Nynazist prøvde å kjøre over irakere med bil – gikk deretter til angrep med pepperspray

Alex Jönsons bil krasjet mot et tre. Foto: Skjermdump fra privat video.

En nynazist aktiv i Den nordiske motstandsbevegelsen prøvde å kjøre over en gruppe irakere i Malmö. Etter å ha krasjet i et tre gikk han til angrep, bevæpnet med kniver og pepperspray.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Natt til mandag kjørte en bil mot en gruppe demonstrerende irakere utenfor migrasjonsverket i Malmö. Mannen med Volvoen mislyktes i å treffe de frammøtte, men kjørte over en et av bannerene de sto bak før han mistet kontroll på kjøretøyet og traff et tre. Mannen satt lenge i bilen før han steg ut og angrep demonstrantene med pepperspray, ifølge vitner.

Politiet tok hand om angriperen kort tid etterpå og tok fra ham både peppersprayen og to kniver han hadde på seg.

— Vi opplevde at han kjørte for å treffe. Bilen kjørte i stor fart mot oss, sier en av de som holdt på å bli kjørt ned til Sveriges Television.

LES OGSÅ: Nynazistisk terrororganisasjon aksjonerte i Lillehammer — politiet lot dem holde på

Nazistisk gjerningsmann
Saken har vakt oppsikt i Sverige og mistanken mot at ugjerningen, som kunne kostet menneskeliv, var rasistisk motivert kom straks man så at eieren av bilen hadde prydet hekken med en ørn med et hakekors, lik nazisymbolet fra da Hitler styrte Tyskland. Å kjøre biler inn i folkemengder er en form for terroraksjon som i de siste årene har blitt brukt ved flere anledninger av jihadistiske terrororganisasjoner.

Nå viser det seg at gjerningsmannen er Alex Jönsson, aktiv i den nynazistiske terrororganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (NMR). Han har ifølge svenske antifascister kjørt rundt i den innvandrertette bydelen Rosengård med et hakekorsflagg hengende bakpå bilen, er avbildet i flere marsjer i regi av NMR, samt på organisasjonens hjemmesider i forbindelse med arrangementer de har holdt.

Nazistsymbolet på hekken til Alex Jönsons bil.

Ifølge Expo har Jönson blitt løslatt etter avhør hvor han benektet at han prøvde å treffe noen mennesker. Han fortalte at han kjørte ned banneret deres fordi han ville ha dem ut av Sverige. Kvelden før angrepet skal andre høyreekstremister ha angrepet demonstrasjonen, men da valgte politiet å ikke rykke ut. Hendelsen etterforskes som hatkriminalitet.

LES OGSÅ: Litteraturhuset i Fredrikstad avlyser nazidebatt etter at deltakere trakk seg

Vil marsjere i Norge
Irakerne utenfor migrasjonverket demonstrerer mot utkasting fra Sverige og har flere ganger blitt blitt kastet kinaputter på og utsatt for trusler. Personene som har angrepet har også gjort nazihilsen, ved et tilfelle ble to hunder sluppet løs på de demonstrerende irakerne og de har også truet med kniver som høyreekstremistene har skjært opp bildekk med, sier en av dem som holdt på å blir kjørt ned til SVT.

Den nordiske motstandsbevegelsen har aksjonert i Lillehammer og Halden de siste månedene og har varslet at de vil marsjere gjennom Fredrikstad mot slutten av juli. Ordfører John-Ivar Nygård (Ap) har sagt at det ikke er sikkert at de får bruke kommunal grunn til å ytre sitt hat, mens politiet har gitt dem tillatelse til å marsjere.

LES OGSÅ: Svensk terrorforsker: — Den nordiske motstandsbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

En nynazistisk terrororganisasjon
NMR har satt seg selv på kartet i det siste med tre terrorangrep i Göteborg rundt nyåret. En av de mistenkte for terroraksjonene, lederen for Gøteborgsavdelinga til NMR, Viktor Melin, fortalte politiet i nylig offentliggjorte avhør at han hadde hogget av seg fingeren i et forsøk på å disiplinere seg selv i kampen mot sin pornoavhengighet. Svenske terrorforskere mener NMR er en terrorgruppe og nynazistene har angrepet skoleelever, politiet, homofile, minoriteter, antirasistiske demonstrasjoner og deres medlem Simon Rolf Arnamo er internasjonalt ettersøkt for drap. I fjor høst drepte aktivister fra den finske avdelingen en forbipasserende som hadde kommet med mishagsytringer i forbindelse med at de aksjonerte midt i Helsinki. Et kommunestyremedlem fikk bilen sin brent opp i Sverige i en tid hvor han fikk gjentatte trusler fra nazister. På garasjen ved bilen hadde noen tagget NMRs symbol. I april i år så Jødisk forening i Umeå seg tvunget til å stenge etter gjentatte trusler fra nynazister som sa de var i NMR.

Organisasjonen ble stiftet av Klas Lund like etter han kom ut av fengslet for å sonet et rasistisk motivert drap. De er selverklærte nasjonalsosialister, hyller Hitler og tror at jødene styrer verden gjennom det de kaller homolobbyen, antirasistiske og kommunistiske organisasjoner, media og banknæringen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Nynazist prøvde å kjøre over irakere med bil – gikk deretter til angrep med pepperspray

  1. Svensk politi klarer ikke å gjøre en god nok jobb.
    Jeg skal ikke sjekke fakta her i denne saken, men gå ut fra at saken framstilles rimelig rett her.
    Og da blir mitt forslag til løsning at et stort antall svenske nazister bør taues inn og hentes inn til mentalundersøkelser i kaos-Sverige.
    IQ-tester av nazister bør vurderes ved tegn på ekstrem primitivisme og lite kunnskaper.

Kommentarfeltet er lukket.