28-åring drept etter å ha blitt overfalt av nazister

Nazistene demonstrerer og politiet legger til rette. Foto: Peter Isotalo

Den finske mannen ble angrepet under en demonstrasjon for Nordiska Motståndsrörelsen i Helsinki. Den nazistiske organisasjonen har nylig varslet demonstrasjoner i Norge.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Forrige lørdag ble 28 år gamle Jimmi Joonas Karttunen angrepet under en nazistisk demonstrasjon i Helsinki, arrangert av Nordiska Motståndsrörelsens finske grein. Fredag opplyste hans far i en Facebook-post at sønnen var omkommet som følge av hodeskadene påført under nazistenes mishandel.

LES OGSÅ: Hva er høyre med høyreekstremismen

Disiplin mot bannskap
«På lørdagen den 10 sepember ved 13-tiden, ble han mishandlet i sammenheng med Motståndsrörelsens arrangement, da deres skinhead hoppet på min sønn og forårsaket ham alvorlig skade», skriver faren ifølge den finske avisa Hufvudstadsbladet. Han kaller volden unødvendig.

Den notorisk voldelige nazigrupperingen – som selv kaller seg nasjonalsosialistisk – har lagt ut en video av deres demonstrasjon hvor de oppfører seg aggressivt mot flere av de forbipasserende som konfronterer nazistene. Videoen avsluttes med et bilde av en mann som ligger urørlig på brosteinene med en blodflekk ved siden av seg.

På hjemmesidene sine skriver Moståndsrörelsen at voldshandlingen var et disiplinaksjon som tilsvar på «bannskap, rop og trusler». De mener også at aksjonen var vellykket.

LES OGSÅ: Nazister og islamofober til støtte for Sylvi Listhaug

Narkotika og våpen
Den svenske moderorganisasjonen ble grunnlagt av Klas Lund etter han hadde sonet ferdig dom for drap. De har oppfordret medlemmene sine til å gå med kniv, angrepet politiet på demonstrasjoner og da Expo i 2014 gransket de 119 personer som de hadde registrert som aktive i organisasjonen året før. Av disse var 65 straffedømte; 51 % var voldsdømte, deriblant for drap; og 49 % dømt for brudd på våpenloven.

Også den norske avdelingen har gjort seg bemerket ved å befinne seg på feil side av loven. I desember 2014 ble tre personer tilknyttet organisasjonen arrestert med et tjuetalls våpen, narkotika og nazipropaganda. Dette var kun måneder etter at en av deres ledere hadde blitt invitert for å diskutere innvandringspolitikk ved det kommunale Kulturhuset i Stavanger, Sølvberget. Den samme mannen har en tatovering av det israelske flagget på armen.

LES OGSÅ: Soldater i gatene i fredstid — et fascistisk prosjekt

Frie Ord og Soldiers of Odin
Mellom poster med hyllester av Hitlers naziparti og tekster om jødekonspirasjoner skryter den norske avdelinga på sine hjemmesider av å ha blitt omtalt i Telemarks Blad i sammenheng med en samling de hadde og aksjoner de har varslet mot «homolobbyen». De norske nazistene gjemmer seg i all hovedsak bak sin anonymitet, men redaktør for den nazistiske siden Frie Ord, Thorgrim Bredesen, har holdt foredrag for den svenske avdelinga til Moståndsrörelsen under banneret «at leva som nationalsocialist».

I forbindelse med et Pride-paraden i Kristiandsand i slutten av august møtte personer fra naziorganisasjonen opp og fotograferte de som gikk i toget. Arrangørene varslet politiet, men politiet lot den mistenkte registreringen av politiske motstandere fortsette.

Det var en av medlemmene til den finske avdelinga av Motståndsrörelsen som startet selvtekstgruppa Soldiers of Odin som også i Norge raskt ble plukket opp og drevet av høyreekstremister med rulleblad.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

13 kommentarer på 28-åring drept etter å ha blitt overfalt av nazister

 1. AvatarIdar Olsen // 2016-09-19 kl 16:09 //

  Søppel!

  • Avatarlovåundre // 2016-09-20 kl 11:51 //

   Hvis vi skal gå rundt og kalle meningsmotstandere for søppel , vil det ende opp med at vi alle blir søppel til slutt…

   • AvatarIdar Olsen // 2016-09-20 kl 12:23 //

    Så var det det å ha evner til å skille mellom meninger og handlinger. Som de fleste har fått med seg så handlet heller ikke nazismen om kun meninger. Ola Dunk må slutte å dulle me alle og en hver samt skaffe seg en ryggrad å kalle en spade for en spade.

   • Nazisme er organisert voldskriminalitet. Å kalle slikt for «meningsmotstandere» er å ufarliggjøre slike voldskriminelle.
    Jeg kan være enig med deg i en ting, «søppel» er ikke en god karakteristikk av andre mennesker. Voldskriminelle er en presis karakteristikk og derfor langt bedre å bruke.

    Erling Grape

   • AvatarJoakim Moellersen // 2016-09-20 kl 21:13 //

    Drapsmenn kalles altså meningsmotstandere. Jeg har skjønt at dine sympatier ligger langt til høyre ut fra tidligere kommentarer her, men dette var faktisk skuffende. Farlig er det også.

 2. Avatarlovåundre // 2016-09-20 kl 11:40 //

  Et fotografi som sier alt…
  Politiet står med ryggen til de «farlige» nasjonalsosialistene.
  Politiet står med ansiktet vendt mot de «snille» antirasistene.
  Det er forferdelig trist at det gikk så langt at gutten døde.
  Men nå har det vært slik at innvandringsmotstandere som har sine lovlige tilstelninger, helt siden 80 tallet har måttet beskyttes av politiet mot antirasistene.
  Alt for ofte skjer det at når innvandringsmotstandere holder sine lovlige møter og appeller, så kommer antirasistene og bråker, trakasserer og prøver å ødelegge for disse lovlige appellene.
  Til slutt må det jo gå galt en gang, slik som i dette tilfellet.

  • Her går du ikke bare farlig langt ut for å forsvare vold som medførte døden og skylde på offeret, men du går over streken. Det var disse nazistene som drap gutten, det kan ikke unnskyldes slik du gjør.

   Erling Grape

   • Avatarlovåundre // 2016-09-20 kl 15:16 //

    Om disse som går i toget er så farlige at de utfører vold, hvorfor i all verden står da politiet med ryggen til dem og heller holder øyene på på de «snille» antirasistene?
    Det var vel heller det at dem ble trakassert av antirasistene som igjen førte til fysisk konfrontasjon med dødelig utgang.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-09-20 kl 21:15 //

   Så det at politiet ser på det som sin oppgave å legge til rette for en terroristisk voldsbevegelse bruker du som argument mot antirasisme. Det at nazister har drept en ung mann bruker du som argument mot antirasister. Eier du ikke skam?

 3. AvatarComrade Pootie // 2016-09-21 kl 00:57 //

  Ingenting polariserer et folk og samfunn som masseinnvandring, og dette er jo et resultat av den, akkurat som de langt farligere organiserte kriminelle gjengene i Sverige’s nye slumområder, også skapt av hodeløs masseinnvandring.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-09-21 kl 08:51 //

   Det er ikke så mange innvandrere i Finland. Likevel dreper de folk og har langt flere nazister enn i andre land. Forklaringsmodellen din holder ikke mål og det er direkte motbydelig av deg å skylde på innvandring når nazister tar liv. Skjerpings!

Kommentarfeltet er lukket.