Politiet strammer grepet rundt politisk aktivisme

Stig Berntsen med sine advokater i retten (foto: Christian Boger)

Dommen mot Stig Berntsen åpner for større og mer tilfeldig maktbruk fra oslopolitiet.

Tormod Fjeld Lie
Om Tormod Fjeld Lie (21 artikler)
Tormod Fjeld Lie er student og mener det er fare på ferde.

Dommen mot Stig Berntsen falt på onsdag. Rødt-politikeren må betale oppunder 10 000 i bot for å ikke ha fulgt politiets pålegg. Berntsen filmet Selvstendighetspartiets (SHP) valgkampstand med den besøkende rasisten Rasmus Paludan. Dette likte SHP dårlig og ba politiet om å fjerne Berntsen. Lovens lange arm etterkom lydig forespørselen.

Bortvisning uten grunn
Berntsen ble pålagt å holde seg unna Oslo sentrum i 24 timer, men nektet å følge politiets pålegg siden han var på vei til Rødts valgkampstand lenger oppe i Karl Johan. Ved siden av at politiet aktivt har gått inn i valgkampen og forhindret et partis valgkamp, har denne saken flere kjipe implikasjoner.

For det første er det nå tydelig at politiet ikke egentlig trenger noen grunn til å bortvise personer. De kan bortvise helt tilfeldige folk på hvilken som helst begrunnelse, og disse har plikt til å følge politiet pålegg – uavhengig av om pålegget er berettiget eller ei.

Eller som retten så fint sier det: «Uavhengig av om påleggene delvis skulle bygge på uriktige vurderinger».

Ikke lov å filme valgarrangementer
Videre er det tydeligvis ikke lov til å filme personer på offentlig plass som selv har oppsøkt offentligheten, dersom de ikke vil at du skal filme dem. Det er vanskelig å vite hvor oslopolitiet trekker grensa her, men den går åpenbart et stykke lenger opp enn lokalpolitikere på valgstand.

Jeg burde også nevne at oslopolitiet tydeligvis har gjort et lite unntak for Rasmus Paludan og selvstendighetspartiet. Jeg var selv på stedet senere den aktuelle dagen og ble, sammen med en drøss demonstranter, filma og latterliggjort av Paludan uten at politiet, som sto et par meter unna, gjorde en tøddel med det.

En lov for dem en annen for oss
Dessuten er det ganske ille at retten svart på hvitt sier at politiets vitnemål veier tyngre enn vanlige folk sitt. Ifølge retten har politimannen «ingen egeninteresse i [å] forklare seg falskt slik retten ser det». Glem selvfølgelig at politiet kom med motstridende forklaringer. Glem at de i et tilfelle løy om hendelsesforløpet, da de ikke engang klarte å holde styr på hvilken dag de hadde innbragt Stig Berntsen.

Tydeligvis kan politiet stort sett gjøre som de vil med deg. Når alt kommet til alt er det dem retten tror, og ikke deg.

Samtidig litt lenger sør, gir politiet i Kristiansand SIAN lov til å demonstrere allikevel, fordi «ytringsfriheten trumfer alt». De har allerede reklamert med at de skal brenne koranen og de vil antakeligvis spy ut det samme gamle hatet mot brune folk som alltid. Dette er ytringsfrihet, men å filme en valgkampstand på Karl Johan, nei det blir for meget.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned