En herlig uke for milliardærene – nok en gang!

Norges rikeste forteller over 16 sider i Dagbladet at han ikke er kjempeinteressant, Olav Thon får syv sider i VG til å framstille seg som en velgjørende Espen Askeladd og Norges rikeste kvinne fikk jobb i statseide Innovasjon Norge uten kvalifikasjoner. De rike har det godt.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

Er du søkkrik er de fleste ukene fine uker. Det mange bekymringer man slipper om man er god for en milliard eller ti. Skulle det dukke opp noen problemer er sjansen stor for at man kan kjøpe seg ut av dem. Om man ikke visste dette fra før av kunne i løpet av ei uke nylig lære om det i landets aviser. Ikke bare det, den oppmerksomme leser fikk også med seg at hvis du bare har penger nok kan avisene hjelpe deg, helt gratis!

LES OGSÅ: 24-årig milliardær med klokke til 35.000 sier til Dagbladet at han har et normalt forhold til penger

Komfort
— Jeg er en lukket person. Jeg deler ikke med så mange. Jeg har aldri hatt et sterkt behov for å dele mine innerste tanker. Det er ting jeg ikke snakker om, som jeg ikke vil snakke om. Å gjøre dette intervjuet, å snakke om ting som dette, er utenfor min komfortsone.

Dagbladet hjelper Witzøe ut ut av komfortsona.

Norges rikeste, Gustav Magnar Witzøe, forteller Dagbladet Magasinet om det i alle fall avisa vil ha oss til å tro er intime detaljer. Den 25 år gamle arvingen forteller at han utfordrer seg selv «ved å gjøre ting som er utenfor komfortsonen». Så da ga han altså et 16-siders intervju.

Ved Dagbladets hjelp steig han ut av denne komfortsona også i februar. Da blei han framstilt som en nøktern fyr med et normalt forhold til penger.

Avisa blir med ham til Paris og Frøya og promoterer fotooppdrag med kjendisstylisten Jan Thomas. Å bli tatt bilder av er nemlig også utafor hans komfortsone, så derfor har han bestemt seg for å bli modell, sånn halvveis i alle fall. Mannen Witzøe omtaler som sin venn heier ham fram i den nye karriereveien og Dagbladet selv mener forsiktig at Paris-turen må ha kostet flere hundre tusen kroner i reise- og boutgifter i tillegg til honorarer til Jan Thomas og de andre.

Om det ikke er så veldig kompis av Jan Thomas er det i alle fall det av Dagbladet. Ikke bare hjelper de ham med å gå utafor komfortsona, de 16 sidene er naturligvis fulle av en poserende riking som i tillegg får overskrifta Milliardærmodellen. Det er litt av en start om man vil ha ei framtid på catwalken.

LES OGSÅ: Rikingenes egne ord om hvor grufullt det er å være rik

Staten hjelper til
En som har jobba like hardt for milliardene som Witzøe er Katharina Andresen (23). Arvingen, som selv er datter av en arving, bruker det meste av den rikelige tida hun får på TV til å snakke om at hun ikke vil bli sett på som en arving. I Dagens Næringsliv kom hun på torsdag ut med en nyhet som må ha slått ned som lyn fra klar himmel for alle og enhver: «Klar for å innta familieimperiet». 

Men først skal hun heve lønn i staten ei stund. I ei stilling som ikke blei utlyst. I ei stilling som hun ikke er kvalifisert til, for utdanning har hun ikke. I ei stilling som Innovasjon Norge måtte endre på i siste liten for at ansettelsen skulle bli lovlig. Direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, mener at det er «hennes kompetanse og mulighet for å bistå raskt matchet behov for denne administrative ansettelse». Hvilken kompetanse det er milliardæren besitter vil hun imidlertid ikke svare på.

I Dagens Næringsliv får Andresen ei dobbelside hvor mye av den brukes til skryt av Traaseth. Så det vet vi i alle fall at hun kan.

Når det kommer til innovasjon har hun hjulpet leserne av nettavisa til Dagens Næringsliv med gode råd tidligere. Under overskrifta — som jeg faktisk tror ikke er ironisk — Karrieretips fra Norges mektigste arvinger kan Andresen fortelle at man «egentlig bare skal kose seg på jobb». Innsiktsfullt utdyper hun at det å ha muligheter er bra for karrieren (se video under).

— Jeg vil si at det kanskje er å ha mulighet til å prøve litt forskjellig. Det er i alle fall det jeg gjør selv nå.

Å ha muligheten til å sose rundt i noen år før man «inntar et familieimperium» i en alder av 23 er jo også et strålende karrieretips hun kan dele med håpefulle gründere. Alt ligger til rette for at hun vil gjøre stor nytte for seg i Innovasjon Norge og det er vel ingen grunn til at staten ikke skulle gi litt lommepenger til Norges rikeste kvinne, eller?

Som eier av Ferd og flere andre selskaper er Andresen en av de største medlemmene av Norsk Industri. Næringslivssammenslutningas leder, Stein Lier Hansen (som selv tjener 2,6 millioner i året), mente i forrige uke at norsk ungdom var late og bortskjemte, at de burde konkurrere med utenlandsk arbeidskraft, og ramset opp bransjer hvor arbeidslivskriminalitet og sosial dumping florerer. Nå vet jeg ikke hvilket forhold Lier Hansen og Andresen har — og mulig har det ført til interne konflikter i Norsk Industri hvis jeg tar feil — men noe sier meg at han ikke har oppfordret arvingen til å underby polske jordbærplukkere, slik han vil at andre nordmenn uten utdannelse skal gjøre.

Om Andresen selv hadde klart å bare «kose seg på jobb» med ryggverk og blemmer på hendene mens det ennå er to uker igjen av jordbærsesongen hadde vært interessant å se, men det tror jeg nok aldri vi får vite.

LES OGSÅ: NHO-topp tjener 2,6 millioner i året — mener norsk ungdom er bortskjemte og late

Fagforeningsknuseren Espen Askeladd
Den 95 år gamle Olav Thons formue er ikke like stor som Witzøes, så han måtte ta til takke med usle syv sider i VG sist lørdag. Til gjengjeld fikk han brette seg ut som han ville og fikk etter reportasjen å dømme ikke et eneste kritisk spørsmål. Thon kunne neppe tenkt seg ei bedre forside der han blir framstilt som en velgjører. Likevel sutrer han i intervjuet over at han ikke får mer hyllest.

— Det største jeg har gjort, er å opprette Olav Thon Stiftelsen (…) å gi 50 millioner og mer til medisinsk forskning, blir liksom «jaja, det var det.

«Det jeg har bygget opp skal gis bort» leser overskrifta. Han gir det riktignok bort til seg selv. Thon selv nevner naturlig nok ikke at opprettelsen av en stiftelse i sitt eget navn gjør at han sparer 70 millioner i skatt. Men om han ikke får den skryten han selv mener han fortjener kan han jo alltids stole på VG. Der sammenligner han seg selv med ingen ringere enn Espen Askeladd.

— Det er som med Askeladden. Han fant alltid noe som ble verdifullt i det lange løp. Er du glad i å arbeide, så vil noe godt komme ut av det.

Og om man ikke helt skjønte hvor Thon ville med denne sammenligninga mater han oss gjene med teskei.

Slik ser folk på Olav Thon, ifølge Olav Thon.

— Askeladden, den nøysomme forretningsmannen? Jeg tror bildet folk har av Olav Thon stemmer, gjør det ikke det, da? Jeg kan ikke se annet enn at Askeladden var en fenomenal fyr!

Det er veldig mange av de ansatte på hans hoteller som ikke synes han er fenomenal. Nå skreiv aldri Asbjørnsen & Moe om hva Askeladden gjorde etter at halve kongeriket blei hans, men om man visst at han hadde ansatte som gråter på jobben, som sliter helsa av seg og som blir møtt av null forståelse og så streikebryteri når de aksjonerer for bedre kår tror jeg ikke at folk flest ville syntes at figuren fra folkeeventyret var så flott.

Men om de ansatte mener det er et slaveri å jobbe for milliardæren, kan han alltid trøste seg med statuen som har blitt reist av ham. På egen regning naturligvis på et Thon-hotell.

Han beretter så om sitt forhold til den avdøde filosofen Arne Ness før han selv våger seg frampå med litt filosofering.

— Hvis det sto på meg personlig, ville forbruket gå betydelig ned (…) Jeg ser faktisk ingen konflikt i å drive shoppingsenter, for staten tjener de største pengene.

Så hykleri er greit fordi staten finnes og er skattefinansiert. VG følger opp det eventyrlige utsagnet med å skifte tema…

LES OGSÅ: En Thon-pike ser tilbake

100.000 fattige barn, men det er synd på de rike
I regjering sitter partier som mener det er disse priviligerte og skamrike som bærer Norge på sine skuldre og at vi derfor skal sy puter under armene på dem. 26 prosent har Oslo Børs steget det siste året, så det monner åpenbart. Mer enn 100.000 barn lever i fattigdom i Norge i dag. Samtidig hylles rikfolk som tjener seg feite på å presse ned lønningene til de som har minst.

Det er ikke alle forunt at media i Norge oppfører seg som et mikrofonstativ eller gir gratis reklamebilag når du har behov for å stille deg selv i et godt lys eller vil ha fart på en modellkarriere. Ei heller får man kastet en stilling i Innovasjon Norge etter seg når man ikke er motivert til å studere.

Av en eller annen årsak finner alle aviser det fryktelig interessant når et søkkrikt individ har en mening om et eller annet, gjerne noe de ikke har peiling på. Skriver man for eksempel et talentløst innlegg om at man vil ha lavere skatt for seg selv, lavere lønn for sine ansatte, lavere trygd som vil presse ned lønnsnivået eller annet som åpenbart er i rike folks egeninteresse blir dette behandlet som en veldig interessant ytring av media. Den må både gis veldig mye plass og den følgende debatten skal helst skje på rikingens egne premisser. Er du fattig må du regne med å framstilles som udugelig, og dette uten tilsvarsrett.

I media får vi vite at de syke bare later som og at de arbeidsløse bare er late. De som virkelig lider er de rike. Eller som Dagbladet skriver «Milliardær Gustav Witzøe (25) er Norges rikeste. Det har en pris.» 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

16 kommentarer på En herlig uke for milliardærene – nok en gang!

 1. AvatarPetter Hasle // 2018-06-27 kl 14:51 //

  Hele innlegget er gjennomsyret av misunnelse!!
  Uten «de rike» så hadde de fleste mennesker i Norge ikke hatt noen jobb.

  • AvatarSigurd Mellqvist // 2018-06-27 kl 17:32 //

   Alle innleggene dine er gjennomsyret av personangrep. Du virker som en bortskjerm, sur og bitter unge, du lå sikkert å hylskreik å vrei deg rundt når du var med foreldra dine på butikkene som liten.

   Radikalportal glimrende skrevet artikkel!

   • AvatarPetter Hasle // 2018-06-27 kl 19:49 //

    Feil, i motsetning til dere sinte sosialister så er jeg happy som få, og da jeg var unge var jeg påfallende blid og høflig 🙂

    Tydelig at du følte deg truffet her. Det må være vondt å få gjennom livet så gjennomsyret av misunnelse som det du er.

    • Er ikke direkte misunnelse det går ut på, det er split og hersk måten som blir gjort. Hvor de rike har liv ganske langt fra oss, hvor fjernt måten dem uttaler seg som å være en helt normal person. De er jo ikke det, har de noensinne vært i en situasjon hvor de ikke har penger som strekker til og stresset dette medfører. «Kampen for å få livet rundt» for å kalle det noe uten å gjøre det for dramatisk.. Så er det hvordan media fremmer dem, så mange sider om hvordan noen arvinger som kun er heldige for de ble født inn i en rik familie, bare «er» som oss, ikke se på dem som rike. Altså, ser deres perspektiv, dette er normen deres, de gjør ikke noe galt. De skjønner bare ikke hvordan oss «normale» folk oppfatter dette, men sånn er det bare eller hva? Du er den type person som ikke kan se endringer skje i et samfunn, må bare godta det som er, eller? De fortjener det, jobbet for det, joda. Men alle andre jobber hver dag også, til en mye lavere lønn enn disse som er så «gavmilde» med å gi ut et jobbmarked de har kontroll på. Vi er jammen heldige for å slave for folk for å tjene penger og gi dem det dobbelte! Penger er en ekkel måte for kontroll, mer penger, mer makt. Trenger bare å se så langt til USA hvordan penger kan gi kontroll. Syntes folk skal reagere mer på hvordan folk blir betalt, nytt system. Penger starter å lage større skille i samfunn, de rike, de fattige. At du kan være happy i denne verden unner jeg deg, dette er en regnbue farget helvete av en jordklode, som det alltid har vært. Lei monopol spillet som er livet, men jeg vet, jeg passer bare ikke inn i samfunnet pga mine tankemønstre rundt dette, hørt det hele livet. Ikke realistisk, tåpelige tanker, det er bare sånn det er. Hvorfor? Hvorfor kan ikke millioner av mennesker endre dette? Er dette det eneste systemet som funker for oss? Er vi virkelig så enveis kjørt som en hel rase, kun sitter på et tog, som kun har en rute? Hellas og deres begynnelse med polis loven har gitt oss så mye, men tror det snart er på tide med en endring. Kan ikke være den eneste som syntes en revolusjon er på plass snart for å endre verden, men nei, stikk nesa mer i mobilen og distraher deg med nye likes på face, send ny selfie med det nye artige filteret og send penger til redd barna som har gjort så mye endringer. Dette funker folkens! Let´s gooooo! Tut Tut!

     • AvatarPetter Hasle // 2018-06-28 kl 08:36 //

      Du er med all tydelighet kommunist, og du ser faktisk på penger som noe vondt.
      Det er nå slik at det alltid vil være noen som er langt rikere enn både deg og meg, og det er vel og bra, vi må unne dem hvert øre, og ikke la misunnelsen ta overhånd.
      En ting du må huske er at disse menneskenes velstand betyr økt velstand for oss, de investerer i en masse arbeidsplasser, de skatter stort til sine hjemkommuner, og til statskassen.
      Vi må heie på dem, vi er ikke slaver av dem.
      Husk at du i Norge er velkommen til å sates og starte ditt eget selskap og kanskje lykkes når som helst, da vil jeg heie på deg, og om jeg skulle begynne å jobbe for deg, så er jeg ingen slave.

     • Du overrasket meg ikke, du får kose deg med din hjernevasket ideolog om at det bare stammer fra misunnelse og må unne dem det dem har. Og må bare le, starte et eget selskap i Norge? Du snakker som om dette er det bare å gjøre, vet du hvor vanskelig det er? Hvor mye lån eller penger du generelt må ha for å gjøre det til en virkelighet? Hvor viktig det er med «de riktige kontaktene» som ofte går gjennom å kjenne noen som kjenner noen. Hm, som regel disse som er rikere har en del kontakter pga dette. En fattig person ut av universitet har ikke i nærheten de samme midlene. Men du skjønner ikke budskapet, du har ett tankekjør. Så takker for meg, vi er veldig ulike i tanke måte og hvordan vi tar samfunnet innover oss.

  • AvatarRolf Egil Pedersen // 2018-06-27 kl 20:42 //

   Er «misunnelse» det eneste du klarte å hoste opp? Innlegget viser klart hvor fjernt fra vanlige menneskers hverdag disse folka er. Kom heller med noen skikkelige argumenter enn den barnslige visa om «misunnelse»!

   • AvatarPetter Hasle // 2018-06-27 kl 20:47 //

    Det er klart de er langt unna min og din hverdag, de er milliardærer, og jeg unner dem hvert øre!

    Men ja, misunnelse er et sentralt begrep i sosialismen/kommunismen.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2018-06-28 kl 10:43 //

     «Misunnelse, det er det som er kjernen i vår ideologi», sa jo som kjent Karl Marx. Eller ikke.

     • AvatarPetter Hasle // 2018-06-28 kl 10:46 //

      Nei, han sa aldri det, men det er liten tvil om at svært mange sosialister og kommunister er gjennomsyret av misunnelse.

     • Det er helt korrekt, og kjent var at Marx var en snylter.

  • Spørsmål: hvordan tror du «de rike» har klart å bygge sine formuer? For at kapitalister overhodet skal kunne akkumulere kapital, er de nødt til å ta seg mer betalt enn hva innsatsen og arbeidet for å frembringe varen koster, og akkurat dette «mellomrommet» mellom innsats og salgspris, har kapitalister intet godt svar på. Hvorfor ta seg mer betalt enn hva det koster å frembringe varen? Jo fordi ellers tilfredsstilles ikke grådigheten, for det er det handler om. Disse rike og mektige er selvsagt blitt rike og mektige på bekostning av noen. Hadde ikke «noen» vært villige til å jobbe for lut og kaldt vann, ville det ikke blitt noen fomue på disse rikingene.

   Det er jo helt merkelig at vi leser om NAV-klienter eller ser reportasjer om dem på fjernsynet (nå sist Cecilie hvor NAV tok pant i leiligheten for at hun skulle få sosialhjelp) og ikke en riking melder seg og stiller opp for å avhjelpe situasjonen. Så nei, de rike og mektige er ikke verdens samvittighet.

   • AvatarPetter Hasle // 2018-07-02 kl 14:23 //

    De rike har klart å bygge sine formuer ved å ta gode valg, risiko, og ikke minst, jobbe knallhardt!
    Det er noe ved det at Cecilie selv har satt seg i den situasjonen hun er i, og det gjelder for en stor del av landets fattige.
    For å snu litt på det, det er nesten godt gjordt å bli fattig i Norge.
    Glem heller ikke at om Cecilie hadde vært en uintegrerbar innvandrer så hadde hun fått langt bedre sosialhjelp enn hva hun nå får, men dette har jo mennesker som deg stemt for.
    Og hvem definerer du egentlig som «de rike»?
    Er det:
    1. Meg? som tjener høyere enn snittet i Norge, men har gjeld?
    2. Mine foreldre? Som har jobbet knallhardt og nå sitter med flere leiligheter og nyter pensjonstilværelsen i Spania?
    3. Naboen min, som solgte selskapet sitt etter 40 års knallhard jobbing og cashet inn 40 mil?
    3. Han som eier selskapet jeg jobber for, og som er en av landets milliardærer?
    Fortell meg, hvem er det du vil straffe mest for sin velstand?

 2. En herlig kjendis-uke og kjempedeilig for kjendisjournalistikken.
  Jeg skal ikke lese alt om kjendisene her.
  Jeg er ikke på venterommet hos tannlegen nå med SjåÅHøyr biblitek.

 3. AvatarAnne-Mette Thorsen // 2018-06-28 kl 12:52 //

  Innlegget var vel ikke egentlig bare skyts mot de rike eller drevet av misunnelse. Det var like mye sarkasme mot journalistikken og alle andre som faktisk leser disse «interessante» artiklene om de «helt vanlige» og styrtrike menneskene.

 4. Et godt innlegg. Det er ikke de rike og mektige som er verdens samvittighet. Snarere tvert imot identifiserer de rike og mektige seg med andre rike og mektige. Interessant nok er disse rike og mektige ganske uinteressange og grunne som personer. De har jo intet interessant å fortelle. Ingen sjeldne innsikter å formidle. Det hele er ganske primitivt.

  Og nei, Petter Hasle, det handler ikke om misunnelse, men om å kjenne og ta sin del av ansvaret for at vi har et fungerende samfunn. Dette er like sikkert som julekvelen på kjerringa: hver gang de rike og mektige kritiseres, kommer ropet om misunelse frem. Nei, om prisen for rikdommen er sjelen, kan de rike bare ha sine formuer, yachter og hva det måtte være i fred.

Kommentarfeltet er lukket.