Nazister demonstrerte i Stockholm — syv ganger så mange antifascister på motdemo

Politiet beskytter den nazistiske organisasjonen Nordiska motståndsrörelsen ved en tidligere demonstrasjon. Foto: commons.wikimedia.org

Et antirasistisk budskap om samhold og antirasisme var langt mer populært enn Nordiska Motståndsrörelsens budskap.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Nazigruppa Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) mobiliserte alle krefter for å samle opp mot 600 mennesker for å marsjere gjennom Stockholm. Selv om den voldelige organisasjonen hadde fått medlemmer fra hele Sverige til å stille opp ble de fåtallige i forhold til de 4.000 antifascistene som deltok i motdemonstrasjonen.

På tross av at nazistene stilte opp med skjold og flagg som de gjentatte ganger har brukt til å angripe meningsmotstandere så politiet det som sin oppgave å geleide dem gjennom byen. Politibeskyttelsen fortsatte også etter at de hadde angrepet motdemonstranter og en journalist. Bare i 2015 blei det registrert ni angrep på motdemonstranter i forbindelse med den lille organisasjonens demonstrasjoner i Sverige.

Den angrepne journalisten ble skjøvet over ende og sparket mens hun lå nede, med hjernerystelse som resultat.

LES OGSÅ: 28-åring drept etter å ha blitt overfalt av nazister

Straffedømte antisemitter
På banneret som ble holdt framst i opptoget sto det “Stoppa främlingsinvationen”. Ifølge den antirasistiske stiftelsen Expo representerer dette et linjeskifte hvor de utad setter søkelyset på innvandring. Dette på tross av at de mener det er “jødene” som styrer verden gjennom en konspirasjon hvor de har blant annet media, myndigheter og politiet i sin hule hånd.

Først ut på talerstolen for NMR var deres kommunestyrerepresentant i Borlänge, Per Sjögren. Han er organisasjonens mest profilerte talsperson og er dømt for blant annet grov mishandling, brudd på våpenloven og trusler. Han hadde tatt turen til hovedstaden for å proklamere at “masseinnvandringer” er orkestrert av “globalister”, et ord nazister bruker som kode for jøder.

Seinere gikk også redaktøren i NMRs nettavis på talerstolen. Også han er straffedømt. Han hyllet forslaget i Riksdagen av Sverigedemokraternas representant, Anna Hagwall, om å forhindre jøder stort eierskap i media. “Heng dem” ropte publikum mens han talte.

En kartlegging den svenske avisen ETC har gjennomført viser at 95 prosent av en gruppe på 91 kjerneaktivister i NMR er straffedømt de siste tre årene. Dette bekrefter resultater fra lignende undersøkelser gjort tidligere.

LES OGSÅ: Riksdagsmedlem fra Sverigedemokraterna vil nekte jøder stort eierskap i medier

Motdemoen ble fortiet
På tross av at motdemonstasjonen var langt større ble den i stor grad fortiet av media i Sverige, mens nazistene fikk mye oppmerksomhet. I et åpent brev til SVT, den svenske statskanalen, skriver den svensk-israelske musikeren og antirasisten Dror Feiler:

” Vi var ca 4000 på Sergels torg. Men inte ett ord om detta i Rapport. Däremot fokuserade ni på de tumult som uppstod i samband med att ett hundratal nazister demonstrerade i skydd av polisbatonger. En bild av en positiv antirasistisk manifestation förtigs mens en annan bild av våld o tumult ges all plats. Alltså, inte ens ett ord om den stora breda manifestationen där fackföreningar, politiska partier, ungdomsorganisationer mm deltog. Hur tänkte ni?”

Feiler klager over at media, og spesielt SVT, vektla tumultene som oppsto mellom nazister og antifascister.

LES OGSÅ: Uriktige påstander om politisk vold i Norge

Voldelig historie
Nordiska motståndsrörelsen har en historie som har vært preget av vold fra starten. Organisasjonen ble grunnlagt av Klas Lund etter at han kom ut av fengsel for et drap han hadde begått mens han var leder i Vitt Arisk Motstånd.  Tidligere i år drepte en finlender med verv i organisasjonen en antirasist da han angrep vedkommende i forbindelse med en demonstrasjon de hadde i Helsinki. Også i Norge har organisasjonen gjort seg bemerket ved at medlemmer har blitt tatt med våpen og narkotika, framsatt trusler og ved et tilfelle jaget en 16 år gammel jente med kniv i Trondheim.

LES OGSÅ: Nordiska Motståndsrörelsens røtter

For drøyt to år siden blei det mye oppstyr da det kommunale kuturhuset i Stavanger, Sølvberget, inviterte en av organisasjonens medlemmer til innvandringsdebatt. Etter press trakk SV seg fra debatten som blei gjennomført med protester utenfor lokalet fra blant annet Motmakt.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

17 Comments on Nazister demonstrerte i Stockholm — syv ganger så mange antifascister på motdemo

 1. Jan Olsen // at //

  Ja, dette var skikkelig balansert! 😉

  • Joakim Moellersen // at //

   Skulle kanskje skrevet noe om at noen nazister liker å kose med kattunger.

   • Jan Olsen // at //

    Nei, på ingen som helst måte! Jeg hater nazister, sansynligvis vel så mye som deg. Men, å underslå oppførselen til “antirasistene” på denne måten er bare kontraproduktivt.

    • Joakim Moellersen // at //

     De aller fleste demonstrerte fredelig.

     • Jan Olsen // at //

      Du underslår faktum, ergo er du useriøs!

      http://www.tv2.no/a/8724556/

     • Joakim Moellersen // at //

      De aller fleste demonstrerte fredelig og det er ingenting i den lenka du la ved som motsier det. Når politiet ser på det som en prioritert oppgave å sørge for at nazister får spre folkemordbudskapet sitt kan de ikke bli overrasket over at folk blir forbanna.

     • Jan Olsen // at //

      Det er innlysende at de fleste av 5-7000 demonstrerte fredelig. Det endrer ikke det faktum at det var nettopp disse “fredelige”, “hjertevarme” og “inkluderende” menneskene som angrep politiet med stein, bluss, osv.

      Ytringsfrihet, Joakim. Ytringsfrihet. Den er til for at alle skal få lov til å fremføre sitt budskap, enten vi liker det eller ei. Den gir også all rett til å vise sin motstand mot budskap man er uenige med. Men, å gå fra å vise sin avsky i fredelige former (jeg synes at det er helt topp at motdemonstrandene var 10-12 ganger så mange), til å begå vold mot politet, gir helt feil signaler. Vold løser ingenting! Det fører kun til spissere fronter. Hadde ikke politiet vært tilstede og stagget voldsvenstre, så hadde det blitt et blodbad i Stockholm den dagen.

      Hvis RP skal ha håp om bli tatt litt seriøst, så må dere balansere rapportene deres. Men, det ligger vel ikke deres natur…

     • Joakim Moellersen // at //

      Du kaller det sikkert for ytringsfrihet helt til en gjeng vil “ytre” at du, din familie og folk som ligner på deg må drepes.

      Hadde ikke politiet sett på det som sin oppgave å legge til rette for spredning folkemordsideologi så hadde ikke disse fått framført sitt dødelige budskap. At statsmakta står på samme side som voldshøyre er imidlertid ikke noe nytt.

     • Jan Olsen // at //

      Hvor var motdemonstrantene de gangene islamistene har spredd sin “folkemordsideologi”, hvor ikke-troende (som meg, jeg er ateist), feiltroende (kristne, jøder, osv.), homofile, osv. skal utryddes?

      Voldshøyre? Nazister er sosialister. Riktignok brune sosialister, men likevel sosialister. Dessuten så var det venstresiden som gikk amok, denne gangen også.

     • Joakim Moellersen // at //

      Vanligvis tar politiet seg av voldelige islamister. Som du sikkert vet har vi ikke hatt noen terroraksjoner i Norge eller Sverige, mens voldshøyre har drept for fote. Her kan du lese mer om det: https://radikalportal.no/2016/09/23/uriktige-pastander-om-politisk-vold-i-norge/

      Nazister er på høyresida og det er kun noen useriøse folk som selv står langt til høyre som fremdeles forsøker å benekte dette. Fascismen ble grunnlagt som en antisosialistisk bevegelse og har vært det fram til i dag. Her kan du lese mer om det: https://radikalportal.no/2014/02/04/hva-er-hoyre-med-hoyreekstremismen/

      Jeg foreslår at du leser artikkelen en gang til, så skjønner du sikkert at du tar feil.

     • Jan Olsen // at //

      Jeg noterer meg at du unnlater å svare på det (for deg) ubehagelige spørsmålet…
      Den listen over vold og terror er interessant nok den, men hvorfor er ikke alle aksjonene til bl.a. AFA med der? Det er ikke rent få aksjonen de har gjennomført.Spesielt i Sverige.

      Fascismen ble grunnlagt av utbrytere fra det italienske kommunistpartiet. Ikke sant?!
      Du er gjerne ikke klar over det, men Göbbels, Hitlers høyre hånd og propagandaminister identifiserte seg med soialister, framfor kapitalister. Hvordan kan det ha seg?

      For ordens skyld, før du begynner å beskylde meg for å være brun: Jeg er liberalist og dermed plassert omtrent så langt man klarer å komme fra fascisme, nasjonalsosialisme og andre totalitære styresett, i det politiske terrenget.

     • Joakim Moellersen // at //

      Hvis du faktisk leser saken finner du at lista ikke ofrer plass til hver gang noen har fått juling. Mange nazister har fått bank av AFA og andre militante antifascister, men drap og terror har de ikke begått. Mens antifascister banker opp folk fra en voldelig bevegelse angriper nazister hvem som helst de ikke liker. Ganske stor forskjell der.

      Både italienske og tyske fascister var dominert av folk fra militæret. Knappest noen sosialistbastioner. Og at noen hadde vært innom andre partier er ikke rart. Mussolini var en periode innom sosialistpartiet (ikke kommunistpartiet). Han ble bannlyst derfra. Han fastslo som sagt på stiftelsesmøtet til fascistpartiet at de var en antisosialistisk bevegelse. Om det skulle være noen tvil så man fort hvor de sto politisk da de brant ned fagforeningslokaler og kontorene til kommunistpartiet. Da de angrep fagforeningsaktivister og bønder som organiserte seg. Dette gjorde de mot betaling fra fabrikkseiere og landeiere. Det var også den “moderate” høyresida som bar fascistene fram til regjeringsmakt. Mye av det samme skjedde i Tyskland. Nazistene angrep venstreaktivister og minoriteter. Konservative hjalp Hitler til regjeringsmakt (til jubel fra øvrige konservative og liberalister i Europa). I begge landene ble venstresida og fagbevegelsen utsatt for den klart verste politiske forfølgelsen. Sosialister ble hevet i konsentrasjonsleire seks år før jødene i Tyskland.

      Hitler har forresten selv beskrevet at bruken av sosialisme kun var et demagogisk grep for å tiltrekke seg støtte fra arbeiderklassen, men tette bånd til kapitalistene i Tyskland og store privatiseringsprosesser gjorde at selv de mest politisk forvirrede skjønte at det var et høyreprosjekt. Hitler selv uttrykte anger for navnet, men mente det var for seint å endre det.

      Om du ikke skjønte det var svaret at når ordensmyndighetene gjør jobben sin og tar seg av voldelige grupperinger så trengs ikke demoer.

      Liberalismen er slettes ikke så langt fra nazismen. Idealene om en evig kamp hvor den sterkeste vinner, hvor man hersker over andre mennesker basert på sin eiendom og evne til å dominere andre har dere til felles. Det er elitistiske politiske ideer hvor illusjonen om den sterkestes rett står i sentrum. Nazistene ser riktignok på liberalister som pyser og ofte delaansvarlige for en innvandring de ikke liker, men det har ikke forhindret samarbeid ved flere anledninger, som nå i Ukraina.

     • børre arnold // at //

      Liberalismen nært Nazismen? Dere kommunister har langt mere til felles med nazistene, Hjelper lite å være antinazist så lenge man støtter en annen folkemordideologi som feks de ultrakriminelle Tjen Folket drittsekkene i hat og svindel organisasjonen SOS Rasisme.

     • Joakim Moellersen // at //

      Jeg regner med du ikke har noen argumenter siden du ikke presenterte noen. Kritiser gjerne Tjen Folket, men det er kanskje bedre at du henvender deg til dem i stedet for her.

     • PeeWeeMadman // at //

      Jeg vil se på det litt annerledes. Etter å ha lest endel om det er mitt inntrykk at fascistene ble høyresidens syndebukker. I både Italia og Spania mener jeg at man opprinnelig hadde en fascistisk bevegelse man kunne si hadde elementer fra venstresiden, men at bevegelsen ble kuppet av den tradisjonelle høyresiden. Man nevner Goebbels, og han var vel strengt tatt en form for sosialist, før han så hvor vinden blåste og byttet siden innad i fraksjonskampen blant nazistene. I Spania var det jo endog et par tilfeller hvor falangister forsøkte å roe ned drapslysten til de konservartive, og det var også et par falangistledere som ble henrettet av Franco. En annen sak er jo at verken falangistene i Spania eller fascistene i Italia aldri hadde mer enn ti prosent oppslutning før maktovertakelsen. Det er da åpenbart i enda større grad enn for nazistene at disse fikk betydelig hjelp fra den tradisjonelle høyresiden.

      Når det gjelder sosialismen i nasjonalsosialismen, så var nok dette en arv fra de som drev bevegelsen før Hitler overtok ledelsen. Helt i starten så hadde nok mange i partiet mange sosialistiske meninger, men disse var skjøvet ut i kulden lenge før Hitler tok makten, og de siste av dem ble jo drept i 1934.

      Noe jeg synes du bør vise til i slike debatter, er valgstatistikken. Ser man på de frie valgene i Tyskland(de siste valget var ikke fritt), så ser man en klar tendens til at en teoretisk blokk av SPD og KPD beholdt omtrent samme andel av velgerne hele perioden, mens de konservative og særlig de liberale(både sosialliberale og markedsliberale) partiene mistet nesten alle sine velgere mens nazistene vokste. Det gir nok et klart hint om hvor Hitler sine velgere kom fra…

  • Lyn_Gordon // at //
 2. BlondMyth // at //

  Ikke helt riktig, og folk flest bruker ordet “nazist” som heller ikke er riktig. Hollywood og politiske motstandere sin propaganda er konstruert og falskt. Nazisme og nasjonalsosialisme er to forskjellige ting, det vet alle som har studert de fleste ideologiene. De virkelige “skinheadsene” er som mange andre degenererte med i antifa og andre anti-hvite grupperinger som bruker vold og løgn som virkemiddel.

Comments are closed.