Alt-right-guru Richard Spencer beskyldt for mishandling av kona

Foto: Vas Panagiotopoulos

"Det eneste språket kvinner forstår er vold", skal ha vært en av favorittfrasene til den høyreekstreme ledestjerna ifølge kona. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Kona til den amerikanske høyreekstremisten Richard Spencer har krevd skillsmisse. I krevet som hun har levert inn til retten beskylder hun sin ektemann for fysisk og psykisk mishandling.

— Jeg er berømt, det er ikke du! Jeg er viktig, det er ikke du, skal han ha sagt og kalt henne «genetisk defekt».

LES OGSÅ om Richard Spencer: Kjent nynazist talte på universitetet i Florida, tilhengere løsnet skudd mot demonstranter

Nazistisk nettsterne
Richard Spencer var en raskt stigende stjerne på den amerikanske høyreekstreme himmelen. I massemedia blei han ofte framstilt som langt mer moderat enn tilfellet var. I dyre dresser, med en mindre aggressiv framtoning enn hva hans meningsfeller ofte har brukt og med glattkjemmet hår fikk han mye oppmerksomhet og blei ofte framstilt som en legitim politisk aktør, noe høyreekstremister har slitt med lenge. Dette spredde seg langt utover USAs grenser og i Norge figurerte han blant anna på forsida av Aftenposten og som hovedsak i deres A-magasinet. Han er også med i Deeyah Khans siste dokumentar White Right: Meeting the Enemy, hvor hun klarer å få flere amerikanske nazister til å se henne som et menneske tross hennes mørke hud og pakistanske opphav, men hun lyktes ikke med å nå gjennom til Spencer.

Spencer hevder at det var han som myntet begrepet alt right —  en slags nazistisk internettbevegelse i forkledning — og dreiv ei nettside med det navnet hvor det blant anna blei tatt til orde for å utrydde svarte sia man visstnok «ikke har bruk for dem».

LES OGSÅ: Alt-Right-stjerna PeterSweden besøkte «no og-sona» Grønland — visste ikke om han ville bli angrepet

Et slag og et fall
Etter at Donald Trump blei valgt til president holdt Spencer en tale med nazislagord til hyllest for den kommende presidenten. «Hail victory! Hail Trump», ropte Spencer mens folk i salen applauderte og flere reiste seg for å gjøre Hitler-hilsen.

Da Spencer i januar 2017 blei slått i ansiktet av en som ikke satte pris på budskapet hans har han hatt mindre suksess med å nå gjennom i mainstream. Slaget blei for mange et symbol på hvordan han falt i unåde. Spencer har etter dette slitt med å gå uforstyrret i offentligheten, noe han har gitt uttrykk for i lekka internfora at har vært svært frustrerende og ødeleggende for hans sak.

Mishandling av kona
Nå har talspersonen for det han sjøl kaller «human etnisk rensing» for å skape en «hvit etnostat» også fått problemer på hjemmebane. Kona hans, Nina Koupriianova, ønsker skilsmisse og beskylder sin ektemann i kravet om dette hevder hun at Spencer har drevet med fysisk og psykisk mishandling over flere år. Han beskyldes for å ha kvalt henne og dratt henne etter håret, samt slått gjentatte ganger.

Detaljene kommer fram i skilsmissekravene levert til Flathead county district court i Montana. Spencer har i det lengste forsøkt å holde dokumentene unna offentlig innsyn, men Buzzfeed klarte å få åpna arkivene. De gifta seg i 2010 og har to barn sammen. Kopriianivna sier hun har vært redd for å tilkalle hjelp eller politiet i frykt for hva Spencer ville gjøre med henne. Hun forteller også om å ha blitt slept ned ei trapp og at den psykiske mishandlinga flere ganger skjedde foran barna deres.

— En av Spencers favorittfraser til meg var; «Det eneste språket kvinner forstår er vold, skriver Kopriianivna.

Vedlagt i dokumentet ligger flere skjermdumper fra chatlogger hvor hun kommuniserer både med Spencer og andre om volden hun skal ha blitt utsatt for.

Paret har levd fra hverandre sia starten av 2017.

Matthew Heimbach, en anna ung amerikansk nazileder, blei arrestert i mars i år for partnervold. Også i Norden har man sett gjentatte tilfeller av høyreekstremister som har blitt dømt for vold mot partner.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

9 kommentarer på Alt-right-guru Richard Spencer beskyldt for mishandling av kona

 1. Nei,her var vel ikkje Listhaugs trofaste tastatursoldater særlig aktive når det gjelder «deres egenes» fremferd!!

  • Jeg kan ikke se at Sylvi Listhaug har ansvaret for galskaper og kunnskapshat i USA, og det vil alltid være mange såkalte tastatursoldater som ikke styres av noen partier og som ikke styres av noen politikere og som ikke styres av Sylvi Listhaug.
   Jonas G Støre kan heller ikke få ansvaret for alt alle på en såkalt venstreside ytrer og skriver og sier.

 2. Dette er første gangen jeg ser og får slike opplysninger.
  Hva som er sant vet jeg ikke, men jeg har sett mange tegn på at den avbildede personen og den omtalte personen her klarte å påvirke mange her i NoregNorge, og det samme gjelder den såkalte Tommy Robinson.
  Jeg noterte også en del om militsene i USA på mine notater.
  Det er mye stort i USA når det gjelde kunnskapshat og forakten for utdannelse og den ekstreme forakten for kultur og dannelse og folkeskikk der i USA.
  Obama var president i 8 år, og han våget ikke å berøre bøller og militser i USA etter min mening.

 3. AvatarJallaman // 2018-10-25 kl 16:27 //

  Regner med at Radikal Portal publiserer lignende artikler når det er noen på venstresiden som har oppført seg dårlig mot kvinner?
  Er nok av eksempler å ta av. Er jo en kjent kulturtopp på venstresiden som er tiltalt for voldtekt av 13 kvinner. Ser frem til RP kommenterer dette når dommen kommer

Kommentarfeltet er lukket.