Nazister fikk plass på Sveriges største politiske festival – resultatet ble trakassering, herverk og frykt

Nazistene fra Nordiska Motståndsrörelsen på plass under Sveriges største politiske festival. Foto: Skjermdump/Twitter

Årets Almedalsvecka bar preg av tilstedeværelsen til Nordisk Motstandsrørelse. Den nazistiske organisasjonen med terrorangrep på samvittigheten spredte frykt gjennom ulike aksjoner og fikk stor oppmerksomhet i media. 

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Kristian Larsen Bredal

Almedalsveckan som ble avsluttet 9. juli er en konferanse der alt som kan krype og gå i svensk politikk samler seg, tilsvarende Arendalsuka her i Norge. I år fikk den den uttalt antisemittiske og rasistiske organisasjonen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) stille med stand for første gang. Det resulterte i at foreningen JAG, som arbeider for rettigheter til personer med funksjonsnedsettelse, måtte reise derifra i frykt.

— Vi bestemte oss for at vi ikke kunne bli værende etter torsdagen når NMR setter opp sitt telt og deltar på de tre siste dagene av Almedalen. Både av prinsipielle grunner men også fordi vi er kritiske til sikkerhetsaspektet, sier Cecilia Blanck virksomhetsansvarlig i JAG til ETC.se.

Før og under andre verdenskrig forsøkte nazistene å utrydde funksjonshemmede. Under Almedalsveckan fikk NMR teltplass rett ved siden av JAG.

LES OGSÅ: Svensk terrorforsker: – Den nordiske motstandbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

Ramponering og flaggbrenning
Det kan være god grunn til å stille spørsmål ved sikkerhetsaspektet. For å spre frykt og fremtvinge oppmerksomhet har representanter for NMR har samlet seg utenfor arrangementene til andre politiske parti med faner og ukvemsord. Senere brant de fanene til fagforeninger og regnbueflagget. Natt til lørdag ble også teltet til fagforeningen Syndikalisterna ramponert, av ukjente gjerningsmenn. Politiet skal ivareta sikkerheten i Visby, men valgte lørdag å arrestere en person som ble trakassert av en nazist, som siden lattermild fikk følge med og filme arrestasjonen. NMRs tilstedeværelse tiltrakk seg også en lang rekke meningsfeller på ytre høyre fløy og innbyggerne i den lille byen har uttrykt misnøye og utrygghet grunnet nazistenes tilstedeværelse.

Disse aksjonene er småtteri i forhold til hva organisasjonen har på samvittigheten. Nylig ble tre personer, med tilknytning til NMR, to av dem med paramilitær trening fra Russland, dømt for en serie bombeattentat i Gøteborg i vinter. Det var også i forbindelse med en NMR-demonstrasjon at en en mann slått i hjel i Helsinki i september i fjor. En lang rekke drap, branner og blind vold kan knyttes til organisasjonen. Den oppfordrer medlemmene til å bevæpne seg og er åpen om at vold er et akseptert virkemiddel for å få gjennomslag for egne standpunkt.

LES OGSÅ: 28-åring drept etter å ha blitt overfalt av nazister

Festivalleder henviser til ytringsfriheten
Stiftet som politisk parti våren 2015 har NMR, foruten å sende “rasfrämlingar” ut av landet, som mål å rettsforfølge journalister som sprer “folkefiendtlig propaganda”. I et intervju med Sveriges Radio forsvarer likevel Mia Stuhre, prosjektleder for Almedalsveckan beslutningen om å la NMR stille:

— Nettopp det å uttrykke sin mening, så lenge den ikke er krenkende eller hets mot folkegrupper, det har vi rett til å gjøre, hva enn man syntes om det. Derimot synes jeg at aksjonene som påvirker og ødelegger for andre, dem er jeg sterkt kritisk mot.

Som sedvane er delta NMR ut antisemittisk propaganda som hyllet Nazi-Tyskland.

At nynazistene under Almedalsveckan begrenser seg til mindre aksjoner betyr ikke at de reiste derfra uten å ha oppnådd det de ønsket. For det er ingen tvil om at deltagelsen var god PR for NMR, som ble omtalt 746 ganger i forbindelse med Almedalsveckan, ifølge tall fra Almepressen. Til sammenligning ble Sverigedemokraterna omtalt 525 ganger, Socialdemokraterna 575 og Moderaterna 554 ganger.

Flere av organisasjonens representanter på festivalen har dommer for vold og brudd på våpenloven-

LES OGSÅ: Nynazistisk terrororganisasjon aksjonerte i Lillehammer – politiet lot dem holde på

Nazistene i Norge
Den norske grenen av NMR — Den nordiske motstandsbevegelsen — har allerede fått demonstrere i Lillehammer. Etter at en planlagt demonstrasjon i Fredrikstad ble avlyst da motstanden ble for stor, er NMR nå i dialog med politiet om en ny dato. Det vil gi organisasjonen nok en anledning til å spre sitt voldelige tankegods og sin motstand mot åpenhet, toleranse og demokrati, under dekke av ytringsfriheten.

LES OGSÅ: Dagen politiet i Fredrikstad tok side med en nynazistisk terrororganisasjon

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned