Dømt for å ha slått og skallet ned innvandrer – snart er han innvandrings- og integreringsminister

Foto: FrP Media

Per Sandberg blir setteminister for Sylvi Listhaug. Han er dømt for vold mot en innvandrer og mente at Anders Behring Breiviks handlinger ikke måtte "ufarliggjøre den islamske ideologien".

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Kongen i statsråd melder i dag at Per Sandberg midlertidig tar over Sylvi Listhaugs stilling når hun går av med permisjon 5. mars. Etter planen skal Per Sandberg være innvandrings- og integreringsminister fram til 2. juli.

Den folkevalgte fra Sør-Trønderlag har hatt et turbulent forhold til folk født utenfor landegrensene, men skal nå bli setteminister for Listhaug mens hun er i svangerskapspermisjon.

LES OGSÅ om Per Sandberg: 50 nyanser av grums

Skallet og slo ned innvandrer — valgt inn på Stortinget
I 1997 ble Per Sandberg dømt for å ha skallet og slått ned en innvandrer to år tidligere. Han hadde vært fast representant i kommunestyret i Levanger siden 1989 og representerte også partiet på fylkestinget i periode 1995-1999. Et drøyt halvår etter at voldsdommen falt blei Sandberg den aller første stortingsrepresentanten for Fremskrittspartiet fra Nord-Trønderlag. Han har sittet på Stortinget i snart 20 år sammenhengende, fra 2005 for Sør-Trønderlag.

Han har fortalt NRK at han meldte seg inn i partiet fordi han hadde problemer med å få bygget hus som han ville på 1980-tallet.

LES OGSÅ: Frp-politiker vil ha paramilitær styrke i Norge — og vi burde ikke være overrasket

Nei til raseblanding
— Forskjellige raser, religioner og kulturer må ikke blandes hvis vi skal ha et harmonisk samfunn i Norge, fortalte Per Sandberg til TV2 i 2003. Året før tok han til orde for å stenge grensene for folk utenfor Schengenområdet.

Han har også foreslått kollektiv avstraffing i form av at hele familien skal sendes ut av landet om et barn av innvandrere blir funnet skyldig i noe kriminelt.

Frp har lenge ønsket å få mullah Krekar ut av Norge og Per Sandberg like så. Han har uttalt at det er ham likegyldig om Krekar blir henrettet hvis han skulle bli sendt til USA eller Irak. Frp lovet at mullahen skulle ut i løpet av 100 dager om de kom til makta, noe som ikke har skjedd. I en intervju med NRK hadde Per Sandberg problemer med å gjøre rede for partiets planer for den uønskede irakeren (se video under).


LES OGSÅ: Ville kaste ut og stenge grensene for romfolk — holdt tale på holocaustdagen

Problemer med pressen
Media og den påtroppende setteministeren har ikke alltid vært gode venner. Sandberg gikk hardt ut mot SAS fordi selskapet hadde en artikkel i sitt magasin for de reisende om ytre høyre i Norden. Der havnet Fremskrittspartiet på samme tidslinje som Nasjonal Samling og Sverigedemokraterna. Partistifter Anders Lange var med i Fedrelandslaget som ville gi Nobels Fredspris til både Benito Mussolini og Adolf Hitler.

Daværende nestleder Per Sandberg krevde at magasinet skulle trekkes tilbake og fikk det som han ville. Det var riktignok etter at partiveteran Carl I. Hagen hadde truet med økonomiske konsekvenser for flyselskapet om de ikke fulgte Sandbergs krav.

Den da nyinnsatte fiskeriministeren likte dårlig å bli konfrontert med at han lyttet mer til redere enn til fiskere når fiskerimeldinga skulle lages. Det hører med til historien at Fiskaren hadde antydet at Sandberg ga ut kvoter til kompiser, noe de seinere beklaget.


LES OGSÅ: I 2014 ville han skyte programleder i NRK, i dag er han leder for Oslo Frp

Anders Behring Breivik og terrorisme
— Denne gale personen må ikkje få ufarleggjere den skadelege islamske ideologien, sa Per Sandberg til Klassekampen i 2015.

I samme intervju stilte han seg bak Carl I. Hagens støtte til Max Hermansen og Pegida. Den muslimfiendtlige bevegelsen ville stenge grensene for muslimer, noe som ville vært første gangen man hadde innført en religionsspesifikt forbud mot innreise i Norge siden den såkalte jødeparagrafen nektet jøder og jesuitter adgang til riket. Han påsto også at islam har sørget for et forbud mot å tegne griser i barnehager i Norge.

Som konfliktdempende middel anbefalte Sandberg «negersketsjen» til Frp Gamviks ordførerkandidat. Førstekandidat Johnny Olausen var malt opp i blackface og framstilte seg selv som den konebankende muslimen «Adbullah».

— Jeg er helt sikker på at de aller fleste muslimene vil se humoren i det, sa Sandberg til NRK

Videoen av sketsjen finnes i denne lenken.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

19 kommentarer på Dømt for å ha slått og skallet ned innvandrer – snart er han innvandrings- og integreringsminister

 1. Hvorfor dras Breivik inn her? Mener forfatter at man ikke kan kritisere islam fordi Breivik misliker muslimer?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2017-02-17 kl 19:32 //

   Det er kanskje heller at en del Frpere sliter med å se på terrorismen på Utøya og Regjeringskvartalet som noe annet enn noe som avleder oppmerksomheta bort fra det de synes er viktig og at de synes veldig synd i seg selv fordi Anders Behring Breivik drepte 77 barn, unge og voksne. Siv Jensen sa jo ganske klart at det var fælt at hennes tidligere partifelle hadde drept de 77 iskyldige, men «jeg synes det er like avskyelig at enkelte medier forsøker å trekke en kobling mellom denne mannens udåd og Fremskrittspartiet».

   Spørsmålet ditt er en beskyldning, ikke et spørsmål. Har du noen skikkelige spørsmål besvarer jeg gjerne dem. Har du flere beskyldninger trenger du ikke kamuflere dem bak et spørsmålstegn.

   • AvatarMagne Jenssen // 2017-02-18 kl 12:00 //

    Hva mente du med den siste setningen?

    • AvatarDerullandei // 2017-02-18 kl 12:14 //

     Håper du finner denne linken opplysende. http://rationalwiki.org/wiki/Just_asking_questions

     • AvatarMagne Jenssen // 2017-02-18 kl 19:25 //

      Om jeg har forstått linken din rett, så ønsker du å kneble dine motdebattanter gjennom å bruke hersketeknikker? Jeg har da rett sett mange innlegg rundt om som var verre enn det som denne Melek skrev.

     • AvatarDerullandei // 2017-02-19 kl 12:21 //

      Å beskylde noen for å bruke hersketeknikker kan også være en hersketeknikk.

     • Å tåkelegge kan også være en tåkeleggingstaktikk og en kamuflasjeteknikk.

     • AvatarDerullandei // 2017-03-23 kl 13:15 //

      Skarpt observert.

     • Jeg smisker ikke med noen.
      Jeg er konkret og går på sak og på tilfeller og på konkrete eksempler.
      Tåketaktikken forklarer jeg på hobby-hjemmesiden min.
      Er ikke plass her mener jeg. Har eksemplene der.
      Da vet du hva jeg hyllet inn i tåke her.
      Men nå har du koordinatene og posisjonen.
      Jeg regner med å få 100 seriøse lesere på min hjemmeside i år.
      Og det er de jeg teller. Tallet på de som titter innom blir et annet. WordPress viser mye om hva folk leser.
      De seriøse leser om skolepolitikk og om atomenergi og om industripolitikk for eksempel. For å nevne noe.
      Jeg vurderer å legge til Disqus på hjemmesiden min.
      Må se på det mer og sjekke mer hvordan det fungerer.

     • Det forandrer null her. Det er feil å bruke hersketrikset å kamuflere påstander som spørsmål.

    • Er det virkelig vanskelig å forstå?

   • Jeg må støtte at triks avsløres. Det holdt jeg på med lenge. Jeg smisker ikke med noen noe sted eller noen gang, men her støtter jeg at du skriver dette, sitat : Spørsmålet ditt er en beskyldning, ikke et spørsmål. Sitat slutt.
    Påstander kamuflert som spørsmål er dess verre veldig vanlig nå.
    Her er det bedre kamuflert enn vanlig fordi spørsmålet har korrekt setningsstruktur og er en ekte spørresetning.
    Det gjelder likevel en påstand fordi det ikke finnes noen grunner til å spørre på en slik måte.
    I så fall må og skal spørsmålet begrunnes veldig godt som spørsmål.
    Hva jeg mener om massemorderen og barnemorderen og bombeterroristen er en annen sak. Alle interesserte klarer lett å finne ut det.

  • AvatarLyn_Gordon // 2017-02-19 kl 17:17 //

   En ting som er ganske åpenbart er om ytre venstre hadde vært like villig til å koble islamsk terrorisme med islam som de er å koble Brevik og rasisme/nazisme med FrP,SD, Le Pen o.l. Så hadde det vært en viss balanse.

   • AvatarJoakim Moellersen // 2017-02-19 kl 19:34 //

    Selvfølgelig har islamistisk terrorisme noe med islam å gjøre. Problemet ligger å a legge skyld på muslimer generelt og mistenkeliggjøre muslimer slik man holder på med på høyresida.

 2. AvatarThor Jarl Berglund // 2017-02-18 kl 11:35 //

  Kanon. Gledelig å høre. La oss få en setteminister for han også .. Vekk med han som fiskeriminister.

 3. AvatarMorten Haug // 2017-02-18 kl 17:06 //

  Krekar får selv ta ansvar for sine ugjerninger og utsagn. Gi f… i idiotiske utleveringsregler og send fyren hjem !

 4. AvatarGlenn Westbye // 2017-03-07 kl 17:16 //

  Nå slipper man jo ut etter ca 16 år for de værste mord – så man har liksom gjort opp for seg og er ferdig med det ?. Jeg ville jo vurdert det slik at nå kan man ikke lengre angripe denne mannen for hva han gjorde for 20 år siden. Han har angret, betalt og botet for det. Da skal ikke Radikal portal kreve eller påstå at det er hans egentlige jeg eller påføre noen en dobbeltstraff.

  Jeg vil samtidig minne om at Jens Stoltenberg var ihugga NATO-motstander – i dag er en sjef for NATO.

  Verden er rar – men den krever at man slutter å snakke ned folk for de feil man engang har gjort og «betalt » for. Folks meninger kan endres og for sosialister i særdeleshet – etter at de selv bruker egen hjerne og ikke tar etter hva andre har fortalt de skal mene og si.

  Folk må være veiledbare hvis det de sier og mener er totalt ulogisk eller på andre måter ikke henger på greip.

 5. AvatarRoger Iverin // 2017-06-13 kl 09:21 //

  Synes det flott at Jøruind Hassel trekker frem at vi har folkelige politikere med livserfaring. At han har vært i klammeri med en innvandrer har flere sider. At han vil ha ut Krekar viser at han ikke vil ha slikt i landet.. Frp er partiet du bør stemme 11/9. Bli gjerne medlem også.
  https://www.frp.no/bli-medlem

 6. AvatarMonrad Hoff Fet // 2018-03-20 kl 20:22 //

  synes at dette begynner å ligne på et cirkus. hvem finner på å erstatte Listhaug med Sandberg!! han har jo prøvd å leike fiskeriminister i noen tid nå, og har vel fått mesteparten av fiskeflåten på nakken. er det ikke statsministeren som Skal erstatte en minister som går av. var det ikke det Solberg sa på Nasjonal TV i dag at det er Statsministeren som skal bestemme hvilke personer som skal bekle de forskjellige Ministerpostene. kan ikke med min beste vilje se at Solberg har valgt Sandberg til etterfølger, det ville være for vulgert, selv for en høyre Statsminister!

Kommentarfeltet er lukket.