fort vi har fått flydd ham ut av Gardemoen. Norge liker å se seg selv som en humanitær stormakt, men det bildet er falskt og begynner å gå opp i liminga. Bortsett fra tiggerforbudet, som støttes av et stort flertall av nordmenn, har sakene om syriske unger som overlates til seg selv og eritresiske flyktninger fått mindre pressedekning enn skolevalget til kronprinsparet. De er ikke engang bra nyheter i Norge.

Rockestjerneøkonomen Thomas Piketty har anbefalt Norge å gi bort hele oljefondet så vi slipper å sitte på toppen  av et pengeberg, leve på rentene av andres arbeid og rett og slett være rike drittsekker. Det er ikke aktuelt, men mannen har et poeng. Vi er økonomisk så langt hevet over resten av verden at vi blir som den franske dronningen som anbefaler en diett av kake til fattige som krever brød. Og vi drar ifra, på grunn av oljefondets enorme avkastning blir vi rikere og rikere for hvert år, langt ut over det man kan forvente av generell vekst i resten av økonomien.

Forrige ukes tiltak fra den blåblå regjeringen viser en regjering som ser lidelsene til de aller svakeste som et kosmetisk problem og et irritasjonsmoment som passer dårlig inn i kvotesystemet deres. Men, vi kan ikke legge all skylden på regjeringen. Det er tross alt vi som lot dem vinne valget. Mangelen på motstand mot tiltakene viser at Norge er i ferd med å bli verdens svar på en bortskjemt drittunge. Det bør vi gjøre noe med.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

147 Comments on Verdens bortskjemte drittunge

 1. Goffa // at //

  Du må gjerne mene det du mener Mr Jo Skårderud. Få kontroll på hvem som kommer inn her først du. Kall meg gjerne bortskjemt fordi jeg har andre meninger enn deg. Skal spare deg for di ordene jeg ville brukt om nettopp deg.

  • Jo Skårderud - bystyrerep. // at //

   Ja, jeg mener at hvis vi, som har så mye, ikke orker å se på de som er fattige, eller later som vi ikke har råd til å ta imot krigsskade barn som trenger det mest av alle, så er vi bortskjemte.

   • Barfotes // at //

    Du har fått med deg at du for hver syrisk flyktning som hentes hit, så kan du bruke 20-gangeren i antall flyktninger du kan hjelpe med grunnleggende behov i nærområdene? Hva tror du folk i flyktningeleirene foretrekker? At svært mange kan hjelpes der, eller at noen ytterst få i en lottotrekkning kan få hjelp her som du sier?
    Ifølge flere erietrere på NRK i dag så er det en høy andel av de som nettopp har fått asyl i Eritrea som etter kort tid reiser tilbake på ferie. Og betaler skatt til eritrea med penger hentet fra asylordningen her: Hva tror du det gjør med troverdigheten til asylinstituttet?

 2. JeminiSint // at //

  Hvordan var det tigging skulle fattigdomsproblemene igjen? Er virkelig å få utdelt noen kroner til brød hver dag en løsning på fattigdom?

  Mennesker som ønsker fornedrende og dehumaniserende tigging i gatene er kyniske og ondsinnede mennesker som utnytter svake grupper som argumentasjon for politikken sin, og som nyter følelsen av å kunne være storsinnet og gi noen kroner til en krypende stakkar. Å tvinge disse menneskene ut i gatene i regn og snø for å nedverdige seg selv for egen vinning istedenfor å diskutere hvordan vi kan hjelpe dem er en direkte kvalmende holdning, og jeg håper vi får et forbud mot å gi penger til tiggere også. Det er de som skaper denne muligheten for en håpløs måte å bare overleve på som holder disse menneskene i fattigdommen.

  • Morten Holm Slettebø // at //

   Jeg har lite annet enn forakt til overs for sånne som deg. Du later som at du har en slags fantastisk løsning som skal gjøre det unødvendig med tigging, som at du skal lede oss til det forgjetede land. Men løsningen uteblir, du har faktisk ingenting å tilby! Det hele er ikke annet enn en kynisk løgn og du er ingen humanitær, bare en foraktelig stakkar som vil slippe å se nød i din egen hverdag. Dette forbudet er ikke annet enn et estetisk grep for deg, men du nekter å innrømme det og skyver heller de fattige forbudet vil ramme forran deg.

   Hvis du er for et forbud mot tigging burde du i det minste ha dine meningers mot og stå for det! Eventuelt kan du jo presentere løsningen som burde komme i stedet, men den har du jo ikke så du kan like godt kutte den tynne bløffen.

   • Barfotes // at //

    Rumenske bestemødre og mødre som tar bussen hit eller blir kjørt hit går etter hvor pengene sitter løsest. Og akkurat nå er det her til lands for mange. Mange som jobber med sosiale hjelpetiltak i Romania sier at det ikke løser noen strukturelle problemer for disse menneskene at den rike middelklassen her til lands føler seg som den barmhjertige samaritan hver gang de tømmer lommene for noen stakkars mynter. Det viderefører tvert i mot en sosial struktur som har passifisert mennesker i generasjoner. At mange velger den lettvinte løsningen å tigge i stedenfor å ta seg en utdannelse feks.

    Du burde forresten forholde deg til debattreglene her, og heller ta ballen, ikke spilleren, som du stort sett gjør i hele innlegget ditt.

    • Morten Holm Slettebø // at //

     Når spillerne prøver å skyve “strukturelle problemer” mellom seg og det de faktisk argumenterer for ser jeg lite vits i å ta det lett i taklingene. Her står det så tett i stråmenn at man like godt kan ta litt i.

     I likhet med mange andre skyver også du ideen om “andre løsninger” og “strukturelle problemer” forran deg heller enn å gå inn på det faktiske forslaget om forbud mot tigging i Norge. Her prøver du å konstruere en falsk dikotomi om at det er et slagt fundamentalt skille og at man enten må jobbe mot fattigdom eller godta tigging. Dette er selvsagt en løgn, og ikke en veldig utkrøpen en. Snarere en desperat en fra feiginger som ikke vil inrømme at de vil fjærne tigging fordi de synes det er ekkelt å måtte møte den.

     Så nei, jeg stoler selvsagt ikke på tåpeligheter hvor folk som deg jatter rundt det det faktisk er snakk om. Ei heller har jeg særlig tolleranse for billig bullshit. Så vær ærlig nå og fortell oss hvorfor du faktisk vil ha et forbud mot tigging!

     • PapaJack // at //

      Orket ikke lese alt det du skriver, Gudbedre for en hissigpropp som sitter bak pcn og skjeller ut abdre mens man tror man løser verdensproblemer. Gjeeesp.

     • JeminiSint // at //

      “Ta det lett i taklingene”, hør på deg selv, du har ikke noe engasjement for tiggerne du, du er bare ute etter å føle deg som en korsfarer.

      Og argumentasjonen din holder fremdeles ikke vann, du sier at egoistene lar seg plage så fælt av andres nød. At medfølelse fører til et ønske om å plage de man har medfølelse for.

     • Kenth Olsen // at //

      Jeg har heller ikke engasjement for tiggingen og det er en rettighet jeg har, like lite som jeg er en korsfarer.

     • Tommy76 // at //

      Jeg bor i Oslo et sted der disse tiggerne i perioder har bodd slik at jeg flere ganger i uken har gått forbi bilene der de sover og parken der de tilbreder og spiser maten sin og henger etter arbeidstid. Jeg tror ikke noe på at disse tiggerne bor i palasser i hjemlandet, jeg tror de er fattige mennesker som lever et bedritent liv generelt. Pengene som de får fra tigging tror jeg hovedsakelig går til mat, dekke kostnaden for reise til norge etc, ikke til luksusforbruk i hjemlandet.

      Er jeg imot forbud mot tigging? Tja. Jeg synes du hopper over en del sentrale forhold i din harme. Med tigging følger kriminalitet, søppel og forslumming. Er det ikke legitimt å ikke ønske dette i sitt nærområde? Disse menneskene som sitter her i skitten og tigger får selvfølgelig direktehjelp når de får penger, men å gi de penger er også å være med på at dette livet opprettholdes og videreføres til neste generasjon, samt at det vil gi andre incentiver til å tigge penger og slik sett øke problemet. I sum er det også mange (gode) argumenter mot tigging. Det er ikke bare grådige og ondskapsfulle mennesker som er imot tigging, det er også folk som ikke ønsker forslumming av samfunnet vårt og folk som ikke vil være med på å opprettholde en levemåte som på alle måter er bedritent, men som i stor grad velges frivillig av tiggerne.

   • JeminiSint // at //

    Det er jo nettopp det som er problemet, ingen av venstreagitatorene er opptatt av å diskutere noen løsning eller hjelpetiltak eller årsak til problemene, de er bare opptatt av at disse menneskene skal vises frem og lide i gatene. Engasjementet for å hjelpe er null, ingen forslag til tiltak, bare hatretorikk. For hele hensikten med engasjementet er å få være aktivist mot den innbilte rasismen, å føle seg som en kriger i kampen mot rikingene, egoistene.

    I tillegg til at tiggingen ikke løser noen problemer overhodet er den milevis fra å gjøre folk til gode sosialister, slik dere tenker at den skal gjøre. De menneskene dere beskylder for å ville forby tiggingen for om å slippe å se nød på vei til jobben fordi det er ubehagelig synes ikke det er ubehagelig lenger. Ubehag man utsettes for hver dag blir man ufølsom for, man ser det ikke lenger, tiggingen blir en del av bybildet, som trafikken eller søppelet eller duene. Og det er det jeg synes er noe av det verste, at man går og sakte tilpasser seg situasjonen, at man lærer å ignorere mennesker som uttrykker nød. Det hjelper ingen. Tiggingen fører ikke til et ønske om å bry seg, den fører til at folk gir faen.

    Så jeg spør igjen, hvordan er tigging løsningen på problemet. Forklar dét, ikke fortell meg at jeg er ond. Forklar hvordan tiggingen endrer noe i positiv retning noe sted, hvordan det fører til en positiv utvikling for noen overhodet.

    Og selvfølgelig står jeg for at jeg vil ha forbudet, jeg skriver at jeg i tillegg vil ha et komplementerende forbud mot å gi. Hvor gir jeg uttrykk for noe annet?

    • Ida Lillebø // at //

     Det er interessant at du meiner at vi blir så ufølsomme overfor tiggarar og nød når vi ser det så pass ofte. Det er sikkert noko i det. Ein liknande argumentasjon har blitt brukt når det gjeld empati og nyheiter om krig og fattgdom på TV. Men det betyr likevel ikkje at vi kan forby verken fattige folk på gata eller på TV.

     Eg er enig med deg i at det er sentralt å kome med løysingar på problemet. Og eg mener at det er eit minst like stort ansvar for dei som vil forby tigginga, fordi det er dei som vil endre på den noverande situasjonen.

     • Graapus1 // at //

      Personlig har jeg nesten aldri kontanter på meg. Bruker nesten bare kort til betaling, så jeg har uansett ingen penger å gi tiggere.
      Og er ikke dette egentlig en generell trend i samfunnet? At kontanter går mer og mer ut som betalingsmiddel?
      Jeg vil tro “tiggerproblemet” vil bli borte av seg selv de neste 10 årene pga dette…

     • JeminiSint // at //

      Jeg ønsker ikke et tiggeforbud primært fordi tiggingen gjør oss ufølsomme, selv om det også er veldig uheldig. Det er mennesker her som sier at vi som er for et tiggeforbud ikke orker å se mer tigging, men jeg mener altså det ikke er det som er grunnen, ettersom man bryr seg mindre og mindre, ikke mer og mer, så forklaringen på tiggemotstanden holder ikke vann.

      Jeg vil ikke forby tigging fordi jeg vil “forby fattige folk”, jeg vil forby det fordi det er med på å holde folk i fattigdom, å holde dem utenfor resten av samfunnet. Jeg ønsker at alle mennesker skal være i stand til å skape sine egne verdier og oppleve friheten og muligheten som kommer med det til å gjøre det bedre for barna sine enn den barndommen man selv hadde. Så lenge man har tigging som levevei som barna arver finnes det ingen fremtidsutsikter. For å hjelpe rom-folket må man bryte deres kultur for isolasjon. Å forby levesettet her løser naturligvis ikke problemet for rom-folket i sin helhet, men da bidrar ihvertfall ikke vi til det, og man må gjøre det som står i ens makt. Kanskje tar flere etter.

      I den inhumane ventreorienteringen, altså blant venstreorienterte som mener mennesker kan ofres for saken, er tiggerne en fantastisk mulighet til å få “sosial urettferdighet” og “fordelingspolitikk” og “de rike” på dagsordenen, som med denne artikkelen. Blant de naive venstreorienterte, som først og fremst er ute etter god samvittighet her og nå er tiggere en måte å kjøpe en god følelse på for bare 20 kroner. Det er derfor ingen vil svare på hva det vil løse å ha tiggingen. Men jeg kan forklare hva som er problemet med den.

    • Morten Holm Slettebø // at //

     Den første påstanden om at venstresiden ikke er opptatt av å diskutere forslag til løsninger på fattingdomsproblemer er en regelrett løgn. Det overasker jo ikke gitt resten av argumentasjonen du har forsøkt å snekkre sammen.

     Men la oss holde oss til det denne saken gjelder. Det helt faktiske forslaget om et forbud mot tigging, som nå altså forsøkes solgt under den besynderlige baklengsargumentasjonen om at det bør forbys fordi det ikke løser fattingdomsproblemet.

     Bør vi kanskje forby Segway igjen, den løser jo heller ikke fattigdomsproblemet? Bør poker vær forbudt siden det ikke løser problemer folk har med spillegalskap? Når vi nå skal forby ting for å IKKE løse problemer er jo mulighetene uenderlige, så kan man jo undre seg over at dette frontes av partier som tidligere skulle være mot offentlige inngrep.

     Det åpenbare er at det ikke er så mange som er villige til å faktisk stå frem og være så likefrem å si at de vil ha et tiggerforbud fordi de synes det er ekkelt å se tiggere og derfor overøses vi av denne bizarre omvendtanken hvor det liksom skal forbys av hensyn til tiggerne selv. Denne slags feighet er typisk for denne debatten.

     For de som bekymrer seg for ordensproblemer og kriminalitet vil jeg gjerne spørre hva de synes vi bør gjøre med helgefyllen? Bør vi ikke slå ned på fulle folk i byen fredag og lørdag kveld og natt? Jeg bor jo i Gamle Oslo bydel og kan lett si at jfulle folk er et mye større uromoment enn tiggere. Kanskje vi bør forby alkohol siden det ikke løser folks tannhelseproblemer? Det vil jo og begrense mengden offentlig urinering betydelig!

     • JeminiSint // at //

      Du anser det som sannsynlig at det er dette jeg mener? At jeg vil forby alt som ikke løser et problem? Det er du som vil forby forbud som ikke løser det problemet du ønsker skal løses på den måten du ønsker at det skal løses.

      Du sier du ikke vil ha tiggeforbudet fordi det ikke løser fattigdomsproblemet, men jeg har ikke sagt jeg vil forby tigging fordi det ikke løser fattigdomsproblemet. Jeg har sagt at tiggingen er med på å opprettholde fattigdommen, den er en del av problemet. Derfor vil jeg forby den. Så når du sier at du vil ha tigging, så spør jeg hvilke problemer tiggingen løser, ikke for deg med agendaen din eller de som gir for å føle seg snille, men for de som tigger.

      Jeg mener naturligvis at man skal ha en grunn for å forby noe, ikke en grunn for å tillate noe, det er jo ikke jeg som er den antiliberalistiske/totalitære/sosialistiske her. Derfor er jeg i utgangspunktet mest opptatt av å få på plass et forbud mot å gi penger til tiggere, tigging i seg selv plager ikke andre med mindre den er veldig oppsøkende, men det har altså ikke vært tema ennå, ettersom man ikke vil såre folk som gir ved å fortelle dem at de er egoister som skader de de gir penger til.

     • Morten Holm Slettebø // at //

      Jeg vil oppfordre deg til å prøve å underbygge påstanden om at tigging er med på å opprettholde fattigdommen. Det er det eneste halmstrået du har fått tak i så langt, selv om jeg frykter at det kan bunne i tull om insentiver og skybertlabber heller en kald realisme om arbeidsmarkeder, diskriminering og rusproblematikk.

      Ellers sier du: “det er jo ikke jeg som er den antiliberalistiske/totalitære/sosialistiske her.” Samtidig som du vil nekte folk den basale yttringsfriheten i å spørre noen om de kan få litt småpenger. Den kognitive dissonansen er til å ta og føle på, og nei du er fortsatt illiberal selv om du klarer å finne på en grunn.

      La oss si det enkelt, i dette spørsmålet er du illiberal og du er tydeligvis generellt ikke imot innskrenkninger i yttringsfriheten. Så sosialist er du neppe, totalitær er du neppe, men antiliberal er du. Du virker også å være fanget i den farlige forvillningen at du ikke kan v’re dette per definisjon fordi du ikke er sosialist, noe som kvalifiserer som en av de tåpeligste påstandene jeg har hært på veldig lenge.

   • Kenth Olsen // at //

    Du Morten hvordan synes du at nevnte problemer skal løses ?

    • Morten Holm Slettebø // at //

     Fattigdom i Norge eller romfolks situasjon i Europa? Dette er uansett store spørsmål vi ikke har enkle løsninger på. Jeg kan nevne noen mulige tiltak.

     Førstnevnte; altså fattigdom i Norge, som utarter seg som tigging; er i stor grad knyttet opp mot rusproblematikk og psykiatri. Avkriminalisering av besittelse av brukermengder, reklassifisering av narkomane fra forbrytere til hjelpetrengende, økte bevilgninger til rehabilitering og oppfølging etter rehabilitering. Økt prioritet på psykiatrien særlig for unge, PPT bør komme seg mer ut i skolene og få tak på ungdom som sliter tidligere, holdningsarbeid om psykiske lidelser etc.

     Den andre utfordringen, altså romfolks vanskelige stilling i Europa krever et faktisk integreringsarbeid og et slikt et må bygge på respekt og forståelse for de som skal integreres. Det er en selvimotsigelse å skulle integrere noen man samtidig holder utenfor. Man bør slå hardt ned på rasismen som rammer romfolk, både i og utenfor offentligheten. Her er det en slående forskjell på hvordan antisiganismen godtas i forhold til antisemmitismen; til tross for at begge grupper var offre i samme Hollocaust. Det er rom for målrettede tiltak, men og et behov for å rydde opp i den katastrofale krisepolitikken som knuser økonomier i Europa. De feilslåtte sparetiltakene må avsluttes, det burde til nå være soleklart at fokuset på balanserte statsbudsjetter ikke virker og må flyttes til sysselsetting og motkonjunkturpolitikk. Fokuset på å redde banker må endres til å redde stater og vanlige folk.

     Her er jeg uansett ingen ekspert, eller et slags ettmanns parti, så jeg har ingen ferdig handlinsplan. Tiggeforbudet er uansett et illiberalt, menneskefiendlig og feigt tiltak som slett ikke har noe for seg i forhold til å løse faktiske problemer utover å “rydde i bybildet”.

     • perma2 // at //

      Dettte ble veldig vagt sammenlignet med moralprekenen du skrev til Jemini Sint. Tror ikke dere raddiser har noen særlig gode løsninger å tilby romfolket. Kommunistoppleggene i øst-europa med å integrere dem har vært totalt mislykket. Romaniene var tradisjonelt selvstendig næringsdrivende. Mange var hestehandlere og smeder. Også omreisende musikere på høyt nivå. Forsøkene på å få dem til å bli fastboende rumenere eller jugoslaver i faste stillinger ødela mye av kulturen deres og deres nedarvede ferdigheter innen selvberging. De hadde ingen interesse av å bli som oss fastboende som de forakter. Og de har det ikke nå heller. Reslutatet ser du nå. Horder som driver med tigging og småkrimininalitet. Du bør ikke undervurdere dette folket. Eller tro at de trenger din hjelp. Om vi nekter dem tigging og prioriteter å forfølge småtyveriene vil de finne andre måter å overleve på. De er stolte og selvstendige folk som er vant til å klare seg. Husk at de overlevde holocaust med glans.

     • Morten Holm Slettebø // at //

      Jeg tror ikke de trenger min hjelp, men jeg tror de store fattigdomsproblemene viser at det er klare behov for tiltak. Ei heller undervurderer jeg dem, men sier klart ut at en integrering “må bygge på respekt og forståelse for de som skal integreres.”

     • perma2 // at //

      Du har ingenting å komme med. Tviler på at du har satt deg særlig inn i romfolkets historie og egenart. Det ville overraske meg stort om de i noen særlig utstrekning er interessert i de klamme integreringstiltakene dine.

     • Morten Holm Slettebø // at //

      Dette blir for dumt. Jeg har aldri presentert meg som ekspert på dette og har heller ikke foreslått noen konkrete tiltak. Men klamt er det vist uansett? Nå troller du og jeg gidder ikke kaste bort tiden min på troll.

     • perma2 // at //

      Det er ikke trolling når en skriver oppriktig om et emne som en interesserer seg for. Hva gjelder deg så skjønner ikke hvorfor du er så stor i kjeften når du ikke har peiling. En lang og kjip moralpreken også viser det seg at det var alt du hadde å komme med. Du er trollet her kompis.

     • Morten Holm Slettebø // at //

      La oss se. Jeg ble etterspurt å belegge noe fryktelig bredt og kom med et generellt svar. Derpå har du konstruert en heller tåpelig stråmann for så å prøve å diskutere noe helt annet enn det denne diskusjonen faktisk handler om, mens du prøver å tillegge meg meninger jeg ikke har. Sannelig min hatt ja.

      Videre har du selvsagt ikke kommet med ett eneste argument, eller for den saks skyld klart å ta tak i en eneste ting jeg faktisk har sagt. Hva i alle dager skal jeg egentlig svare på det annet enn at det er trolling? Skal jeg late som at du har presentert noe vettugt for å ikke såre følelsene dine?

     • Kenth Olsen // at //

      Vet du at det fra 60 tallet til ut i 70 tallet var et eget sigøynerkontor i Oslo ? Vet du at det ble satt i gang mange tiltak blant annet flere boligprosjekter for denne gruppen som var ganske stor ? Vet du at dette kontoret som besto av opp til 16 ansatte ble avviklet fordi nevnte mennesker ikke var interessert i å integrere seg i det norske samfunnet ? Hva får deg til å utpeke nordmenn som synderne ? Hva får deg til å anta at så mange er interessert i å integrere seg i det norske samfunnet når de ser på oss som vantro ? Velkommen til norsk virkelighet !

     • Morten Holm Slettebø // at //

      Tvangssterilisering av tatere i Norge foregikk frem til 1977, det sier ganske mye om hva slags holdninger som lå bak denne “integreringen.” Det er som sagt bortkastet å skulle integrere noen man samtidig vil skyve fra seg.

     • Kenth Olsen // at //

      Ganske bra at du nevner tatere, for dem vokste jeg opp sammen med på Lørenskog fra 1945 da jeg ble født, Lørenskog ble ofte kalt knivstikkerbygda, men jeg så aldri en kniv der. De taterne behøvde man ikke å integrere, for det gjorde de selv ved å jobbe og kjøpe seg hytter og hus eller leiligheter som alle oss andre.
      Noen sterilisering hørte jeg aldri noe om, og jeg vokste opp sammen med deres barn, kan bare huske at et par jenter ble sendt på pikehjem fordi de var umulige, men disse var ikke tatere. Synd at jeg ikke kan nevne navn men det er vel ikke relevant.

     • Sara Nærbø // at //

      Det er soleklart at man må starte med barna. Barna er fremtiden og det eneste som kan stoppe denne onde sirkelen som har gått gjennom generasjoner. Integrering og utdanning av barna er hovedløsninger. Som tidligere ansatt på en fritidsklubb, hvor sigøynerbarn mingler med norske barn ser jeg hvordan norske barn ser på dem som annerledes og at de ofte blir utstøtt. Og hva skjer da? Jo, det holder seg til sine egne, snakker eget språk og blir distansert. Jeg har også opplevd rasisme fra norske barn i form av verbale bemerkninger som “din jæ*** sigøyner “…og da kan man tenke seg -hvem lærer dem dette hatet?

     • kunnskapensfrukt // at //

      de blåblå kutter jo til de fleste hjelpeorganisasjoner, deretter gjør de det forbudt å tigge. deres løsnkng er tydeligvis at de fattige som må tigge sulter ihjel.

      De gjør saken verre, for så å forby å hjelpe dem. hvor hjertesløse skal man være egentlig? mennesker er verdt mer enn balansen i statens regnskap. jeg trodde dette var regjeringen som var så glad i norske, kristne verdier? den gode samaritan har de visst aldri hørt om

  • kunnskapensfrukt // at //

   Inntil løsningen dukker opp får de vel sulte da

 3. Sandefjord // at //

  Jeg er enig i en del av holdningene dine i forhold til nordmenns ignorante og virkelighetsfjerne verdensbilde, men når det er sagt;

  Det er norske kommuner som har bedt myndighetene om å begrense antall flyktninger med kompliserte sykdomsbilder fordi helsevesenet i mange norske kommuner ikke har mulighet til å ta seg av disse både når det gjelder økonomi, bemanning (fordi det finnes ikke nok kvalifiserte ansatte) og kapasitet. Hvis en av dine familiemedlemmer hadde blitt stukket ned og drept av en mentalt forstyrret asylsøker som ikke hadde fått korrekt behandling hadde du kanskje tenkt annerledes?

  Som en annen også kommenterer her; det det koster Norge å hente en asylsøker hit og gi vedkommende korrekt behandling, kan man gi 20 asylsøkere den samme behandlingen i et av vedkommendes naboland. Dette dreier seg ikke minst om det ekstremt høyr kostandsnivået i Norge, i tillegg til transportkostnader, administrasjon og byråkrati rundt utvelgelse, osv. osv. For å ta et veldig enkelt eksempel; dersom det hadde oppstått en akutt humanitær krise, hadde vi ønsket at USA skulle hente 10.000 av oss dit, eller at de skulle betale slik at Sverige kunne hjulpet 200.000 av oss? Personlig mener jeg det siste alternativet må være det beste, og at Norge kan trappe opp økonomisk humanitær bistand i disse områdene.

  • JeminiSint // at //

   Problemet med “hjelpe der de er” eller “hjelpe i nabolandet” er det ikke skaper arbeidsplasser for sosialister i Norge. Det viktige er jo ikke om folk hjelpes, men om vi kan føle oss bra fordi vi hjelper. Å bare gi penger “teller ikke” fordi det ikke er ubehagelig nok.

 4. Ida Lillebø // at //

  Det er ikkje noko behageleg bilde av Noreg som blir presentert her. Dette, saman med ein statsminister som ikkje ville møte ein tidlegare fredsprisvinnar og “vil vurdere fra gang til gang” om det er riktig å møte dei framtidige (og neida, det “har ingenting å gjere med” kva diktatur-Kina sa), gjer at inntrykket av Noreg som ein fredsnasjon kanskje snart vil vere ein saga blott.

  Referansent til “The Spirit Level” var interessant som forklaring på den tilsynelatande mangelen på empati som viser seg blant politikarar og vanlege folk. Det kan hende det er noko i det. At vi er så rike og difor har så lite til felles med desse andre menneska, at vi ikkje klarer å setje oss inn i korleis dei kan ha det. Det er urovekkande.

  • Ork // at //

   Er vel lenge siden Norge var en fredsnasjon. Vi er jo med i alt som er av kriger, spesielt under den forrige regjeringa.

 5. Bra.

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda:disqus på Twitter.

 6. Glibert // at //

  Er tigging blitt forbudt ?
  Hva skal jeg da gjøre med de pengene jeg har avsatt for å gi til tiggere ?

  • JeminiSint // at //

   Du bør gi dem til humanitære organisasjoner som jobber med utdannelse.

   • Tommy Skalmerås // at //

    Hvor mange % går vekk i administrasjon i disse organisasjonene? 80?

    • Kenth Olsen // at //

     Vet ikke , men jeg har fått med meg at mange ledere i SOS rasisme er siktet for underslag, ja nettopp i denne spydspissen mot rasisme. Så kan man gjøre seg opp sine meninger.

 7. Remi Leonhardsen // at //

  Se denne dokumentaren fra BBC,

  Britain’s Child Beggars (BBC Documentary)

  https://www.youtube.com/watch?v=oJRGC8pMQU8

  • Jan Haugen // at //

   Iflg. venstresiden her i landet er sikkert denne – og alle andre tilsvarende filmer fra Romania – falsknerier….
   I England har de rullet opp et svindelnettverk med rumenere som tok fly til London fra Romania for å hente ut “sosialstønad” flere steder, under falske navn – hver enenste mnd.. Millioner pund – rett i svindlerenes lommer. Fengselsstraffer på 3 – 4 år er neppe nok til at dette stopper opp…

   • Remi Leonhardsen // at //

    Jeg skulle ønsket flere dro hodet opp av sanda og så denne dokumentaren.

 8. Ork // at //

  Jeg syns det begynner å bli på grensen til latterlig det her. Hvorfor er det Norge som skal forsørge halve verden? At vi forbyr tigging er fantastisk, i hvert fall når tiggerne sitter med nye iphones og spiller spill mens de tigger. De er en pest og en plage, og for alle dere som syns det er helt greit med en tigger på hvert gatehjørnet, så for all del inviter dem til din by!

  Og Norge er i ferd med å send ut alle som er i landet ulovlig, så er kanskje greit å ordne opp i rotet til tidligere regjeringer, før vi skal begynne å fylle opp asylmottakene igjen. Det fins andre land i verden, som er større enn Norge. Hvorfor er det vi som skal stå i bresjen for det her. Er så dritt lei dumme, naive solidariske nordmenn, som tror det beste om alle, selv om det har bevist seg gang på gang at vi driter oss ut!

  Og det er vel ikke vi nordmenn som er bortskjemte, men alle som kommer hit og får sydd puter under armene. For det er vel vi nordmenn som gir, og hvis du gir og gir, og får bare dritt tilbake, så blir man lei til slutt. I hvert fall noen syns det. Er jo de som er så blåøyde at de ser akkurat det de har lyst til å se, og aller helst det samme som naboen!

  • Guest // at //

   Gjennomsnittlig årslønn i Romania ligger under tre tusen kroner, og det koster mer enn dette å ta seg til Norge med bil. De fattige i Romania har forøvrig heller ikke bil eller førerkort, for ikke å snakke om at de selvfølgelig ikke har råd til de forsikringer som skal til for å lovlig kunne kjøre bil på norske veier.

   Det er ikke de virkelig fattige i Romania som kommer til Norge for å tigge, for de virkelig fattige har ikke råd til slikt!

   Og med dette burde slike artikler som denne være en saga blott. Det finnes ingen grunn for å publisere slikt avskyelig vås. Hva skjedde egentlig med redaktøransvaret?

   • Lefsee // at //

    Du er vel fullt klar over at rom-folket ikke er fra Romania?

 9. dabbe_dolly // at //

  Vi som bor og jobber der hvor tiggerne holder til ser titalls tegn som tyder på menneskehandel og organisert virksomhet, blant annet påpassere som stikker innom som kjører dyre biler og har dyre smykker.

  Politikken i dette tar jeg rennafart og driter i, så hvorfor er det slik at sånne som deg mener jeg bare finner på dette? Hva er min agenda her? Vi deler jo tydeligvis ubehaget med å gå forbi tiggerne, og for å være ærlig så har ingen cash lengre likevel, de som faktisk har det er gamle folk eller trygda folk, de siste som burde gi de noe.

  Nordmenn er mest av alt utrolig naive, ufattelig naive. Romfolk har i det store og hele null moral. Vi tillegger dem ofte moral, og fremstår som europas dummeste folk, når det er åpenbart at begrepet ikke finnes i mange plasser i verden. Jeg synes nei til tigging kanskje faktisk veier opp for dumheten vår litt, uten å egentlig føle det er nødvendig. (jeg har aldri sett så mange prostituerte på gaten som etter at det ble ulovlig å kjøpe sex så man kan spørre seg om det vil ha noen effekt)

 10. Kenth Olsen // at //

  Hvordan Norge skal styres er det norske politikere som er folkevalgt som skal bestemme, og ingen andre.
  Når man ser hvordan andre land styres så skal vi være takknemlig for det.

 11. 1pling // at //

  Hvilket problem løser det å forby tigging?

  • Kenth Olsen // at //

   Folk slipper å vasse i tiggere.

   • 1pling // at //

    Hvorfor vedtar kommuner lokale tiggerforbud hvor det knapt finnes tiggere?

    • Kenth Olsen // at //

     For å unngå at de kommer dit når komunene der det er tiggere forbyr tiggingen, det kalles å være føre var, det er en lite kjent øvelse i Norge hvor man gjerne er etterpå snar, eller sen. Eller man er i prinsipp imot tigging.

 12. denduveit // at //

  Hva som skyldes romfolkets kultur, og hva som skyldes rasisme, det kan jeg ikke svare på. Men jeg antar att det er en kombinasjon. For selv om jeg er 100 prosent sikker på att det ikke er lett å bli født sigøyner i Øst-Europa, så vet jeg att det er noe i kulturen, som dyrker utenforskapet. Det burde være på tide for en fornyelse av rom-kulturen?

  Men sigøynere i Norge er ikke noe nytt, de har vært en del av landet i mange århundrer. Og i dag er det ikke mange som snakker ned for eksempel de reisende her til lands.
  Jeg er i prinsippet i mot tiggeforbud, men tror ikke tigging løser noen problemer heller. Da må man heller støtte antirasismen, og integreringen, og de som ønsker ett bedre liv, og ikke utenforskap. Men det er selvfølgelig lett og si som innbygger av Norge.

  • Jan Haugen // at //

   “Norske sigøynere” er det blitt brukt mange millioner på her i Norge, men de kjører fortsatt dyre biler, gullklokker og fine dresser – samt at ungene holdes unna skolen…
   Dumsnillheten i Norge overgår det meste

 13. Thor A. Hansvik // at //

  Du kommer med en masse klaging, men ingen konkrete forslag.

  Gi oss et konkret tall på hvor mange flyktninger/innvandrere vi bør ta inn i Norge. 50000? 150000? 1.5 mill? 15 mill? Har du noen grense eller bør vi legge ned Norge som nasjonalstat? Og, gi oss også et konkret forslag på hva vi bør gjøre med oljefondet. Skal vi drysse verdiene over de 20 fattigste landene i verden?

  Hvor mye av din egen inntekt donerer du til trengende hver måned?

  • kunnskapensfrukt // at //

   kan ikke du gi oss en løsning på fattigdomsproblematikken og tiggerproblemet som ikke inkluderer å la dem sulte?

   siden du tydeligvis vet bedre enn alle andre, kan ikke du presentere denne løsningen som har vært forsøkt løst siden sivilisasjonen oppsto?

   • heythere // at //

    Hva er galt med deg, kan du virkelig ikke lese?
    Du gjør akkuratt det samme som han nå, og den personen som lagde artikkelen.. spør hvorfor han klager uten forslag. Så..

    Siden du tydeligvis vet bedre enn alle andre, kan ikke du presentere denne løsningen som har vært forsøkt løst siden sivilisasjonen oppstod?

    • kunnskapensfrukt // at //

     Du må virkelig lære deg sarkasme som et virkemiddel. Jeg satte ting på spissen så han kanskje kunne innse at han var usaklig.

     Denne “finn en løsning du da” er en stygg hersketeknikk. Det at man ikke har en løsning betyr IKKE at man ikke har rett i hva man sier. Jeg mener å forby tigging er inhumant. Det forplikter meg ikke på noen måte til å komme opp med en løsning, og det faktum at jeg ikke har den perfekte løsningen betyr ikke at jeg ikke har rett.

     Tror kanskje du burde lære deg å lese. Ikke alt som formidles skrives i ord.

     • heythere // at //

      Skjønte akkuratt hva du ville formidle. Nettopp derfor jeg lagde den kommentaren i hele tatt. Du tror deg bedre enn han og er arrogant, hater personer som deg. Det er mulig å være kritisk uten å meningsløst slenge ut drittkommentarer.

     • kunnskapensfrukt // at //

      oi, du har tydeligvis en del sinne du vil ha ut! apropos arroganse, det er ekstremt atrogant å tro at du kan dømme folk og vite hvordan de fungerer ut fra noen innlegg i en diskusjon. Det er dumt å kaste stein i glasshus

     • heythere // at //

      Det er kommentarfelt på internett at alle kan spre meningen sin uten å bli dømt for det, det ville vært ingenting annet enn idiotisk å stå for noe du ikke mener.

 14. Thyrus // at //

  Synes vi burde rydde opp i egne rekker før man innlater seg på opprydning i andre lands problemer!

 15. Guest // at //

  Noen av dere “politikere” (æsj,fy faen for et ord,minner meg om korrupsjon og udugelighet) er nok ganske bortskjemte,ja. Og mange av dere tar skamløst ibruk navnet Norge som alibi for deres rigide tanker og handlinger. I stedet for at dere sier Norge er slik og slik,eller Norge mener ditt og datt,gå inn på badet og se deg i speilet så ser dere vel forhåpentligvis at dere snakker om dere sjæl. Sitta og mene at vi bare skal la all verdens forbrytere og lykkejegere som i mange tilfelle ikke engang kan spise med kniv og gaffel få komma hit helt gratis gjør vel bare folk som er ute etter å lage kaos i landet. Her i nabolager er i hvert fall ingen spesielt bortskjemte bortsett fra noen få ,som nettopp nå siste måneden har fått gratis førerkort,bil og leilighet. Det er ikke bare å skjemme bort , det er i høyeste grad diskriminering av Det Norske Folk. Håper noen voksne folk kan komme å ta grep i detta landet snart.

 16. jse // at //

  I disse tider med diskusjoner om netthat, kan man jo først ta tak i din holdning til hat. Er det slik at at venstresiden mener de har en legitim form for hat, altså et slags “De godes hat”? At du tydeligvis mener du uhemmet kan hate høyresiden. Dette samtidig som høyresiden uhemmet kan kalles for “ondskapsfulle hatere”?

  Når det gjelder sigøynere og tigging, så støtter jeg fullt ut et tiggerforbud, selv om det beste ville være at folk selv hadde vett til å la være å gi. Sigøynere har levd et omstreifer og tiggerliv i århundrer. Dette uten at man har opplevd noen fremgang og utvikling. Da kan man vanskelig si noe annet enn at sigøynerne gjennom mange generasjoner har tillagt seg selv en ukultur med å leve på andres arbeid!

  Sigøynere kan dermed i grunn ikke skylde på andre enn seg selv. De har liten grunn til å beskylde andre for å ha utnyttet dem. I Romania hvor de fleste sigøynere i Europa er bosatt, så ser man jo og at mange sigøynere tar barna sine ut av den offentlige skolen for nettopp å fostre dem opp i denne håpløse omstreifer og tiggerkulturen.

  Og ved å gi disse tiggerne penger, så er også vi med på å legitimere og vedlikeholde denne nedverdigende og uholdbare måten å livnære seg på. Det sigøynerne trenger hjelp til er å tydelig forstå at de ikke kan fortsette med denne omstreifer og tiggerkulturen. At denne livsstilen ikke lenger kan aksepteres, og at også de må begynne å tilpasse seg en livsstil med å bosette seg på en fast adresse. De må og sørge for å gi barna sine en utdanning, slik at de kvalifiserer seg til et lønnet arbeid hvor de kan livnære seg selv på eget arbeid.

  Sigøynere må gjerne beholde enkelte kulturelle festdager med klesstil og musikk og spåkunst, men omstreifer og tiggerkulturen må de simpelthen legge bak seg. Her må vi i Norge og Europa være tydelige på at denne livsstilen ikke lenger kan aksepteres!

  Når det gjelder Syria, så er det viktig å forstå de religiøse og kulturelle årsakene til denne krigen. Man må og forstå årsaken til at Syria og de fleste muslimske land har diktatorer. Man må forstå at med islamsk religion og kultur, så er et demokrati etter vestlig målestokk et uoppnåelig og umulig mål, og at disse landene faktisk er mest tjent med å ha en relativt moderat og sekulær diktator. Disse diktatorene er de eneste som kan klare å ha kontroll med islamistene. I Syria ville det nok paradoksalt for de fleste, være å støtte Assad med å slå ned opprøret!

  Når det gjelder flyktninger til Norge, så har Norge forlengst passert alle smertegrenser for hvor mange flyktninger vi kan ta i mot til vårt eget land. Eneste mulighet er å hjelpe flyktninger i nabolandene rundt.

  jse

 17. perma2 // at //

  Jeg bet meg merke i at han skriver at Norge skal returnere flyktninger
  til Eritrea. det blir feil. Norge skal prøve å få til en ordning for
  returnere eritreere som IKKE er flyktninger til Eritrea. Det er en del
  eritreere som åpenbart ikke har noe beskyttelsesbehov da de reiser på
  ferie til sitt hjemland og har kontakt med myndighetene der etter at de
  har forlatt landet. Det er disse man skal prøve å oppnå en mulighet til å
  tvangsreturnere. Det er ikke noe inhumant i dette. Eritreere som har
  måttet flykte fra Eritrea på grunn av reell forfølgelse er takknemlige
  for at vi sender tilbake de uten beskyttelsesbehov. Eritrea er et land
  som antas å drive med såkalt flyktningspionasje. Diasporaen overvåkes og
  deres gjenværende slektninger og venner kan utsettes for ulike
  sanksjoner. Hvis vi skal tilby disse eksileritreerne reell beskyttelse
  må vi sende ut eritreere som samarbeider med myndighetene i sitt
  hjemland. Underlig at folk som denne Skårderud ikke forstår dette. Hvem
  er det egentlig han prøve å hjelpe?

  • Kenth Olsen // at //

   Det du påpeker er riktig.

 18. Bjørn Gunnar Green // at //

  Ok. Skriv side opp og side ned hvor fantastisk forskjellige folkeslag er. Ok, vi er bortskjemte. Men kort sagt. Folk flest er ikke interessert i all den ‘dritten’ som kommer hit til landet og lager kvalme.

  • Kenth Olsen // at //

   Ja, alle er fantastiske det er derfor verden ser så fantastisk ut som den gjør, og ikke å forglemme fredelig.

  • Glenn Folkvord // at //

   Hvilke er disse “folk flest” som du henviser til? Hvis du kan lese enkel statistikk, ser du at du tar feil: http://ssb.no/innvhold/
   Kom gjerne med argumenter mot innvandring etc, men du akuratt i dette tilfellet har du ikke støtte for ditt syn.

   • Bjørn Gunnar Green // at //

    Hei Glenn. Jeg har da vel ikke tatt noe standpunkt til innvanring i mitt innlegg. Du skjønner vel godt hva jeg mener med ‘dritten’. Og du og statistikk.
    Gjør det litt anderledes. Lag en undersøkelse på nettet hvor norske statsborgere kan stemme.
    Til slutt. En behøver ikke være mot innvandring om en ikke liker folk som lager kvalme. Du liker vel heller ikke at folk kommer hjem til deg og driter på gulvet og pisser i peisen.

    • kunnskapensfrukt // at //

     det virker på meg som om du mener innvandring også. hva med at du s
     kommuniserer litt klarere hvem du mener, om ikke innvandrere?

 19. 1pling // at //

  Hva kaller vi lover og tiltak som retter seg mot et spesielt folk eller en spesiell gruppe?

  • Jan Haugen // at //

   Lover og tiltak mot kriminalitet….? Var det så vanskelig…?

   • 1pling // at //

    Ja, men vi har allerede lover mot kriminalitet, dersom det er det som er problemet.

  • Ante_Bergan // at //

   Det er da vitterlig ikke snakk om å forby kun sigøynere å tigge. Hvorfor må du lyve for å få argumentene dine til å henge sammen?

   • 1pling // at //

    Det er bare å se på din egen kommentar som svar til meg i denne tråden:
    “Forsøpling av det offentlige rom – i vid forstand. Blant annet driter de ned turstier ved Sognsvann.”

    Jeg nevnte ikke romà, kun tiggere. Så hvem er det du anklager for å drite “ned turstier ved Sognsvann”?
    Narkomane eller alkoholiserte tiggere?
    Akkurat som alle andre som argumenter for tiggeforbud, det er romà dere mener er problemet og de dere angriper.

    • Ante_Bergan // at //

     Er du full? Det er nettopp sigøynerne du nevner. Du mener at loven diskriminerer nettopp dem. I så tilfelle vil jeg anbefale deg å melde regjerninga til likestillingsombudet, så det, raskest mulig, kan få satt skapet på plass.

     Skal jeg eller du anmelde regjerninga? Jeg foreslår at du gjøre det, siden du faktisk mener at den diskriminerer.

     Selvfølgelig er det sigøynerne som er problemet – har du sett mange utenlandske tiggere som ikke er sigøynere?

     Jeg “anklager” ikke sigøynerne for å forpeste det offentlige rom, det er en realitet at de gjør det. Inklusive turstier.

     Det er sigøynernes asosiale oppførsel som tvinger frem et forbud, men det vil ramme alle. Personlig ønsker jeg et tiggerforbud kun for utlendinger, dermed hadde vi fått i pose og sekk: vi hadde sluppet den tiggende epidemien samtidig som vi ikke hadde blitt forskånet for å se verdens elendighet, som ifølge tiggertilhengeren visstnok skal ha en saliggjørende effekt.

 20. Liv-Marita Trøan // at //

  Kanskje ikke alle tiggere har like store behov, men de har garantert mindre en gjennomsnitts nordmannen!! Og vi kan hjelpe dem, hvis vi bare vil..
  Når det gjelder flyktninger og asylsøkere – hvis vi tenkte litt mer på deres behov og litt mindre på vår egen hverdag og at alt skal være så SUPER PROFESJONELT…mennesker trenger mennesker som er villige til å hjelpe, ikke profesjonelle, super mennesker. Hvem var det som hjalp flest under 2.verdenskrig? Ikke vet jeg sikkert, MEN EN TING VET JEG: de som hjalp var vanlige mennesker som gjorde det lille de kunne.

  • ThereIsalwayshope. // at //

   Godt å se at noen dele mitt syn på dette emnet. Morsomt hvordan enkelt mennesker som har kommentert her prøver å beskytte seg selv mot å få merket drittunge på seg, men ender opp med å bevise at tittelen på denne bloggen har sannhet i seg. Kan forstå at folk blir frustrerte over tiggere som er i hælene på en og som ikke tar nei for ett nei, men tenke nå heller mer på de tiggerene som sitte på gatene med koppen og ikke nærmer seg folk. Mange her klage og syte, men det at folk komme på dørene med børser og tigge om penger til humanitære ting, det er helt greit, men om de ser en tigger på gaten da er det plutselig drama skrik! BUHU! De tiggerne tvinger ikke folk til å legge noen mynter nedi koppen, det er helt opp til det enkelte mennesket! men hvordan enkelte folk kommentere her så høres det ut som om tiggerne sov på trappen deres!
   Viste denne bloggen til mine venner i england og skotland som oversatte via google translate, og de trodde meg ikke angående at norske folk hadde slik fordommer og hat mot tiggere, men da de selv fikk lese det så ble de rett og slett overrasket og ikke på en god måte.
   Liv Marita Trøan, eg gikk lenge og trodde at eg var alene om med menneskeheten i dette emnet, godt å se at noen faktisk fremdeles har hjerte på den rette plassen!.

 21. Helge // at //

  Det er helt riktig å ikke ta imot traumatiserte folk, all den tid psykiatrien ikke kan ta imot dem. Vi gir dem jo ikke det de trenger. Alt de får er mat og tak over hodet – greit nok tilbud for de som bare har mistet hjemmet sitt i krigen. Men ikke noe tilbud for de traumatiserte.

  Det er i grunnen typisk for slike som skal gjøre “alt”: De setter igang “fine” tiltak, så kommer nedskjæringene. For så skal de jo igang med et nytt “fint” tiltak, heller enn kjedelig oppfølging og finansiering av det de har satt igang før.

  Så nå får vi avvikle asylinstitusjonen, nå er det kampfly og full barnehagedekning som gjelder. Og til neste år blir det noe annet…

 22. Tankegang // at //

  Idiot, 50% av tiggernes penger går ikke til dem selv, og resten av de bruker tiggepengene på dop. Det utvider det svarte markedet(Mer uregistrerte penger) og får de som holder på med dop til å fortsette med det.

  Mange grunner til å forby tigging.

  Og som ork sier:
  “Og Norge er i ferd med å send ut alle som er i landet ulovlig, så er kanskje greit å ordne opp i rotet til tidligere regjeringer, før vi skal begynne å fylle opp asylmottakene igjen.”

  • kunnskapensfrukt // at //

   jeg visste ikke at alle tiggere var nøyaktig like. kanskje vi bare skal la dem sulte ihjel, siden alle er så fæle?

   • Tankegang // at //

    Hvem sa noe om at tiggerne er så fæle? Sa nettopp at om du gir de penger vil de ikke gå til de eller gå til dop (Dette gjelder veldig høy prosent av de). Husker ikke hva denne artikkelen handler om eller hva som fikk meg til å bli så irritert.. men, det skal mye til for meg å lage en bruker og begynne å skrive en kommentar pga feilinformasjonen.

    Ville gjerne betalt mer skatt for at de skulle få det bedre, men å gi penger på gaten vil ikke hjelpe noen. Siden du ønsker så mye å hjelpe, så kan du gi de mat.

    • kunnskapensfrukt // at //

     vel, du skjærer alle over en kam som rusmisbrukere og medlemmer av organisert kriminalitet (etter min kjennskap kun spekulasjoner, ikke vist at det er hoveddelen her i Norge)

     Om vi da antar at det er sant, hva tror du skjer om de ikke får noen ting lenger? tror du alt blir mye bedre, eller tror du de må ty til ran, tyveri og annen kriminalitet instørre grad enn de gjør? Om de ikke får inn nok penger er det fort sult det går i, man får jo ikke gi dem mat

     • Tankegang // at //

      Du har droppet hele budskapet med utsagnet mitt og skriver bare det du ønsker der det virker som du ikke engang leser det jeg skriver.
      Er helt enig med deg at de har det fælt, men det hjelper ikke å gi de penger på gaten. <-Dette er det eneste jeg vil fram til.

      Kan du slutte å kverrullere og akseptere denne faktaen?

     • Tankegang // at //

      Hvis du absolutt vil holde en meningsløs diskusjon som ikke kommer til å hjelpe noen, så er det greit.. men, det jeg ville var å opplyse alle om fakta, og du tar feil. Desverre finnes det radikale personer som deg der det ikke er vits å si noe som helst, og ikke gidder å lese seg opp på emnet fra noe annet enn nyhetsartikkler. Disse personene som absolutt skal diskutere og være bedrevitende er gift til samfunnet når du ser på det store bildet, men siden de fleste av de ikke kan se lengere enn sin egen nese vil vi aldri komme noen vei.

      Jeg kan også nevne at jeg gir penger til tiggere selv hver gang jeg har noe i lommen, så har sikkert gitt mer enn de fleste andre. Dette er pågrunn av den 10% som trodde jeg ikke regnet med, hvorfor gir jeg penger? Fordi den Norske stat ennå ikke har kommet opp med en løsning på dette problemet, fryktelig irriterende med slike som deg.

     • heythere // at //

      Han gjorde ikke det engang! kan du ikke lese!?

 23. Iris Heltne // at //

  Tusen takk! Hvis mange nok leser – og forstår – det som står her, så er det håp!!! Fortsett å dele. Jeg vil ikke være en bortskjemt drittunge. Jeg vil ikke at mine barn skal vokse opp i et land hvor vi syns det er greit å sende uskyldige unger ut av landet vårt “tilbake” til et sted de aldri har vært.

  • Jan Haugen // at //

   Men barna dine skal vokse opp i et samfunn hvor svindel, løgn og forbrytelser lønner seg…? Du har merkelige prioriteringer,,,,,

   • Iris Heltne // at //

    Det er rart med det, man leser forskjellige ting ut av en tekst. Nå har jeg lest det jeg la ut flere ganger, og jeg kan ikke se at jeg skriver at jeg ønsker at barna mine skal vokse opp i et samfunn hvor svindel etc. lønner seg. Kanskje du ikke forsto hva jeg skrev?

   • kunnskapensfrukt // at //

    heller det enn et samfunn hvor man gladelig lar de dårligere stilt enn seg sulte

 24. Alexander Eriksen // at //

  blir det ikke litt feil av regjeringspartiene å si at andre ikke får lov å spørre noen om penger, når alle pengene de bruker i valgkampen er penger de selv har spurt andre om å få…?

  så kaller de det for donasjoner istedenfor.

  Les ordet “Hykler” i ordboken.

  http://snl.no/hykler

  Hvordan skal politiet vite at det er en tigger som sitter der, og ikke en narkoman eller alkis som sitter utenfor butikken og venter på at det blir klart til å gå inn å kjøpe en øl til så de kan drikke den fort utenfor så politiet ikke tar den åpne ølen

 25. Widar Jensen // at //

  Kunne man ikke prøve 1 år med krav om at du MÅ være Norsk statsborger for å sette seg ned på gatehjørner å tigge?? Da får vi ivhertfall bukt med tilreisende fra andre land som kommer hit kun for å tigge.

  • 1pling // at //

   Er det tigginga som er problemet eller er problemet at det er utenlandske tiggere?

 26. General Zod // at //

  Klart det er viktig å ha tiggere i gatene! Hvem skulle man ellers dyttet foran seg for å skape et politisk image?

  Hvis vi fullstendig overser det faktum at vi kan hjelpe mange ganger flere ved å bruke penger i tilreisende tiggeres hjemland, så kan vi slå oss på brystet og kalle oss selv humane. Humane som holder liv i en konkurranse om å se mest ynkelig og stakkarslig ut.

  Nei huff, la oss ikke tenke så mye.

  • Tankegang // at //

   Føler jeg må oppklare noen ting her..
   Norge gir ut masse penger hvert år til fattige land, dette er ikke for å hjelpe landet men for å skape ett image.
   Når Norge gir disse pengene vil de gå direkte til de rike personene og ikke hjelpe noen, hvorfor gir vi penger? Fordi vi tjener på arbeidskraften i disse fattige landene. Så istedet for å bygge opp landet, skape arbeidsplasser osv.. vil de fattige landene alltid være fattig og leve som slaver(?) for den økonomiske verden.

   Hvis vi hadde begynt å bygge opp disse landene, gitt de mer penger slik at de kan kjøpe mat og være like tekonologisk utstyrt som vi er ville verden rett og slett godt under i form av matmangel og mer. Og det ville ikke vært sånn at vi mistet 10% av verdens befolkning, vi ville rett og slett mistet over halve verdens befolkning hvis matmangel først slår seg løs OVER VERDEN.

   Det er sånn det er, synd men sant.

 27. 1pling // at //

  Vi har nettopp markert 200-års jubileum for Grunnloven. Fram til 1851 inneholdt grunnloven den beryktede “Jødeparagrafen”.
  “Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion. De Indvaanere, der bekjende seg til den, ere forpligtede til at opdrage sine Børn i samme. Jesuitter og Munkeordener maae ikke taales. Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget.”

  Og det er jo det tiggerforbudet er ute etter, å stenge romà ute fra Norge.
  Så hva er forskjellen på Jødeparagrafen og tiggerforbudet?

  • It Came from the Desert // at //

   Kan jo minne om at en fyr som bør være relativt godt kjent for mange som besøker denne nettsiden Kalle Marx, trolig ville ha nikket gjenkjennende til denne jødeparagrafen selv. Åtte år før Norge opphevet sin paragraf skrev i alle fall denne mannen noe som Hitler ble inspirert av ca 100 år senere. Det beryktede skriveriet som ikke akkurat omtaler jøder i positive ordlag framkaller gjerne lange tirader av bortforklaringer fra mange som frekventer denne sidenl.
   http://marx.eserver.org/1844-jewish.question.txt

   Litt off topic, men likevel interessant

 28. Tom Just Olsen // at //

  Hvem hjelper vi ved å tillate tigging? Ikke tiggerne!

  Skandalen i dette er at politikerne ikke følger opp pengene vi gir til EU til fattigdomsbekjempelse.

  Jeg er helt enig med Senterpartiets standpunkt: Vi skal ikke tillate at folk tjener til sitt opphold ved å tigge. Det er nedverdigende og forlenger lidelsene også for neste generasjon Rom-folk. Rom-tiggerne etterlater sine barn i hjemlandet der de eldste barna må ta vare på de minste. Barn ned i 12-års alderen opptrer som familieoverhoder. Dette løses ikke ved å tillate tigging.

  Mens det er opp til hver og en av oss om vi vil gi til tiggerne er det politikernes oppgave å løse det dramatiske fattigdomsproblemet som tiggingen er et symptom på. Vi kan ikke løse politikernes oppgave her. Mens SV satt med bistandsministeren og AP med utenriksministeren ble ikke noe initiativ tatt for å – gi mer penger til Rom-folket i Romania og Bulgaria. Ikke en gang sjekke om de 4,6 milliarder vi gir til EU til fattigdomsbekjempelse – virkelig går til fattigdomsbekjempelse. Aftenposten måtte gjøre det . De kunne spore pengene ’til Bryssel’. At Europas fattigste fikk penger fra Norge – overhode – kunne ikke dokumenteres. Hvilken skandale for SV som hadde bistandsministeren – midt under valgkampen!

  – Der, akkurat der – tapte SV – og de Rød/Grønne valget.

  • 1pling // at //

   “Hvem hjelper vi ved å tillate tigging? Ikke tiggerne!”
   Du snur det jo helt på hodet!
   Skal vi innføre forbud fordi det ikke hjelper noen å ikke ha forbud? Du verden hvor mange forbud vi kan innføre ettersom det ikke hjelper noen å ikke ha forbud.
   Forbud innfører vi når det vil gjøre samfunnet bedre og forbudet hjelper til å ivareta folks rettigheter.
   Tiggerforbud er å innføre Jødeparagrafen på nytt.

   • Tom Just Olsen // at //

    Vi skal forby tigging fordi det tilbyr ingen løsning på fattigdommen. Verken for tiggeren eller hans barn.
    Vi skal gjøre samfunnet bedre ved å insistere på at ‘politikerne’ løser de bunnløse fattigdomsproblemene som er årsaken til tiggingen. Dette skal vi gjøre i stedet for å innbille oss at vi hjelper dem med småpenger. Vi gjør ikke det.
    Norge gir i dag 4,6 milliarder til EU – til fattigdomsbekjempelse. Det minimum vi (vanlige mennesker) må kunne kreve er at disse pengene ‘følges opp’ og at noen blir gjort ansvarlig for at pengene når de som trenger dem. Aftenposten dokumenterte – midt under valgkampen – at våre 4,6 milliarder ‘fattigdomspenger’ havnet ikke noe annet sted enn ‘Bryssel’.
    Skandale!

    • 1pling // at //

     Igjen: Vi lager ikke forbud fordi at det å ikke ha forbud er løsning. Dersom det var en del av løsningen på fattigdomsproblemet, da ville tiggeforbud være OK. Men jeg har enda til gode å se at noen kommer med gode argumenter for at tiggeforbud hjelper til å løse fattigdomsproblemet – heller ikke du har kommet med argumenter på hvordan det hjelper.
     Tiggeforbud har en kosmetisk effekt: Vi skal slippe å se fattigdommen – APs forslag i Oslo i fjor innebar nettopp dette: Fjern tiggingen fra der hvor folk stort sett ferdes.

     Bare for å understreke det: Jeg er ikke FOR tigging. Tigging er nedverdigende. Men forbud – nei takk!

     Atter en gang: er det tiggingen som er problemet?

     • Tom Just Olsen // at //

      Å tillate at fattige medlemmer av Rom-folket reiser fra sine barn for å tigge i Norge – er ingen løsning. Forbudet er til for at de fattigste Rom-folkene skal ta vare på sine barn – og finne andre leveveier. – Det er det regjeringene i både Romania og Bulgaria vil at vi skal gjøre.
      Tiggerforbudet er et signal til – tiggerne! Ikke tigg! Lær noe, ta arbeid, pass på dine barn.
      Det ble først orden på vår egen sigøynerpolitikk når en smart sjel fant på at sigøynerne må følge Norsk lov: Reis så mye dere vil, men: Barna skal gå i skole!

 29. Ronny Simonsen // at //

  Disse radikale venstre-ekstreme må begynneå bli symbolet for verdens mest naive unger.
  Jeg har hatt noen diskusjoner med venstrevridde som har slik omsorg for tiggere. Når jeg hører dem fortelle at de bruker å snakke med dem som sitter og tigge på gaten, så må jeg flire. Hvilken språk snakker de med sigøynere? Sigøynere snakker ikke engang særlig godt rumensk. Og engelsk!? Come on! De kan “Yes, tank you” og thats it.
  For å lære seg litt om hva dette faktisk dreier seg om, så ta en tur til Øst-Europa og se på sigøyner-palassene til de som står bak denne organiserte menneskehandelen. Tror de mest venstrevridde kommer til å få et annet syn på dette.

  • 1pling // at //

   Menneskehandel er forbudt. Har du bevis for eller mistanke om menneskehandel, så melder du fra til politiet. Har du ikke bevis, så holder du kjeft.

   Nei, det løser få eller ingen problemer å gi penger til tiggere.
   Men hvilke problem løser tiggeforbud?

   • Ronny Simonsen // at //

    I rest my case!

    • 1pling // at //

     Som igjen forteller at du totalt mangler argument for tiggeforbud som du selv har vært med på å innføre i din hjemkommune.

   • Ante_Bergan // at //

    Forsøpling av det offentlige rom – i vid forstand. Blant annet driter de ned turstier ved Sognsvann.

 30. Morten Bergflødt // at //

  Hvordan kan det å spørre om hjelp forbys ? Håper tiggere starter med innbrudd i politikerboliger ., Nå er de jo kriminelle samme hva.,

  • Hvorfor skal man defacto forby meg å tilby mine kroppslige tjenester? Fordi politikere ikke klarer å utstå tanken at mennesker velger annerledes enn dem selv, og at de anser “kveget” for å ha dårlig moral.

 31. Sydvesten // at //

  Det virker som at dere på venstresiden får veldig god samvittighet av å bringe fattigdommen hit til Norge, for å vise verden at vi er snille, solidariske og generøse. Men det er en totalt feilslått strategi hvis man faktisk ønsker å hjelpe folk. I stedet for å betale tiggere for å sitte på fortauet dagen lang og ikke gjøre noe nytte for seg, må vi heller gjøre det vi kan for å påvirke situasjonen i deres hjemland. Norge alene er kanskje ikke så mektig i den internasjonale politikken, men det burde virkelig være en sak for FN å ta tak i hvis det er så ille for romfolk i deres hjemland.

  • 1pling // at //

   “I stedet for å betale tiggere for å sitte på fortauet dagen lang og ikke gjøre noe nytte for seg”
   Hvem “betaler tiggere for å sitte på fortauet”?
   Jeg har gang på gang spurt hvilke problem det løser med tiggeforbud, men får dessverre ingen svar.
   Løser tiggeforbud fattigdomsproblemet?

   • Sydvesten // at //

    Nei, selvfølgelig løser ikke tiggeforbud fattigdomsproblemet! Typisk respektløst retorisk spørsmål som dere på venstresiden kommer med. Vi på motsatt fløy er ikke dum nok til å tro at problemet forsvinner hvis vi fjerner et symptom! Men jeg spør deg tilbake: Løser tigging fattigdomsproblemet?! Er det sånn at man ved å tigge, kommer seg ut av den vanskelige situasjonen man er i? Jeg mener at de bare blir mer fastlåst i den situasjonen de er i ved å tigge. Man bruker tiden sin på noe som gir svært kortsiktige resultater.
    Tiggeforbud løser ikke fattigdomsproblemet, men det er bevist at romfolk-miljøet i tillegg til tigging bedriver utstrakt tyveri og vinningskriminalitet her i Norge. Men du mener kanskje at det er greit at de stjeler litt her og litt der fra oss bortskjemte nordmenn?

    • 1pling // at //

     “Nei, selvfølgelig løser ikke tiggeforbud fattigdomsproblemet!”
     Da er vi kanskje enige i at vi ikke innfører tiggeforbud?

     “Løser tigging fattigdomsproblemet?”
     Nei!
     Jeg er ikke for tigging. Tigging er nedverdigende.

     Finnes det løsning for fattigdomsproblemet?

     Ikke innenfor dagens økonomiske system.

     “det er bevist at romfolk-miljøet i tillegg til tigging bedriver utstrakt tyveri og vinningskriminalitet her i Norge”
     Dokumenter gjerne denne påstanden. Men er det det kriminalitet vi er ute etter å forhindre, har vi allerede lover og regler for dette og trenger altså ikke et tiggeforbud.

     • Sydvesten // at //

      Du kan lete det opp selv. For noen år siden jobbet jeg i klesbutikk i sentrum. Fra vinduene ned mot gata kunne vi se med det blotte øyet hvordan tiggerne også bedrev organisert tyveri fra andre klesbutikker i gata. Kvinnene går inn i butikkene med romslige jakker, og kommer snarlig ut igjen med jakkene stappet med tyvgods, før de forsvinner inn i en varebil. Og sånn reiser de på turnè i det ganske land…

     • 1pling // at //

      Det er du som kommer med påstanden og da er det du som må dokumentere din egen påstand – ikke overlate det til meg.
      Men hva har din anekdotiske beskrivelse av et organiserte tyveri med tiggeforbud å gjøre?
      Er det kriminalitet vi ønsker å bekjempe?

   • Ante_Bergan // at //

    Det løser problemet med tigging. Det er det det er rettet mot, dessuten later det til å være en arbeidsfordelig blant sigøynerne: de gamle kjerringene tigger, mens de unge mennene stjeler.

    • kunnskapensfrukt // at //

     vi kan jo skyte dem også, det løser problemet også! kanskje innse at en løsning ikke alltid burde gjennomføres?

     • heythere // at //

      Radikale jævel, hva er galt med deg? Vrir og tvister ord seg forran øynene dine så du leser noe helt annet enn oss andre?

      Sitter her å lese kommentarene dine, du må virkelig få mer selvinnsikt!

     • kunnskapensfrukt // at //

      hørt om sarkasme? jeg mener virkelig ikke vi skal skyte noen! Poenget mitt, om du leser uten å anta jegner en “radikal jævel” er at ikke alle løsninger er verdt å gjennomføre. Løsningen Ante Bergan er for er en løsning jeg mener erbfor inhumanbtil å gjennomføres

     • heythere // at //

      Skjønte akkuratt hva du ville formidle. Nettopp derfor jeg lagde den kommentaren i hele tatt. Du tror deg bedre enn han og er arrogant, hater personer som deg. Det er mulig å være kritisk uten å meningsløst slenge ut drittkommentarer. x2

     • kunnskapensfrukt // at //

      så forklar meg. hvordan er det å si du hater en person så mye bedre enn å angripe dårlig debattskikk? Hva gjør at du ikke slenger ut drittkommentarer? Jeg har ikke dømt noens verdi som menneske her, det er du som er så arrogant, ikke jeg. Du burde skaffe deg litt selvinnsikt

     • heythere // at //

      Bare fordi du ikke går direkte til angrep på noen og bruker sarkasme som virkemiddel for å disse andre på en måte der du kan komme unna med det ved å sette spørsmåltegn til motpartens dømmekraft, så betyr ikke det at jeg ikke ville slått deg ned hvis du hadde sagt dette til meg med ord.
      Jeg sa aldri jeg hatet deg spesifikt, tro ikke at du er enslig i å være kritisk uten å ha noen spesiell kontribusjon til en debatt… Åja, har ikke jeg noen spesiell kontribusjon til debatten her jeg heller? Jo, jeg har det, oppdrar deg.

     • kunnskapensfrukt // at //

      “hater folk som deg” inkluderer nødvendigvis personen. jeg setter spørsmålstegn ved dømmekraft i denne debatten, ikke ellers. Det er du som går til direkte personangrep og kaller andre for “radikale jævel” (som om su kan si om jeg er radikal eller ikke).

      Du er feil person til å oppdra. skjerp deg

     • heythere // at //

      Hvis du hadde snakket på den måten du gjør i virkeligheten, hvordan ville de rundt deg ta det?..Det her er en debatt, ikke en forsamling for å mobbe andre. Jeg? Jeg kan godt si det jeg har sagt her til ditt fjes, men finner ikke mange anledninger til å reagere på denne måten siden det finnes ingen som deg der! Ingen snakker på denne måten i virkeligheten, derfor hater jeg hvordan du bruker internett som ett middel for å rakke ned på andre. Det gjelder alle andre som gjør akkuratt det samme, du er ikke alene. Hvorfor er det så gøy å rakke ned på andre på internett? Åja, fordi du unngår konfrontasjon.. det var visst noe nytt for deg å unngå konfrontasjon..

      Edit: Og på samme måte kan vi også dømme at hele denne diskusjonen er meningsløs, fordi du kommer aldri til å ta noe av det jeg sier til hjertet! Er ikke det flott, selv er jeg ikke interessert i å sløse tiden min her noe lengere, ingen bryr seg hva jeg, du eller noen andre skriver her.

     • kunnskapensfrukt // at //

      FYI, det er du som har brutt ut på en tirade av nedrakking, personangrep og forsøk på katterliggjøring. Ikke et snev av sak, kun personangrep. Du burde feie for din egen dlr før du hakker på andre.

      Jeg har ikke mobbet noen et sted her, det du gjør derimot…

     • heythere // at //

      Nei, jeg har stillt deg som en likemann og sagt min mening. Du tråkket ned på andre uten noen grunn. Les kommentarene mine på nytt og du vil forstå, om du stoltheten din lar deg det.

     • kunnskapensfrukt // at //

      jeg har påpekt korttenkthet og herseteknikker. Det er ikke “uten grunn”. At det jeg gjorde er å tråkke på, men ikke det du gjør gir ingen mening.

      Jeg gjorde det til og med uten å ty til personangrep! Det er tross alt mer enn di kan si som åpner med å kalle meg en radikal jævel.

      Det er fascinerende hvordan en krass kommentar med et legitimt poeng er mer forferdelig en din gjentatte

      Du brukte linjevis på personangrep i ditt forrige innlegg og kom med ganske ufine karakteristikker som ironisk nok er mer beskrivende for din oppførsel enn noen andres her. Du har heller ikke evnet å holde deg det spor til sak! Det har bare vært en strøm av dårlig begrunnede anklager og hetsing fra din side. Det er mobbing, ikke å sette argumenter på spissen.

      Du anklager meg for å ikke ville ta ting til hjertet, uten å evne det selv. Det at du sier at du kunne funnet på å slå meg ned for en sarkastisk kommentar som har et poeng sier mer om din modenhet og evne til selvrefleksjon enn noe annet. Du mener tydeligvis det er greit å svare på utsagn med vold. Det er sykelig.

     • Guest // at //

      Og på samme måte kan vi også dømme at hele denne diskusjonen er meningsløs, fordi du kommer aldri til å ta noe av det jeg sier til hjertet! Er ikke det flott, selv er jeg ikke interessert i å sløse tiden min her noe lengere, ingen bryr seg hva jeg, du eller noen andre skriver her.

 32. Christoffer Fyhn // at //

  Når de kommer til akkurat Norge for å “trygt” kunne holde på med tigging og hva enn annet, så sier det seg selv.

  Jeg ser poenget, det virker ganske sutrete å klage over tiggere, dette går jo også utover de Norske tiggerene også. Burde vi ikke løse våre egne problemer før vi løser andre sine?

  Har også merket at de vanlige, Norsle tiggerene er omtrent borte vekk. Det kan virke som de blir pushet vekk av de utenlandske tiggerene. Den tanken er jo skremmende i seg selv.

  Til syvende og sist støtter jeg forbudet, ikke fordi jeg har noe imot tigging per se, men fordi Norge har en tendens til å gi inntrykk av at vi er europa’s store “barnepasser”. Se bare på Krekar, han sitter enda i Norge, selv om han reelt sett skal være kastet ut av Norge. Men neida, her kaster vi heller ut uskyldige innvandrer barn…

 33. 1pling // at //

  Tiggerforbud blir innført for å ramme romà, altså tiggerne som i hovedsak kommer fra Romania. Bytt ut romà med jøder og vi har Jødeparagrafen tilbake – så naiv har jeg vært at jeg ikke trodde det var mulig.

  Hva er begrunnelsen (for den som gidder – les komentarene nedover i tråden)?
  Det er nesten umulig å få en skikkelig begrunnelse. Det varierer fra omsorg (sic!) for tiggerne, at det er plagsomt med tiggere, at de er en del av kriminelle nettverk som driver med menneskesalg, til at de driver med kriminalitet.

  Omsorgsargumentet er så dumt at det taler for seg selv. Tigging er ingen løsning av fattigdomsproblemet, men ingen har enda dokumentert at tiggerforbud er noen løsning.

  At synet av tiggere er plagsomt kan være sant nok, ja, synet av fattigdom er plagsomt! Men det er et kosmetisk problem.

  At tiggerne er en del av kriminelle nettverk kan sikkert delvis være sant, men tiggerforbud løser ikke det problemet.

  Ja, en del av tiggerne driver sikkert nok med kriminalitet og ordensforstyrrelse og det er nok de fleste av oss enige i at det er uønsket.

  Hva er løsningen?
  Jeg har ingen grunnleggende løsning.
  Fattigdomsproblemet, historie (mange romá var holdt som rene slaver til langt ut på 1800-tallet) og kultur er sikkert en del av problemet.
  Men når det gjelder kriminalitet, hva gjør vi med kriminelle? De kriminelle skal skysses ut av landet.
  Å, men da kommer de bare tilbake igjen! Nettopp! De mest menneskefiendtlige partiene er også de som ikke ønsker å ta problemet ved roten. Vekk med Schengen, skikkelig grensekontroll gjør at de (fleste) kriminelle blir holdt utenfor landet.
  Løser det alle problemer?
  Neppe, men da behandler vi folk ut i fra hva de gjør og ikke for hva slags utseende, kultur eller opprinnelse de har. Og det må da være mer rettferdig enn å innføre Jødeparagrafen på nytt, for den har vi ingen grunn til å være stolt av!

  • Barfotes // at //

   Hva løser det av sosiale problemer at tigging er tillat? Gir tigging noen framtidig og varig løsning til de som tigger? For å snu argumentasjonen din på hodet så finner jeg ingen gode argumenter for å tillate tigging heller annet enn at de som ønsker å tillate det framhever seg som moralsk mer høyverdig. På sviktende grunnlag, da få ting er mer sementerende sosialt enn tigging. Det viser seg når tiggingen reproduseres i generasjon etter generasjon. For meg må gjerne rom og andre rumenere komme til Norge på beøk og ferie slik de allerede gjør. Så argumentasjonen din om “renovering” av gatene stemmer ikke.

   • 1pling // at //

    “Hva løser det av sosiale problemer at tigging er tillat? Gir tigging noen framtidig og varig løsning til de som tigger?”

    Tigging løser ingen sosiale problem og er ingen framtidig og varig løsning.
    Tiggerforbud løser heller ikke slike problem.
    Men skal vi lage forbud mot alt som ikke løser problem?
    Vi skal altså ta utgangspunkt i forbud, så kan vi kanskje se på om vi skal tillate noe?
    Ja, du har virkelig snudd det på hodet!

    • Barfotes // at //

     Her er det du som er snudd på hodet. I norge har vi mange år funnet gode verdige løsninger på sosiale problemer. Vi trenger ingen “rik adel” som skal donere noen stakkars slanter til den som klarer å nedverdige seg til å se sykest og mest “spedalsk” ut på gata.
     Jeg snakker med narkomane som tigger og selger =Oslo hver dag, og så og si alle bruker pengene på å finansierer alkohol og dop. Hvert å tenke over for alle barmhjertige samaritaner.

     • 1pling // at //

      Tigging er nedverdigende. Men om folk vil gi noen slanter eller ikke, får det være en frivillig og personlig sak.
      Som jeg har gjentatt gang på gang, det hjelper ikke disse verken det å gi eller det å innføre forbud. Vi innfører ikke forbud bare for å ha et forbud. Du har ikke kommet med et eneste argument om hva slags hjelp et forbud vil være.
      Min påstand er fortsatt, forbud er et rent kosmetisk tiltak som vil gjøre situasjonen for disse nederste på samfunnsranken enda vanskeligere.

     • Barfotes // at //

      Det ikke løser problemer, men det medfører en rekke problemer som feks mye kriminalitet. Det er ingen menneskerett å få bruke offentlige gater til å kreve å få penger av andre. Siste innlegg for min del.

     • 1pling // at //

      Aha, det er altså kriminaliteten du vil bekjempe. Men akkurat det har jeg tatt opp i den første kommentaren i denne tråden.
      Hvem “krever” penger? Snakker vi om betleri, altså den agressive tiggeformen? Ja, da snakker vi om noe annet enn det å sitte på fortauet og si “pliis, pliis!”. Betleri kan være et ordensproblem. Da løses det som det ordensproblemet dette er, det vil si at det er politiets oppgave å ordne opp i.
      Ja, det er en menneskerett å kunne be om almisser. Men stakkars den som havner i den situasjonen.

     • Barfotes // at //

      Jeg har beskrevet i detalj hvorfor jeg ikke mener det løser problemer, men skaper problemer. Som reportasjer ungdom i Romania som drømmer om å komme til Norge for å tigge når de blir voksne. Du har ikke lagt fram et argument om hva tigging behjelper. Finn noen andre du kan tillegge meninger. God kveld!

     • 1pling // at //

      “Du har ikke lagt fram et argument om hva tigging behjelper”
      Hvorfor må jeg legge fram argument FOR tigging når jeg sier at tigging IKKE hjelper?

      “Finn noen andre du kan tillegge meninger”
      Hvilke meninger har jeg tillagt deg?

     • Barfotes // at //

      Syns du det burde være greit om folk kunne ringe deg på telefonen og tigge om penger og? Hva med tiggerbrev? Eposter? Burde alle få lov til å komme på døra og? Hvorfor skulle dette ikke være tillat og tigging på gata tillat? Hvorfor skulle ikke betleri som du kaller det ikke være tillatt?

     • 1pling // at //

      Stadig vekk får jeg tiggertelefoner. Tiggerbrevene fyller også postkassa. Og jammen flommer ikke tiggerbrevene via internett også som epost. Irriterende, kan være, men jeg takler det greit og har lært meg å leve med det. Og jeg har hittil ikke krevd forbud mot dette, men prøver i hvert fall å være så høflig som mulig i telefonen de gangene jeg svarer på tiggertelefonene. Jeg forsøker å ha respekt for folkene som gjør denne jobben jeg ikke misunner de.

      Tigging på døra grenser til betleri og behandles som slikt, men så var det dette med naboens datter som skal reise på klassetur og forsøker å skrape sammen de nødvendige slantene…

     • Barfotes // at //

      Ok, du syns dette er helt greit selv om du later til å mene at grensen går et sted for din del og. Jeg ønsker ikke tigging av hverken naturvernforbundet eller andre på telefonen eller på gata. Men det betyr ikke at jeg ikke støtter naturvernforbundet eller andre med penger eller at man ikke bryr seg, som du kortslutter det til.

 34. Håvard Nafstad // at //

  Meget godt sagt! Jeg er dundrende enig!

 35. Vi kan like godt gi bort hele oljefondet til lederne for verdens fattigste stater, så kan de kjøpe seg våpen å skyte på sine egne innbyggere med så slipper vi alle dette maset om at vi skal støtte alle i verden som har det vondt. Norske uhjelpsmidler som utgjør adskillig hundre milliarder sett over noen tiår har stort sett gått til korrupte ledere, mens venstresiden i Norge har følt seg moralsk flotte ved uhjelpa. Så ta å gi bort hele oljefondet til noen uland hvor alle penga havner i lommene på alskens mafia der så er vi ferdig med all denne sytingen og klagingen over norsk manglende støtte til alle fattige i verden. Vi er en del som er gørrlei dette maset hele tiden! Så pælm penga ut så vi kan få fred her hjemme!

 36. Erik // at //

  Bra artikkel, men Marie Antoinette oppfordret nok aldri matlause til å spise kake selv om dette har vært påstått i over 200 år 🙂

3 Trackbacks & Pingbacks

 1. Norway: The spoiled brat of the world?
 2. Norway: The spoiled brat of the world?
 3. Vulgærsosialisme på sitt ekleste | Mørkeblåggen

Comments are closed.