Uriktige påstander om politisk vold i Norge

FOTO: Gavin Lynn

I Dagbladet får en forsker uimotsagt påstå at “venstreekstreme er mer voldelige enn høyreekstreme” i Norge. Det må korrigeres.

Frode Nystuen
Om Frode Nystuen (4 artikler)
Frode Nystuen historiker og medlem i SV.
Magnus Eriksson
Om Magnus Eriksson (33 artikler)
Magnus Eriksson er utdannet idéhistoriker. Antirasist, antifascist og asylaktivist.

En kuttet versjon av denne teksten har blitt publisert i Dagbladet.

Artikkelen om den importerte nazigrupperingen «Den Nordiske Motstandsbevegelsen» i Dagbladet 20.09.2016 var trist lesning av flere grunner. Ikke bare får Haakon Forwald relativisere drapet i Finland utført av hans egen organisasjon, men han får også lyve uimotsagt om at Nordfront kun bruker vold i selvforsvar uten at journalisten gjør noe forsøk på å gå gjennom organisasjonens lange tradisjon for å bruke offensiv og dødelig vold. Enda verre blir det da Jacob Ravndal fra FFI trekkes inn og siteres på at: «I Norge er venstreekstreme mer voldelige enn høyreekstreme.»

LES OGSÅ: Hva er høyre med høyreekstremisme

Spalteplass til nazister
Dette er faktisk usant. Selv hvis vi trekker fra angrepet på Utøya og terrorbomben mot regjeringskvartalet, så står de høyreekstreme i en særstilling i vilje til å utføre brannstifting, knivstikking, bruke skytevåpen, bomber og dødelig vold mot meningsmotstandere, seksuelle eller etniske minoriteter. Det er synd at Dagbladet og Ravndal gir Nordens mest voldelige høyreekstreme organisasjon spalteplass uten å konfrontere dem og ideologen deres med den ekstreme voldsbruken som alltid følger med organisert høyreekstremisme.

Høyreekstremister har i Norge utført minst syv større bombeangrep i Norge og en rekke mindre samt flere titalls brannstiftinger mot hus bebodd av innvandrere. Til sammen har høyreekstremister utført 81 drap (dette inkluderer 77 på Utøya/Regjeringskvartalet). Her har vi ikke inkludert drapet av Arve Beheim Karlsen, som neppe ble utført av organiserte høyreekstremister, men heller dreide seg om rasistisk mobbing, og heller ikke et par andre tvilstilfeller som ikke 100 % sikkert kan tilskrives de høyreekstreme. I tillegg har det vært utført en lang rekke drapsforsøk med potensielt dødelige våpen (kniv, øks og skytevåpen) som denne lista neppe klarer å gjengi korrekt, men vi har med en del dokumenterte angrep. I tillegg kan vi tilføye to væpnede ran.

LES OGSÅ: Fascismens voldelige logikk

Volds- og terrorhistorie
Det hadde vært fint om Ravndal og Dagbladet kunne spa opp en tilsvarende oversikt over drap, bombeangrep, brannstifting og brannbomber, knivangrep og lignende utført av venstreekstremister i Norge som kan på en meningsfull måte kan underbygge påstanden om at: «I Norge er venstreekstreme mer voldelige enn høyreekstreme».

Under følger en liste over kjente alvorlige voldelige angrep begått av høyreekstremister i Norge:

1977 Oktober bokhandel i Tromsø ble sprengt av høyreekstremister. Bare tilfeldigheter gjorde at liv ikke gitt tapt.

1979 Nynazisten Petter Kristian Kyvik kastet en bombe mot Faglig 1. mai Fronts 1. mai-tog i Oslo. En mann ble alvorlig skadet.

1981 Bombetrusler mot Sagene skoles 17. mai-tog.

1981 To drap utført av nynazister, de såkalte Hadelandsdrapene. Drapene kom i kjølvannet av en av mange våpentyverier utført av høyreekstreme på 1980-tallet.

1985 Ahmadiyya-muslimenes Nor-moské på Frogner i Oslo ble sprengt med dynamitt av det høyreekstreme Nasjonalt Folkeparti. En kvinne på 38 år fikk sjokk- og røykskader.

