Politiet slo ring rundt Rasmus Paludan

Demonstrantenes plakat (t.v.) og Rasmus Paludan. (Foto: Radikal Portal)

Under beskyttelse av et stort politioppbud fikk Rasmus Paludan og Selvstendighetspartiet spre rasisme på Karl Johans gate.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Tormod Fjeld Lie (tekst, foto og video)

En spontan demonstrasjon oppsto på Karl Johan når det nyoppstartede Selvstendighetspartiet (SHP) hadde valgkampsstand. Under beskyttelse av et titalls politifolk slang den danske politikeren Rasmus Paludan rasistiske slengbemerkninger til demonstranter og tilhørere.

Foranledningen til standen er en pressekonferanse SHP skal ha sammen med Paludan i dag klokka 14:00. Paludan er leder for det danske etnonasjonalistiske identitære partiet Stram Kurs. De mener blant annet at kun dansker, her forstått som etnisk danske personer, og andre hvite mennesker skal få bo i Danmark.

Et stort politioppbud forsvarte Paludan og SHP (Foto: Radikal Portal)

Radikal Portal snakket med en demonstrant på stedet, som ønsket å være anonym, men som hadde deltatt siden demonstrasjonen begynte.

— Jeg mener at Selvstendighetspartiet, med sine forbindelser til SIAN og NMR (Stopp Islamiseringen av Norge og Den Nordiske Motstandsbevegelsen journ. anm.), bidrar til å spre islamofobi og øke dehumaniseringen av bestemte folk og religioner. Dette fører til større aggresjon, sier han.

Pressekonferansen til Paludan skal handle om «den store utskiftningen», en høyreekstrem konspirasjonsteori som går ut på at hvite europeere skiftes ut til fordel for ikke-vestlige innvandrere. Teorien inngår i en større fortelling om et påstått pågående folkemord mot hvite mennesker. Teorien finner også sitt ekko i manifestet til Anders Behring Breivik.

— Vi har hatt flere år med forskjellige hendelser, angrep og høyreekstrem terror. Dette er en stor bekymring. Personer som er på kanten til å bikke over og begå en terrorhandling kan bli påvirket av denne retorikken og det kan være det som dytter dem over grensen. Denne typen retorikk handler om å desensitivisere mennesker til å forakte andre mennesker og ikke sympatisere med dem. Dette legger grunnlaget for rasistisk vold, sier demonstranten.

Snakket til smarttelefoner og egget demonstranter
På standen virker Paludan mindre interessert i å snakke med forbipasserende og mer interessert i å snakke inn i to smarttelefoner, som to medhjelpere konstant filmet han med.

Til smarttelefonene erklærte Paludan blant annet seg selv som verdensstjerne, og at motdemonstrantene ikke visste hvordan de skulle oppføre seg når de så noen av hans kaliber. Flere ganger gikk Paludan opp til politisperringene for å egge motdemonstrantene ved å komme med rasistiske slengbemerkninger.

Rasmus Paludan snakket hovedsakelig for kameraene (Foto: Radikal Portal)

Han hevdet blant annet at en mørkhudet nordmann kom fra et «muslimsk drittland». Etter å ha diskutert en stund med en av motdemonstrantene, gikk han vekk og erklærte at han nektet å snakke med «arabiske demonstranter».

Demonstrantene på sin side holdt fokus på å snakke med forbipasserende og rope slagord i ny og ne.

— Vi var en gruppe personer som kom hit, noen hadde med banner og plakat, og vi har bare stått her og prøvd å snakke med forbipasserende og informere dem om hvorfor dette er et problem og denne typen retorikk skaper grunnlag for splid og vold. Det beste hadde vært om de som holder på med dette kunne fått en oppvåkning og endrer holdninger, men det er lite sannsynlig. Det beste vi kan gjøre er å forsøke å hindre de i å spre det, forteller demonstranten til Radikal Portal.

Redd for hul eikestokk
I en video filmet av Radikal Portal forteller Paludan skråsikkert om en demonstrant som har med seg stokk. Årsaken til at demonstranten er uvanlig kledd er nemlig at han vil omgå våpenforbudet og kunne gå med stokk uten å vekke mistanke. Stokken er egentlig et fordekt slagvåpen, tatt med i den hensikt å banke Paludan.

Når Radikal Portal spurte Paludan om dette ikke var vel paranoid, svarte han:

Ingar Steen og stokken

— Nei, det ville vært paranoid dersom det ikke var sant. Men dette er åpenlyst sant, og kun en person som ikke vet noe om hvordan venstreekstremister fungerer ville tro noe annet.

Demonstranten kan imidlertid fortelle en annen historie til Radikal Portal. Han heter Ingar Steen, men går også under navnet «the elf pirate» og beskriver seg selv som «cosplayer, syngende komiker og Rødt-medlem».

— Jeg har kledd meg sånn fordi jeg er cosplayer (hobby som går ut på å lage og kle seg ut i realistiske kostymer av fantasy-figurer journ. anm.). Jeg bruker stokken fordi jeg har betennelse i kneet. Den er av hult eiketre, forteller Ingar Steen til Radikal Portal.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned