Jeg vil heller være nålen som sprekker ballongen av hat, enn den naive puten som ønsker den velkommen

Sumaya Jirde Ali holde appell ved den antirasistiske markeringa utenfor Eldorado bokhandel. Foto: Joakim Møllersen

Jeg vil spørre Eldorado om de er klare over alle de menneskene som de uten tvil knekker ved å tildele hat et rom.

Sumaya Jirde Ali
Om Sumaya Jirde Ali (2 artikler)
Sumaya Jirde Ali er ambassadør for Stopp Hatprat og med i kvinnenettverket Noor.

Mitt navn er Sumaya Jirde Ali og for noen dager siden mottok jeg en hatmail. I denne mailen ble jeg kalt for en skitten neger, en multikulturalisme-knullende fitte, homofile og transseksuelle mennesker ble dehumanisert, jeg ble truet med voldtekt, vedkommende ønsket å se meg blø og lovte å følge med på meg. Jeg følte jeg ble offer for en psykologisk krig. Men en ring av kjærlighet og toleranse omfavnet meg like etter og at jeg står her i dag vitner til at jeg ikke lot mailen knekke meg. Jeg vil gjerne spørre Eldorado om de er klare over alle de menneskene som de, uten tvil knekker, ved å tildele hat et rom. Jeg er så forbanna over at hatefulle ytringer får talerom. Det er som å gi forfatteren av min hatmail, en scene.

LES OGSÅ: Demonstrasjon mot nazisme på bokhandelen — demonstrant utsatt for rasistisk hets

Si meg, hvorfor kjenner jeg Hitlers kalde gufs i et land hvor individuell frihet står sterkt? Jeg klarer ikke å slutte å tenke på mine jødiske medmennesker. Tenk på dem. Hvor jævlig er det ikke for dem å se at hatefulle ytringer som vil viske dem og andre bort fra jordens overflate, blir legitimert på denne måten? Og det fra en anerkjent og elsket bokhandel. Eldorado har lenge vært favorittbokhandelen min, men i dag mener jeg at Eldorado burde bukke av skam.

Jeg er en av åtte ambassadører for en kampanje som heter Stopp Hatprat. Kampanjen finner du i 40 europeiske land. Vi har som mål å forebygge og tilintetgjøre hatprat. Dette gjør vi ved å utfordre de som spyr ut hat på sosiale medier. Vi tillater ikke at de negative og krenkende kommentarene skal stå uimotsagt. Men å utfordre gjør jeg også i dag. Her, sammen med dere. Vi er samlet for vi ønsker ikke å være passive i møte med urett. Vi er samlet for revolusjonene som har veltet stødige fjell, de startet med snakking. Med demonstrering. Med at enkelte sa NEI, dette finner vi oss ikke i. Og i dag sier jeg NEI, dette finner jeg meg faen ikke i. Jeg vil heller være nålen som sprekker ballongen av hat, enn den naive puten som ønsker den velkommen. Eldorado er i dag den naive puten. Og det er så lavmål å misbruke ytringsfriheten på denne måten. Ytringsfriheten har sine grenser, men først av alt stopper den der mine jødiske venners frihet, starter. Nazister skal ikke få lov til å overkjøre menneskerettighetene ved å misbruke ytringsfriheten.

LES OGSÅ: Eldorado bokhandel hjelper nynazister med ytringsfriheten

Men dette er skummelt. At vi står her i dag og demonstrer mot dette, er virkelig skummelt. Historien gjentar seg gang på gang og hver gang sitter majoriteten av befolkningen og ser på med overraskede store øyne. Enkelte vil å gi talerstol til nazister selv når de har historien i bakhodet. Selv når historien banker på deres dør og trygler om at den ikke skal bli glemt. Arnulf Øverland sa det best; Tilgi dem ikke; de vet hva de gjør!

Teksten er en lettere redigert versjon av en appell holdt utenfor Eldorado bokhandel 27. mai.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

14 kommentarer på Jeg vil heller være nålen som sprekker ballongen av hat, enn den naive puten som ønsker den velkommen

 1. AvatarSessa Merete Dahl Sparre // 2017-05-28 kl 16:50 //

  Stå på, Sumaya! Dere er modige, sterke og flotte. Og dere har mange i ryggen som sloss sammen med dere hver eneste dag, mot hat, hets, rasisme, nazisme og trusler. Jeg tror denne tiden vi nå er i vil gå inn i historien som en stor skamplett, og folk vil spørre seg «hvordan kunne dette skje?» slik man spurte seg hvordan jødeutryddelsen kunne skje. Det er for jævlig at disse kampene fortsatt må kjempes, at det aldri tar slutt!

  • ..

  • folk vil spørre seg «hvordan kunne dette skje?»

   Hvilken mørk og dyster fremtid ser du egentlig for deg, når du sammenligner fremtiden med Holocaust?

 2. AvatarJan Erik Johnsen // 2017-05-28 kl 18:10 //

  Hei Sumaya! Jeg skulle bare si at jeg er enig, og jeg støtter ikke det de sier om at holocaust aldri har skjedd. Har en plan får dem som ikke tror på dette, bare dra til Auschwitz selv og se hårene som er igjen, og ovnene som ble brukt. Blir sur på sånne folk som mener Hitler var snill, eller ikke står bak noe som helst når beviset sier at han er like skyldig i denne kriminaliteten som soldatene/Waffen SS som drepte millioner jøder, homofile + millioner andre. Historie er noe alle bør vite, om ikke bør de holocaust-sympatørene sjekke ut marerittet selv ved å gå i en slik museum. Når de går ut med tårer, og dem vil skjønne hva jeg mener.

 3. AvatarOle Knutsen // 2017-05-28 kl 19:54 //

  En god apell. Men den var malplassert. Var det i det hele tatt en eneste nazist til stede inne i det lokalet? Det tviler jeg på. Synes heller apellen burde ha blitt holt utenfor en moske. Eller på et annet passende sted.

  • AvatarLyn_Gordon // 2017-05-28 kl 21:44 //

   Jup. Hadde blitt mer imponert om hun begynte i egne rekker, i moskeer hvor hatpraten har frie tøyler over hele Europa. Men det er vel letter å gå etter en håndfull nazister enn store mengder islamister som sprer hatet sitt mot vestlige samfunn..

   • Organiserte avsporinger fra mange kan fungere som en sensur.
    Saken her gjelder ikke moskeer.
    Du bør tolerere at noen har meninger om nazister og skriver om den saken her i alle fall.
    Det bør være ytringsfrihet nok til å skrive om nazister eller det som ser ut til å være omtrent det samme.

  • Les følgende innlegg på VG.
   Her er det noen som har tatt seg bryet med å se nærmere på hvem som står bak moskene som blir bygd i Sverige.
   Når man leser om bakmennene og hvilke meninger disse har, synes jeg dette er et langt større problem enn at en som var nazist i sin ungdom (som han nå tar avstand fra) holdt et enkelt innlegg på en bokhandel.

   http://www.vg.no/nyheter/meninger/sverige/naar-doerene-aapnes-for-salafismen-tar-dens-tilhengere-seg-til-rette/a/24008142/

  • Her avsporer du til en moske.

 4. Jeg er en av åtte ambassadører for en
  kampanje som heter Stopp Hatprat. Kampanjen finner du i 40 europeiske
  land. Vi har som mål å forebygge og tilintetgjøre hatprat. Dette gjør vi
  ved å utfordre de som spyr ut hat på sosiale medier.

  Flott. Ros og ære til folk som viser initativ og engasjement. Slikt er det alt for lite av, selv om ordbruk som ’tilintetgjøring’ ikke bør brukes om politiske motstandere.

  Det er forøvrig Jagland og Europarådet som har tatt initiativ til denne kampanjen. Jeg antar at Europarådet og/eller den norske stat bidrar med midler til kampanjen. Har du noen prinsippielle motforestillinger mot at Europarådet betaler ungdom over hele Europa for å fremme ett spesielt politisk syn, evt. undertrykke andres lovlige meninger og ytringer? Noen vil nok ha betenkeligheter og kalle det statsfinansiert aktivisme.

  Kan vi forvente en balansert Jagland-kampanje mot andre typer ‘hat’? Vil Jagland kjøre lignende kampanjer mot moskéer og hatefulle imamer? Neppe. Jagland har jo alltid vært åpen om sine politiske mål og ønsker. Han sier selv dette om sine mål:

  Ja til et ekte sosialt, økonomisk og kulturelt partnerskap med landene i sør
  — T. Jagland, Vår sårbare verden, s. 250

  Bør vi se din kampanje som en del av Jaglands mål om et ekte sosialt, økonomisk og kulturelt partnerskap med MENA-landene? Kanskje noe å reflektere over?

  • Er du mot Europarådet og mot Menneskerettighetene?
   Jeg ønsker og vil at ytringsfriheten for alle skal gjelde her i landet for virkelig alle og at Menneskerettighetene for Europa skal gjelde her i landet.
   Grunnen til at jeg spør deg er ikke at jeg har noen spesiell mistanke angående deg og dine meninger, men jeg vet ikke hva du egentlig støtter.
   Jeg er etter min mening tydelig nok på min hjemmeside angående Menneskerettighetene for Europa og ytringsfriheten.

Kommentarfeltet er lukket.