Drapsdømt nazist med voldelig internasjonalt netttverk

Foto: Researchkollektivet Info

Ole Nicolai Kvisler, en veteran i den norske nazistbevegelsen, er dømt for ett av de mest omtalte drapene i Norges historie. Under hans tid i fengsel holdt han nær kontakt med nazimiljøet og etter løslatelsen har han ikke vist noen tegn på å legge nazismen bak seg.

Researchkollektivet INFO
Om Researchkollektivet INFO (9 artikler)
Researchkollektivet INFO er en venstreorientert researchgruppe som arbeider med å undersøke og avsløre fascistiske og rasistiske miljøer. Kontakt: research.info@riseup.net
Natten til 26. januar 2001 står to unge gutter utenfor en butikk på Åsbråten. De har avtalt å møtes for å bytte mobil-deksler. En bil kjører opp mot dem, i bilen sitter to menn og en kvinne. Mennene er snauklipte og ser veldig aggressive ut. Når mennene forlater bilen har guttene allerede skjønt hva som holder på å skje. De forsøker å springe fra stedet, men blir jaget av de to mennene som begge er bevæpnet med kniv.

En av de to guttene kommer seg unna, men 15 år gamle Benjamin Hermansen blir tatt igjen.

Den samme natten pågripes Ole Nicolai Kvisler og Veronica Andreassen. I februar blir også den tredje personen, Joe Erling Jahr, arrestert etter å ha flyktet til Danmark. I 2002 faller dommen: Kvisler og Jahr dømmes for drap under særdeles skjerpende omstendigheter og får 18 og 17 års fengselsstraff. Andreassen dømmes til 3 års fengsel.

I dag er alle tre sluppet fri. Andreassen har byttet navn og ifølge Dagbladet har hun flyttet fra Oslo og forsøker å legge fortiden bak seg. Jahr har så langt ligget lavt og har klart å unngå offentlighetens søkelys. Kvisler derimot har gjort alt annet enn å ligge lavt. Mens han satt i fengsel holdt han nær kontakt med det nazistiske miljøet. I 2011 avslørte Dagbladet at Kvisler hadde vært aktiv på ett tysk nettforum koblet til den nynazistiske organisasjonen Blood & Honour. Der skal han blant annet ha oppfordret brukerne om å sende ham brev i fengsel. På det nazistiske forumet Stormfront har det vært flere oppfordringer til brukerne om å sende sin støtte til Kvisler. I juli 2013 slapp Kvisler ut av fengsel, og hadde ingen planer om å legge nazismen bak seg.

LES OGSÅ: Fyret – nazisidens bakmenn

Nordfront
Stockholms-forstaden Kärrtorp fikk mye offentlig oppmerksomhet i 2013. Den nazistiske organisasjonen Svenska Motståndsrörelsen, også kjent som Nordfront, forsøkte å etablere seg i forstedet. Når lokalbefolkningen samlet seg for å vise motstand ble demonstrasjonen deres overfalt av rundt 30 nazister. Beboerne i Kärrtorp klarte etterhvert å jage tilbake de angripende nazistene. Hendelsen ble en stor nyhetssak i hele Europa og kort tid etterpå ble det avholdt en antirasistisk demonstrasjon som omtales som den største i Sverige noensinne.

Nordfront, som startet i Sverige, eksisterer også i Norge, Danmark og Finland. Det første forsøket på å starte opp en norsk avdeling av organisasjonen fant sted mellom 2003 og 2007, mens den nåværende norske avdelingen startet opp i 2011. Mange av Nordfronts medlemmer er dømt i voldssaker og flere har også drap på samvittigheten. Organisasjonen oppfordrer sine medlemmer til å bære kniv.

Researchkollektivet INFO kan nå avsløre at Kvisler har nære bånd til Nordfronts avdeling både i Norge og i resten av Norden. Helgen 27. juli 2013, omtrent fire uker etter at Kvisler slapp ut av fengsel, reiste han sammen med ledende medlemmer av den norske avdelingen til Dalarna i Sverige. Der deltok de i det interne arrangementet Nordendagene. Nordendagene er et sosialt arrangement for medlemmer av Nordfront hvor aktivistene sosialiserer, hører på taler og konkurrerer i ulike grener. I ettertid ble Kvislers deltagelse hyllet av to fremtredende medlemmer av Nordfront. Dette er ikke den eneste gangen Kvisler har deltatt på nazistiske arrangementer i utlandet.

