Nazister tatt med ti kilo sprengstoff og våpen i Gøteborg

Illustrasjonsfoto, svensk politibil: Håkan Dahlström

Tre personer med tilknytning til organisert nazisme er varetektsfengslet for "planlegging av allmennfarlig ødeleggelse" og besittelse av ti kilo sprengstoff. På facebook hyllet den ene Den nordiske motstandsbevegelsen og ba folk gjøre seg klare til krig.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Politiet i Gøteborg arresterte torsdag tre personer med tilknytning til organisert nynazisme for besittelse av ti kilo sprengstoff, våpen og narkotika. I tillegg blei det funnet nazistisk propagandamateriale. Tidligere i dag blei de tre mennene på 26, 31 og 48 år  alle begjært varetektsfengslet i saken under mistanke om grovt våpenlovbrudd, brudd på narkotikaloven og «planlegging av allmennfarlig ødeleggelse». Ifølge Expressen tyder dette på at én eller flere av de mistenkte nazistene har hatt planer om å bruke sprengstoffet på ulovlig måte. Expo melder at sprengstoffet skal ha vært en type dynamitt.

LES OGSÅ: Svensk terrorforsker: — Den nordiske motstandsbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

Beslagene i sprengstoff, våpen og narkotika blei gjort under en politirazzia på torsdag i 48-åringens leilighet. Han har via sin advokat bekreftet at eksplosivene tilhørte ham, men benekter å ha hatt planer om å gjør noe ulovlig med dem. Han har vært aktiv i den nazistiske terrorgruppen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) og den høyreekstreme selvtekstgruppa Soldiers of Odin, stiftet av en finsk aktivist i DNM. Advokaten sier at han nå har gått ut av DNM. Sveriges Radio melder at også de to andre har innrømmet våpeninnehavet, men hevder samtidig at de bare var tilfeldig på besøk hos eieren av leiligheten. Aftonbladet skriver at alle tre skal ha koblinger til organisert nazisme.

Rundt årsskiftet gikk det av tre bomber i Gøteborg, to av dem rettet mot asylbosteder, og én mot en bokkafé drevet av en fagforening. Tre medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen deriblant lederen for Gøteborgsregionen, Viktor Melin, blei dømt for to av terroraksjonene. De blei frikjent for det ene angrepet på en flyktningfasilitet, en ugjerning som dermed står uløst.

DNM blei stiftet av Klas Lund like etter at han kom ut av fengsel for en drapsdom og å ha ledet en annen nazistisk terrororganisasjon, Vitt Arisk Motstånd. Medlemmene og lederskapet i DNM har ekstremt høy hyppighet av voldsdommer og annen kriminalitet. Også i Norge har flere i organisasjonen rulleblad med våpeninnehav, narkotika og vold.

LES OGSÅ: Svensk politiker overfallsvoldtatt fordi han var sosialist

Ifølge Aftonbladet har den eldste av de mistenkte nazistene en voldsforherligende facebook-konto og de to yngre er begge dømte for voldforbrytelser og narkotikalovbrudd. Retten regner med å ta ut tiltale i saken innen den 20. november.

Expo forteller at 48-åringen har oppfordret folk på sosiale medier til å gjøre seg klare til borgerkrig og at for ham er det allerede krig: «Sionister/Globalister og Islamister er et virus som må forsvinne, samt alle forrædere…», skriver han. DNM henger opp klistremerker og annen propaganda som sier at «forrædere» skal henges i lyktestolper når de blir mektige nok.

LES OGSÅ: Bombenazister var på treningsleir i Russland og fikk ebsøk av paramilitære russere i Sverige

«Kom til Frölunda og forsøk å spille tøffe purkejævler» skal 48-åringen ha skrevet på Facebook i mellom hyllester av Den nordiske motstandsbevegelsen ifølge Expo. «Nei nemlig, dere tør ikke… Hail the resistance!!!»

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned