Nynazistisk terrororganisasjon aksjonerte i Lillehammer – politiet lot dem holde på

Nazistene fra Den nordiske motstandsbevegelsen aksjonerer i gågata i Lillehammer.

Nynazistene i Den nordiske mostandsbevegelsen demonstrerte i dag i Lillehammer. Organisasjonen har drap og terrorbombinger på samvittigheten, men politiet lot dem aksjonere.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Tidligere i ettermiddag aksjonerte den notorisk voldelige nazistorganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen i Lillehammer. Dagen før 77-årsdagen for Nazi-Tysklands invasjon av Norge marsjerte svenske, finske og norske nynazister gjennom gågata i Lillehammer. Med flagg og løpesedler markerte de tilreisende nazistene sitt nærvær i OL-byen.

Organisasjonen har blitt knyttet til tre terroraksjoner i Sverige den siste tida både mot innvandrere og mot venstresida. Ved en lignende aksjon i Finland i fjor høst tok de livet av forbipasserende.

— De er rett og slett farlige, sier Turid Thomassen som konfronterte flere av nazistene.

— Mange følte et veldig ubehag av aksjonen.

Tilreisende nazister aksjonerer i Lillehammer. Den voldsdømte svensken Emil Hagberg ansiktet mot kamera og caps på hodet.

LES OGSÅ: 28-åring drept etter å ha blitt overfalt av nazister

En historie av vold og terror
Den nordiske motstandsbevegelse blei grunnlagt i Sverige av Klas Lund, like etter at han blei sluppet fri etter å ha sonet en drapsdom. Lund ledet tidligere Vitt Arisk Motstånd, en annen nazistorganisasjon som sto bak både vold, bankran og terrorisme i sin korte levetid som varte fram til lederen deres måtte sone for drap.

De nordiske motstandsbevegelse har oppfordret medlemmene sin til å gå med kniv og ved kartlegginger av medlemmene har det kommet fram at flertallet av dem har dommer på seg for vold og våpenbesittelse. Også narkotika, innbrudd og andre lovbrudd florerer blant medlemmene. I Norge blei flere av medlemmene tatt med et tjuetalls skytevåpen og narkotika, sammen med nazistisk propagandamateriale, like før jul i 2014.

Organisasjonen har sitt opphav i Sverige hvor de er knyttet til flere terroraksjoner den siste tiden. 11. november sprengte en bombe utenfor Syndikalistisk Forum, en bokhandel og møtested tilknyttet en svensk fagforening. DNAet til Viktor Melin, en svensk lokal leder av Den nordiske motstandsbevegelsen, har blitt funnet både på sykkelen bomben var plassert på og rester av bomben. 5. januar sprengtes en bombe utenfor en bopel for asylsøkere i Göteborg. En mann blei alvorlig skadet i forbindelse med terroraksjonen. 20 dager seinere, 25 januar, fant politiet en sprengladning utenfor et asylmottak for nyankomne, men bomben forblei udetonert.

To andre nynazister som er aktive i Den nordiske motstandsbevegelsen, Jimmy Jonasson og Anton Thulin, blei også pågrepet i forbindelse med bombeaksjonene. En 50 år gammel mann tilknyttet organisasjonen hadde oppbevart sprengstoff og bombeoppskrifter. Han har også blitt pågrepet av svensk politi i forbindelse med terroraksjonene.

Nylig så Den jødiske foreningen i Umeå seg nødt til å legge ned av sikkerhetsmessige årsaker etter å ha blitt truet av nazister gjentatte ganger. Nikolai Kvisler, en av nazistene som blei dømt for drapet på Benjamin Hermansen, sluttet seg umiddelbart til Den nordiske motstandsbevegelsen etter at drapsdommen var ferdigsonet.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har uttrykt bekymring for at vi snart vil se den samme nazistiske volden i Norge som man i den siste tiden har vært vitne til i Sverige. NRK har dokumentert at flere nordmenn tilnyttet Den nordiske motstandsbevegelsen har drevet omfattende våpentrening i Norge. De har også fått medieoppmerksomhet etter at de har gått på fjelltur og tatt selfies.

