NRK Brennpunkt: 80 minutters normalisering av nazisme

Vera Oredsson forteller om barnebarn og Hitler på NRK. Foto: stillbilde NRK Brennpunkt.

I går ga NRK et av de største bidragene til normalisering av den politiske bevegelsen som ga oss andre verdenskrig og holocaust.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

De mener at ordet «nazist» er et skjellsord, så vi velger fra nå å kalle dem de selv ønsker: «nasjonalsosialister».

Tre minutter inn i dokumentaren Rasekrigerne får seerne vite at NRK Brennpunkt har tatt et valg om å framstille en nazistisk terrororganisasjon slik de selv ønsker å bli framstilt. Jeg krysset fingrene og håpet at dette bare skulle gjelde dette lille ordet, men i 80 minutter er dette nazisme fra nazistenes synsvinkel. Et program Den nordiske motstandsbevegelsen har all grunn til å være fornøyd med.

LES OGSÅ: Nei, nazister blir ikke mindre nazistiske når de får spre sin nazisme

Dokumentaren
Etter prologen er vi hjemme hos noen av nazistene som skal pynte seg før de drar på demo. Mannen som vies mest kameratid heter Pär Sjögren, som ifølge Expressen har over 30 dommer for brudd på straffeloven mot seg. Det går i grov vold, brudd på knivloven, grovt våpenbrudd, fyllekjøring, narkotika, trusler, innbrudd og så videre. Expo kan informere om at han fikk besøksforbud mot en kvinne og at han i 2013 var en av flere fra Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) som stormet et antirasistisk møte hvor en av ofrene blei slått i hodet med en flaske. Etter å ha fått retta på kragen drar vi på marsj med Sjögren hvor han organiserer og deler ut skjold.

Dokumentaristene følger med på flere demonstrasjoner. Nazistene har blitt overfalt av politiet får vi høre. Det er også alt vi får høre. En 28 år gammel mann blei drept under en av deres demonstrasjoner i Helsinki. Vi blir vist det brutale videoopptaket. Drapsmannen og lederen av Den nordiske motstandsbevegelsen forteller gjentatte ganger at den drepte spyttet på folk og truet dem. Ingen motstridende syn fremmes. I Kristiansand blir vi fortalt at «Demonstrasjonen som de ikke hadde tillatelse til gikk rolig for seg. Men to motdemonstranter ble vist bort av politiet.» Én av dem med et ribbeinsbrudd påført ham av nazistene, kan jeg legge til.

Vi får følge deler av rettsaken i Finland som fører til at DNM forbys, som settes i sammenheng med det nevnte drapet. Det nevnes at flere av deres aktivister blei arresterte i forbindelse med fiaskodemoen i Göteborg i sommer i tillegg at et par dommer for Hitler-hilsen.

Vera Oredsson er en sentral figur gjennom hele dokumentaren. Vi følger den gamle damen i hjemmet, på talerstolen, til Tyskland, på marsj, til gravplassen der hennes ektemann ligger. Intervjuene med DNMs ledere, demonstrasjonene, flaggene og talene er med hele veien. Det blir en visitt til Nordendagerna, et noe åpnere arrangement, ifølge organisasjonen selv — en tilstelning du kan ta med folk som ikke er medlemmer eller overbeviste. Der gir nazistene et bilde av seg selv slik de ønsker å framstå for potensielle sympatisører og medlemmer — tøffe, sterke, kampklare og med godt samhold.

LES OGSÅ: Nordiska motståndsrörelsens røtter

Hva nazistene gjør

«det er en viktig journalistisk oppgave å følge med på – og vise offentligheten – hva de sentrale personene i denne bevegelsen gjør og står for.»

Nesten alt som kommer fram av den én time og 2o minutter lange dokumentaren er noe du selv kunne funnet i løpet av fem minutter på nazistenes egen nettside. De liker Hitler, de benekter holocaust, de liker ikke homofile, de tror jødene styrer verden og de vil kvitte seg med demokratiet. Dette ville du også visst om du hadde fulgt med i samfunnsfagstimene på barneskolen. Én av få segmenter i programmet DNM nok skulle vært foruten er når lederen for den norske greina, Håkon Forwald, ikke vil ta avstand til Anders Behring Breiviks terrordåd, men heller uttrykker forståelse for handlinger og erklærer ham som «en del av vårt folk».

Sitatet under mellomtittelen er hentet fra redaktør for dokumentar og samfunn i NRK, Frank Ganders tekst om NRKs valg om å gi talerstol til nazistene. Og Gander har på en måte rett, den beste metoden for å forstå høyreekstremister er ved å se på hva de gjør. Problemet er bare at denne dokumentaren slettes ikke gjør det. Detaljene om Pär Sjögrens trøblete forhold til loven forteller aldri NRK om. De gir inntrykk av marsjen i Kristiansand som en hendelse uten problemer, nærmest som om det var motdemonstrantene (som blei tatt hand om av politiet) som utgjorde problemet den dagen. Ved demonstrasjonene i Stockholm og Göteborg blir man fortalt at nazistene var ofre for politiet, men DNM har for vane å angripe både politi og motdemonstranter når de samles.

I de to årene NRK fulgte DNM sprengtes det tre bomber i Göteborg. Tre nazister tilknyttet DNM har blitt dømt for to av disse bombene, den tredje sprengninga blei de mistenkt for, men uten å dømmes. Den ene av de dømte var leder for Göteborgsregionen, Viktor Melin. Organisasjonen nektet hardnakket for at deres folk hadde noe som helst med terroren å gjøre, men rettsvesenet har altså funnet beviser for det motsatte. Blant de dømte var Viktor Melin, som like før han blei pågrepet hadde hugget av seg sin egen finger. I avhør forteller han at han gjorde det for å straffe seg selv grunnet tilbakefall på pornoavhengigheten sin. I høst blei tre andre nazister med koblinger til DNM tatt med våpen og ti kilo sprengstoff i Göteborg.

Ole Nicolai Kvisler, en av de som drepte Benjamin Hermansen, gikk rett inn i DNM etter å ha blitt sluppet ut fra fengsel. DNM-medlemmet Simon Arnamo er internasjonalt ettersøkt for drap. Fem aktivister fra organisasjonen blei tidligere i år dømt i forbindelse med det bestialske drapet på transpersonenen Madeleine Delbom. Hun blei først kvalt til hun svimte av, for så å bli stukket med kniv til hun døde. Lederen, Simon Lindberg, er dømt for medvirkning til angrep og trusler mot Riksförbundet for homosexuella, bisexuella, transpersoner og queeras rättigheter, om det var noen som hadde problemer med å tolke organisasjonens slagord «knus homolobbyen».

LES OGSÅ: Antisosialismen som høyerekstremistisk voldsmotor

Gratisreklame og aksept
Dette med å slippe til nazister i beste sendetid, la dem spy ut sitt hat uten motforestillinger eller kontekst har blitt en trend i norske medier. Dandy-naizsten Richard Spencer fikk forsida i Aftenpostens magasin og med en forklaring på hvordan han blei ledestjerna til ytre høyre. Vel, det har vel med at han får medieoppmerksomhet av en annen verden og at den i stor grad skjer på hans egne premisser. Sølvberget Kulturhus i Stavanger inviterte en av aktivistene fra DNM til debatt om innvandring. Dette var etter hjemme hos-intervju med den samme nazisten i lokalavisa. I Fredrikstad ønsket Litteraturhuset å gjøre det samme i forbindelse med den avlyste demonstrasjonen i sommer, men det blei avlyst etter store protester og at andre paneldeltakere trakk seg i protest. Nå har også Deeyah Khan laget en dokumentar hvor hun snakker med nazister. Hun er den siste i en endeløs rekke.

VG ga ut et bilag på 100 sider, for det meste bestående av nazister og lignende som fritt fortalte om det de tror på. Et nært samlet medielandskap i Norge, fra Klassekampen til Aftenposten, har møtt det voksende ytre høyre med å la de komme til på sine egne premisser. Være seg i kronikker, i lange portrettintervjuer, i nyhetssaker hvor deres falske forutsetninger får sette agendaen.

Dette har medført: 1) Enorme mengder gratisreklame for ytre høyre, og 2) normalisering av rasistisk og nazistisk tankegods i offentligheten. Gårsdagens NRK-dokumentar er et enormt bidrag i så måte.

LES OGSÅ: Svensk terrorforsker: — Den nordiske motstandsbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

Fornøyde nazister
Ikke overraskende mener Den nordiske motstandsbevegelsen at dokumentaren er en seier for dem. Håkon Forwald skriver i en kommentar at han ikke likte musikkvalget og at han ville at 28-åringen som blei drept av hans organisasjon i Finland skulle framstilles som upålitelig og med rusproblemer. Nå framstiller DNM omtrent alt de aktivt deltar i som en seier, og hvis ikke kryper de sammen og inntar offerrollen. Men det er ikke bare på grunn av deres modus operandi at de ser på dette som en seier.

NRK-dokumentaren kan sammenlignes med ei dekning av en fotballkamp hvor et lag vinner 5-2, men resultatet nevnes ikke og bare de to målene til det tapende laget blir vist fordi de hadde gjort en avtale med media på forhånd om at slik skulle det være. Nevnte Forwald skriver følgende om avtalen de gjorde med NRK:

«Vi ble også tilbudt en kontrakt hvor de gikk med på en rekke vilkår som vi hadde, deriblant at vi fikk se gjennom programmet før det skulle på luften og komme med korrektur og innspill. Eventuell fremtidig bruk av råmateriale, som ikke er brukt i programmet, krever også organisasjonens godkjennelse.»

Hvis dette stemmer bør ledelsen i Den nordiske motstandsbevegelsen krediteres i rulleteksten.

80 minutter nesten uten kritiske spørsmål. 80 minutter hvor statskanalen for det meste viser en nazistisk terrorgruppe slik de selv ønsker å bli framstilt. I to år skal NRK ha jobbet med denne dokumentaren. To år og uten en gang å skrape i overflata, uten å undersøke hva som ligger bak propagandaen organisasjonens ledere nå får hjelp til å spre ut i det ganske land.

LES OGSÅ: Nazistene kommer marsjerende og høyresida holder døra åpen

NRK og nazipropaganda
Hvis man gjør seg kjent med hjemmesidene til DNM er fellestrekkene med Rasekrigerne slående. Vi møter holocaustbenektelse og fortellinger om hvor fint det var i nazi-Tyskland. Vi møter mennesker som forteller om hvor glade de er i landet og folket sitt. Vi får bilder og ord fra demonstrasjoner. Vi får se og høre på nazistenes propaganda om hvordan verdens styres og hvorfor de marsjerer. Og på NRK, lik på nazistenes egne propagandasider, skjer det hele fra deres synsvinkel, uten motforestillinger, uten hensyn til ofrene for deres gjerninger, uten en gang å nevne ofrene, med unntak av en død finlender som vi får vite at var skyld i at han blei drept. En menneskeliggjørende og forståelsesfull vinkling, spesielt når det kommer til koseintervjuene med Vera Oredsson. Faktisk så framstår NRK-versjonen av DNM langt mer polert og snill enn inntrykket man sitter igjen med om man setter seg inn deres egen propaganda. Der finner man stadig vekk mer eller mindre eksplisitte volds- og drapstrusler

Da NRK har gitt medregi til DNM, latt dem bestemme når kamera skal være på, blir de portrettert på en måte de selv er komfortable med og som er formålstjenlig for deres virksomhet: Sterke, disiplinerte, sammensveisede, veloverveide og farlige. En prat med tidligere medlemmer som forteller om våpenlagre med granater og automatvåpen, som forteller om personkonflikter, stormannsgalskap og en kultur som ikke er verdig noe annet enn en voldssekt kunne enkelt korrigert på dette. Men NRK lot være…

LES OGSÅ: Hva er høyre med høyreekstremismen

Normalisering av nazisme

«De framstiller ofte de tradisjonelle mediene som løgnpresse. De hevder at vi bedriver sensur og at vi jobber i «PK-media» – i politisk korrekte medier. Gjennom egne kanaler og i sosiale medier bygger de ekkokamre der motforestillinger er helt fraværende.

Ved å ta bevegelsen på alvor og la maktpersonene få resonnere rundt samfunnssynet sitt, så kan ikke debatten som følger avfeies som «fake news».»

I et underlig forsvar for å ha opptrådt som mikrofonstativ for en folkemordsideologi forteller dokumentarredaktør Ganders at det er en måte å unngå å bli kalt for «fake news» å gi dem en helaftens dokumentar, der motforestillinger er nesten like fraværende som på deres egne sider.

90 prosent av de som har sett og vil se dokumentaren kommer sikkert til å få bekrefta sitt negative syn på nazister og nazismen. Disse 90 prosentene var uansett langt utafor rekkevidde for en liten og ekstrem organisasjon. Blant de 10 prosentene som ikke mener å ha vært vitne til galskap vil noen få ta kontakt med DNM og NRK vil slik ha bidratt til rekruttering og styrking av en terrororganisasjon.

Før vi fikk se dokumentaren diskuterte jeg den med andre antifascister og vi fryktet det samme, at vi skulle få se akkurat det vi så i går. Rasekrigerne er ikke unik: en mediebedrift mener å være seg nøytral stilt overfor en folkemordsideologi og ender opp med å hjelpe den.

Det er mye som har bragt oss til ei tid hvor hatet er ansett som mer legitimt og gitt mer makt enn på flere tiår. Tanken om at rasismen skal opp i dagen og diskuteres for og imot på lik linje med velferd og veiutbygging har vært en svært viktig faktor. I går ga NRK et av de største bidragene til normalisering av den politiske bevegelsen som ga oss andre verdenskrig og holocaust.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

13 kommentarer på NRK Brennpunkt: 80 minutters normalisering av nazisme

 1. Nasistar er nasistar, same kva dei kallar seg. Dei må møtast med makt, ikkje noko ann hjelper på den sorten.

  • Avatarrosamiza // 2017-12-07 kl 15:19 //

   Jeg er enig med deg. Der er en skam hvordan sittende regjering, som styrer NRK mer eller mindre, godtar, tillayer og sogar bereder veien for disse avskyelige vesnene.

   • AvatarJallaman // 2017-12-07 kl 15:30 //

    Regjeringen tillater og bereder veien? Hva er det du vil at regjeringen skal gjøre rent konkret? Skal Erna Solberg se gjennom programmene på forhånd og bestemme hva som skal sensureres?

 2. AvatarLadyLiberty // 2017-12-07 kl 21:37 //

  Nå fikk dere en bitteliten smakebit av det normalt oppegående mennesker utsettes for daglig. Vi blir tvunget til å betale for søppelpropaganda som forherliger kommunisme og islam, ideologier som fører til ENDA MER død og ekstrem lidelse, men det er jo ikke noe dere vil erkjenne.

  Ellers er det interessant å tenke over hvorfor dere kommunister er så redde for at nasjonalsosialister slipper til, og ikke har noen tro på at man kan få folk ut av ideologien med argumenter og rasjonalitet. Implisitt er dette som å si at deres ideologi faktisk er rasjonell utifra de sosialistiske egne premisser. Dere er alle sammen kollektivister, altruister, sosialister, mot forskjeller, osv, det eneste som mangler er bare erkjennelsen om menneskelig biodiversitet, så blir vel nasjonalsosialismen det logiske alternativet for dere nåværende kommunister. Ikke rart at Goebbels hyllet Lenin, og Lenin Mussolini.

  • AvatarErlend Helljesen // 2017-12-08 kl 08:51 //

   Lite grann på bærtur kanskje… Kommunisme i media? hvor da?

  • Avatartormod stenseth // 2017-12-08 kl 12:15 //

   Nok et innlegg fra «ladyliberty» som alltid gir en «like» til seg selv…

   • AvatarMari Hansen // 2017-12-09 kl 16:11 //

    Media (MSM) er klossalt venstrevridd i hvertfall….

    • AvatarJallaman // 2017-12-09 kl 17:20 //

     Journalister liker partier som er for pressestøtte. Så vinkler de nyhetene og kommentarene i favør av disse partiene. Korrupsjon?

    • Avatartormod stenseth // 2017-12-10 kl 01:44 //

     Helt uenig. Media er høyrevridd til tusen. Et eksempel er valgsendingene til NRK og TV2 på Britenes valgdag i juni tidligere i år. Bare og se på alle de skuffa fjesene i studio da Corbyn, som hadde alt av britisk media mot seg, gjorde et godt valg.
     Men du vil kanskje si at NRK «heier på» arbeiderpartiet? Greit nok det, men AP er ikke noe venstreparti.

 3. AvatarHanne-Kari Havik // 2017-12-08 kl 19:18 //

  Tam og servil dokumentar, enig med artikkelskriver Joakim Møllersen. Syns at dette kunne NRK beholdt for seg selve, det finnes ikke noen reservasjoner og ingen egentlig objektivitet, når alt blir presentert akkurat sånn som DNM ønsker seg det. Det jeg nok reagerte mest på i selve dokumentaren, og som jeg jo håper at de aller fleste mennesker reagerer på, er at man forsvarer den voldsbruken som var i den videoen av han som ble sparket ned, og som senere døde. Helt håpløst å la voldsutøveren gå i den troen at det liksom skulle være i orden å sparke ned noen fordi vedkommende har kommet med noen ukvemsord, OG selv om han skulle ha spyttet på noen, også, for den del. Hvis det altså var det som skjedde, da, man fikk jo ingen andre versjoner enn DNM sin. Slett dokumentar, rett og slett.

 4. AvatarSlakhonde // 2017-12-10 kl 19:55 //

  Dere såkalte «radikale» bygger på en ideologi som i 60 – 70 år forherliget og ivret for innføring av en ideologi som har gitt oss bl.a. Stalins regime (forsiktige anslag går ut på at sovjetkommunismen er ansvarlig for 20 millioner menneskers død – de verste anslagene er på 60 mill.) og PolPot (25% av en befolkning på 8 mill. drept i 1975 – 79 i Kambodsja). Da er det jo bare rimelig at dere angriper en gruppering som primært vil unngå at Europa invaderes av mennesker som voldtar, mishandler, og som har en uttalt agenda om å innføre sin egen dystopiske ideologi og et samfunn fra områder som knapt har sett fred de siste 1400 år. Samtidig er dere tett assosiert med deler av politiske parti med sine røtter i Nationalsozialistische Deutsche Arbeiter-Partei; noe de og dere selvsagt selv tar avstand fra og som dere tillegger nettopp den nasjonalsosialistiske grupperingen. Mange ville blitt svimmel av å forholde seg til fakta på samme måte som til vindmøller, men på venstresiden er visst ikke det noe problem..

 5. AvatarGeir Rødsand // 2020-03-15 kl 10:14 //

  Hei der, og generalisere alle som benytter utrykket pk-media som nazister er delvis og følge i Stalins fotspor eller Tjemsland-gruppa her hjemme. Ap i disse tider hadde vel også blitt kalt for nazister av forfatter for sin nasjonale linje og distansering fra Russland sin globale. Virker som forfatter og hans menings feller grumset til og generaliserer litt vel mye. Hadde du kanskje en onkel i akpml som studerte ved ‘sjakalen’ universitetet du har hørt litt for mye på? Som jeg kjønner er det vist dette og stemple rasist nazist, en økende del av de yngre kaller motsatt rasisme. Er vist i tråd med opprinnelig sør-Carolina antirasisme sin definisjon av hus*****(ord jeg ikke kan bruke) , veldig vanskelig konsept men jeg har også hørt om det fra svenske kolegaer. Der blir det vist som og sammenligne Hamilton i Finland med de i Russland.

 6. AvatarGeir Rødsand // 2020-03-15 kl 10:18 //

  Hei hva ein kollega så skreiv den forrige, kan du stryke meg? Glemte tlfonen i pauserom når jeg pisset. Ja han sier han skulle skrive ss i Russland ikke de.. var vist viktig.

Kommentarfeltet er lukket.