28-åring drept etter å ha blitt overfalt av nazister

Nazistene demonstrerer og politiet legger til rette. Foto: Peter Isotalo

Den finske mannen ble angrepet under en demonstrasjon for Nordiska Motståndsrörelsen i Helsinki. Den nazistiske organisasjonen har nylig varslet demonstrasjoner i Norge.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Forrige lørdag ble 28 år gamle Jimmi Joonas Karttunen angrepet under en nazistisk demonstrasjon i Helsinki, arrangert av Nordiska Motståndsrörelsens finske grein. Fredag opplyste hans far i en Facebook-post at sønnen var omkommet som følge av hodeskadene påført under nazistenes mishandel.

LES OGSÅ: Hva er høyre med høyreekstremismen

Disiplin mot bannskap
«På lørdagen den 10 sepember ved 13-tiden, ble han mishandlet i sammenheng med Motståndsrörelsens arrangement, da deres skinhead hoppet på min sønn og forårsaket ham alvorlig skade», skriver faren ifølge den finske avisa Hufvudstadsbladet. Han kaller volden unødvendig.

Den notorisk voldelige nazigrupperingen – som selv kaller seg nasjonalsosialistisk – har lagt ut en video av deres demonstrasjon hvor de oppfører seg aggressivt mot flere av de forbipasserende som konfronterer nazistene. Videoen avsluttes med et bilde av en mann som ligger urørlig på brosteinene med en blodflekk ved siden av seg.

På hjemmesidene sine skriver Moståndsrörelsen at voldshandlingen var et disiplinaksjon som tilsvar på «bannskap, rop og trusler». De mener også at aksjonen var vellykket.

LES OGSÅ: Nazister og islamofober til støtte for Sylvi Listhaug

Narkotika og våpen
Den svenske moderorganisasjonen ble grunnlagt av Klas Lund etter han hadde sonet ferdig dom for drap. De har oppfordret medlemmene sine til å gå med kniv, angrepet politiet på demonstrasjoner og da Expo i 2014 gransket de 119 personer som de hadde registrert som aktive i organisasjonen året før. Av disse var 65 straffedømte; 51 % var voldsdømte, deriblant for drap; og 49 % dømt for brudd på våpenloven.

Også den norske avdelingen har gjort seg bemerket ved å befinne seg på feil side av loven. I desember 2014 ble tre personer tilknyttet organisasjonen arrestert med et tjuetalls våpen, narkotika og nazipropaganda. Dette var kun måneder etter at en av deres ledere hadde blitt invitert for å diskutere innvandringspolitikk ved det kommunale Kulturhuset i Stavanger, Sølvberget. Den samme mannen har en tatovering av det israelske flagget på armen.

LES OGSÅ: Soldater i gatene i fredstid — et fascistisk prosjekt

Frie Ord og Soldiers of Odin
Mellom poster med hyllester av Hitlers naziparti og tekster om jødekonspirasjoner skryter den norske avdelinga på sine hjemmesider av å ha blitt omtalt i Telemarks Blad i sammenheng med en samling de hadde og aksjoner de har varslet mot «homolobbyen». De norske nazistene gjemmer seg i all hovedsak bak sin anonymitet, men redaktør for den nazistiske siden Frie Ord, Thorgrim Bredesen, har holdt foredrag for den svenske avdelinga til Moståndsrörelsen under banneret «at leva som nationalsocialist».

I forbindelse med et Pride-paraden i Kristiandsand i slutten av august møtte personer fra naziorganisasjonen opp og fotograferte de som gikk i toget. Arrangørene varslet politiet, men politiet lot den mistenkte registreringen av politiske motstandere fortsette.

Det var en av medlemmene til den finske avdelinga av Motståndsrörelsen som startet selvtekstgruppa Soldiers of Odin som også i Norge raskt ble plukket opp og drevet av høyreekstremister med rulleblad.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.