LES OGSÅ: Fyret – nynazisme på internett

Moment of Truth: Konferanse i Finland

I februar 2014 ble firmaet Fenrir Förlag Handelsbolaget registrert i i Sverige. Forlaget spesialiserer seg på nazistisk litteratur og drives av paret Henrik Holappa og Petra Jesch, som bor sammen i Dalarna i Sverige.

Esa Henrik Holappa var tidligere leder for den finske avdelingen av Nordfront samt er skribent på den nazistiske siden Motgift. Petra Consuela Jesch er en amerikansk nazist som er mye aktiv på Internet. På det nazistiske forumet Stormfront har hun, under brukernavnet Edelweiss, skrevet over 6500 innlegg.

Nylig har Holappa skrevet en finsk oversettelse av boken Rudolf Hess: His Betrayal and Murder. Den 18. oktober arrangerte Fenrir Förlag derfor en boklansering i Helsinki som de kalte Moment of Truth Conference. Store deler av Nordens nazistiske bevegelse var invitert. Ole Nicolai Kvisler ble personlig invitert av Petra Jesch og har selv promotert arrangementet på sosiale medier ved flere tilfeller.

Tidlig på morgenen den 17. oktober satt Kvisler på et fly på Gardemoen og ventet på avgang til Helsinki. Med seg hadde han en 34 år gammel naziveteran fra Jessheim. 34-åringen er også en ledende person i den norske MC-gjengen Gladiators MC, som har sterke bånd til Tysklands største kriminelle MC-gjeng.

Dagen etter konferansen i Helsinki skriver Kvisler at reisen var en suksess, videre skriver han:

— Håper og flere blir med når vi skal på neste tur til utlandet, om noen måneder!

En alvorlig utvikling
Kvisler utviklet rasistiske meninger tidlig i tenårene. Allerede som 16-åring var han involvert i angrep på folk med en annen hudfarge. Mordet på Benjamin Hermansen var heller ikke det eneste tilfellet hvor Kvisler har gått til angrep med kniv. Han er også dømt for knivstikking av en utenlandsk mann på Storo i Oslo i desember 2000.

Da Kvisler ble sluppet ut av fengsel var han fremdeles i kontakt med nazistmiljøet. Ved første anledning reiste han på et arrangement i regi av Nordens mest voldelige naziorganisasjon. Mye tyder også på at Kvisler har deltatt på nazistiske konserter i Sverige. Istedenfor å starte et nytt liv ser vi at Kvisler befinner seg på akkurat samme sted som før han ble idømt fengselsstraff. At en nazist, som historisk har utvist så stort voldspotensial som det Kvisler har gjort, stadig er i kontakt med voldelige nazistiske miljøer bør sees på med bekymring.

For ytterligere informasjon se Researchkollektivet Infos hjemmeside.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Drapsdømt nazist med voldelig internasjonalt netttverk

  1. AvatarArbeideren // 2014-11-09 kl 00:51 //

    Litt OT her, men likevel relevant. Ser at jeg har blitt bannet på Vitnet(Først Aftenpostenen, nå også Vitnet) men legger kommentaren her, konteksten er at Vigrid & Vitnet nylig har gått ut og avsverget Nasjonalsosialismen:

    «Jøss, det var da voldsomt, og overraskende. Hvor ligger den utløsende årsaken til dette? Krigen i Øst-Ukraina? Er der funnet feil på sosialismen? Eller nasjonalismen? Eller er det aprilspøk på forskudd? Kan ikke se at Nordfront har kommet til denne erkjennelsen, så nazismen lever vel ennå en stund, til stor glede for kommunistene. Hva blir V&Vs nye rådene -isme mon tro? «

  2. Nasjonalsosialisme……kan ikke se noen Z i dette ordet. MAO forkortelsen blir da på norsk ; Nasisme.

Kommentarfeltet er lukket.