Tillitsvalgt fikk sparken da han advarte mot hovedverneombud som støttet Stopp islamiseringen av Norge

Foto: U.S. Coast Guard

Den 4. november 2014 fikk den lokale tillitsvalgte i Fellesforbundet, Leif Kåre Andersen, avskjed fra oljeserviceselskapet Beerenberg Corp AS. Andersen advarte mot et hovedverneombud som støttet rasisme.

Johan Petter Andresen
Om Johan Petter Andresen (5 artikler)
Johan Petter Andresen er tidligere klubbleder i Beerenberg Corp AS og Rødt-medlem.

Da han gikk ut offentlig med informasjonen, fikk han først en advarsel. Deretter, da Andersen prøvde å få bedriftsledelsen til å trekke advarselen, reagerte bedriften med å gi ham sparken på dagen. Hvorfor er denne saken viktig?

1. Vi må motarbeide diskriminering og rasisme i fagbevegelsens rekker.

Bakgrunnen for advarselen er at Leif Kåre Andersen fikk henvendelser fra medlemmer og verneombud som følte seg utsatt, da hovedverneombudet i bedriften ytret seg fremmedfiendtlig i det offentlige rom og i tillegg var medlem av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

I en kommentar på en Facebook-gruppe skrev Leif Kåre Andersen at vi ser en voksende rasisme i Norge, og at til og med hovedverneombudet der han jobbet ytret seg fremmedfiendtlig utad.

For dette fikk Leif Kåre Andersen en advarsel fra bedriften (for sjikanering og trakassering/ukollegial opptreden).

Vi kan ikke ha et arbeidsliv der fagforeningsmedlemmer og vanlige ansatte ikke åpent kan kritisere ytringer og handlinger som har til hensikt å spre rasisme og fremmedfrykt, samt SIAN og holdningene til SIAN’s medlemmer. Beerenberg er en stor bedrift med over 1500 ansatte og mange nasjonaliteter og religioner i sine rekker.

2. Vi må stoppe fagforeningsknusing.

Selskapet liker ikke sjølstendige, radikale og aktive tillitsvalgte og har en stygg historie med å angripe tillitsvalgte som gjør mer enn å være høringsinstanser for bedriftsledelsens planer. Flere tillitsvalgte og klubbledere har blitt utsatt for trusler om oppsigelse og avskjed. Beerenberg er også dømt i arbeidsretten for fagforeningsdiskriminering mot en aktiv klubb og dens medlemmer i 2009.

Det er viktig at det finnes tillitsvalgte som tør, orker og evner å slå tilbake. Leif Kåre Andersen er en slik tillitsvalgt. Dersom bedriftsledelsen vinner fram med å true grasrota i bedriften til passivitet og taushet, vil fagbevegelsen svekkes ytterligere.

3. Det må være lov å forsvare seg når man blir angrepet.

Da bedriften opprettholdt advarselen mot Andersen, svarte han med å saksøke bedriftens representant, som undertegna advarselen. Personen ble stevnet for retten, med krav om at uttalelsene i advarselen måtte kjennes døde og maktesløse, en såkalt mortifikasjonssak. Bedriftsledelsen reagerte da kontant mot dette forsøket på å forsvare seg ved å gi ham sparken. Deretter prøvde bedriften i Bergen tingrett å få mortifikasjonssaken avvist, men tapte avvisningsspørsmålet.

Leif Kåre Andersen har fått avskjed fordi han vil forsvare seg mot en advarsel, det vil si mot en trussel om oppsigelse/avskjed. Hva slags Kafka-samfunn får vi hvis det å forsvare seg når man blir angrepet, blir kriminalisert?

Fellesforbundet sentralt tar ikke saken
Leif Kåre Andersen reiste ikke søksmål gjennom sin fagforening, Fellesforbundet, men privat. På tross av støtte fra Fellesforbundets avdeling 25 i Stavanger, vil ikke Fellesforbundet sentralt ta saken. Derfor må Leif Kåre Andersen bekoste alle utgiftene i forbindelse med rettssaken av egen lomme. For å hjelpe ham over denne økonomiske kneika er det igangsatt en kronerulling.

Du som leser dette, kan være med på å slå tilbake diskriminering, fagforeningsknusing og delta i kampen for retten til å forsvare seg ved å sende en epost til: [email protected] og/eller sende et økonomisk bidrag til konto nr.: 3201 05 59714

Du oppfordres til å bidra med både moralsk og økonomisk støtte! Dersom Leif Kåre vinner fram i sine to rettssaker, vil du få tilbake den økonomiske støtten du har gitt.

Avskjedssaken kom opp i Stavanger tingrett i dag og varer til 25. juni.

Radikal Portal har vært i kontakt med selskapet for å komme med et svar, men hørte ikke noe mer fra dem.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.