Dømt torturmorder kåret til årets aktivist av Den nordiske motstandsbevegelsen

Nazistene demonstrerer og politiet legger til rette. Foto: Peter Isotalo

Rami Joukanen er fri etter å ha drept en handikappet mann på det politiet kaller torturlignende vis. I timesvis mishandlet de mannen og ropte nazihilsen. Nå er Joukanen "årets aktivist".

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Tidligere i sommer blei Rami Joukanen kåret til årets aktivist av den finske fløya til nazistiske terrorgruppa Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM). Den svenske avisa Expressen beskriver drapet han og to venner blei dømt for i 2007 i detalj. De forteller at den handikappede mannen blei utsatt for spark, slag med knokejern og knivstikk. Han fikk i tillegg kastet en mikrobølgeovn på seg.

LES OGSÅ: Sverige: Nazist pågrepet for knivstikking av to personer

Mishandling og nazihilsen
Den drepte mannen hadde problemer med å gå, lidde av svimmelhet og forlot aldri sin leilighet, ifølge en av hans bekjente. Gjerningsmennene mishandlet mannen i timesvis, tok bilder og filmet også seansen. På bildet skreiv Joukanen NS-kickers, NS er en forkortelse for nasjonalsosialisme, nazistenes egne betegnelse på seg selv. I filmen kan Joukanen høres rope «hell seger» den svenske versjonen av nazihilsinga fra Hitlers dager, «sieg heil».

Joukanen fikk prisen i juni i Finland. Året før blei hans landsmann og mednazist Jesse Torniainen kåret til årets aktivist i Stockholm. Torniainen blei kjent for å ha sparket en forbipasserende i ryggen så han slo hodet i asfalten og døde noen dager seinere. Han blei dømt for grov vold, men ikke for drap. DNM la ut video av den livløse mannen som lå i sin egen blodpøl på gata.

Det finske antifascistiske nettverket Variverkosto skriver at DNM «belønner sine aller mest voldelige medlemmer».

LES OGSÅ: Bombenazist straffet seg selv for å ha sett porno: hogde fingeren av med øks

Døra åpen for drapsmenn
Joukanen var medlem av den nå nedlagte naziorganisasjonen Nationalsocialistisk Front, men blei kasta ut i forbindelse med drapsdommen. Det bestialske mordet ser imidlertid ikke ut til å ha vært like plagsomt for DNM. Han deltok i DNMs aktiviteter under Sveriges største politiske festival, Almedalsveckan tidligere i sommer, hvor organisasjonen gjorde seg bemerket med flere voldshendelser og skadeverk. Variverkosto melder at han blant annet har vært med Helsinki-gruppa til DNM for å fotografere og forstyrre skolebarn og deres lærere.

På sine egne hjemmesider forsvarer organisasjonen Joukanens handling med beskyldninger mot den avdøde.

DNM er grunnlagt av en drapsmann, svenske Klas Lund, og en av de som dømtes for drapet på Benjamin Hermansen blei ønska velkommen i organisasjonen da han slapp ut fra fengsel.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Dømt torturmorder kåret til årets aktivist av Den nordiske motstandsbevegelsen

  1. AvatarØivind Bergh // 2018-08-20 kl 20:42 //

    En torturist og morder som «årets aktivist». Akkurat som Henry Rinnan kunne fått en tilsvarende tittel fra norske nazister under Quisling-regimet. Likevel fins det mange på norsk høyreside som regner dette som harmløse aktivister.

  2. Fint hvis noen leverer løsninger og forslag til tiltak og forandringer.
    Fint hvis noen har planer og tanker om hva som bør skje eller gjøres.

Kommentarfeltet er lukket.