Jeg vil heller være nålen som sprekker ballongen av hat, enn den naive puten som ønsker den velkommen

Sumaya Jirde Ali holde appell ved den antirasistiske markeringa utenfor Eldorado bokhandel. Foto: Joakim Møllersen

Jeg vil spørre Eldorado om de er klare over alle de menneskene som de uten tvil knekker ved å tildele hat et rom.

Sumaya Jirde Ali
Om Sumaya Jirde Ali (2 artikler)
Sumaya Jirde Ali er ambassadør for Stopp Hatprat og med i kvinnenettverket Noor.

Mitt navn er Sumaya Jirde Ali og for noen dager siden mottok jeg en hatmail. I denne mailen ble jeg kalt for en skitten neger, en multikulturalisme-knullende fitte, homofile og transseksuelle mennesker ble dehumanisert, jeg ble truet med voldtekt, vedkommende ønsket å se meg blø og lovte å følge med på meg. Jeg følte jeg ble offer for en psykologisk krig. Men en ring av kjærlighet og toleranse omfavnet meg like etter og at jeg står her i dag vitner til at jeg ikke lot mailen knekke meg. Jeg vil gjerne spørre Eldorado om de er klare over alle de menneskene som de, uten tvil knekker, ved å tildele hat et rom. Jeg er så forbanna over at hatefulle ytringer får talerom. Det er som å gi forfatteren av min hatmail, en scene.

LES OGSÅ: Demonstrasjon mot nazisme på bokhandelen — demonstrant utsatt for rasistisk hets

Si meg, hvorfor kjenner jeg Hitlers kalde gufs i et land hvor individuell frihet står sterkt? Jeg klarer ikke å slutte å tenke på mine jødiske medmennesker. Tenk på dem. Hvor jævlig er det ikke for dem å se at hatefulle ytringer som vil viske dem og andre bort fra jordens overflate, blir legitimert på denne måten? Og det fra en anerkjent og elsket bokhandel. Eldorado har lenge vært favorittbokhandelen min, men i dag mener jeg at Eldorado burde bukke av skam.

Jeg er en av åtte ambassadører for en kampanje som heter Stopp Hatprat. Kampanjen finner du i 40 europeiske land. Vi har som mål å forebygge og tilintetgjøre hatprat. Dette gjør vi ved å utfordre de som spyr ut hat på sosiale medier. Vi tillater ikke at de negative og krenkende kommentarene skal stå uimotsagt. Men å utfordre gjør jeg også i dag. Her, sammen med dere. Vi er samlet for vi ønsker ikke å være passive i møte med urett. Vi er samlet for revolusjonene som har veltet stødige fjell, de startet med snakking. Med demonstrering. Med at enkelte sa NEI, dette finner vi oss ikke i. Og i dag sier jeg NEI, dette finner jeg meg faen ikke i. Jeg vil heller være nålen som sprekker ballongen av hat, enn den naive puten som ønsker den velkommen. Eldorado er i dag den naive puten. Og det er så lavmål å misbruke ytringsfriheten på denne måten. Ytringsfriheten har sine grenser, men først av alt stopper den der mine jødiske venners frihet, starter. Nazister skal ikke få lov til å overkjøre menneskerettighetene ved å misbruke ytringsfriheten.

LES OGSÅ: Eldorado bokhandel hjelper nynazister med ytringsfriheten

Men dette er skummelt. At vi står her i dag og demonstrer mot dette, er virkelig skummelt. Historien gjentar seg gang på gang og hver gang sitter majoriteten av befolkningen og ser på med overraskede store øyne. Enkelte vil å gi talerstol til nazister selv når de har historien i bakhodet. Selv når historien banker på deres dør og trygler om at den ikke skal bli glemt. Arnulf Øverland sa det best; Tilgi dem ikke; de vet hva de gjør!

Teksten er en lettere redigert versjon av en appell holdt utenfor Eldorado bokhandel 27. mai.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.