Svensk terrorforsker: – Den nordiske motstandbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

Politiet beskytter en nazistisk demonstrasjon i regi av Den nordiske motstandsbevegelsen. Foto: Peter Isotalo

Paramilitær aktivitet, våpenlagre og bombeangrep. Nazistorganisasjonen omtales stadig oftere som en terrororganisasjon.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

— Det er definitivt en terrorgruppe. Dels hva gjelder ideologi, at man vil velte demokratiet og innføre et nasjonalsosialistisk styre, dels at man har paramilitære aktiviteter og våpenlagre, Tydeligst blir det vel etter hendelsene i Gøteborg der individer med koblinger til Nordiska Motståndsbevegelsen skulle sprenge flyktningboliger.

Det er den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp som sier dette til Dagens ETC. Han er dermed den siste i rekken som kaller den nynazistiske organisasjonen terroristisk.

LES OGSÅ: Nynazistisk terrororganisasjon aksjonerte i Lillehammer — politiet lot dem holde på

— I nazismens fotspor følger volden og terroren
«Høyreekstremismen er ikke en akademisk samtale. I nazismens fotspor følger volden og terroren. Slik har det alltid vært», skriver Aftonbladet fra lederplass mot slutten av forrige måned.

De får støtte fra Christer Mattson, utviklingsleder ved Segerstedsinstituttet ved Gøteborgs universitet:

— Jeg vil si de driver med politisk terror, sa han til SVT i etterkant av bombeangrepene i Gøteborg.

Rundt årsskiftet ble Göteborg åsted for tre bombeangrep, hvorav det mislyktes gjerningsmennene å detonere sprengladningen i den ene tilfellet. De mistenkte ved alle tre bombeangrepene er tilknyttet Den nordiske motstandsbevegelsen, blant dem er Viktor Melin, gruppeleder for Gøteborgs-avdelingen av organisasjonen.

To av bombene var rettet mot fasiliteter for å huse flyktninger og den av de to som detonerte skadet en mann alvorlig. Den tredje bomben ble sprengt like utenfor Syndikalistisk forum, en bokkafé med tilknytning til en fagforening. Der ble Melins DNA funnet både på rester av bomben og på sykkelen bomben var plassert på utenfor lokalet.

LES OGSÅ: 28-åring drept etter å ha blitt overfalt av nazister

Terrorisme og vold gjennom årene
Den nordiske motstandsbevegelsens (DNM) historie er svært voldelig. Organisasjonen ble grunnlagt av Klas Lund, idet han slapp ut av fengsel for drap og bankran. Før hans tid i fengsel ledet han Vitt Arisk Motstånd som også har bombeangrep på samvittigheten.

Angrepene har rettet seg mot minoriteter, homofile og folk som har ytt dem motstand. I forrige måned stengte Judiska Föreningen i Umeå etter å ha mottatt gjentatte trusler fra nazistene. Fagforbundet Byggnads mottok også trusler fra organisasjonen for noe uker tilbake. I februar i år møtte tolv medlemmer av organisasjonen opp på en ungdomsskole i forbindelse med at holocaustoverlevende Emerich Roth skulle holde foredrag. En av dem var bevæpnet med kniv og de angrep en elev som protesterte mot at de kom til skolen hans.

I september i fjor drepte finske medlemmer av organisasjonen en forbipasserende som hadde protestert mot en demonstrasjon de hadde i sentrum av Helsinki. På hjemmesida deres kunne man i etterkant finne en skrytevideo med drapsofferet liggende livløs på bakken, blødende fra hodet. Over 40 medlemmer av DNM ble arrestert i Stockholm. De angrep politiet etter å ha blitt bedt om å fjerne seg da de holdt en ulovlig demonstrasjon.

Like før jul i fjor ble tre aktivister tilknyttet DNM dømt for drapet på en 62 år gamle transkvinne. Hun ble invitert til en grillfest hvor de dømte kvalte henne og etter at hun hadde mistet bevisstheten ble hun knivstukket til døde.

LES OGSÅ: Nordiska Motståndsrörelsens røtter

Også i Norge — med politiets beskyttelse
I begynnelsen av forrige måned møtte om lag 30 tilreisende nazister i Lillehammer sentrum med flagg og løpesedler. Tross at aksjonen ikke var varslet og organisasjonens volds- og terrorhistorie lot politiet dem holde på. Ved juletider i 2014 aksjonerte politiet mot det nazistiske miljøet i Stavanger og beslagla et 20-talls ulovlige skytevåpen og gjorde narkotikabeslag. Flere av våpnene hadde påklistret merker med logoen til Den nordiske motstandsbevegelsen. NRK fant tidligere i år at flere medlemmer tilknyttet organisasjonen driver organisert våpentrening i Norge.

I Trondheim har det blitt festet barberblader under organisasjonens propagandaklistremerker for å skade folk som vil fjerne dem.

De voldelige nazistene har bedt om tillatelse til å demonstrere i Fredrikstad i sommer.

I Sverige har politiet gjentatte ganger omringet nazistenes demonstrasjoner for å la dem demonstrere og marsjere gjennom bysentra.

Ved demonstrasjonen til DNM i Falun 1. mai evakuerte kommunen 50 personer ved mottaket for enslige unge flyktninger i to dager grunnet trusselbildet fra nazistene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.