Nettdebattenes synonymordbok

Foto: Roger McLassus

Blir du kalt politisk korrekt, naiv eller venstrevridd i nettdebatter? Føl deg beæret. Det viser at du holder hodet kaldt, ser ting fra flere sider og ikke lar deg rive med av hylekoret.

Tony Burner
About Tony Burner (5 Articles)
Tony Burner er lærerutdanner og skoleforsker. Han har skrevet en rekke innlegg og kronikker i landets avisspalter om saker som omhandler utdannings-, innvandrings- og sosialpolitikk. Han har også vært spaltist i Drammens Tidende.


Kanskje du er en av dem som debatterer mye på nettet? Jeg har lenge debattert betente eller kontroversielle saker på nettet selv. Enten du er en av dem som bruker hersketeknikken med å klistre på andre merkelapper eller du er en av dem som får merkelappene slengt etter deg, kan det være interessant å se litt metaspråklig på saken. Eksempler på frekvente merkelapper som burde finne veien i en synonymordbok spesielt retta mot nettdebatter er «politisk korrekt» (gjerne forkorta PK), «naiv» og «sosialist/venstrevridd». Det er på høy tid å avkle disse begrepene for å bedre forstå debattdiskursen.

 

«De andre»

Det er særlig enkelte saker hvor disse merkelappene trives godt. Det er saker som angår «de andre» – altså folk som ikke er en del av majoriteten i Norge og som ikke har det samme rommet og den samme makten til å ytre seg om sin egen situasjon. Eksempelvis gjelder det innvandring, omtalen av muslimer, asylpolitikk, behandling av tiggere generelt og romfolk spesielt.

 

Innvandringsdebatten

I innvandringsdebatten er det blitt mer og mer vanlig å diskutere tall, budsjett og økonomi. Ord som «innvandringsregnskap» og «bærekraftig» er blitt gjengs. Det samme med «vi må få kontroll over innvandringa». Implisitt sies det at den er ute av kontroll. Noen ganger ganske så eksplisitt også. Bakgrunnen er helt klart den globale økonomiske krisen vi opplever. Historien har vist oss at det i slike tider er behov for stereotypier og kategorisering av folk i store sekkebegreper som gjerne kan fungere som syndebukker for økonomisk nedgang. For når det er gode økonomiske utsikter, så finner vi lite av dette behovet for «innvandringsregnskap». Hvis du bruker dette som argument, eller problematiserer begrepet innvandrer, så er veien svært kort til å bli stempla som «politisk korrekt». Hva betyr egentlig det? I dette tilfellet betyr «politisk korrekt» å holde hodet kaldt og se ting fra flere perspektiver. I synonymordboka for nettdebatter vil det stå noe sånt som «unngå å støte, håne eller stigmatisere andre på bakgrunn av minoritetskjennetegn (f.eks. legning, etnisitet, religion)». Så legg merke til at «politisk korrekt» også vil dukke opp hvis du havner i nettdebatter hvor du tar til motmæle mot at muslimer er en homogen uforanderlig gruppe.

 

Asyldebatten

I asyldebatten er spørsmålet gjerne hvor mange personer Norge kan, skal eller bør ta imot. De «politisk korrekte» ser til menneskerettighetene (det er en menneskerett å søke asyl) og internasjonale konvensjoner. De forstår at det ikke bare er å melde seg ut av verdenssamfunnet, og at Norge med sine allierte har ansvar for noen av de største konfliktene der ute som har skapt kriger og politiske konflikter.


De «politisk korrekte» vil i framtida også se nyansert på asyldebatten når det vil være millioner av klimaflyktninger på flukt. Da vil de hevde at Vesten har skylden for verdens verste klimautslipp. Ved å forurense seg gjennom den industrielle revolusjonen, kunne de komme seg ut av fattigdom og elendighet. Mens størsteparten av byrden faller på u-landene, som ikke har samme økonomiske kapasitet og teknologi til å håndtere de verste konsekvensene av klimaendringene. De «politisk korrekte» klarer å se dette paradokset.

Da får du gjerne høre at «det er naivt å tro at Norge kan fungere som verdens sosialkontor» eller «det er naivt å tro at så mange kan integrere seg i lille Norge». Hva betyr egentlig det? I dette tilfellet betyr «naivt» det samme som «å vise medmenneskelighet eller solidaritet, ta sin del av ansvaret». Når ordet «integrere» brukes i dette tilfellet, så betyr det egentlig «assimilere». Det er også viktig å ha i mente, for det er først når «de» blir som «oss» at samfunnet kan fungere harmonisk. Hvis du skulle finne på å pirke i begrepene her, så kommer merkelappen «politisk korrekt» fort på banen igjen, nemlig at du klarer å se ting fra flere perspektiver.

 

Tigger- og/eller romfolk-debatten

Tiggerdebatten vi har hatt i Norge de siste tre-fire årene har fått fram noen av de verste menneskelige sidene og de verste rasistiske ytringene. Da var plutselig ikke tigging bare tigging, men ble relatert først og fremst til etnisitet. Romfolket var det letteste offeret, uten å kunne forsvare seg, uten å ha en stemme i offentligheten, og ved å ha med seg et av de mørkeste kapitlene i europeisk og norsk historie i bagasjen.


Kommentarfeltene på nettet flomma over av hatske og rasistiske ytringer. Hvis du kasta deg ut i debatten som «politisk korrekt» (holdt hodet kaldt, så ting fra flere sider, ikke lot deg rive med av hylekoret), var du ikke bare «naiv» (viste medmenneskelighet og solidaritet), men gjerne også «sosialist/venstrevridd». Ja, enkelte bruker «sosialist/venstrevridd» som om det var noe negativt og noe vi må bekjempe. Men hva betyr egentlig det? Slår du opp i synonymordboka for nettdebatter, så finner du denne forklaringa: «å stemme på partier som Rødt, SV og Ap, hvor for eksempel sosial utjevning, yte etter evne få etter behov, sterk avstand fra oss-dem-tenkning og kritikk av høyrepopulisme står sentralt». Lettvinte og høyrepopulistiske uttalelser som «Sett opp busser! Send dem ut øyeblikkelig», slik Siv Jensen uttalte seg om romfolket, tar de venstrevridde sterk avstand fra.

 

Føl deg beæret!

Det skal være lov å være kritisk til innvandrings- og asylpolitikk, tigging som sosialt fenomen og islamisme som misbruk av islam til å utøve undertrykkelse og vold. Det skal være lov å være kritisk mot alt dette uten at motdebattanten trekker det såkalte rasismekortet eller islamofobkortet. Men synonymordboka for nettdebatter, som jeg har gitt en smakebit av her, viser at de som blir stempla som politisk korrekte, naive og venstrevridde, bør føle seg beæret. De er tross alt reflekterte, nyanserte, unngår å stigmatisere og håne minoriteter, er for sosial utjevning og kjemper mot høyrepopulismen.

 

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned