Antidemonstrasjonslov vedtatt i Spania: — En plan for å frata oss rettssikkerheten

Foto: Carlos Delgado

Filming av politiet, demonstrasjoner ved kongressen, flyplasser og havner, og "mangel på respekt" mot politiet i Spania er ulovliggjort. Bøtene kan komme på opptil 5,2 millioner kroner. "Politistat", protesterer opposisjonen.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I kjølvannet av tre år med protester mot nyliberalistisk kuttpolitikk har den konservative regjeringa i Spania vedtatt en rekke lover som slår ned på demontrasjoner og ytringsfriheten. Den såkalte Ley Mordaza – knebelloven – innskrenker forsamlingsfriheten, lover skyhøye bøter til demonstranter som trosser den og utvider politiets makt.

LES OGSÅ: 100.000 tok til gata i Madrid mot EUs og Spanias kuttpolitikk

Konsekvensene av loven
Regjeringspartiet Partido Popular – som er Høyres søsterparti i Spania – har alene flertall i i både senatet og kongressen og kunne derfor stemme gjennom den omstridte lovpakken på tross av at en samlet opposisjon raste mot vedtaket. Ley de la Seguridad Ciudadana – loven for borgersikkerhet – er det offisielle navnet og den ble stemt gjennom torsdag forrige uke tross enorm motstand.

Ikke-godkjente demonstrasjoner utenfor senatet, kongressen, regionale forsamlinger, flyplasser, atomkraftverk og havner kan medføre bøter på opptil 600.000 euro, 5,2 millioner norske kroner. Arrangementer og demonstrasjoner som blir holdt tross avslag kan få samme økonomiske straff. Man kan få bøter på opptil 260.000 kroner for å fotografere eller filme politioffiserer eller spre bilder «som setter i fare deres sikkerhet, området de skal beskytte i fare eller operasjonens suksess i fare». Politiet har også fått fullmakt til å bøtlegge personer som viser offiserene «mangel på respekt». Okkupering av bygninger, klatring på bygninger, gatesalg, forhindring av utkastelse er blant de andre handlingene som nå blir straffbare handlinger.

LES OGSÅ: Høyresida setter likestillinga tilbake i Spania

Amnesty Spania fordømmer lovpakken, sier filming av politimenn under demonstasjoner gjentatte ganger har vist overdreven bruk av makt. Videre mener menneskerettighetsorganisasjonen at formuleringen av lovene er så vage at de kan straffe handlinger som er beskyttet av internasjonal lov og menneskerettighetene.

Også fagbevegelsen er i harnisk og uttaler at loven truer streikeretten da den vil forfølge «mishagsytringene fra gata i et samfunn som de har lagt i ruiner, ruinert og revet fra hverandre».

Samlet opposisjon og sivilsamfunn
Da loven ble stemt gjennom haglet det med mishagsytringer fra opposisjonens representanter somhadde tegnet seg for taletid. Politistat, undetrykkelseslov, autoritært system, et fryktinngytende oligarki er blant som uttrykkene som høyreregjeringa måtte finne seg i. Det største opposisjonspartiet, sosialdemokratiske PSOE, vil ta vedtaket opp for konstitusjonsdomstolen for å prøve ut om det strider mot grunnloven.

Arbeidet med å innføre lovpakken startet i 2013 og statsminister Mariano Rajoy gikk i fjor sommer med på å moderere forslaget uten at det har blidgjort motstanderne. Ifølge en meningsmåling gjort i desember ønsker 82 prosent av spanjolene at loven skal endres eller forkastes. Den vil etter planen tre i kraft i juli.

LES OGSÅ: Spanias kreative protestbølge

En gruppe menneskerettighetseksperter fra FN uttalte bekymring for at reformen «kan være et svar fra regjeringen og den lovgivende forsamling på tallrike demonstrasjoner i Spania de siste årene».

— Den såkalte knebelloven bryter selve essensen i forsamlingsretten da den straffer en bredt spekter av handlinger og framtredener som er essensielle for å uttrykke den fundamentale rettigheten, fastslo FN’s spesialrapportør, Maina Kiai.

Hennes kollega, David Kaye, uttalte at loven begrenser ytringsfriheten i Spania.

Hologramprotest
No Somos Delito – vi er ingen forbrytelse –  er en fellesplattform mot loven, dannet av over 100 organisasjoner av aktivister og jurister. I en uttalelse kaller de regjeringas reform «et klart angrep på den sosial og demokratiske rettsstaten som er en del av en plan for å frata oss rettssikkerheten». De inviterer til en hologramdemontrasjon i Madrid i april.

— Vi har måttet organisere en hologramdemontasjon, for hvis denne loven ikke stoppes vil det være den eneste måten vi kan demontrere på her i Spania, forklarer talsperson Aba Villanueva, ifølge Página12.

Alle partiene som er representert på nasjonalt nivå i Spania i tillegg til det nye venstrepartiet Podemos har lovet at Ley Mordaza skal oppheves om de får muligheten til det etter nesten valg. Det skal finne sted i desember og Partido Popular ligger an til å tape.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Antidemonstrasjonslov vedtatt i Spania: — En plan for å frata oss rettssikkerheten

  1. Avatarflæskogbananer // 2015-04-01 kl 15:41 //

    Skremmende greier. EU nærmer seg marerittet til både den liberale høyresida, og venstresida.

    Forbud mot å filme politi er på grensa til fascisme.

Kommentarfeltet er lukket.