SIAN forsvarer nazistisk drap

SIAN og røyt ti tilhengere demonstrerer utenfor Stortinget. september 2018 Motdemonstrantene samlet over 400. Foto: Johanne Engen

Organisasjonen Stopp Islamiseringen Av Norge kalte nazidrap i Finland for selvforsvar og "forsvarer vold i selvforsvar". Grunnen er at den drepte angivelig skal ha spyttet før han brutalt ble sparket ned.

Øivind Bergh
Om Øivind Bergh (14 artikler)
Øivind Bergh. Dr. scient. i mikrobiologi, forsker, aktiv sosialdemokrat, antirasist og i fagbevegelsen. Tilhenger av kunnskapssamfunnet.

Stopp Islamiseringen av Norge har en brokete historie med ledere som i varierende grad har prøvd å distansere seg fra de mest ytterliggående på høyresiden. Det nåværende styret tar det ikke så nøye.

I 2016 begikk et medlem av åpent nazistiske «Den nordiske motstandsbevegelsen» et drap i Finland. NRK omtaler drapet i denne lenken, der også en video vises som viser nazisten som tar tilløp og sparker motdemonstranten i brystet, slik at han faller bakover og slår hodet i bakken. Obduksjonen viste at motdemonstranten døde av smellet mot hodet. Uten å kjenne finsk jus er det for mange uforståelig at dette ikke resulterte i dom for overlagt eller ihvertfall uaktsomt drap. Morderen ble dømt for «grov vold». Han er senere «hedret» av «Motstandsbevegelsen» for sin handling.

LES OGSÅ: Dømt torturmorder kåret til årets aktivist av Den nordiske motstandsbevegelsen

Drapet ledet til at «Motstandsbevegelsen» ble forbudt i Finland. Det pågår for tiden en ankesak om dette.

SIAN har en anonym Twitterkonto som ikke ser helt slik på dette. Det er uklart om den drepte motdemonstranten kan ha spyttet, og om vedkommende (som vi anonymiserer av den grunn) var ruset på noe. Det bør, for alle som ser videoen, være irrelevant. Det er like straffbart å drepe folk enten de er ruset eller ikke.

SIAN mener imidlertid at spytting strafferettslig er å anse som vold, hvilket i og for seg er sant. Problemet er at SIAN bruker dette som argument for mord.

Skjermdumper fra SIANs twitter-konto.

LES OGSÅ: Fra SIANs facebooksider: — AUFs valgkomité bør henrettes

SIANs leder, Stig Andersen er som leder juridisk ansvarlig for den anomyme kontoen, og det er sannsynlig at det er han selv som twitrer. De øvrige medlemmene av SIANs styre går fram av denne oppstillingen fra SIANs egne websider.

Stig Andersen tar ikke avstand fra uttalelsene til den anonyme twitterkontoen, og bruker også ufine karakteristikker av meningsmotstandere, i likhet med den anonyme kontoen.

SIANs leder på Twitter.

Det kan se ut til at SIAN mener det er rett å drepe «radd» hvis de spytter. Siden SIAN regner de aller fleste mennesker som «radd» bør de fleste passe seg.


Radikal Portal henvendte seg til SIAN for å kommentarer til anklagene framsatt i teksten over.

— Saken i Finland dreier seg ikke om mord. Det vet Radikal Portal og artikkelforfatteren. Dessuten har ikke SIAN velsignet det tragiske utfallet av saken, der voldsmannen som ble sparket, i ettertid gjorde personlige valg som medførte hans egen død, skriver SIANs kasserer Lars Thorsen i en epost til Radikal Portal uten å utdype.

— Det SIAN derimot mener, er at voldsmenn som møtes med vold ikke har klagerett. At spytting er å anse som en voldshandling er udiskutabelt jf bla rettsavgjørelser, forteller han og sier at SIAN det er virkelighetsfjernt å ha forstått twitringen i retning av at de skulle mene at det «er rett å drepe radd som spytter».

Thorsen mener saken ikke handler om drap, men at «voldsmannen som ble sparket, i ettertid gjorde personlige valg som medførte hans død».

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.