Nei, nazister blir ikke mindre nazistiske når de får spre sin nazisme

Foto: <a href=" Foto: U.S. Air Force/Bridgette Brantley">Kolasj fra Aktuellt Fokus av Skrede og Eldorado

Hvis Islamsk Stats medlemmer ble tatt inn i varmen og fikk snakke om sin salafiwahabistiske ideologi så hadde de selvsagt holdt opp med selvmordsbomber, massevoldtekter og barnemord.

Kim Fredriksson
Om Kim Fredriksson (2 artikler)
Kim Fredriksson driver internettavisen Aktuellt Fokus og er aktivist for romfolkets rettigheter i Sverige.

Der har vi den liberale trykkokerteorien in absurdum. Trykkokerteorien har blitt applisert på mange forhold rent historisk. Ikke minst når det gjelder det katolske presteskapet og de pedofile masseovergrepene i den katolske kirken hvor man har gjort gjeldende at presteskapets sølibat har gjort prestene sinnsyke. Ifølge tilhengerne av teorien skal mangelen på seksuell omgang ha skapt et emosjonelt trykk som nærmest kan beskrives som en trykkoker i full effekt. Blir trykket for stort kommer kokeren å eksplodere – noe teorisprederne anser å ha skjedd med de katolske prestene som voldtar barn.

LES OGSÅ: Eieren av Eldorado har fortid som aktiv nynazist

Mer rasisme gir ikke mindre rasisme
I en politisk kontekst har trykkokerteorien først og fremst vært koblet til to temaer, innvandring og rasisme. Tilhengerne som oftest består av liberalister eller konservative hevder at mennesker med ekstreme meninger om innvandring og det multietniske samfunnet må få snakke av seg og inviteres inn i den offentlige samtalen. Hvis ikke så kommer deres ekstreme meninger å bli alt verre for så til slutt eksplodere og ta i radikale uttrykk. Så sent som i går, i en epostveksling med Christian Skrede, deleier og daglig leder av Eldorado bokhandel, kom jeg atter en gang i kontakt med denne teorien.

Når Skrede forklarte hvorfor han og Eldorado bokhandel åpner opp sine lokaler for nyfascister benyttet han seg av nøyaktig den samme logikken. En logikk som i bunn og grunn går ut på at hvis man lar fascister få spre sin fascisme så vil resultatet være at de blir mindre fascistiske. Et latterlig konsept. Ifølge Christian Skrede er konseptet til dels inspirert av hans egen bakgrunn i det militante nasjonalistiske høyremiljøet på 1990-talet. Det vil si samme tid som jeg selv ble aktiv i samme miljøer, men i Sverige.

LES OGSÅ: Eldorado bokhandel i Oslo låner ut sine lokaler for å hjelpe nynazister med ytringsfriheten

Ingen plikt ti å gi fascismen en hjelpende hånd
I nesten 20 år var jeg nemlig aktiv i det nasjonalistiske høyre i Sverige. Med tunge poster som organisator, kommunikator og strateg har jeg en unik erfaring fra innsiden av det Christian Skrede snakker om. Det er nettopp derfor jeg sier at hans argument er ugyldig. Det eneste som skjer når man gir fascister en plattform er at de får en plattform. Med tanke på Skredes bakgrunn burde han kjenne til dette faktum.

Ytringsfriheten dør ikke hvis Eldorado sier nei til Islamsk Stat. Den dør heller ikke hvis Eldorado sier nei til fascister, nazister og andre høyreekstremister. I stater med relativt god ytringsfrihet er disse bevegelsene frie til selv å finne steder hvor de kan konferere. Ingen forhindrer dem fra å starte opp sine egne lokaler, sine egne butikker og sine egne bokhandlere – slik en del av dem også har gjort. Men bare fordi vi har relativt god ytringsfrihet i Norden så innebærer ikke det at man må gi disse kreftene en hjelpende hånd.

Akkurat nå forsøker ytre høyre å fremstille protestene mot fascistmøtet som en kamp mellom ytringsfrihet og diktaturfremming. Antifascister blir pekt ut som ytringsfrihetsmotstandere og fascistene blir gitt en offerrolle og får sjanse til å spre sitt narrativ til en bredere publikum. At den nasjonalistiske ytre høyre snakker om å henrette og fengsle politiske motstandere vil man derimot ikke snakke om.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.