Legg ned televisjonen!

Foto: Youtube.com

Det er på tide å fullføre drømmen om Norsk Rikskringkasting. Jeg foreslår derfor at NRK, som første nasjonale allmennkringkaster, legger ned TV og radio slik det er i dag, og blir et offentlig nettbasert medieselskap som sikrer reklamefri og gratis underholdning for alle gjennom nettet.

Kay Asbjørn Knutsen Schjørlien
Om Kay Asbjørn Knutsen Schjørlien (9 artikler)
Kay Asbjørn Schjørlien er medlem av Rødt.

Jeg skal snart flytte og har derfor begynt å forberede det praktiske ved flyttingen. Her om kvelden kom jeg til å tenke på TV. Trenger jeg egentlig kabel-tv? Jeg ser jo aldri på TV. Hvis jeg fjerner tilkoblingsmulighetene i den nye leiligheten, trenger jeg da å betale for NRK-lisensen?

I min familie har måten vi ser på TV endret seg totalt det siste året. Etter at vi kjøpte en Smart-TV, som er tilkoblet internett gjennom det trådløse nettet, har vi sluttet helt å se på vanlig TV. Jeg strømmer NRK fra min PC over det trådløse nettet til fjernsynet, sønnen min strømmer Minecraft fra sitt nettbrett og datteren min strømmer folk som blir skremt på YouTube. Når vi som familie samles foran fjernsynet en lørdag, så veksler vi på å vise hverandre det vi synes er morsomt eller det vi for tiden opptatt av. Jeg har blitt så vant til å bruke TV på denne måten at jeg her om dagen ikke visste hvordan jeg skulle bytte til vanlig kabel-TV.

LES OGSÅ OM NRKs og vestlige mediers tvilsomme dekning av snikskytingen på Maidan-plassen

Men dette gjelder ikke bare min familie. De siste årene har mange valgt å ikke bruke den tradisjonelle dekoderen, men heller bruke nett-TV og andre strømme-tjenester. Om få år vil ingen bruke parabol, kabel eller antenne for å se på fjernsyn eller lytte til radio. Hva skal vi med denne kostbare infrastrukturen da?

Fjern NRK-lisensen
Loven sier at dersom et fjernsyn er i stand til å ta imot TV-signaler, skal avgiften betales, men ved å plombere antenneinngangen skal man ikke betale NRK-lisens. Dermed sparer jeg nesten 3000 kroner i året til NRK. I årene fremover vil mange plombere sine fjernsyn, jeg plomberte min TV forrige uke, etter at jeg begynte å skrive denne kronikken. Dette vil påvirke NRKs økonomi dramatisk.

Et flertall på Stortinget la i februar frem et forslag om å endre lisensen til en modell der den er en skatt per person, gradert ut fra inntekt. Dette er positivt og i mine øyne en riktig vei å gå for å sikre NRKs økonomi og for å få en mer rettferdig fordeling av lisensinntektene, men hvorfor lage et byråkratisk system som gjør det nødvendig for NRK å drive med innkreving? Kan vi ikke bare legge til en NRK-prosent på skatten?

Framtidens rikskringkaster
Kommersielle mediekonsern er i ferd med å innføre betalingsløsninger på sine nettsider. Derfor er det viktig at NRK, som nasjonal allmennkringkaster, fortsetter å utvikle og levere innholdet sitt uten reklame og helt gratis på nettet. Vi må også sikre at alle får tilgang til internett og dermed også tilgang til den informasjon vi nå får over nettet.

Fremtidens rikskringkaster benytter ikke dekodere, men WIFI og GSM. I stedet for å bygge ut DAB og digitale bakkenett, bør NRK nå bygge ut et nasjonalt bakkenett med gratis tråløst internett over hele landet. Det finnes nå WIFI-basestasjoner med en rekkevidde på opp mot 100 kilometer. Dette vil gi alle borgere tilgang til informasjon og gjøre det mulig for samtlige av oss til å kommunisere helt gratis.

Drømmen om den norske rikskringkastingen er nær – vi må bare komme oss helt over på nettet først.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned