Fredrikstad Blad: Politiet forbyr nazistene å demonstrere i Fredrikstad

Politiet beskytter en nazistisk demonstrasjon i regi av Den nordiske motstandsbevegelsen. Foto: Peter Isotalo

Grunnet frykt for bråk og ødeleggelse nekter politiet naziorganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen å marsjere gjennom Fredrikstad. Men politiet vil gå i dialog for å legge til rette for marsj en annen dag.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

– Det er varslet flere motdemonstrasjoner med potensial til å trekke svært mange mennesker til Fredrikstad. Politiets informasjonsinnhenting viser at det er stor risiko for voldelig motstand og organiserte ordensforstyrrelser fra enkeltgrupperinger av motdemonstranter. Gitt det store antall mennesker som er ventet å oppholde seg i sentrum medfører arrangementet en uakseptabel skaderisiko for publikum, bygninger, kjøretøy og gjenstander, sier politimester Steven Hasseldal i Øst politidistrikt i en pressemelding ifølge Fredrikstad Blad.

LES OGSÅ: Litteraturhuset i Fredrikstad avlyser nazidebatt etter at deltakere trakk seg

Den nazistiske terrororganisasjonen med flere drap og bombeaksjoner på samvittigheten blir ikke nektet på generelt grunnlag, men fordi det fryktes konfrontasjoner med motdemonstranter som allerede har fått tillatelse til å demonstrere på Stortorvet, midt i Fredrikstad sentrum, samme dag. Den nordiske motstandsbevegelsen har ennå ikke levert inn søknad til marsjen sin til grunneier. Det er imidlertid meldt om flere forskjellige motdemonstrasjoner, noen av dem med ønske om å blokkere marsjen til terrororganisasjonen.

Ifølge Dagbladet sier politiet at de vil gå i dialog med Den nordiske motstandsbevegelsen (NMR) som flere ganger har gått til angrep på politiet i Sverige.

LES OGSÅ: Svensk terrorforsker: — Den nordiske motstandsbevegelse er definitivt en terrorgruppe

— Forbudet gjelder arrangementet 29. juli, og er ikke til hinder for et tilsvarende arrangement en annen dato. Vi vil nå gå i dialog med arrangøren for å forsøke å finne en løsning, sier politimester Hasseldal.

Ordføreren i Fredrikstad, John-Ivar Nygård, har imidlertid sagt at det ikke er sikkert at kommunen vil gi tillatelse til at de voldelig nazistene skal få bruke grunnen til Fredrikstad kommune.

LES OGSÅ: 28-åring drept etter å ha blitt overfalt av nynazister

Seineste forrige uke forsøkte et medlem av NMR å kjøre over en gruppe demonstrerende irakere, ifølge vitnesbyrd fra irakerne selv. Bevæpnet med kniv sprayet han irakerne med pepperspray etter å ha krasjet bilen sin i et tre. De har tidligere gått til angrep på politikere, skoleelever, antirasistiske demonstrasjoner og er siktet for tre bombeaksjoner mot flyktningsentre og et fagforeningslokale rundt årsskiftet i Gøteborg.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.