Ny blåblå ulikhetsrekord: De 10 prosent rikeste eier 51,6 prosent av Norges formue

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg. Foto: Jan Richard Kjelstrup/ Arbeids- og sosialdepartementet

Også de aller rikeste blant de rike har stukket av med en større del av kaka under blåblå regjering. 60 prosent av befolkninga er avspist med 8,9 prosent av formuen.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I dag la Statistisk sentralbyrå (SSB) fra formuestatistikk for 2017. For de ni årene de har tilgjengelige tall for hvilke befolkningslag som eier hva, har landets rikeste aldri eid mer i forhold til resten av befolkninga.

Fra 2010 — da det tilgjengelige tallmaterialet starter — har aldri de ti prosent rikeste, eller den øverste desilen som SSB kaller det, aldri hatt en større andel av den totale formuen. De fem prosent rikeste har heller aldri vært rikere relativt sett med sine 38,5 prosent av totalen. Den rikeste prosenten noterer seg også for et nytt toppnivå som innehavere av over en femtedel av den totale private velstanden i Norge med 21,0 prosent. Også den ypperste økonomiske eliten, den øverste tusendelen av de rikeste personene i Norge, 0,1-prosenten, lever sine beste dager. Med en gjennomsnittsformue på 279 millioner kroner innehar de 10 prosent av velstanden.

LES OGSÅ: Ny blåblå rekord: Over 100.000 fattige barn i Norge

Utdrag av SSBs statistikk fra deres hjemmesider.

Formuesandelen til den rikeste tusendelen har økt hvert år sia Høyre og FrP gikk inn i regjeringskontorene. I 2013 var den på 8,3 prosent.

De øverste ti prosentene har en gjennomsnittsformue på 14,4 millioner kroner, mens de ti prosent fattigste i har en negativ formue på litt over en million kroner.

LES OGSÅ: Lønnsinntekta faller og fattigdommen øker — den blåblå politikken fungerer som planlagt

De aller rikeste har blitt rikere i Norge både i formue, men også i forhold til resten av befolkninga.

Studenthushold er ikke med i statistikken.

Det er ikke bare at de rikeste har blitt rikere under blåblått styre, men de fattige og også blitt flere. Høyre og FrP har sittet i regjering sia høsten 2013 og har seinere fått med seg støttepartiet Venstre og det andre støttepartiet, KrF, er nå på vei inn. Kutt i barntrygd og andre velferdsytelser, mer midlertidighet i arbeidslivet, flere deltidsstillinger, sveikking av fagbevegelsen og skattekutt til de rikeste er blant de årsakene som oftest pekes på for å forklare den økende fattigdommen, de økende økonomiske forskjellene og at de rikeste blir enda rikere.

LES OGSÅ: Solberg og Jensen bevilger seg selv millionlønn — men vil at du skal tjene mindre

Lønnutviklinga i Norge under det blåblå styret har vært begredelig. I 2014, 2015 og 2017 har det vært reallønnsvekst på under én prosent, mens det i 2016 var nedgang i reallønna, noe det kan se ut til at det blir også i år.

I april registrerte SSB for første gang over 100.000 fattige barn i Norge.

Tidligere har ikke finansminister Siv Jensen (FrP) ville si at hun synes den økende ulikheta er problematisk, men derimot at hun «vet ikke hva man skulle gjøre» for å forhindre at de rike drar så voldsomt i fra.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Ny blåblå ulikhetsrekord: De 10 prosent rikeste eier 51,6 prosent av Norges formue

 1. AvatarPierre Dugong // 2018-12-22 kl 09:15 //

  Her er det korrelasjon ja men det betyr ikke at det er kausalitet. Her trengs det mer tall og dypdykk i materien. Det kan være mange grunner til denne utviklingen, det betyr ikke nødvendigvis at det er på grunn av den sittende regjeringen. Dette kan like gjerne være effekter av politikk den forrige regjeringen innførte. Slike ting tar jo gjerne litt tid før de slår ut på statestikkene. Fint om du kan se nærmere på dette så vi får et litt mer helhetlig bilde, slik det står nå beviser tallene du presenterer egentlig ingenting.

 2. Det et overraskende. Det forskjell i formuessituasjon på en nordmann som har bodd hele sitt liv her og en nyankommet marokkaner uten midler.

  Forøvrig er det å ta penger fra folk tyveri.

  Men gled dere. Nå som børsen stuper blir ulikhetene mindre. Tviler likevel på om det er positivt for den fattige.

  • AvatarPierre Dugong // 2018-12-23 kl 16:36 //

   Nå må du ikke komme med for mye avansert informasjon her, jeg regner med redaksjonen i Radikal Portal ikke gjorde det så bra i matte på barneskolen.

Kommentarfeltet er lukket.