Kjent nynazist talte på universitetet i Florida, tilhengere løsnet skudd mot demonstranter

Richard Spencer. Stillbilde fra video The Guardian.

Florida erklærte unntakstilstand, universitetet sitter igjen med millionregning og tre nynazister er arrestert for drapsforsøk på motdemonstranter. Richard Spencer og alt-right-bevegelsen legger ingenting imellom når de sprer budskapet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Tormod Fjeld Lie

Torsdag 19. oktober sto den ‘hvite nasjonalisten’ Richard Spencer på scenen til University of Florida for å spre sine idéer om et raserent USA gjennom “fredelig” etnisk rensning. Spencer ble ikke invitert av universitetet, og i utgangspunktet var de avvisende til ønsket hans om å booke lokaler av de. Spencer, og hans organisasjon National Policy Institute, truet med søksmål og universitetet bøyde seg.  

Universitetet, sammen med delstaten, er lovpålagt å holde Spencer, støttespillere og motstandere trygge og aller helst adskilt. Resultatet av dette har vært en regning for University of Florida på $600,000 (ca. 4,8 mill. NOK) og unntakstilstand i Florida, som guvernøren anså som nødvendig for å kunne frigjøre ressurser i tilfelle voldsutbrudd. Med unntakstilstanden i ryggen kunne FBI og lokale politistyrker operere under felles kommando for dagen.

Dette viste seg å være sørgelig nødvendig da tre nynazistiske tilhengere av Spencer løsnet skudd mot en gruppe motdemonstranter. Ifølge politikammeret i Gainesville stanset de tre bilen sin for å krangle med demonstranter som hadde møtt opp for å vise avstand til Spencer. I løpet av krangelen skal de tre ha blitt stadig mer truende, vist nazi-hilsen og hylt støtterop til Hitler. Det hele endte med at en av mennene, Tyler Tenbrink, tok fram en pistol akkompagnert av at de to andre gjerningsmennene, brødrene Fears, oppfordret ham til å skyte motdemonstrantene. Tenbrink skjøt ett enkelt skudd, som heldigvis bommet, før de tre stakk av i bilen sin. Ikke lenge etter ble de arrestert av politiet.

Tyler Tenbrink (t.v.) holdt pistolen, mens de to andre medskyldige, brødrene Fears, oppfordret han til å myrde motdemonstrantene. Foto: Gainesville Police Departement.

LES OGSÅ: Antifascister kjørt ned av bil i terrorangrep ved høyreekstremistisk marsj — president Trump fordømmer «mange sider»

Omdøpt nynazisme
Noen kan synes det er rart at tre nynazister er villige til å begå drap for å forsvare Richard Spencer. Selv om Spencer aldri offentlig har kalt seg selv nynazist, har dette mer en kosmetisk, enn en ideologisk årsak. I etterkant av Donald Trumps valgseier skapte han oppstyr etter en video der han hyler “Hyll Trump, Hyll vårt folk, Hyll seier” florerte på internett. Blant publikum florerte det av nazihilsener. Linjene til kjente nazistiske slagord er åpenbare. På nettsiden hans har han blant annet publisert en artikkel som spør “Er et folkemord på svarte riktig? … Hva vil være den beste og enkleste måten å kvitte seg med dem på.”

Spencer er også kjent for å være den som angivelig skapte begrepet “alt-right”. Alt-right er et paraplybegrep for en rekke ideologier på ytre høyre fløy. I alle praktiske formål er de ingenting annet en klassiske nynazister og fascister med ny innpakning, selv om mange av dem forsøker å vri seg unna nettopp disse merkelappene.

Spencer var hovedtaler da det amerikanske ytre høyre samlet seg i Charlottesville tidligere i år. Også den gang blei utfallet dramatisk da en av de marsjerende høyreekstremistene pløyde gjennom en folkemengde av motdemonstranter med bil og drepte Heather Heyer.

LES OGSÅ: Venstresida og den nye fascismen

Motstand fungerer
University of Floridas rektor oppfordret studentene om å holde seg unna. Antakelig ville ikke rektoren skape mer oppmerksomhet rundt Spencer enn det som var nødvendig, samtidig som han ville unngå at studenter risikerte konfrontasjoner med nynazistene.

Det var imidlertid aldri tilstedeværelsen av studenter som ga Spencer mest oppmerksomhet, men snarere det store presseoppbudet. I utgangspunktet hadde universitetet planlagt 100 plasser til journalister. Etter denne grensen ble sprengt, fikk Spencer selv velge hvilke journalister som fikk komme og dekke talen hans. Om avgjørelsen, sa Spencer: “Vi kommer åpenbart til å velge mainstream journalister. Det er den beste måten å kommunisere med folk. Jeg elsker mainstream liberalister. De folka er mine favorittjournalister.”

En mindre gruppe studenter valgte å protestere mot Spencer under talen hans. En av organisatorene, Chad Chavira, sa til The Guardian at han hadde forståelse for at marginaliserte studenter holdt seg unna skolen, men han fastholdt at hvite studenter hadde et ansvar om å protestere mot hvite nasjonalister på campus. Videre sa han at han ikke trodde at å ignorere fascisme er en god idé, og at det er naivt å tro at folk automatisk vil se urimeligheten til Spencer om han går uimotsagt.

I videoer av talen til Spencer, hører man protesterende studenter, flertallet av publikum, overdøve Spencer med rop om at han skal “dra hjem”. Om Spencer og hans tilhørere gjør som tidlgere vil de møte dette med anklagelser om at demonstrantene forsøker å innskrenke Spencers ytringsfrihet.

Folk i Gainesville protesterte også på andre, kreative måter. Spencer og tilhengerne hans ga ut to billetter til talen hans gratis til alle som kunne vise de gyldig ID. Et brygghus som ligger i nærheten av universitetet skrev på instagram at de ville gi en gratis øl til alle som kom med to ubrukte billetter til Spencers tale, i håp om å tømme arrangementet for publikum.

Selv om arrangementet langt fra var tomt, var Spencers tilhengere i et stort mindretall, etterfulgt av journalister og den desidert største gruppen – demonstranter.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Kjent nynazist talte på universitetet i Florida, tilhengere løsnet skudd mot demonstranter

  1. AvatarPer Sigvald Johansen // 2017-10-26 kl 21:18 //

    Det har ikke falt noen inn at det ble skutt varselskudd i selvforsvar?

Kommentarfeltet er lukket.