LES OGSÅ: Nordiska motståndsrörelsens røtter

Tilreisende nazister under dekke som «nasjonalister»
Turid Thomassen, som er tidligere leder i Rødt, konfronterte nazistene en etter en og spurte hva de gjorde i Lillehammer og hvor de var fra.

— De sa de skulle «ta tilbake makta fra globalistene». De sa de var fra Sverige, Finland, Bergen. Ingen var fra Lillehammer, forteller hun.

— Politiet kom like etter meg og sa at de kunne fortsette aksjonen sin. Grunnen de oppga var at det ikke var en demonstrasjon.

Den nordiske motstandsevegelsen hyller Hitler og tror på en jødisk verdenskonspirasjon. Folkemordsideologien deres er ikke noe Thomassen er komfortabel med at spres i Lillehammers gater.

— Jeg synes ikke det er greit at politiet lar dem stå der. Det er et innslag i byen som er direkte forkastelig, forteller en rasende og opprørt lillehamring til Radikal Portal.

Politiet argumenterte med at det ikke var en demonstrasjon siden de ikke ropte eller bevegde seg og lot dermed aksjonen fortsette under oppsyn etter at de hadde notert identifikasjon på nazistene.

En av de frammøtte var Emil Hagberg. Hagberg sitter i ledelsen til den svenske fløyen av organisasjonen og blei dømt for å ha angrepet en antirasistisk demonstrasjon i Kärrtorp i desember 2013. Bevæpnet med kniver angrep nazistene fra Den nordiske motstandsbevegelsen eldre og barnefamilier med steiner og flasker. På Hitlers fødselsdag ett og et halvt år seinere blei samme Hagberg arrestert og tiltalt for besittelse av ulovlige kniver. Hagberg gjorde seg bemerket på en annen måte i Helsinki i fjor da han blei arrestert og satt i en politibil. Lovens lange arm i den finske hovedstaden gjorde imidlertid en feil da de satte Hagberg i samme bil som en antifascist og så snart døren gikk igjen brøyt det ut et slagsmål som nazisten tapte så det sang.

LES OGSÅ: Nazister demonstrerte i Stockholm — syv ganger så mange antifascister på motdemo

Flagg som slagvåpen
Flaggborgen nazistene hadde stilt opp er tidligere brukt i voldsaksjoner mot personer som har reagert på deres provokasjoner. Den nordiske mottandsbevegelsen driver hyppig med det de selv kaller kamptrening hvor flaggene brukes som slagvåpen. Dette har blitt tatt ut i praksis ved flere anledninger, hvor folk har blitt slått med flaggene, deriblant ved en demonstrasjon i Trondheim.

Mass Soldal Lund var en av de andre forbipasserende som reagerte på opptoget.

— Jeg gikk oppover gågata i Lillehammer da en av dem gir meg en løpeseddel. Jeg ser egentlig ikke på den før jeg like seinere får øye på andre fra gruppa som står med flagg og andre som filmer og tar bilder av folk.

Politiet noterer navn og identifikasjon mens nazistene avbilder forbipasserende.

LES OGSÅ: Terrorisme og politisk vold i Norge

— De forsøker å framstille seg som mer moderate enn det de er, men kjenner man litt til ytre høyre så lukter dette nazisme lang vei. Går man inn på hjemmeisda deres og leser litt ser man straks kampen mot jødene og lignende, forteller Soldal Lund.

På en av løpesedlene han fikk utlevert er fire jødiske personer avbildet under overskriften «Disse personene styrer ditt liv».

— De er jo ikke uniformerte på samme møte som Boot Boys var, men kjenner man litt til hva de dreiv på med i Oslo på 1990-tallet så vet man hva det er når man ser det.

Soldal Lund henviser til et svært voldelig og terroristisk nynazistisk miljø i og rundt Oslo som sto for bak tre bombeaksjoner mot Blitz-huset, påtenninger av butikker, bombing av en moske, flere drap, skytinger mot antifascistiske demonstranter, bombing av bokhandel og 1. mai-tog og mange andre voldshendelser.

— Jeg oppfatta definitivt det som foregikk som en demonstrasjon. Det er åpenbart en aksjon. Jeg politiet burde bortvist dem. Man kan ikke ha den slags i gågata, slår han fast.

Førstkommende tirsdag arrangeres det demonstrasjon i Lillehammer som svar på nazistenes markering. «Ingen nazister i Lillehammers gater», starter 15:00. Her finner du mer om arrangementet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

20 kommentarer på Nynazistisk terrororganisasjon aksjonerte i Lillehammer – politiet lot dem holde på

 1. AvatarTommy Nyberg // 2017-04-08 kl 22:24 //

  Saklig artikel.

 2. Jeg er ikke noe glad i nazister, men så lenge det var en fredleig aksjon/demonstrajson, ville du da likevel at politiet skal gripe inn? Det vil i såfall bety at du har en holdning like «tankepoliti».

  Om demokratiet skal være verdt noe, må vi la også slike tullinger som dette få si hva de vil, men om de starter å gjøre handlinger som vanligvis ville vært straffbart bør politiet grip inn.

  • AvatarOttar Olsen // 2017-04-09 kl 01:28 //

   Som du leser i artikkelen har denne organisasjonen gjort en rekke terroraksjoner før. Da kan de ikke lenger skjule seg under demokratiparaplyen. På samme måte som IS, Boko Haram, og andre terrororganisasjoner ikke skal få lov å ytre seg i norsk offentlighet. Det vil være et hån mot ofrene. 40.000 gikk i demonstrasjon mot rasisme etter at Benjamin Hermansen ble drept på Holmlia i Oslo. Et rasistisk drap, begått av personer tilknyttet det nazistiske miljøet i Norge. Ser jeg en høyreradikal oganisasjon som består av personer uten bakgrunn med rasistisk vold og som tar avstand fra all vold, så bør de få rett til å holde demonstrasjoner. Men finnes disse?

   • AvatarOla Nordmann // 2017-04-10 kl 01:25 //

    ingen terror aksjoner… du driver med fake news aka propaganda. 4″likes» for din del bekrefter dette i skrivende stund…

   • Jeg forstår det jeg ser fra ulike kilder slik at alt var fredelig der i Lillehammer, og at det var få ekstremister der. Jeg tror at politiet der vurderte det hele rett og fornuftig.
    Det var ingen grunner til å gi disse ekstremistene oppmerksomhet der og da.
    Men det er all grunn til å sjekke den psykiske helsen til enkelte individer.
    Og ikke minst de individene som har en forhistorie med vold og kriminalitet.
    Barn og ungdommer trenger å se at samfunnet reagerer på adferd over mot det sinnssyke og det kriminelle.
    Ellers regner jeg med og håper at politiet overvåker de farligste personene.

  • Psykiatrisk behandling av sinnssyke personer er på en måte et tankepoliti, men det er etter min mening helt nødvendig for å beskytte samfunnet og de syke og de gale.
   Det var en stor feil her i landet at en norsk massemorder ikke fikk behandling tidlig nok i norsk helsevesen.
   Jeg har ellers sett en del på saker som gjelder massemordere.
   Resultatet er at jeg er helt overbevist om at raskere behandling av sinnssyke personer kan redde mange menneskeliv.
   Jeg kan ikke se grunner til ekstrem tilbakeholdenhet og forsiktighet når individer viser tegn på å like Adolf Hitler og også gå med flagg med runetegn.
   Dette gjelder individer som bør taues inn til testing og undersøkelser og personlighetstest minst.

 3. Avatarleonidas88 // 2017-04-08 kl 22:45 //

  Kilden til artikkelen er kommunist avskum. Bra å se at motstands bevegelesen rundt om i Norge. Kommunister skal dingle.

 4. Hyklernettside.

 5. AvatarTommy Nyberg // 2017-04-09 kl 07:11 //

  Saklig artikel.

 6. AvatarTom Egil Bakke // 2017-04-09 kl 09:26 //

  Er noe med å kaste stein i glasshus..
  Dere venstre idioter har vel nok av ekte terrorister sjøl dere kan nekte å demonstrere?
  Venstre sia lager alltid bråk under demonstrasjoner, så dere bør egentlig alle nektes å demonstrere

 7. AvatarTommy Nyberg // 2017-04-09 kl 11:53 //

  Saklig artikel.

 8. AvatarSteinar Nilsen // 2017-04-09 kl 14:41 //

  Det er ikke nødvendig med lov og dom for at selverklærte nynazister blir internert.
  Politiet tar navn og nummer etter hvert som de dukker opp. (Det er en bra strategi)
  Når man har mange nok så kan man samle dem i en brakkelignende leir slik at de ikke lengre utgjør noen terrortrussel mot oss andre verken i Sverige eller i Norge.
  Lovgivningen er allerede på plass.

 9. Opplysende.
  Norsk politi må rette seg etter norsk lov, men lover kan forandres og tilpasses nye behov.
  Mitt spørsmål blir da : Skal individer som ser ut til å ha vrangforestillinger over i sinnssykdom få lov til å drive organisert virksomhet som gruppe?
  Jeg nevner en norsk barnemorder og massemorder og bombeterrorist.
  Ville det ikke være en bedre løsning at det individet fikk behandling tidlig nok ved tvang i helseinstitusjoner enn at han kunne bombe i Oslo og skyte på Utøya?
  Kan virkelig individer som liker Adolf Hitler og som går med flagg med runetegn regnes og vurderes som så psykisk friske at ingen ting kan gjøres for å stoppe galskapen?
  Det er da jeg vil ha tydeligere lover.
  Personer som støtter og liker Adolf Hitler nå og som også går med flagg med runetegn bør tvangsbehandles innen psykiatrien til beste for alle og også til beste for de gale.
  Det var en stor feil at den norske massemorderen, som jeg ikke vil nevne navnet på, ikke fikk nødvendig behandling tidlig nok innen psykiatrien og helsevesenet her i landet.
  Den feilen bør ikke fortsette.
  Samme hvilken side folk mener at de er på i politikken, bør de som er litt på den normale siden klare å samle seg om krav om raskere og bedre behandling av sinnssyke individer her i landet, og i alle fall når de gale viser seg fram tydelig med runeflagg og ekstrem adferd.
  Alle på den normale siden bør samle seg.

  • AvatarOla Nordmann // 2017-04-10 kl 01:23 //

   Anders Behring Breivik, var jo en zionist og frimurer, for øvrig et lite opphold i miljøpartiet de grønne om jeg ikke husker helt feil.
   kan godt forby, og for å bruke dine egne ord, burde ikke frimurere, zionister mjilø partiet grønne undergå psykriatisk behandling?
   Kommunismen, den ondeste ideologien av de alle, gruser alle, når det kommer til mord, hat, fobier, og generell menneske forrakt, burde forbys… Kjærligheten krever at marxisen/kommunismen forbys!

 10. AvatarPeter Krämer // 2017-04-09 kl 20:30 //

  Vi delade ut flygblad med info som media inte vill visa. Vi visar sanningen, och vi tar kampen mot den orättvisa som håller på runt omkring oss. Vi gjorde ett bra jobb, och dom flesta Norrmän var trevliga och tog gärna mot ett flyblad från oss.

 11. AvatarOla Nordmann // 2017-04-10 kl 01:16 //

  Flott at patrioter viser et godt ansikt mot etnisk multi kultur og jihadisk terrorisme. Dette vil vi ha mer av!:)
  Merkelig at super duper über overklasse klasse radikal portal forsøker å tale folkets stemme, mens dem i realiteten splitter folket, blitz, syndikalistene og rødt som er nevnt her gjennom navn og «tilfeldig forbipasserende» er jo direkte misvisende og sterkt anti-nordisk.
  Det er jo ikke lenge siden man kunne lese «venstre-sidens» forrakt mot arbeiderklassen, ingen legitimitet igjen.
  Dele ut politisk informasjon, under flotte faner er tar vi alltid imot 🙂 igjen viser små-paver som møllersen sin forrakt mot den man skal ha omsorg for, istedenfor stiller man seg lydig i ledd for (((globalismen))). Han møllersen kan jo like gjerne hylle arbeiderpartiets gahr støre eller super franske arbeider mannen (((hollande))).

 12. Kvalmende å lese hvor mye løgner skribenten til denne artikkelen skriver og hvor lite innsatte folk i kommentarfeltet er i motstandsbevegelsens ideologi og politikk.

Kommentarfeltet er lukket.