Den anstendige høyresidas død

Foto: Statministerens kontor

Anders Behring Breiviks ideologiske kompanjonger blir løftet opp og rasisme unnskyldes og bortforklares rutinemessig. Den anstendige høyresida finnes ikke lenger. Den har drept seg selv.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

For en stund siden blei det stort oppstyr da spaltist i Aftenposten og Minerva, redaktør og Human Rights Service- og tidligere document.no-skribent, Nina Hjerpseth-Østlie, mente at Leo Ajkic var islamist og et problem, at Nancy Hercz var ekstremist, at alle som synes Leo Ajkic «er stas» var islamister, at hijab-brukere er islamister, at «hijab-smurfenes» verden «kommer til å bli – som veldig, veldig velfortjent – kjip». Seinere har vi fått vite at hunden hennes hadde daua og at hun hadde drukket Jägermaister.

Ilende til kom Minervas redaktør Nils August Andresen, men også utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen som hyllet skribenten fra ytre høyre som «en viktig stemme i debatten».

LES OGSÅ: FrP-politiker vil har paramilitær styrke i Norge — og vi burde ikke være overrasket

Høyresida samles
At en redaktør for et muslimhatende nettsted har fordommer mot muslimer, folk fra et muslimsk land og folk som sympatiserer med en fra et muslimsk land bør ikke overraske. Når sjefen hennes i sin siste bok mener at islam har skylda for at hun blir tilbudt narkotika i en fattig fransk forstad er det ikke annet å forvente, uavhengig av sprit og dødt kjæledyr.

Søsternettstedet til Hjerpseth-Østlis rights.no, document.no, har i den siste tiden gjort seg bemerket med tekster som tar til orde for paramilitære styrker mot venstresida, at «vi» er i krig mot islam, insinuerende avbilding av småbarn i Vadsø i forbindelse med en mobbesak på skolen, konspirasjonsteorier om terrorangrepet i Canada, at afrikanere ikke passer inn i Norge, at afrikanske innvandrere er dummere fra naturens side enn oss andre og at muslimer dro på isfisketur og spiste halalpølser. I Aftenposten valgte Bjørn Sterk å hylle Document ved å kalle dem viktig og obligatorisk lesning, dette på tross av at han var klar over at afrikanere hadde blitt framstilt som mindre intelligente. Saken om paramilitære styrker, terrorismen i Canada og de farlige pølsene blei alle kritisert på Minervas nettsider, men kritikken lyder hult når bladets journalist, Lars Akerhaug, holdt foredrag for document.no dagen etter Hjerpseth-Østlies fadese. Ikke lenge etter fulgte leder i Oslo FrP, Mazyar Keshvari, som fikk med seg FrP’er og tidligere Civita-stipendiat Glenn Simon Nerdal. Akerhaug har forresten tidligere gjort seg bemerket med en egen artikkel hvor han forteller om skumle utlendinger som tar over Tøyenbadet.

Selv om Minerva er et kvasioffisielt uttrykk for den dannede høyresida hadde det ikke vært så alvorlig om dette bare gjaldt et relativt lite magasin, med deres eks-redaktør og nåværende minister, Torbjørn Røe Isaksen. Minervas omfavnelse av det rasistiske ytre høyre er imidlertid et tegn i tiden.

LES OGSÅ: Ville kaste ut og stenge grensene for romfolk — holdt tale på holocaustdagen

En folkemordsideolog i massemedia
I slutten av mai i fjor så VG sitt snitt til å gi en enorm oppmerksomhet til en rekke rasistiske tegninger, spesielt én hvor en innvandrer fra Iran, den svenske politikeren Ali Esbati, blei framstilt som en apekatt. VG mente tydeligvis det var viktig å finne ut hva Anders Behring Breiviks største inspirasjon, Peder Nøstvold Jensen, hadde å si om saken, så folkemordsideologen fikk breie seg ut over avisens sider. Seinere på sommeren fikk han spalteplass hos NRK.

Man kan si dette var engangstilfeller, men ser man litt større på det skjønner man fort at det ikke var en glipp. I starten av 2015 samlet 190 personer seg i sentrum av Oslo for å protestere mot en innbilt islamisering av Norge. Av mediedekningen å dømme skulle man tro det var 190.000 mennesker der. Plutselig var Max Hermansen en viktig person i norsk offentlighet. VG gikk i spissen og intervjuet ham i en hel time uten å stille kritiske spørsmål. Hadde venstresida fått samme dekning basert på mobilisering ville det sannsynligvis vært revolusjon i Norge for lenge siden.

LES OGSÅ: Hvorfor Radikal Portal ikke vil publisere Peder Jensens tilsvar

Ministre for korstog og mot raseblanding
Den konservative anstendigheten har alltid vært sterkest representert i Høyre og Aftenposten. Selv om det ofte bar og bærer preg av plagsom moralisme og nedlatende overklassementalitet var det visse grenser for hva man kunne si om andre mennesker. Nå skal det sies at anstendig-Høyres yppersteprest, Kåre Willoch, var den som først inviterte FrP inn i varmen som støtteparti til sin mindretallsregjering i 1985. Seinere har han advart mot samarbeid med FrP og sagt at partiet ikke kan anses å være borgerlig (som om det skulle være en fornærmelse).

Mens man i 2001, etter drapet på Benjamin Hermansen, hadde en utdanningsminister fra Høyre som manet til kamp mot hverdagsrasismen og hjalp til i kampen for å innføre rasismefrie soner i offentlige bygg og på arbeidsplasser, så vi for et par år siden en leder i Unge Høyre som slo et slag for hyllester av Anders Behring Breivik og Adolf Hitler i et offentlig bibliotek, kun noen hundre meter unna der den tidligere FrP-aktivisten startet sin brutale terrordåd.

Torbjørn Røe Isaksen mente i sin tid at Per Sandberg var den utilslørte rasismens yppersteprest og proklamerte at «Det er denne typen rasistiske utsagn som viser hvor langt FrP står fra Høyre i viktige og helt grunnleggende verdier. Det er akkurat på bakgrunn av denne typen politikk at Høyre aldri, aldri vil kunne inngå et forpliktende samarbeid med FrP», på bakgrunn av at forslag om forbud mot hijab på offentlige skoler. At «FrP helt klart fører en gjennomført rasistisk politikk» kunne han videre fortelle. I dag er utdanningsminister Isaksen kollega med fiskeriminister og setteminister for innvandring og integrering, Per Sandberg. Den samme Sandberg som fortalte TV2 at «forskjellige raser, religioner og kulturer må ikke blandes hvis vi skal ha et harmonisk samfunn i Norge».

Sylvi Listhaug var integreringsminister før Sandberg tok midlertidig over, men da hun talte sammen med svindleren og kristenfundamentalisten Jan Hanvold på Oslo Symposium kunne hun fortelle sin grunnleggende motstand mot integrering: «dette med å leve side om side og forstå kvarandre — det har aldri vore noko for oss». Det er det nok ikke for justisminister Per Willy Amundsen heller. Noen måneder før 22. juli 2011 fortalte Amundsen at han ønsket et nytt korstog.

LES OGSÅ: Dømt for å ha skallet ned og slått innvandrer — snart er han innvandrings- og integreringsminister

En historie av samarbeid med rasister
Det at den «anstendige» høyresida samarbeider med den vulgærrasistiske er ikke noe nytt. Både Hitler og Mussolini ble hjulpet til makta av konservative partier. Borgerkrigen i Spania brøyt ut da en samla høyreside ikke kunne akseptere at venstresida vant valget. De samla seg bak Franco og en halv million spanjoler måtte børe med livet for at han skulle få militærdiktaturet sitt. Søsterpartiet til Høyre i Spania, Partido Popular, er direkte etterkommere av Franco-diktaturet.

I Ukraina tok høyresida et nazistparti inn i regjering og det samme var i ferd med å skje i Hellas før Gyllent Daggry drepte rapperen Pavlos Fyssas og det offentlige raseriet ble så stort at selv ikke det korrupte konservative Nea Demokratia kunne akseptere det. Østerrike var det første vesteuropeiske landet hvor et parti fra ytre høyre kom inn i regjering, naturligvis som et resultat av samarbeid med den øvrige høyresida. Når alt kom til alt kunne det aksepteres å ta med seg et parti hvis leder mente nazismen ikke var så verst og som hyllet SS-soldater. Det er bare et spørsmål om tid før Sverigedemokraterna, partiet som kommer rett fra den nazistiske bevegelsen i Sverige, inviteres inn i maktens korridorer av Moderaterna. I Finland har det allerede skjedd med Sannfinnernas inntog i regjering. Donald Trump er i dag verdens mektigste mann takket være Det republikanske partiet.

I Norge har vi altså hatt Frp i regjering, et parti hvis grunnlegger støttet apartheid-diktaturet i Sør-Afrika, som etter alle solemerker selv har fått pengestøtte fra hvit makt-regjeringa på Afrikas sydspiss, som har bygd seg opp på konspirasjonsteorier om at muslimer har kommet for å ta over Norge og som har flasket opp norgeshistoriens verste terrorist. Når statsministeren i sin nyttårstale forteller hvor alvorlig hun ser på mobbing er det vanskelig å tro på henne. Hun har nok innsett det selv og nettopp derfor satser Høyre i år på den ultimate plattheten ispedd nasjonalisme med slagordet «vi tror på Norge».

LES OGSÅ: Solberg «tror på Norge»: Når politikken ikke selger er det følelser som gjelder

Anstendighetens begrensninger
Men det er ingen annen måte Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti får innført en politikk som gir årlige milliardgaver til landets rikeste, hvor de får knust fagforeninger, solgt staten på billigsalg til sine profitthungrige donorer og rasert velferdsstaten — det som har vært kjerna i politikken deres hele veien. Man kan jo spørre seg hvor anstendigheten i en slikt ligger, men det kan vi spare til en annen tekst.

FrP er en lynavleder bedre enn noen. Media og politiske motstandere aksepterer gang på gang å føre en innvandringsdebatt på deres premisser. Uten dette er det vanskelig å se for se hvordan så mange skulle akseptert en rekordhøy arbeidsløshet og kraftig økende økonomiske forskjeller.

I dag som under hele kapitalismens historie har rasisme fungert på en aldeles ypperlig måte for å skape splid i en befolkning som burde stå samlet mot en overklasse som tilraner seg ressurser de aldri selv har skapt. Muligens har det vært et tungt moralsk valg å ta for toppene i Høyre, men det er tross alt partiet for de aller rikeste og disses interesser tjenes utvilsomt best av at FrP også er i regjeringskontorene.

Anstendigheten strekker seg ikke lengre enn mulighetene til å løpe kapitalmaktens ærend.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

15 kommentarer på Den anstendige høyresidas død

 1. Et lite lyspunkt i den triste historien er jo at Moderatarnes åpning mot SD i Sverige i det minste har ført til et ras for M på meningsmålingene.

  • Jeg sjekket programmet til det svenske partiet SD for lenge siden. Og i slike sammenhenger ser jeg på sak og på skolepolitikk og på politikk for energi og industri.
   Med andre ord. Jeg ser på sak eller saker.
   Jeg er positiv til bra skolepolitikk selv om den kommer fra SD.
   Jeg er positiv til bra energipolitikk og sikring av arbeidsplasser selv om politikken kommer fra SD.
   For jeg er på løsningsiden.
   At det kan være ytterliggående personer i kaos-Sverige blir for meg en annen sak.
   Som jeg leser øverst her så er det ikke så helt uvanlig med ytterliggående personer her i landet heller.
   På grunn av noen ytterliggående her i landet stemte jeg ikke ved siste valg.
   Jeg skal studere listene godt før jeg går til et valglokale eller sitter hjemme.
   Jeg vil ha kandidater som støtter løsninger.

 2. Alt for lang artikkel !

 3. Sitat: «I dag som under hele kapitalismens historie har rasisme fungert på en aldeles ypperlig måte for å skape splid i en befolkning som burde stå samlet mot en overklasse som tilraner seg ressurser de aldri selv har skapt. »

  Dette er bare et av mange eksempler på tendensiøst språk i dette innlegget.

  Mener forfatter at kapitalistene bruker rasisme til å skape splid blant befolkningen? I dag er det tvert imot politisk korrekt å være tilhenger for et multikulturelt samfunn. Økt innvandring setter press på lønningene, noe som gir økt overskudd. Videre gir det god PR blant konsumentene å ha de politisk korrekte meningene. Ingen vil vel gjøre business med en rasist, da det betyr negative oppslag i media

  Det kunne vært interessant å høre hvordan forfatter mener overklassen har «tilranet» seg ressurser. Ordet rane er vel å true til seg ressurser med makt. Hvis Beyonce har blitt rik på selge låter, har hun da ranet pengene fra de som frivillig har kjøpt albumet hennes? Hvis jeg starter en restaurant som går med overskudd, har jeg da tvunget noen til å legge igjen penger der? Tvert imot har jeg gjennom egen risiko skapt arbeidsplasser.

  • Det er mye rart i restaurantbransjen. Og det er ikke alltid så lett å være fagorganisert der.
   Jeg fortsetter mitt medlemskap i en fagforening. Det er ikke i LO, men jeg har stor forståelse for at mange velger LO.
   Ellers er jeg på løsningsiden. Krev jordreform. Krev kunnskaper til folket.

   • Ja, det er sikkert mye rart i restaurantbransjen. Jeg mener ikke at rå kapitalisme uten regulering er perfekt. Jeg tror at det frie marked kan være et nyttig verktøy som belønner innovasjon og teknologisk utvikling. Men samtidig at styresmaktene må gjennom reguleringer, lovpålegg etc må holde kapitalistene under oppsyn og sørge for «fair play». Jeg sier ikke at dette fungerer perfekt i dag, men jeg tror at det systemet vi har i dag er mye bedre enn for eksempel kommunisme.

 4. Helt grei ytring er fra Joakim Møllersen, men jeg er på løsnings-siden.
  Ved siste valg stemte jeg ikke.
  Jeg ønsker å stemme på løsninger.
  Det er fint å lese kritikk av mange og mye, men når jeg skal eller kan stemme, må det være på løsninger som skaper en bedre skole og sikrer velferden og sikrer opparbeidede retter for pensjonister og arbeidstakere.

  • Det finnes ikke noen unnskyldning for å la være å stemme i et såpass fritt land som Norge. For vi er friere og rikere enn veldig mange andre land.

   Man kan ikke vite hvor heldige vi er her med vår frihet, demokrati og rikdom hvis man lar være å stemme. Hvilken intellektualitet, innsikt og sans for demokrati er det å la være å stemme her i vårt land??

   • Jeg har selvfølgelig en grundig forklaring på min hjemmeside.
    Og jeg kan ikke stemme på tåkepreik og bløff. Mitt krav er realistiske løsninger på problemer og utfordringer. Kravet=løsninger.
    Fint for deg at du er så rik.
    Min rikdom er kunnskaper.
    Kunnskaper er en rikdom alle kan ha sammen.
    Kunnskapshatet kan de dummeste ha for seg selv.
    Nei, jeg stemmer ikke på kunnskapshatere.

    • Nå var ikke meningen å stemple deg personlig som dum eller veik.

     Om man stemmer eller ikke her, har ikke noe å si for ens arbeid for bedre samfunn, så da handler det om å benytte muligheten til å kunne stemme som man vil.

     Forøvrig er jeg ikke økonomisk rik. Materialisme er ikke noe skatter å samle på.

     • Jeg er IQ-testet seriøst over 2 dager. Jeg vet resultatet. Ellers kan du se hva Jeg skriver på min hobby-hjemmeside.
      Ikke vær redd at du sårer meg på den måten.
      Det er generelt kunnskapshat som sprer seg her i landet som er trist å se.
      I USA er kunnskapshat en del av arven og tradisjonen og kulturen der, men det ser ut til at mange her nå er temmelig WOW.
      Kunnskapshat er ikke anstendig, og selv om jeg ikke tilhører høyresiden eller venstresiden, er det likevel bra at uanstendig adferd og uanstendige ytringer kritiseres. Jeg er for folkeskikk og dannelse og kultur og demokrati.
      Og det er bedre å sitte hjemme på valgdagen enn å stemme på uanstendige bøller eller kunnskapshatere.
      Det er noe i ordene den anstendige høyresidas død. Jeg forstår hva som menes selv om jeg vil kalle noe av dette framveksten av bøllesida.

 5. Hvem som er «brunest» av islam-apologeter på venstresiden og såkalte «islamhatere» er det ikke alltid så lett å definere. Sikkert er det i alle fall at når SV-politikere og andre på venstresiden framstiller sekulære demokrater som ekstremister så har fornuften tapt og venstresiden sklir ut i brunskitten hengemyr.

  Hege Storhaug kan man sikkert si mye om, men ingen andre når henne til knærne her til lands når det gjelder å sette viktige temaer som æresdrap og undertrykking av innvandrerkvinner. Her har hun rett og slett flyttet det politiske landskapet. Det samme kan dessverre ikke sies om noen på venstresiden.

  Den skumle AP-sympatiserende Nina Hjerpseth-Østlie var engang journalisten som startet den såkalte romkvinnesaken i NRK og har skrevet mange balanserte og dyptpløyende artikler som framstår som journalistikk. Journalistikk som vil avdekke noe om et tema og ikke bare framstår som en saus av forsøksvis stigmatiserende karakteristikker.

 6. Det er på tide å si klart ifra om dette massehysteriet med at menn i dress kun skal ha den øverste knappen kneppet igjen.

  Man kan godt kneppe igjen når man er oppe og går, og så kan man kneppe opp den nederste når man skal sette seg, dersom det strammer for mye omkring midtpartiet.

  Her burde Radikal Portal gå i front og si klart ifra, for her er det mye grums å rydde opp i.

  Hvva med en skarp epost til Utenriksdepartementet?

  Se bare på Brende på bildet over her med sin korte eiendomsmekler-jakke og nederste knapp åpen, hvor halve skjortemaven blir visende.

  Totalinntrykket man sitter igjen med er av en mann som har forspist seg på snitter.

  Udelikat opptreden av utenriksministeren.

 7. Typisk på bøllesiden mener jeg og siterer Nettavisen, kort sitat : Gilje fikk valget mellom å trekke seg eller å bli ekskludert, sier partileder Makvan Kasheikal for Demokratene Sitat slutt. Morna Gilje.

  Så havnet en minister på slurvesiden og på den uforsiktige siden, sitat : Det er fint å ha følelser i politikken, men det bør knyttes opp til en viss grad av faktasjekk, sier medieprofessor ved Universitetet i Oslo, Gunn Enli

  Sitatet er fra Nettavisen.
  Min mening er at det er fint med løsninger og fornuft og fakta og forsiktighet i politikken, Spesielt hvis en politiker var for uforsiktig en gang før, bør den politikeren passe seg ekstra godt. Det bør også gjelde i FrP og i FpU, men jeg tviler på at det vil skje der.
  Uanstendig uforsiktighet er feil, og plutselig overgang til bøllesiden bør belønnes med : Morna.

Kommentarfeltet er lukket.