Svensk terrorforsker: – Den nordiske motstandbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

Politiet beskytter en nazistisk demonstrasjon i regi av Den nordiske motstandsbevegelsen. Foto: Peter Isotalo

Paramilitær aktivitet, våpenlagre og bombeangrep. Nazistorganisasjonen omtales stadig oftere som en terrororganisasjon.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

— Det er definitivt en terrorgruppe. Dels hva gjelder ideologi, at man vil velte demokratiet og innføre et nasjonalsosialistisk styre, dels at man har paramilitære aktiviteter og våpenlagre, Tydeligst blir det vel etter hendelsene i Gøteborg der individer med koblinger til Nordiska Motståndsbevegelsen skulle sprenge flyktningboliger.

Det er den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp som sier dette til Dagens ETC. Han er dermed den siste i rekken som kaller den nynazistiske organisasjonen terroristisk.

LES OGSÅ: Nynazistisk terrororganisasjon aksjonerte i Lillehammer — politiet lot dem holde på

— I nazismens fotspor følger volden og terroren
«Høyreekstremismen er ikke en akademisk samtale. I nazismens fotspor følger volden og terroren. Slik har det alltid vært», skriver Aftonbladet fra lederplass mot slutten av forrige måned.

De får støtte fra Christer Mattson, utviklingsleder ved Segerstedsinstituttet ved Gøteborgs universitet:

— Jeg vil si de driver med politisk terror, sa han til SVT i etterkant av bombeangrepene i Gøteborg.

Rundt årsskiftet ble Göteborg åsted for tre bombeangrep, hvorav det mislyktes gjerningsmennene å detonere sprengladningen i den ene tilfellet. De mistenkte ved alle tre bombeangrepene er tilknyttet Den nordiske motstandsbevegelsen, blant dem er Viktor Melin, gruppeleder for Gøteborgs-avdelingen av organisasjonen.

To av bombene var rettet mot fasiliteter for å huse flyktninger og den av de to som detonerte skadet en mann alvorlig. Den tredje bomben ble sprengt like utenfor Syndikalistisk forum, en bokkafé med tilknytning til en fagforening. Der ble Melins DNA funnet både på rester av bomben og på sykkelen bomben var plassert på utenfor lokalet.

LES OGSÅ: 28-åring drept etter å ha blitt overfalt av nazister

Terrorisme og vold gjennom årene
Den nordiske motstandsbevegelsens (DNM) historie er svært voldelig. Organisasjonen ble grunnlagt av Klas Lund, idet han slapp ut av fengsel for drap og bankran. Før hans tid i fengsel ledet han Vitt Arisk Motstånd som også har bombeangrep på samvittigheten.

Angrepene har rettet seg mot minoriteter, homofile og folk som har ytt dem motstand. I forrige måned stengte Judiska Föreningen i Umeå etter å ha mottatt gjentatte trusler fra nazistene. Fagforbundet Byggnads mottok også trusler fra organisasjonen for noe uker tilbake. I februar i år møtte tolv medlemmer av organisasjonen opp på en ungdomsskole i forbindelse med at holocaustoverlevende Emerich Roth skulle holde foredrag. En av dem var bevæpnet med kniv og de angrep en elev som protesterte mot at de kom til skolen hans.

I september i fjor drepte finske medlemmer av organisasjonen en forbipasserende som hadde protestert mot en demonstrasjon de hadde i sentrum av Helsinki. På hjemmesida deres kunne man i etterkant finne en skrytevideo med drapsofferet liggende livløs på bakken, blødende fra hodet. Over 40 medlemmer av DNM ble arrestert i Stockholm. De angrep politiet etter å ha blitt bedt om å fjerne seg da de holdt en ulovlig demonstrasjon.

Like før jul i fjor ble tre aktivister tilknyttet DNM dømt for drapet på en 62 år gamle transkvinne. Hun ble invitert til en grillfest hvor de dømte kvalte henne og etter at hun hadde mistet bevisstheten ble hun knivstukket til døde.

LES OGSÅ: Nordiska Motståndsrörelsens røtter

Også i Norge — med politiets beskyttelse
I begynnelsen av forrige måned møtte om lag 30 tilreisende nazister i Lillehammer sentrum med flagg og løpesedler. Tross at aksjonen ikke var varslet og organisasjonens volds- og terrorhistorie lot politiet dem holde på. Ved juletider i 2014 aksjonerte politiet mot det nazistiske miljøet i Stavanger og beslagla et 20-talls ulovlige skytevåpen og gjorde narkotikabeslag. Flere av våpnene hadde påklistret merker med logoen til Den nordiske motstandsbevegelsen. NRK fant tidligere i år at flere medlemmer tilknyttet organisasjonen driver organisert våpentrening i Norge.

I Trondheim har det blitt festet barberblader under organisasjonens propagandaklistremerker for å skade folk som vil fjerne dem.

De voldelige nazistene har bedt om tillatelse til å demonstrere i Fredrikstad i sommer.

I Sverige har politiet gjentatte ganger omringet nazistenes demonstrasjoner for å la dem demonstrere og marsjere gjennom bysentra.

Ved demonstrasjonen til DNM i Falun 1. mai evakuerte kommunen 50 personer ved mottaket for enslige unge flyktninger i to dager grunnet trusselbildet fra nazistene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

14 kommentarer på Svensk terrorforsker: – Den nordiske motstandbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

 1. Kommer Radikal Portal til å skrive tilsvarende artikler om muslimske terrorgrupper?

  PST vurderer nå ihvertfall ekstreme islamistiske miljøer til å være en større trussel enn organsisasjonser som omtales her.

  http://www.pst.no/media/82236/2016_09_08_radikaliseringsprosjektets-rapport_ugradert.pdf

  La oss håpe at ønsket om en faktabasert diskusjon veier tyngre enn redselen for å støte minoriteter,

  • Hvilke såkalte muslimske terrorgrupper sikter du til, og hvilke fakta har du, og hvor er bildene av disse muslimene på marsj og i gater og med flagg?
   Har du noen fakta?
   Kan du ikke heller komme med løsninger og med praktiske og pragmatiske forslag?
   Det kom jeg med. Og det er lett å finne under les også Lillehammer i kommentarfeltet der.

   • Profetens Ummmah er et eksempel.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Profetens_Ummah

    Et praktisk forslag er å ikke ta inn asylsøkere fra konfliktområder, men hjelpe de i nærområdene. Da unngår vi å ta inn potensielle terrorister i landet og får samtidig hjulpet flere mennesker, ettersom Norge er et høykostland. Vinn/ vinn for nesten alle.

    • Det er mange løsninger.
     At FN gidder å bry seg med flyktninger og fredsarbeid er en av løsningene.
     Denne profet-gruppa er ikke så veldig stor og så veldig aktiv nå etter det jeg kan se, og norsk politi viste en del interesse for i alle fall en derfra.
     Jeg kjenner ikke til det store oppmøtet der og gateparader med flagg i den seinere tid.

     • Terrorhandlinger i Stockholm, Tyskland, Frankrike, Belgia etc de siste årene tegner et tydelig mønster over hvilke grupperinger som står bak.

      Den svenske forskeren Tino Sandanaji har gått gjennom hvert eneste terrorangrep i Europa og Nord-Amerika, listet i den omfattende «RAND Database of Worldwide Terrorism», i perioden 2001 -2011. Gjennomgangen viste at 97 prosent av de drepte – eller 4703 av 4873 – var ofre for islamsk terror. Med terrorangrepet mot World Trade Center 11. september 2001 utelatt, var tallet likevel 91 prosent.

      http://www.rand.org/nsrd/projects/terrorism-incidents.html

     • Jeg kan ikke se at de gruppene eller de personene du nevner gikk med flagg i norske gater eller demonstrerte i norske gater.

     • Man bør også følge med på gruppene som holder seg skjult, ikke kun de som går rundt i demonstrasjonstog. Vanligvis er det vel de som jobber i det skjulte som er de farlige. Tviler på IS-sympatisører kommer til å gå 17.mai tog for å så si det sånn.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2017-05-14 kl 20:48 //

   Artikkel om nazister, forsøker å vri debatten til å handle om islam. Ytre høyre i et nøttekall.

   • Så du tror jeg stemmer på et parti til «ytre høyre»? Hvorfor tror du det?

    Folk kan faktisk være enig med ulike partier i ulike saker. For eksempel kan man være mest enig med Arbeiderpartiet i saker som gjelder økonomisk politikk men FrP i saker som gjelder innvandring. Så blir det en totalavveining hva man skal legge mest vekt på ved valget når det gjelder hvilket parti som skal få stemmen.

    Jeg har for øvrig ikke kritisert selve artikkelen om Den nordiske motstandsbevegelsen. Bare lurte på om det kommer tilsvarende artikler om muslimske terrorgrupper. Siden du ikke svarte på spørsmålet regner jeg med svaret er nei.

   • AvatarØivind Bergh // 2017-05-15 kl 17:22 //

    Nettopp.
    Det går faktisk an å hevde at såvel ekstreme islamister som nazister er farlige.
    Det er faktisk veldig godt belegg for å hevde at det er slik.
    Likevel kommer det rituelle hylet: JAMMEN ISLAM!!!!!!!!!!!!!

    • Personlig synes jeg Radikal Portal har litt for ensidig vinkling. Alt fokus rettes mot nazister. Er det redselen for å støte minoriteter og bli oppfattet som rasistisk som gjør at man ikke skriver om andre trusler?

  • AvatarØivind Bergh // 2017-05-15 kl 17:20 //

   Radikal Portal skriver en artikkel om nazister.
   Kommentarfeltet: JAMMEN ISLAM!!!!!!!!!!!!!!!!

   Jeg skal ikke motsi PST, men gjør det denne artikkelen mindre rett, eller mindre viktig?

   • Jeg sier ikke at denne artikkelen ikke er viktig.
    Bare lurte på om Radikal Portal kommer til å vie oppmerksomhet mot de største terrortruslene i dag.

 2. Og hva er da løsningene?

Kommentarfeltet er lukket.