Litteraturhuset i Fredrikstad avlyser nazidebatt etter at deltakere trakk seg

Foto: Tomas M. Hansen

Dan André Syversen fra Rødt nekta å stille til debatt med nazistene og skryter av Litteraturhuset. Nå håper han kommunen følger opp og ikke gir den nazistiske terrororganisasjonen tillatelse til å marsjere på kommunal grunn.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

— Vår idé var å samle de aktuelle aktørene rundt debatten om marsjen som er planlagt i Fredrikstad. Det viste seg vanskelig da flere av aktørene ikke ville stille til debatt med hverandre og vi har derfor valgt å avlyse, sier Litteraturhuset i Fredrikstads daglige leder, Merete Lie, til Radikal Portal. 

Debatten som var planlagt avholdt i lokalene til Litteraturhuset i Fredrikstad skulle omhandle spørsmål om Fredrikstads innbyggere måtte tåle å ha nazister marsjerende i sine gater. Dette i forbindelse med at den nazistiske terrororganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) har meldt at de vil gå gjennom Fredrikstad i slutten av juli.

Dan André Syversen er engasjert i Rødt Fredrikstad og har tatt initiativet til en motdemonstrasjon. Han var invitert, men valgte å trekke seg fra debatten i likhet med Arbeiderpartiets representant. Siri Martinsen. På sin Facebook-vegg skriver Syversen i dag:

“Ingen nazister i våre gater” er i skjærende dissharmoni med det å skulle delta i og dermed legitimere et arrangement som gir nazistene talerstol.

Det blir rart å skulle sitte i panelet å være den som argumenterer for at nazi-propaganda ikke skal unnskyldes med ytringsfrihet, mens man samtidig aksepterer å sitte ved siden av hatefulle nazi-terrorister som er invitert for å ytre seg.

LES OGSÅ: Svensk terrorforsker: — Den nordiske motstandsbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

Nytt arrangement på Litteraturhuset uten nazister
— Vi planlegger et annet arrangement som handler om rammene for ytringer og ytringsfriheten. I dette møtet vil det være helt nye deltakere. Vi legger opp til en mer rolig og grundig diskusjon enn det vi sannsynligvis ville fått med det planlagte panelet, forklarer Merete Lie.

Hun mener imidlertid at det er legitimt å invitere nazistene til debatt på Litteraturhuset, men at det i formen det ville fått ikke hadde vært hensiktsmessig.

— Om enn det er avskyelig så er parolen de vil marsjere under lovlig så kan det også diskuteres. Det var ikke støyen som gjorde det vanskelig, men frafall av deltakere i debatten som gjorde at vi ikke fikk gjennomført.

DNM ville la parolen “Knus homolobbyen” pryde opptoget. De mener homolobbyen er en jødisk-kommunistisk konspirasjon satt ut i live for å undergrave vestlig kultur og maskulinitet. Tre sympatisører av organisasjonen blei i mai dømt for å ha drept transkvinnen Madeleine Delbom ved først å ha kvalt henne med et tau for å så å ha hogd til henne flere ganger med kniv.

— Dette er en organisasjon hvis medlemmer står tiltalt for tre terroraksjoner i Gøteborg, som har en rekke voldsdommer på seg og ber medlemmene gå med kniv. Hvordan tror du brukerne av Litteraturhuset som tilhører noen av gruppene som nazistene vil utrydde ville reagert på at de ville fått agitere for det hos dere?

— Noen mener en slik invitasjon legitimerer deres synspunkter, det er ikke jeg enig i. Jeg vet ikke hvordan det ville påvirket våre brukere om de hadde fått plass i panelet hos oss. Det er rett og slett vanskelig for meg å si noe om, svarer Lie.

Det planlegges nå et nytt arrangement med samme tema, men denne gangen med en annen deltakerliste, og fritt for nazistiske organisasjoner.

— Vi planlegger et annet arrangement som handler om rammene for ytringer og ytringsfriheten. I dette møtet vil det være helt nye deltakere. Vi legger opp til en mer rolig og grundig diskusjon enn det vi sannsynligvis ville fått med det planlagte panelet.

LES OGSÅ:

Kan ikke legitimere å gi nazistene talerstol
— Det blir feil for meg å stille til debatt med nazistene samtidig som jeg mener de ikke bør få marsjere i gatene. Jeg kunne ikke deltatt i et arrangement som legitimerer å gi nazistene talerstol, sier Dan André Syversen til Radikal Portal. 

Antirasist og Rødt-politiker Dan André Syversen fra Fredrikstad. Foto: Emeline Løken.

Selv om han er uenig med Litteraturhusets syn på hvilke gjester de vil invitere gir han dem ros for å ha avlyst arrangementet.

— Jeg synes det er positivt at man på så kort tid var i stand til å mobilisere for å legge press på Litteraturhuset. Her må jeg også få skryte av dem som valgte å avlyse debatten, i motsetning til Eldorado bokhandel som gjennomførte sitt arrangement.

Syversen henviser til Eldorado bokhandel som ga scene til den østerrikske fascisten Martin Sellner i slutten av mai. Nå håper han kommunen vil følge opp og ikke gi tillatelse til å drive hatpropaganda på deres grunn.

— Jeg tror og håper at nazistene ikke vil få bruke kommunal grunn. Planen deres skulle være å bruke Stortorvet i hjertet av Fredrikstad, men vi har lagt i søknad på vår demonstrasjon og fått godkjenning så den muligheten har de ikke lenger.

Politiet i Fredrikstad, som også var invitert til debatten på Litteraturhuset, har imidlertid gitt tillatelse til nazimarsjen. I Sverige har politiet oppført seg nærmest som livvakter for den nazistiske bevegelsen når de har gått gjennom byer, og i Falun måtte nylig flyktninger flytte midlertidig på grunn av et nazistisk arrangement.

— Det er leit at politiet synes dette er greit, at de får spre sin hatefulle propaganda med politiets beskyttelse.

LES OGSÅ: Nynazistisk terrororganisasjon aksjonerte i Lillehammer — politiet lot dem holde på

Ytringsfriheten til nazismens ofre
— Hvis Litteraturhuset hadde gitt scene til Den nordiske motstandsbevegelsen ville det kunne blitt vanskelig for homofile, jøder, muslimer og andre grupper de har lagt for hat å bruke huset. Det er et offentlig bygg og skal være for alle. Det blir det i mindre grad hvis man gir gir talerstol til nazister og dét er problematisk med tanke på ytringsfriheten, slår Syversen fast.

Etter at han tok initiativ til en antirasistisk motdemonstrasjon har reaksjonene vært overveldende. Over 9.000 mennesker har meldt sin interesse for Fredrikstad — ingen nazister i våre gater, og de har ingen planer om å avlyse selv om nazistene skulle få nei fra kommunen.

— Vi gjennomfører vårt arrangement uansett. Det har vært et overveldende engasjement og jeg får daglige telefoner om folk som vil bidra med alt fra å stå vakt, til appeller og kulturelle innslag.

— Det er et lokalt initiativ og dette er Fredrikstad by som sier i fra. Alle er naturligvis velkomne og vi har masse støtte fra folk rundtom i landet, men det har vært viktig for oss å holde på det lokale engasjementet i denne saken, avslutter lokalaktivisten.

LES OGSÅ: Eldorado bokhandel i Oslo låner ut sine lokaler for å hjelpe nynazister med ytringsfriheten

Terrorisme og vold
Den nordiske motstandsbevegelsen ble dannet av Klas Lund like etter han kom ut av fengsel for drap. Han hadde ledet Vitt Arisk Motstånd (VAM) yil han blei buret inne. VAM dreiv med vold mot politiske motstandere, rasistiske overfall, bankran og terrorisme. Tre medlemmer av DNM er mistenkt for å ha stått bak tre terroraksjoner i Gøteborg rundt nyttår. De nekter alle å ha gjort noe galt, men det er funnet en mappe på PC’en til den ene mistenkte merket “terror” med planer for sprengningen av flere mål deriblant de rammede. En annen av de mistenkte, Viktor Melin, leder for DNM Gøteborg, fik sitt DNA funnet både på bomberestene og på sykkelen bomben var festet på i terroraksjonen rettet mot bokhandelen Syndikalistisk Forum, med tilknytning til en fagforening.

De voldelig angrepene til DNM har rettet seg mot skoleelever, innvandrere, homofile, antirasistiske demonstrasjoner, politiet og motdemonstranter. I Finland blei en som tok til motmæle under en demonstrasjon DNM arrangerte drept på stedet. Den jødiske foreningen i Umeå så seg nødt til å legge ned etter vedvarende trusler fra DNM. En lokalpolitiker fra Socialdemokraterna trakk seg fra politikken etter et brannattentat i desember i fjor, hvor bilen hans hadde blitt nedtagget med den nazistiske terrororganisasjonens symboler. Svenske terrorforskere har uttalt at det ikke er noen tvil om at DNM er en terrorgruppe.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 Comments on Litteraturhuset i Fredrikstad avlyser nazidebatt etter at deltakere trakk seg

 1. Melek // at //

  Til å være et såpass marginalt problem får nazisme jammen stor oppmerksomhet på Radikal Portal.
  Jeg er, som folk flest, motstander av nazisme. Men mister ikke nattesøvnen over de få nazistene som vi har.
  Det er ikke nazister som står bak terrorangrepene rundt om i Europa.

  I artikkelen står det: “Etter at han tok initiativ til en antirasistisk motdemonstrasjon har reaksjonene vært overveldende. Over 9.000 mennesker har meldt sin interesse for Fredrikstad — ingen nazister i våre gater”

  Kommer noen til å ta iniativ til å demonstrere mot Skandinavias største moské som skal åpnes i Malmø?
  Og hvis ja, kommer Radikal Portal til å skrive en lignende “gladnyhet”?

  Alle som er opptatt av å verne om homofile, jøder, og andre grupper bør engasjere like mye der, dersom de skal være konsekvente.
  Kan anbefale følgende artikkel på VG for de som ikke tror meg:

  http://www.vg.no/nyheter/meninger/sverige/naar-doerene-aapnes-for-salafismen-tar-dens-tilhengere-seg-til-rette/a/24008142/

 2. Reidar S // at //

  Det heter seg at det beste er å ta tyren ved hornene. Det å skygge unna er kontraproduktivt, og løser ingenting.
  Etterhvert er det gått inflason i begrepene nazisme og rasisme. Virker som enhver som ikke er helt enig, får et av kortene i fleisen.
  At man er uenige er greit, men respekter at eget syn på saken ikke nødvendivis er universellt

 3. Verden_er_gal. // at //

  DNM bør nok bekjempes ja, uhørt å bruke vold mot meningsmotstandere. Ikke sant, voldsvenstre?

Comments are closed.