VG fronter folkemordsideolog i debatt om apetegninger av innvandrere

Foto: Faksimile VGs forside fra august 2011.

Et nytt lavmål ble nådd i rasismedebatten da VG i går fant det for godt å invitere Anders Behring Breiviks fremste inspirator for terrorangrepet på Utøya inn i det gode selskap.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (150 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal og styremedlem i Attac.

Vi er i krig med islam, vi må rense Europa for muslimer, alle hvite menn bør bevæpne seg, fredelig sameksistens med ikke-europeere er en utopi. Det er hovedbudskapet til bloggeren Peder Jensen, bedre kjent som Fjordman. Men verst av alle er kulturmarxistene, forræderne som har hentet og fortsatt henter muslimer til Europa. Europa må også renses for disse, mener Jensen. 69 «kulturmarxister» ble henrettet, én etter én, på Utøya for snart fem år siden – 33 var under 18 år. Dette var etter å ha sprengt en bombe i Oslo sentrum som tok livet av åtte mennesker. Til sammen 319 ble skadet. Det var en konsekvens av at en av Jensens elever hadde tatt utfordringen til sin læremester, bevæpnet seg, begynt den krigen kun ytre høyre kunne se og startet rensingen av kontinentet for kulturmarxister.

LES OGSÅ om påfuglmenns krenkethet Keiserens nye ytringsfrihet

Massemorderens forbilde
På tross av rosetog, samhold og en nasjonal avsky mot den høyreekstreme terrorismen som rammet Norge har landet beveget seg klart i en mer rasistisk retning. At vi nå skal ha en diskusjon hvorvidt det er greit å henge ut innvandrere, iranere eller afrikanere, som apekatter, eller for den saks skyld et navngitt barn, sier sitt. Dette er noe mange av oss trodde var et tilbakelagt stadium, men som av Kjetil Rollnes regnes som selve sivilisasjonen.

Vi har et rasistisk parti i regjering som har bygget og fortsetter å bygge sin popularitet på diskriminerende utspill mot minoriteter. Vi har en statsminister som gang på gang lyver om fakta om flyktninger og vil skremme befolkningen ved å mistenkeliggjøre de av flyktningene som er unge menn. Vi har en regjering som har gitt kommuner frihet til å innføre en «sigøynerlov» under dekke av å forby tigging. I Oslo ble det forbudt å sove offentlig, også det for å kvitte seg med romfolk. Vi har et samlet mediekorps som nekter å forholde seg til rasisme som noe konkret en kan sette fingeren på og definere, med mindre det skjedde under Sør-Afrikas apartheid, Hitlers Tyskland eller slaveriet. Samtidig går det nazister i demonstrasjonstog for inkluderingsministeren. I denne konteksten ser man også forslag som at Unge Venstre vil at asylsøkere skal få mindre betalt enn andre.

Og nettopp i disse tider synes VG, som selv omtalte Peder Jensen som «massemorderens forbilde», at det er betimelig å publisere en tekst skrevet av mannen som agiterer for et nytt folkemord i Europa. Logikken i kronikken er så banal at en kan mistenke en 12-åring for å ha skrevet den. Innholdet er imidlertid så hatefullt og usselt at man vet at et barn ikke kan stå bak.

LES OGSÅ: Ytringsfriheten på ytringsfrihetsfundamentalistenes alter

Terroristinspiratoren beskylder terroroffer for terroristtilknytning
Med bakgrunn i ønsket om bevæpning av hvite menn, vrangforestillingen om at vi er i krig og insisteringen på nødvendigheten av å rense et helt kontinent for folk av en bestemt religiøs bakgrunn samt visse politiske motstandere er det ikke vanskelig å forstå hvordan en nazistisk terrorist kunne finne inspirasjon og støtte i Fjordmans tanker. Da vi i tillegg vet at dette er den høyst ubehagelige realiteten, ikke bare et tankeeksperiment, er det ubeskrivelig uanstendig av VG å løfte fram nettopp terroristinspiratoren for å lange ut usaklighet etter usaklighet, ufinhet etter ufinhet, mot Ali Esbati, en av de som har blitt tegnet som ape og en person som nesten ble drept av den samme nazistiske massemorderen Jensen selv ga det ideologiske påfyllet han trengte.

VG finner det altså nyttig å gi Jensen spalteplass for å sette Esbati i terroristsammenheng. Hvor lite seriøst dette er fra det som en gang var Norges største avis kan knapt uttrykkes.

Tabloidavisa gir med dette aksept for ideologien Jensen står for, inkluderer et slikt syn som en del av den legitime offentlige samtale og gir på den måten ammunisjon og inspirasjon til det rasistiske ytre høyre. Det er ikke bare useriøst, det er uansvarlig og farlig.

Rasismens budbringere
Den pågående debatten kom i etterkant av at Thomas Knarvik, en «kunstner» som er omtrent like flink til å tegne som meg, publiserte et bilde av den svenske riksdagspolitikeren Ali Esbati som apekatt. Med dette kom den løgnaktige påstanden om at Esbati har kneblet omtrent halve Sverige og Norge ved å kalle alt og alle rasister. Man skulle kanskje tro at Esbati tronet øverst i et opplyst enevelde, men han er altså representant for et opposisjonsparti som aldri har hatt makt og som nylig feiret 9,6 % oppslutning på en meningsmåling.

Når man kommer såpass langt til venstre som Esbati, kombinert med den politiske innsikten han har, forstår man at antirasisme ikke først og fremst handler om å utpeke den ene og den andre som rasister, men at rasismen er et sosialt problem og må bekjempes nettopp som det. Rasisme er ingen medfødt personlig egenskap, men noe som defineres av hva folk gjør. Det er et valg. Påstanden som har blitt feilaktig framstilt av Knarvik, forutsigbart etterapet av kommentatorer og kommentarfelt, og i tillegg har fått satt premissene for etterfølgende debatt, er tåpelig i sin urimelighet og en løgn da den er en bevisst forvrengning av virkeligheten.

Kjetil Rollnes markerte sin støtte til Knarvik lenge før Esbati ble tegnet som ape. Faktisk også før Haddy Njie og hennes barn ble framstilt som aper. Bloggeren Gunnar Tjomlid har ved flere anledninger vært så frekk at han har nyansert bildet av hvem som voldtar i Norge og hvor mye ved å finlese statistikken tabloidene bare kaster et blikk over og Rollnes har misbrukt. For det ble han belønnet med en tegning hvor han får blir voldtatt av to mørkhudede gjerningsmenn. Han får som fortjent, han får det slik mange i Knarviks heiagjeng mener bør skje med de (vanligvis kvinner) som mener det er greit med innvandring. Dette fant Rollnes det verdt å gi sin støtte til.

Professor Nils Rune Langeland hjelper til når Rollnes og Knarvik får kritikk: «Klart Esbati spelar niggerrollen uten å vite det.» Han er best kjent fra facebookstatusen han la ut hvor han gjør det klart at «Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldeforeldra som slåst for Noreg. Kom her som analfabet. Hater dykk med god grunn.»

Også Elin Ørjasæter, hun som gratulerte Fjordman med stipend fra Fritt Ord og gjerne ville gi ut boka hans, gir sin støtte: «Det kaller jeg god satire… Nøyaktig hvilke folk er det man ikke kan karikere som aper? Ærlig talt, å karikere noen som ape er grovt fornærmende. Og ment som det. Ved å tolke det som noe annet, nemlig rasistisk (og ikke fornærmende) bekrefter jo bare folk Knarviks poeng.»

Rasisme er visst ikke fornærmende i hennes bok…

Nazistøtte
I likhet med Fjordman i VG forsøker Thomas Knarvik å illustrere galskapen i de som protesterer med at også Dan Park har møtt motbør, i en kronikk hos NRK. Park er en annen kar som kaller seg kunstner. Han har gjort seg bemerket med hyllester av Anders Behring Breivik og Adolf Hitler, holocaustbenekting og «kunstneriske» zyklon B-gassbeholdere rundt et jødisk forsamlingssted. Zyklon B var gassen som ble brukt i Hitlers gasskamre. Men dette er bare morsomt og egentlig ganske antirasistisk skal vi tro Parks venn og Knarviks læremester, Lars Vilks, som ga sin hyllest til Park på Deichmanske bibliotek, noen hundre meter fra der Anders Behring Breivik startet sine terrorhandlinger. Park har tegnet folk han ikke liker inn i geværsikter, som «rømte negerslaver» hengende fra en galge, noe som også har ført til at hans ofre har fått gjentatte drapstrusler. Da er det kanskje ikke overraskende at Park har gått i nazidemo, vært på mange nazimøter, gått med hakekors som armpryd, blitt avbildet sieg heilende og så videre.

Med tanke på de rasistiske tegningene til Knarvik og hans støtte til en kjent nazist er det vel heller ikke overraskende at nazister flokker til kommentarfeltet på hans facebookside. Der gir de ham støtte blant annet ved å hovere over at Esbati var på Utøya. Noe Knarvik tydeligvis synes er greit å ha på sin side. Når vi vet at Dan Park har sagt at den eneste feilen Anders Behring Breivik gjorde på Utøya var at han ikke drepte Esbati skjønner man at det passer inn i et mønster.

LES OGSÅ: Nazistapologet holder foredrag på Deichmanske bibliotek

Plaprende aper?
Kjetil Rollnes er en av de som tidlig gikk ut og repeterte løgnene om at Ali Esbati kaller gud og hvermann for rasist. Det grenseløst ironiske er at samtidig som Rollnes kaller Esbati «annengradsforkrenket», mener Esbatis «etnisitet gir hans anklager moralsk legitimitet» og kaller det hele en «bøllete hersketeknikk», er det så alt for åpenbart at Rollnes sutrer over at noen kunne antyde at noen i hans sko kunne gjøre noe rasistisk. Knarvik har ved flere anledninger selv innrømt at han bevisst bruker rasistiske motiver og det nettopp for å trykke meningsmotstandere ned. Rollnes kan neppe være seriøs når han tillegger aper egenskapen av å være plaprete og repetitive. Selv prøver han i all sin krenkelse å oppnå moralsk legitimitet gjennom sin etnisitet. Men når en særdeles priviligert person forsøker å spille offerrollen er det ikke stort annet enn patetisk.

Som Kjersti Opstad poengterte mesterlig på Radikal Portal i går handler ikke rasisme om ens rett til å fornærme en annen og enda mindre om Kjetil Rollnes, Nils Rune Langeland, Thomas Knarvik og Elin Ørjasæters tristhet over å høre om at rasisme eksisterer. Det handler om at når Ali Esbati, Haddy Njie og hennes barn blir framstilt som aper, og når dette blir forsvart med nebb og klør av VG, Rollnes og folkemordsideologen i kor, så gjør det at livene til folk som ser ut som Njie, hennes barn eller Esbati blir jævligere. Det blir mer akseptert å kalle en mørkhudet jente for ape i skolegården, det blir greiere å komme med slengbemerkninger om ikke-europeeres dyriskhet, oppfatninger vi vet ikke har dødd ut og som nå har blitt gjenopplivet på høyeste hold i norsk offentlighet.

At den konservative dagspresse drar opp slikt rasistisk grums og at høyresidens mest profilerte mediefjes kaster seg på bølgen trist og skuffende. Det er noe vi kunne forventet på 1930-tallet, ikke i dag.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.