Nynazistisk terrororganisasjon aksjonerte i Lillehammer – politiet lot dem holde på

Nazistene fra Den nordiske motstandsbevegelsen aksjonerer i gågata i Lillehammer.

Nynazistene i Den nordiske mostandsbevegelsen demonstrerte i dag i Lillehammer. Organisasjonen har drap og terrorbombinger på samvittigheten, men politiet lot dem aksjonere.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Tidligere i ettermiddag aksjonerte den notorisk voldelige nazistorganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen i Lillehammer. Dagen før 77-årsdagen for Nazi-Tysklands invasjon av Norge marsjerte svenske, finske og norske nynazister gjennom gågata i Lillehammer. Med flagg og løpesedler markerte de tilreisende nazistene sitt nærvær i OL-byen.

Organisasjonen har blitt knyttet til tre terroraksjoner i Sverige den siste tida både mot innvandrere og mot venstresida. Ved en lignende aksjon i Finland i fjor høst tok de livet av forbipasserende.

— De er rett og slett farlige, sier Turid Thomassen som konfronterte flere av nazistene.

— Mange følte et veldig ubehag av aksjonen.

Tilreisende nazister aksjonerer i Lillehammer. Den voldsdømte svensken Emil Hagberg ansiktet mot kamera og caps på hodet.

LES OGSÅ: 28-åring drept etter å ha blitt overfalt av nazister

En historie av vold og terror
Den nordiske motstandsbevegelse blei grunnlagt i Sverige av Klas Lund, like etter at han blei sluppet fri etter å ha sonet en drapsdom. Lund ledet tidligere Vitt Arisk Motstånd, en annen nazistorganisasjon som sto bak både vold, bankran og terrorisme i sin korte levetid som varte fram til lederen deres måtte sone for drap.

De nordiske motstandsbevegelse har oppfordret medlemmene sin til å gå med kniv og ved kartlegginger av medlemmene har det kommet fram at flertallet av dem har dommer på seg for vold og våpenbesittelse. Også narkotika, innbrudd og andre lovbrudd florerer blant medlemmene. I Norge blei flere av medlemmene tatt med et tjuetalls skytevåpen og narkotika, sammen med nazistisk propagandamateriale, like før jul i 2014.

Organisasjonen har sitt opphav i Sverige hvor de er knyttet til flere terroraksjoner den siste tiden. 11. november sprengte en bombe utenfor Syndikalistisk Forum, en bokhandel og møtested tilknyttet en svensk fagforening. DNAet til Viktor Melin, en svensk lokal leder av Den nordiske motstandsbevegelsen, har blitt funnet både på sykkelen bomben var plassert på og rester av bomben. 5. januar sprengtes en bombe utenfor en bopel for asylsøkere i Göteborg. En mann blei alvorlig skadet i forbindelse med terroraksjonen. 20 dager seinere, 25 januar, fant politiet en sprengladning utenfor et asylmottak for nyankomne, men bomben forblei udetonert.

To andre nynazister som er aktive i Den nordiske motstandsbevegelsen, Jimmy Jonasson og Anton Thulin, blei også pågrepet i forbindelse med bombeaksjonene. En 50 år gammel mann tilknyttet organisasjonen hadde oppbevart sprengstoff og bombeoppskrifter. Han har også blitt pågrepet av svensk politi i forbindelse med terroraksjonene.

Nylig så Den jødiske foreningen i Umeå seg nødt til å legge ned av sikkerhetsmessige årsaker etter å ha blitt truet av nazister gjentatte ganger. Nikolai Kvisler, en av nazistene som blei dømt for drapet på Benjamin Hermansen, sluttet seg umiddelbart til Den nordiske motstandsbevegelsen etter at drapsdommen var ferdigsonet.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har uttrykt bekymring for at vi snart vil se den samme nazistiske volden i Norge som man i den siste tiden har vært vitne til i Sverige. NRK har dokumentert at flere nordmenn tilnyttet Den nordiske motstandsbevegelsen har drevet omfattende våpentrening i Norge. De har også fått medieoppmerksomhet etter at de har gått på fjelltur og tatt selfies.

LES OGSÅ: Nordiska motståndsrörelsens røtter

Tilreisende nazister under dekke som «nasjonalister»
Turid Thomassen, som er tidligere leder i Rødt, konfronterte nazistene en etter en og spurte hva de gjorde i Lillehammer og hvor de var fra.

— De sa de skulle «ta tilbake makta fra globalistene». De sa de var fra Sverige, Finland, Bergen. Ingen var fra Lillehammer, forteller hun.

— Politiet kom like etter meg og sa at de kunne fortsette aksjonen sin. Grunnen de oppga var at det ikke var en demonstrasjon.

Den nordiske motstandsevegelsen hyller Hitler og tror på en jødisk verdenskonspirasjon. Folkemordsideologien deres er ikke noe Thomassen er komfortabel med at spres i Lillehammers gater.

— Jeg synes ikke det er greit at politiet lar dem stå der. Det er et innslag i byen som er direkte forkastelig, forteller en rasende og opprørt lillehamring til Radikal Portal.

Politiet argumenterte med at det ikke var en demonstrasjon siden de ikke ropte eller bevegde seg og lot dermed aksjonen fortsette under oppsyn etter at de hadde notert identifikasjon på nazistene.

En av de frammøtte var Emil Hagberg. Hagberg sitter i ledelsen til den svenske fløyen av organisasjonen og blei dømt for å ha angrepet en antirasistisk demonstrasjon i Kärrtorp i desember 2013. Bevæpnet med kniver angrep nazistene fra Den nordiske motstandsbevegelsen eldre og barnefamilier med steiner og flasker. På Hitlers fødselsdag ett og et halvt år seinere blei samme Hagberg arrestert og tiltalt for besittelse av ulovlige kniver. Hagberg gjorde seg bemerket på en annen måte i Helsinki i fjor da han blei arrestert og satt i en politibil. Lovens lange arm i den finske hovedstaden gjorde imidlertid en feil da de satte Hagberg i samme bil som en antifascist og så snart døren gikk igjen brøyt det ut et slagsmål som nazisten tapte så det sang.

LES OGSÅ: Nazister demonstrerte i Stockholm — syv ganger så mange antifascister på motdemo

Flagg som slagvåpen
Flaggborgen nazistene hadde stilt opp er tidligere brukt i voldsaksjoner mot personer som har reagert på deres provokasjoner. Den nordiske mottandsbevegelsen driver hyppig med det de selv kaller kamptrening hvor flaggene brukes som slagvåpen. Dette har blitt tatt ut i praksis ved flere anledninger, hvor folk har blitt slått med flaggene, deriblant ved en demonstrasjon i Trondheim.

Mass Soldal Lund var en av de andre forbipasserende som reagerte på opptoget.

— Jeg gikk oppover gågata i Lillehammer da en av dem gir meg en løpeseddel. Jeg ser egentlig ikke på den før jeg like seinere får øye på andre fra gruppa som står med flagg og andre som filmer og tar bilder av folk.

Politiet noterer navn og identifikasjon mens nazistene avbilder forbipasserende.

LES OGSÅ: Terrorisme og politisk vold i Norge

— De forsøker å framstille seg som mer moderate enn det de er, men kjenner man litt til ytre høyre så lukter dette nazisme lang vei. Går man inn på hjemmeisda deres og leser litt ser man straks kampen mot jødene og lignende, forteller Soldal Lund.

På en av løpesedlene han fikk utlevert er fire jødiske personer avbildet under overskriften «Disse personene styrer ditt liv».

— De er jo ikke uniformerte på samme møte som Boot Boys var, men kjenner man litt til hva de dreiv på med i Oslo på 1990-tallet så vet man hva det er når man ser det.

Soldal Lund henviser til et svært voldelig og terroristisk nynazistisk miljø i og rundt Oslo som sto for bak tre bombeaksjoner mot Blitz-huset, påtenninger av butikker, bombing av en moske, flere drap, skytinger mot antifascistiske demonstranter, bombing av bokhandel og 1. mai-tog og mange andre voldshendelser.

— Jeg oppfatta definitivt det som foregikk som en demonstrasjon. Det er åpenbart en aksjon. Jeg politiet burde bortvist dem. Man kan ikke ha den slags i gågata, slår han fast.

Førstkommende tirsdag arrangeres det demonstrasjon i Lillehammer som svar på nazistenes markering. «Ingen nazister i Lillehammers gater», starter 15:00. Her finner du mer om arrangementet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.