Voldsdømte nazister marsjerte i Kristiansand – politiet fjernet motdemonstrant

Gjengangsforbrytere og voldsdømte nazister marsjerte uten tillatelse i Kristiansand sentrum. Politiet lot terrororganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen holde på, men fjernet en antirasist som stilte i gågata og blei skjøvet rundt av nazistene.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Terrorgruppen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) skulle egentlig demonstrere i Fredrikstad i dag, men fikk ikke tillatelse av politiet i byen. Uten å søke grunneier eller varsle politi marsjerte nazistene gjennom Kristiandsands gågate i dag i 12-tida. Politiet kjørte etter dem med flere kjøretøy og gikk ved siden av marsjen med uniformert personell.

LES OGSÅ: Dagen politiet i Fredrikstad tok side med en nynazistisk terrororganisasjon

Voldsforbrytere ledet an
Først i marsjen gikk voldsdømte Emil Hagberg sammen med den fraflytta nordmannen Håkon Forwald og Pär Öberg. Nylig blei tre av medlemmene i den svenske fløyen av organisasjonen dømt for bombeaksjoner mot et fagforeningslokale og to flyktningfasiliteter i Göteborg rundt nyåret. De har flere ganger angrepet politi og motdemonstranter, og drepte en forbipasserende som protesterte mot deres tilstedeværelse da de aksjonerte i Helsinki i fjor. På tross av dette lot politiet marsjen og påfølgende aktiviteter i gågata gjennomføres uforstyrret, trass i at de skremte lokalbefolkningen og blokkerte store deler av handlegata.

En person som ikke var videre fornøyd med marsjen stilte seg opp der nazistene skulle gå og blei skjøvet rundt på av de tilreisende, før politiet fjernet ham i stedet for terrorgruppa Den nordiske motstandsbevegelsen som demonstrerte ulovlig.

Den lokale arbeiderpartipolitikeren Terje Ness reagerte negativt på politiets opptreden og mente de burde grepet inn mot den høyreekstreme aksjonen.

LES OGSÅ: Svensk terrorforsker: — Den nordiske motstandsbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

«Et par bortvisninger»
På noe gebrokkent norsk fortalte Forwald, leder av DNM i Norge og bosatt i Sverige, at de tidligere hadde blitt bortvist ved «flygbladsutdelninger» og at de kom til Kristiansand fordi ikke fikk lov til å gjennomføre som planlagt i Fredrikstad. Etter marsjen delte de ut antisemittisk propaganda.

Emil Hagberg, som var en av dem som gikk først i opptoget i Kristiansand, måtte sone åtte måneder i fengsel for å ha gått til angrep på en antirasistisk demonstrasjon, gjentatte brudd på knivloven, han blei arrestert etter å ha gått til angrep på politiet ved en demonstrasjon i Stockholm i fjor.

Politiet i Aust-Agder opplyser om at «bortsett fra et par bortvisninger ble det ikke funnet nødvendig å gripe ytterligere inn fra politiets side». Det opplyses ikke om hvem som blei bortvist, men én av dem er etter alt å dømme mannen som stilte seg der nazistene ville marsjere. ‘

Parolen DNM gikk under var «knus homolobbyen». Mot slutten av fjoråret ble tre nazister med tilknytning til DNM dømt for mord på en 61 år gammel transperson som først blei kvalt med en flaggline for deretter å bli stukket med kniv når vedkommende var i bevisstløs tilstand. Høyreekstreme i Sverige har stått bak gjentatte mord på homofile.

LES OGSÅ: Nazister fikk plass på Sveriges største politiske festival — resultatet ble trakassering herverk og frykt

14 stoppet ved grensa
TV2 melder
om at 14 høyreekstremister har blitt stoppet på forskjellige overganger på svenskegrensa det siste døgnet og sier at det var flere konfrontasjoner mellom nynazistene og forbipasserende kristiansandere som politiet måtte bryte opp i fare for slagsmål. NRK melder imidlertid om at det gikk rolig for seg med unntak av nevnte bortvisning.

Politiet i Fredrikstad ga ikke tillatelse til nazimarsjen i sin by da de mente det motdemonstranter som utgjorde en fare da terrorgruppen skulle gå gjennom Østfolds største by. Dagen etter fikk antinazistene — som allerede hadde fått innvilget sin søknad av kommunen om å ha en samholdsmarkering mot nazisme på Stortorvet — samme beskjed, også de med begrunnelse at det var antirasister som sto bak voldstrusselen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Voldsdømte nazister marsjerte i Kristiansand – politiet fjernet motdemonstrant

 1. AvatarSteinar Nilsen // 2017-07-30 kl 15:53 //

  Den marsjerende demonstrasjonen var ulovlig. Dette viser hvilket kriminelt anarki ny-nazistene ønsker å etablere – ingen respekt for lov og orden.
  Også utrolig feigt av svenske ny-nazister å delta i ulovlig demo i Norge. Hadde de hatt litt nasjonal stolthet, så hadde de blitt værende i Sverige og ikke reist til Norge for å begå ulovligheter.
  Når svenske ny-nazister reiser for å delta i ulovlige demonstrasjoner i andre land så er de dårlige ambassadører for sitt eget land da de slik forsøker å trekke den ekte svenske nasjonale stoltheten ned i dritten.

 2. AvatarEspen Franck-Nielsen // 2017-10-01 kl 03:32 //

  Hva har vi politi for?

 3. AvatarStian Hansen // 2018-08-31 kl 17:45 //

  Kan noen av dere forklare hvordan en «høyreekstrem» også er sosialist? Trodde ikke sosialister var høyreekstreme…?

Kommentarfeltet er lukket.