Rasmus Paludan roser norsk politi etter arrestasjon av antirasist

Foto: www.newsoresund.org. www.oresundsinstituttet.org

Den danske høyreekstremisten er full av lovord til norsk politi og rettsvesen. Han mener bortvisning, arrestasjon og bøtelegging av antirasister er noe som aldri ville funnet sted i Danmark.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Den danske høyreekstremisten Rasmus Paludan og hans enmannsparti Stram Kurs roser norsk politi og norsk rett. I forbindelse med høstens lokalvalg var den lederen av det muslimfiendtlige partiet på besøk hos det norske Selvstendighetspartiet. Paludan og hans parti tar til orde for etnisk rensing av Danmark.

LES OGSÅ: Rødt-politiker på glattcelle: — Politiet bistår høyreekstremister

Ved flere tilfeller har den rasismedømte dansken lagt ut i detalj om hvordan denne etniske rensingen skal finne sted. «Våre gater og smug vil bli forvandlet til elver av blod. Og de fremmede fienders blod vil ende i kloakken, der de fremmede fiender hører hjemme.», sa han i en tale mot innvandring. Dette blei understreket seinere i samme innlegg ved å påstå at «mens vi står her i dag, sitter hundretusenvis der hjemme og klargjør sine våpen og øver seg på å treffe med sine rifler.»

Paludan blei berømt etter at dansk media ga ham enorm pressedekning for å stille seg opp på torg for å spre hat mot muslimer og brenne koranen. Gateopptredene hans synes å ha som mål å provosere mest mulig. Blant provokasjonene og de ekstreme krenkelsene han har tydd til er å kalle folk han mener ser muslimske ut for pedofile overgripere og ønsket at barna til personer som tar til motmæle skal bli overkjørt av en lastebil.

Det var i forbindelse med Paludans besøk at Rødt-politikeren og antirasisten Stig Berntsen ville konfrontere ham og Selvstendighetspartiet ved deres stand på Karl Johans gate i Oslo. Der blei Berntsen trua med en type tåregass. Dette valgte politiet å overse, men valgte å bortvise Berntsen fra Oslo sentrum etter forespørsel fra Selvstendighetspartiets representanter. Da Berntsen mente bortvisninga kom uten grunnlag nekta han å etterkomme den. Han mente også at politiet opptrådte politisk og bisto høyreekstremister da det ville forhindre hans egen valgkampaktivitet for Rødt seinere samme dag.

LES OGSÅ: Politiet strammer grepet rundt politisk aktivisme

«En kjent kommunist må betale en bot på 8.000 kroner for å nekte å etterkomme politiets ordre, da partileder Rasmus Paludan besøkte Norge», skriver Stram Kurs på sin facebookkonto, en status som umiddelbart blei delt av Paludan.

«Kanskje skulle dansk politi lærer av hvordan man håndterer udemokratisk radikaliserte ekstremister i Norge», siteres Paludan i eget partis facebookoppdatering.

LES OGSÅ: Politiet slo ring rundt Paludan

Norsk politi har i en årrekke vært utsatt for hard kritikk for sine framgangsmåter overfor høyreekstremister og antifascister. Ifølge Stig Berntsen blei han av politiet på stedet tiltalt som «en kjent venstreekstremist» i forkant av bortvisninga.

I 2017 bana politiet vei for svenske og norske nazister fra Den Nordiske Motstandsbevegelsen da de dro til Kristiansand for å marsjere uten å ha søkt tillatelse. Den selverklærte nasjonalsosialistiske organisasjonen er stifta av en drapsmann, har hatt flust av andre drapsmenn i sine rekker, har jevnlig voldelige aksjoner samt flere terroraksjoner på samvittigheta. Da en person nekta å flytte seg for det nazistiske opptoget slo en av nazistene til ham så han knakk et ribbein. Politiet svarte med å anholde voldsofferet og la nazistene marsjere videre. Dette var kun måneder etter at politiet i Lillehammer hadde latt den samme organisasjonen dele ut sin folkemordspropaganda under flaggborg i byens gågate.

Lørdag 2. november, etter at Paludan hadde vært i Norge, bøtela politiet 28 antifascister for til sammen om lag 300.000 kroner i forbindelse med demonstrasjonen mot et nazistisk møte kalt Scandza Forum. Politiadvokaten hevdet at demonstrantene hadde: «1) «forstyrret den alminnelige fred og orden» gjennom «høye rop mot bygningen» hvor nazistene oppholdt seg, 2) samt at de skal ha forstyrret «lovlig ferdsel» gjennom å «[stille seg] foran en bil som kom med cateringmat […] til arrangementet». 3) Enkelte av demonstrantene ble også bøtelagt fordi de etter politiets mening ikke flyttet seg etter pålegg fire timer tidligere på dagen», slik det gjenfortelles av to antifascister som var til stede.

LES OGSÅ: Voldsdømte nazister marsjerte i Kristiansand — politiet fjernet motdemonstrant

Nazistene hadde ikke fortalt hvem de var da de leide lokalet og innehaveren ønsket ikke å ha et nazistisk arrangement på sine fasiliteter. Politiet ønsket imidlertid heller å bidra til at møtet om «raseteori» skulle fortsette istedet for å etterkomme innehavers ønske om å få ut de uønskede gjestene, og satte sine ressurser inn mot antifascistene på utsida. Dette på tross av at PST samme dag hadde beordra arrestasjonen av Greg Johnson, en av de planlagte foredragsholderne på konferansen, som gjentatte gnager har uttrykt sympati for Anders Behring Breivik, men mente at han i stedet for å drepe ungdommene på Utøya burde drept ledelsen i Arbeiderpartiet.

«Urimelig og unødvendig brutalt» var blant karakteristikkene om politiets framferd mot de som tok til orde mot nazistene i tillegg til beskyldninger om bøteterror.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned