Frafall siktelsen mot Ways of Seeing og be om unnskyldning

Pressebilde fra forestillingen Ways of Seeing med bilde av Erna Solberg over. Foto av Solberg: Frank Schwichtenberg under lisens (CC BY-SA 4.0)

Statsministerens uttalelser om teaterstykket Ways of Seeing legger press på påtalemyndighetene. Erna Solberg bør beklage og politiet bør frafalle siktelsen.

Lene Auestad
Om Lene Auestad (28 artikler)
Lene Auestad er Dr. i filosofi fra Etikkprogrammet, UiO, forfatter, oversetter, leder den internasjonale konferanseserien Psychoanalysis and Politics.

Tor Mikkel Waras samboer, Laila Bertheussen, har nylig blitt arrestert for å ha satt fyr på sin egen bil. Hennes påstander om trusler rettet mot henne og familien begynte i forbindelse teaterstykket Ways of Seeing på Black Box Teater. Hun ble kastet ut av en forestilling for å ha filmet uten tillatelse. Etter dette startet hun en hetskampanje mot stykkets regissører og skuespillere som flere regjeringsmedlemmer støttet opp om, med grove trusler mot kunstnerne som følge. Den aggressive propagandakampanjen mot Black Box er helt på grensen av det lovlige, og langt over grensen av hva man kan akseptere i et demokratisk samfunn.

Et angrep på demokratiet
Stykket er en maktkritisk problematisering av ytre høyre og av aktørene som finansierer deres rasistiske og islamofobiske blogger og tenketanker. Den mye omtalte filmingen av sentrale aktørers hus er fra avstand og uten at noen personer er synlige. Juridiske eksperter på feltet har erklært at stykket ikke bryter med personvernloven. Angrepet på stykket og Black Box er et angrep på den frie kunsten og demokratiet. Teatersjefen Anne-Cecilie Sibue og kunstnerne Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban er nå siktet. Statsministerens uttalelser har bidratt til å legge press på politiet og påtalemyndighetene, sa jusprofessor Mads Andenæs i Dagbladet i dag.

Denne siktelsen bør frafalles, og regjeringen bør komme med en formell unnskyldning til Black Box, regissørene og skuespillerne.

En ny underskriftskampanje har til nå samlet over 1800 underskrifter, og inkluderer en rekke representanter for norsk kulturliv. Du bør også følge lenken og skrive under: https://www.underskrift.no/vis/7517/

Les også omtalen Å snu blikket – Ways of Seeing på Black Box teater

Oppdatering sent søndag kveld

Følgende tekst er lagt til kampanjen:

Oslo Politidistrikt har nettopp kunngjort i en pressemelding at saken mot Black Box Teater, Anne-Cecilie Sibue, Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban henlegges «fordi intet straffbart forhold er bevist». Dette er veldig gledelig, og en seier for ytringsfriheten og for den frie kunstens stilling! Den relevante delen av denne kampanjen som dermed gjenstår er at Regjeringen ved Erna Solberg kommer med en formell unnskyldning til Black Box, regissørene og skuespillerne.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned