Tåregass, batonger og hunder – da politiet viste Oslo øst hva demokrati er

Det første tilfellet hvor politiet spruter tåregass på demonstrantene. Foto: Radikal Portal

Furuset så ut som en beleiret bydel da politiet satte inn enorme ressurser mot antirasister. Tåregass mot barn, hester og hunder mot antirasister. Hvis dette er politiets oppvisning i demokrati for Oslo øst vil den lille sympatien de har der bli enda mindre.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

Tåregass mot barn, arrestasjon av en besvimende 13-åring, batonger, hester, hunder og vold. Politiet hadde bestemt seg for at Stopp Islamiseringen av Norge skulle få forstyrre helgefreden på Furuset, koste hva det koste ville.

Allerede før SIAN hadde troppa opp gjorde politiet det klart at de var klare for konfrontasjon og at antirasistene var som fiender å regne. «Det var veldig tydelig at de så oss som et problem fra begynnelsen av», sier en av antirasistene jeg har snakka med. En annen jeg har vært i kontakt med fikk fratatt roperten sin. Andre fikk fratatt musikkinstrumenter og annet politiet mente kunne brukes for å lage lyd med. Denne lørdagen skulle politiet sørge for at en organisasjon hvis ledelse er dømt for hatefulle ytringer var det eneste som skulle høres.

LES OGSÅ: Hva vil politiet vise ved å angripe barn på antirasistisk demonstrasjon?

Kampklart politi patruljerer før demonstrasjonen. Foto: Radikal Portal

De frammøtte antirasistene forteller om politi overalt, både uniformert og sivilt, at de gikk rundt blant demonstrantene og skulte på folk, med tydelig fiendtlig innstilling. Det var politibiler og sperringer overalt, «så mye at det ikke var tydelig hvordan man skulle komme seg unna om det var ønskelig eller nødvendig», forteller en annen.

SIAN er en organisasjon som jobber for etnisk rensing av muslimer fra Norge. Grunnen til at de drar til et sted som Furuset er at det bor mange muslimer der. De ønsker å provosere. Furuset er også en av bydelene i Oslo hvor politiet nyter lite tillit. Dette på grunn av utallige tilfeller hvor de stopper og ransaker folk, tilsynelatende uten annen grunn enn at de er unge menn som er mørke i huden. Hvis politiet vil forbedre forholdet til lokalbefolkninga går de feil vei når de gjør Furuset om til et okkupert territorium for å sørge for at en handfull hatefulle propagandister kan egge til forbrytelser mot menneskeheten.

Politiet stilte opp med tallrike kjøretøy. Foto: Radikal Portal

Som vane har blitt når SIAN eller andre kommer til torg rundt om i landet for å spre rasisme, møter antirasister opp for å lage støydemo. Da politiet bestemte seg for å sabotere dette for antirasistene ved å ta fra folk musikkinstrumenter, rangler og lignende var det de som heller brukte remediene politiet hadde satt opp. Folk rista i gjerdene, noe politiet åpenbart ikke likte. En troppleder som står med sine kollegaer på andre sida av gjerdet går mot demonstrantene og truer med å sprute tåregass på dem, hvilket framgår i en video av hendelsen Radikal Portal besitter. Han sikter på demonstrantene hvorpå en av dem slår ham med et flagg, tilsynelatende for å treffe tåregassen politimannen holder i handa, men flagget treffer ham også i ansiktet. Politimannen trekker seg tilbake for så å gå fram igjen og fyre av en god dose tåregass mot folkemengden noen sekunder etter.

LES OGSÅ: Rødt-politiker på glattcelle: — Politiet bistår høyreekstremister

Politiet har gjort seg klar for møtet med Furuset og antirasistiske demonstranter. Foto: Radikal Portal

Det var etter denne episoden at politiets truende tilstedeværelse gikk over til direkte fysisk konfrontasjon. Vitnesbyrd forteller om arrestasjon av en 13 eller 14 år gammel jente kun for noe hun skal ha sagt, kvelertak på flere personer, en mann som har svimt etter sigende som konsekvens av å ha blitt gassa, den ene etter den andre som sier de enten holdt på å bli kjørt over av politiets biler eller ridd over av hestene deres, at det kun var flaks at de som er ansatt for å beskytte oss alle ikke forvoldte alvorlig skade på flere.

Når politiet så vil jage hjem antirasister fra Furuset og andre deler av Oslo, når de setter inn hester og hunder mot folk, angriper dem med tåregass og batonger, så vil ett av to skje: enten så er alle lydige og gjør akkurat som politiet ønsker, eller så er det noen som mener at politiets formaninger er særs urimelige og gjør andre ting, kanskje til og med finner noen uttrykk for sin frustrasjon gjennom aktiv motstand. Dette vet politiet. Sånt lærer man på politihøyskolen. Sjansene for at slikt skal skje et sted hvor politiet allerede er dårlig likt er større enn ellers. Noen dro hjem da politiet ba om det. Andre blei stående. Andre igjen gjorde motstand, blant annet gjennom steinkasting på parkerte politibiler.

Politiet truer med teleskopbatong etter å ha arrestert en mindreårig jente. Foto: Radikal Portal

Dette er ingen enkelthendelse. Sjøl om jeg ikke var på den omtalte demoen i helga har jeg vært på et tresifra av lignende tidligere, mot fascisme, for fred, mot regjeringa, i støtte for streikende og så videre, de siste årene. Konklusjonen når det kommer til politiet er veldig enkel, de har blitt stadig verre. Mer konfronterende. De bryter demonstrantenes rettigheter oftere. De opptrer provoserende, bevisst provoserende synes det faktisk. Politiet er verst når det kommer til høyreekstremisme. Der har de gang på gang tatt side med det verste vi har i dette samfunnet.

Jeg har vært på demonstrasjoner hvor folk har blitt forvist fra plasser de har fått tillatelse til å stå, uten noen som helst grunn. Hvor folk, uten begrunnelse eller hjemmel, har blitt fratatt roperter. Hvor de på trakasserende måte har dratt ungdom inn i politibiler under påskudd av offentlig drikking, på rein faenskap. Hvor de har nekta å oppgi tjenestenummer.

I fjor sommer blei Rødt-politiker Stig Berntsen forvist fra Oslo sentrum fordi han hadde tatt bilde av en stand tilhørende et parti på ytre høyre. Før han blei forvist hadde politiet rukket å kalle ham for «en kjent venstreekstremist». I dette tilfellet blei Berntsen og Rødt fratatt sin ytringsfrihet. Berntsen kunne ikke komme tilbake til Oslo sentrum på 24 timer og kunne dermed sjøl ikke stå på stand seinere på dagen, slik planen var.

I farta kan nevnes at politiet sikra den nazistiske terrororganisasjonen Den Nordiske Motstandstandsbevegelsen å ha en uanmeldt demonstrasjon i Lillehammer sentrum. De gjorde en stor innsats for at samme gruppering skulle få gjennomføre sin folkemordagitasjon i Fredrikstad sentrum. De gikk faktisk i dialog med terrorgruppa for å avtale ny dato etter kansellering (det blei aldri noe av). I samme by forbøy politiet en antifascistisk demonstrasjon fordi de var redd for vold fra sistnevnte, ikke fra terrorgruppa som har flere liv på samvittigheta, inkludert på en forbipasserende i forbindelse med ei torgmarkering i Helsinki. I Kristiansand marsjerte nazistene uanmeldt gjennom byens sentrum. Da bestemte politiet seg for å rydde vei for dem ved å holde vanlige folk unna, på tross av vold fra nazistene.

Heldigvis har Den Nordiske Motstandsbevegelsen blitt mindre og aktiviteten har dalt. I Norge har de imidlertid opprettholdt vennskapsband til SIAN, som på sin side virker å ha økt aktiviteten. I flere omganger har de dratt til bydeler i Oslo med høy andel innvandrere for å provosere. De har tatt seg inn i biblioteker og skremt de besøkende, laget rabalder på Tøyen torg og lederen har fått et egg kasta midt i ansiktet på Mortensrud. Nå er det altså denne uroen politiet har bestemt seg for å bruke enorme ressurser for å legge til rette for, samt å behandle SIANs motstandere som sine egne fiender. Ved en SIAN-markering i Lillestrøm nylig lot politiet SIAN-tilhengere gå rundt blant antirasister for å provosere. Her brøyt politiet et av de første bud når man skal hanskes med motstridende grupper: de skal stå adskilt. Det er ikke tilfeldig at hjemmelaget og bortelagets tilhengere får hver sin seksjon av tribuna under fotballkamper.

Greia er at politiet over lengre tid
1) har gått til urimelige skritt for å legge til rette og bane vei for høyreekstrem propagandagandavirksomhet for å gjennomføre statssanksjonerte forbrytelser mot store deler av befolkninga.
2) gjentatte ganger har fratatt antirasister sine demokratiske rettigheter.
3) har opptrådt provoserende og lagt opp til farlige situasjoner. Når situasjonene som de sjøl er skyldige i å ha skapt, skylder de på antirasistene.

Alt dette gjør de angivelig for å forsvare ytringsfrihet og demokrati. Men det er åpenbart at det er alt annet enn demokratisk når politiet spruter tåregass i ansiktet på 12-åringer. Å beleire en bydel for at hatpropaganda mot bydelens befolkning skal spre utrygghet har ingenting med ytringsfrihet å gjøre.

Hvis dette er hva politiet har å tilby Oslo øst av demokrati kan jeg garantere at lite sympati blir til enda mindre.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned