Dømt for å ha slått og skallet ned innvandrer – snart er han innvandrings- og integreringsminister

Foto: FrP Media

Per Sandberg blir setteminister for Sylvi Listhaug. Han er dømt for vold mot en innvandrer og mente at Anders Behring Breiviks handlinger ikke måtte "ufarliggjøre den islamske ideologien".

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Kongen i statsråd melder i dag at Per Sandberg midlertidig tar over Sylvi Listhaugs stilling når hun går av med permisjon 5. mars. Etter planen skal Per Sandberg være innvandrings- og integreringsminister fram til 2. juli.

Den folkevalgte fra Sør-Trønderlag har hatt et turbulent forhold til folk født utenfor landegrensene, men skal nå bli setteminister for Listhaug mens hun er i svangerskapspermisjon.

LES OGSÅ om Per Sandberg: 50 nyanser av grums

Skallet og slo ned innvandrer — valgt inn på Stortinget
I 1997 ble Per Sandberg dømt for å ha skallet og slått ned en innvandrer to år tidligere. Han hadde vært fast representant i kommunestyret i Levanger siden 1989 og representerte også partiet på fylkestinget i periode 1995-1999. Et drøyt halvår etter at voldsdommen falt blei Sandberg den aller første stortingsrepresentanten for Fremskrittspartiet fra Nord-Trønderlag. Han har sittet på Stortinget i snart 20 år sammenhengende, fra 2005 for Sør-Trønderlag.

Han har fortalt NRK at han meldte seg inn i partiet fordi han hadde problemer med å få bygget hus som han ville på 1980-tallet.

LES OGSÅ: Frp-politiker vil ha paramilitær styrke i Norge — og vi burde ikke være overrasket

Nei til raseblanding
— Forskjellige raser, religioner og kulturer må ikke blandes hvis vi skal ha et harmonisk samfunn i Norge, fortalte Per Sandberg til TV2 i 2003. Året før tok han til orde for å stenge grensene for folk utenfor Schengenområdet.

Han har også foreslått kollektiv avstraffing i form av at hele familien skal sendes ut av landet om et barn av innvandrere blir funnet skyldig i noe kriminelt.

Frp har lenge ønsket å få mullah Krekar ut av Norge og Per Sandberg like så. Han har uttalt at det er ham likegyldig om Krekar blir henrettet hvis han skulle bli sendt til USA eller Irak. Frp lovet at mullahen skulle ut i løpet av 100 dager om de kom til makta, noe som ikke har skjedd. I en intervju med NRK hadde Per Sandberg problemer med å gjøre rede for partiets planer for den uønskede irakeren (se video under).


LES OGSÅ: Ville kaste ut og stenge grensene for romfolk — holdt tale på holocaustdagen

Problemer med pressen
Media og den påtroppende setteministeren har ikke alltid vært gode venner. Sandberg gikk hardt ut mot SAS fordi selskapet hadde en artikkel i sitt magasin for de reisende om ytre høyre i Norden. Der havnet Fremskrittspartiet på samme tidslinje som Nasjonal Samling og Sverigedemokraterna. Partistifter Anders Lange var med i Fedrelandslaget som ville gi Nobels Fredspris til både Benito Mussolini og Adolf Hitler.

Daværende nestleder Per Sandberg krevde at magasinet skulle trekkes tilbake og fikk det som han ville. Det var riktignok etter at partiveteran Carl I. Hagen hadde truet med økonomiske konsekvenser for flyselskapet om de ikke fulgte Sandbergs krav.

Den da nyinnsatte fiskeriministeren likte dårlig å bli konfrontert med at han lyttet mer til redere enn til fiskere når fiskerimeldinga skulle lages. Det hører med til historien at Fiskaren hadde antydet at Sandberg ga ut kvoter til kompiser, noe de seinere beklaget.


LES OGSÅ: I 2014 ville han skyte programleder i NRK, i dag er han leder for Oslo Frp

Anders Behring Breivik og terrorisme
— Denne gale personen må ikkje få ufarleggjere den skadelege islamske ideologien, sa Per Sandberg til Klassekampen i 2015.

I samme intervju stilte han seg bak Carl I. Hagens støtte til Max Hermansen og Pegida. Den muslimfiendtlige bevegelsen ville stenge grensene for muslimer, noe som ville vært første gangen man hadde innført en religionsspesifikt forbud mot innreise i Norge siden den såkalte jødeparagrafen nektet jøder og jesuitter adgang til riket. Han påsto også at islam har sørget for et forbud mot å tegne griser i barnehager i Norge.

Som konfliktdempende middel anbefalte Sandberg «negersketsjen» til Frp Gamviks ordførerkandidat. Førstekandidat Johnny Olausen var malt opp i blackface og framstilte seg selv som den konebankende muslimen «Adbullah».

— Jeg er helt sikker på at de aller fleste muslimene vil se humoren i det, sa Sandberg til NRK

Videoen av sketsjen finnes i denne lenken.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.