1985 Ildspåsettelse av lokalene til Stiftelsen Islamsk Senter i Oslo.

1987 Tre ildspåsettelser i en flyktningebolig på Jeløya ved Moss i løpet av desember.

1988 En sprengladning detonerte i en innvandrerbutikk i Brumunddal.

1988 Den samme innvandrerbutikken i Brumunddal ble seinere fullstendig ødelagt etter at en brannbombe ble kastet inn gjennom vinduet mens eieren lå og sov i kjelleren.

1988 En flyktningebolig i Steinkjer ble totalskadet av en påsatt brann. Flyktningene som bodde i boligen, hadde tidligere bodd i en campinghytte, som også brant ned.

1988 Påsatt brann i en innvandrerbutikk i Oppegård. Det var malt hakekors på gulvet.

1989 Høyreekstremister kastet brannbomber inn på Blitz-huset under en konsert. Store brannskader.

1989 FMI-aktivister planla bombeattentat mot asylmottak i Norge.

1989 Bombe eksploderte utenfor et asylmottak på Eidsvoll. Ingen ble skadet (Aftenposten Morgen 20/9-95)

1989 Politiet kuttet lunten like før en halvannen kilo stor dynamittbombe eksploderte i en innvandrerbutikk i Oslo (Aftenposten Morgen 20/9-95).

1989 Påsatt brann i en flyktningebolig i Kristiansand.

1989 To norskpakistanere ble knivstukket og drept i Oslo. Drapene ble ansett å være rasistisk motivert.

1990 Påsatt brann i flyktningbolig i Kristiansand (15. juni).

1990 Påsatt brann i flyktningbolig i Kristiansand (8. september).

1994 En kraftig bombe sprengtes utenfor Blitz-huset.

1995 En blitzer ble angrepet med øks og så skytevåpen av nynazister i Oslo (Aftenposten Aften 9/11-95)

1995 En bombe ble kastet mot Blitz-huset. Nynazisten Johnny Olsen har seinere tilstått både dette og 1994-bomben (og deretter trukket tilståelsen)

1995 To antirasister i Hønefoss ble beskutt med en skarpladd pistol av tre lokale høyreekstremister (Klassekampen 31/1-01)

1995 Zorn 88 hevdet de sto bak en ildspåsettelse på en Kina-restaurant i Sandnes (Klassekampen 31/1-01)

1996 Nynazisten Johnny Olsen skjøt mot antirasistiske demonstranter (Klassekampen 31/1-01)

1996 Branntilløp i veggen hos en kurdisk flyktningefamilie i Stokke klokken fire om morgenen, etter trakassering i to år. Faren oppdaget dette fordi han satt oppe og så på OL. Fem tenåringsgutter med høyreekstreme synspunkter ble siktet for mordbrann.

1998 Nynazisten Daniel De Linde skjøt fem skudd mot en folkemengde utenfor puben Elm Street i Oslo i forbindelse med gateslag mellom nynazister og blitzere. Ett skudd traff en kvinne.

1998 En marokkansk mann blir knivstukket av nynazister i Oslo (Klassekampen 31/1-01)

1998 En nynazist skutt av en annen nynazist i Norge.

1999 Den indiskfødte og adopterte Arve Beheim Karlsen blir funnet druknet i Sogndalselva etter å ha blitt jaget over en gangbro. To personer hadde ropt «drep negeren» mens de jaget Beheim Karlsen langs elva, men ble kun dømt for vold og trusler.

2000 Seks personer knyttet til det nynazistiske miljøet knivstakk en norskafrikaner i Oslo.

2000 To afrikanere ble knivstukket i Stavanger. Flere nynazister ble siktet (Klassekampen 31/1-01)

2000 Antirasist oppsøkt hjemme og knivstukket av nazist.

2000 I Kristiansand mishandlet fire nynazister en 19-årig etiopier blant annet med kniv slik at han ble innlagt på sykehus med alvorlige hodeskader og ikke kom til bevissthet før nærmere ett døgn seinere.

