Nazister demonstrerte i Stockholm — syv ganger så mange antifascister på motdemo

Politiet beskytter den nazistiske organisasjonen Nordiska motståndsrörelsen ved en tidligere demonstrasjon. Foto: commons.wikimedia.org

Et antirasistisk budskap om samhold og antirasisme var langt mer populært enn Nordiska Motståndsrörelsens budskap.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Nazigruppa Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) mobiliserte alle krefter for å samle opp mot 600 mennesker for å marsjere gjennom Stockholm. Selv om den voldelige organisasjonen hadde fått medlemmer fra hele Sverige til å stille opp ble de fåtallige i forhold til de 4.000 antifascistene som deltok i motdemonstrasjonen.

På tross av at nazistene stilte opp med skjold og flagg som de gjentatte ganger har brukt til å angripe meningsmotstandere så politiet det som sin oppgave å geleide dem gjennom byen. Politibeskyttelsen fortsatte også etter at de hadde angrepet motdemonstranter og en journalist. Bare i 2015 blei det registrert ni angrep på motdemonstranter i forbindelse med den lille organisasjonens demonstrasjoner i Sverige.

Den angrepne journalisten ble skjøvet over ende og sparket mens hun lå nede, med hjernerystelse som resultat.

LES OGSÅ: 28-åring drept etter å ha blitt overfalt av nazister

Straffedømte antisemitter
På banneret som ble holdt framst i opptoget sto det «Stoppa främlingsinvationen». Ifølge den antirasistiske stiftelsen Expo representerer dette et linjeskifte hvor de utad setter søkelyset på innvandring. Dette på tross av at de mener det er «jødene» som styrer verden gjennom en konspirasjon hvor de har blant annet media, myndigheter og politiet i sin hule hånd.

Først ut på talerstolen for NMR var deres kommunestyrerepresentant i Borlänge, Per Sjögren. Han er organisasjonens mest profilerte talsperson og er dømt for blant annet grov mishandling, brudd på våpenloven og trusler. Han hadde tatt turen til hovedstaden for å proklamere at «masseinnvandringer» er orkestrert av «globalister», et ord nazister bruker som kode for jøder.

Seinere gikk også redaktøren i NMRs nettavis på talerstolen. Også han er straffedømt. Han hyllet forslaget i Riksdagen av Sverigedemokraternas representant, Anna Hagwall, om å forhindre jøder stort eierskap i media. «Heng dem» ropte publikum mens han talte.

En kartlegging den svenske avisen ETC har gjennomført viser at 95 prosent av en gruppe på 91 kjerneaktivister i NMR er straffedømt de siste tre årene. Dette bekrefter resultater fra lignende undersøkelser gjort tidligere.

LES OGSÅ: Riksdagsmedlem fra Sverigedemokraterna vil nekte jøder stort eierskap i medier

Motdemoen ble fortiet
På tross av at motdemonstasjonen var langt større ble den i stor grad fortiet av media i Sverige, mens nazistene fikk mye oppmerksomhet. I et åpent brev til SVT, den svenske statskanalen, skriver den svensk-israelske musikeren og antirasisten Dror Feiler:

» Vi var ca 4000 på Sergels torg. Men inte ett ord om detta i Rapport. Däremot fokuserade ni på de tumult som uppstod i samband med att ett hundratal nazister demonstrerade i skydd av polisbatonger. En bild av en positiv antirasistisk manifestation förtigs mens en annan bild av våld o tumult ges all plats. Alltså, inte ens ett ord om den stora breda manifestationen där fackföreningar, politiska partier, ungdomsorganisationer mm deltog. Hur tänkte ni?»

Feiler klager over at media, og spesielt SVT, vektla tumultene som oppsto mellom nazister og antifascister.

LES OGSÅ: Uriktige påstander om politisk vold i Norge

Voldelig historie
Nordiska motståndsrörelsen har en historie som har vært preget av vold fra starten. Organisasjonen ble grunnlagt av Klas Lund etter at han kom ut av fengsel for et drap han hadde begått mens han var leder i Vitt Arisk Motstånd.  Tidligere i år drepte en finlender med verv i organisasjonen en antirasist da han angrep vedkommende i forbindelse med en demonstrasjon de hadde i Helsinki. Også i Norge har organisasjonen gjort seg bemerket ved at medlemmer har blitt tatt med våpen og narkotika, framsatt trusler og ved et tilfelle jaget en 16 år gammel jente med kniv i Trondheim.

LES OGSÅ: Nordiska Motståndsrörelsens røtter

For drøyt to år siden blei det mye oppstyr da det kommunale kuturhuset i Stavanger, Sølvberget, inviterte en av organisasjonens medlemmer til innvandringsdebatt. Etter press trakk SV seg fra debatten som blei gjennomført med protester utenfor lokalet fra blant annet Motmakt.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.