2000 Bankran utført av en nynazist.

2001 Personer fra den nynazistiske grupperingen Boot Boys drepte Benjamin Hermansen med kniv.

2003 Ran mot verditransport utført av to nynazister.

2008 En innvandrer fra Somalia ble skutt og drept i Trondheim av en 25-åring som gjentatte ganger hadde kommet med rasistiske uttalelser på flere nettsteder.

2008 En advokat skadet en 16-åring hardt ved å skyte flere skudd mot Hvalstad asylmottak i Asker. Advokaten innrømmet å ha blitt påvirket av blant annet et leserinnlegg om asylmottaket.

2011 Høyreekstremt terrorangrep med 77 døde på Utøya og i Oslo.

2013 Aktivist fra Blitz knivstukket av nazister.

2014 Nazist fra Norge kriger i Ukraina.

2015 Asylmottak på Lindås brent ned.

LES OGSÅ: Sverigedemokraterna — historien om et rasistparti

I likhet med de fleste forsøk på å stable høyreekstreme grupper på beina i Norge er også «Den nordiske motstandsbevegelsen» et importert fenomen fra utlandet (Sverige) og har helt marginale muligheter til å lykkes med særlig mye annet en å utøve enkelte voldshandlinger. Dette er imidlertid alvorlig i seg selv for de som blir rammet og vi ønsker selvsagt ikke «svenske tilstander» her hjemme i Norge. I Sverige er nemlig lista over høyreekstreme voldshandlinger, terror og drapsforsøk mye lengre enn den norske.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Uriktige påstander om politisk vold i Norge

 1. Det er bra det settes søkelys på høyre-ekstrem vold og de menneskefiendtlige aksjonene mot homofile på sørlandet.

  Samtidig er det viktig å sette søkelys på venstreekstreme som opptrer som halvmillitante bøller som AFA som er åpenlyse på at de ønsker å bruke udemokratiske virkemidler og vold:
  https://www.nrk.no/hordaland/vil-bruke-vold-mot-islam-kritikere-1.8206287

  Artikkelen er derimot unøyaktig når den hevder at «og en rekke mindre samt flere titalls brannstiftinger mot hus bebodd av innvandrere». Dette er ikke-dokumenterte påstander og flere er mest sannsynlig påtent av asylsøkere selv.

  Går man over kjølen til Sverige så er det riktig at høyreekstremistene er langt flere, men det er også de venstreekstreme hendelsene som attentatforsøk og vold mot politiske motstandere.

 2. AvatarTom Dahle // 2016-09-23 kl 20:43 //

  God artikkel. Anbefaler derimot folk å bruke dagbladet-versjonen når dere deler, selv om den er kuttet, fordi den når ut og overbeviser så mange fler. Har selv sett AP-folk som vanligvis avfeier kloke og kunnskapsrike folk som Magnus som venstreekstremist, dele dagbladet-artikkelen kun fordi den står i et annet medie.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2016-09-25 kl 00:23 //

   Det er et dårlig ressonement, Tom, og et dårlig råd. Og blir det fulgt forsterker det et alvorlig sykdomstegn på venstresida. I stedet for å bygge opp og og forsterke egne informasjonskanaler hvor man kan uttale seg, diskutere og drive journalistikk på egne premisser, aksepterer man å tilpasse innhold og form til medier som jobber for helt andre politiske ideer enn man selv. Denne higen etter anerkjennelse i medstrømsmedia og nedvurdering av egne kanaler gjør at man tilpasser hele sitt uttrykk noe som naturligvis vil smitte over på hvordan man blir oppfattet av de som ser på og i neste omgang faktisk vil forme bevegelsen.

   Dagbladet kan neste uke eller den etter der igjen på ny la en person fremme latterlige beskyldninger av den typen Ravndal har gjort, uten å la noen få ta til motmæle. Det finner du ikke på Radikal Portal. Det du vet at du finner er en konsekvent antirasistisk linje som ingen andre norske medier avbetydning har. At du anbefaler det andre mediet, som spredte denne horrible påstanden i utgangspunktet, er uttrykk for noe norsk venstreside har holdt på med alt for lenge og som er med på å undergrave våre egne verdier og kamper. Premissene medstrømsmediene driver under er nemlig premisser som er direkte motstridende med venstresidas mål.

Kommentarfeltet er lukket.