Fire høyreekstreme terroraksjoner i USA på åtte dager

Gregory Bush, Cesar Sayoc, Robert Bowers og Scott Beierle er alle fengslet og mistenkte etter høyreekstreme terroraksjoner i USA den siste tida.

En antisemitt, en Trump-tilhenger, en kvinnehatende incel og drap av tilfeldige svarte. På åtte dager har den amerikanske høyreekstremismen vist sitt dødelige ansikt.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

24. oktober blei Cesar Sayoc arrestert etter å ha sendt en rekke bomber til forskjellige motstandere av USAs president Donald Trump. Barack Obama og andre politikere, TV-kanalen CNN, finansmannen George Soros og skuespiller Robert de Niro var blant mottakerne. Pakkene blei stoppa før de kom fram til målene sine og ingen blei skada. Sayoc var en ihuga Trump-tilhenger som hadde uttrykt et voldsomt hat mot flere personer som presidenten har pekt ut som sine fiender.

LES OGSÅ: Trump skyldte på media — så blei Trump-tilhenger arrestert for terroren

Høyreekstrem terrorbølge
Samme dag skøyt Gregory Bush to tilfeldige svarte personer på en parkeringsplass nær Louisville, Kentucky. Mannen hadde 10-15 minutter før prøvd å ta seg inn i ei kirke som i all hovedsak brukes av svarte, men blei møtt av låste dører. Bush har ei lang historie av voldelige trusler og hatefulle rasistiske uttalelser. Også han har uttalt støtte til president Trump.  Politiet etterforsker saken som hatkriminalitet.

Tre dager seinere gikk Robert Bowers inn den jødiske Tree of Life-menigheten i Pittsburgh. Inne i synagogen skøyt han på de besøkende og drepte elleve personer i det som er beskrevet som det mest dødelige antisemittiske angrepet i USAs historie.

Så på oktobers siste dag, sist onsdag, angrep Scott Beierle et yogastudio i Tallahassee. Mannen drepte to kvinner. Han var en sjøldefinert kvinnehater og en del av det såkalte incel-miljøet, hvor han uttrykte ønsker om vold mot kvinner og rasistisk hat. Incel er kort for involuntary celibacy — ufrivillig sølibat — et internettmiljø bestående av menn som skylder på kvinner, feminisme og marxisme på at de ikke får sex.

LES OGSÅ: Rasistisk høyreekstem terror rammet USA forrige uke — som så mange ganger før

Nok en incel-terrorist
Det var først i går at media blei oppmerksomme på hvilke politiske implikasjoner som ser ut til å ligge bak Beierles drap da Buzzfeed hadde gravd i den mistenkte drapsmannen historie. Incel-miljøet har stått bak flere terroraksjoner. Det som ansees som den første er Elliot Rodger som drepte seks mennesker ved Universitetet i California, Santa Barbara, og skyldte det på det han mente var overlegne og horete damer som ikke ga ham den seksuelle oppmerksomheten han ønsket. Alek Minassian drepte 10 mennesker i Toronto da har kjørte en varebil på et fortau for å ramme tilfeldige fotgjengere. Ti personer blei drept den gangen. Både Beierle og Minassian refererte til Rodger i sine skriverier på internett før deres dødelige terroraksjoner.

Beierle har også referert til hvite kvinner som har sex med ikke-hvite som forrædere av sitt blod. Mange incels mener tvunget monogami er den beste løsninga for dem og samfunnet. Beierle har blitt arrestert for seksuell trakassering, han har laget flere sanger voldtekt annet kvinnehat og har uttalt i en youtube-video at sentralamerikanere invaderer USA. Han var i det amerikanske militæret fra 2008 til 2010.

LES OGSÅ: Er massemorderen i Toronto en høyreekstrem terrorist? Alt vi vet tyder på det

Peker på presidenten
President Donald Trump har fått massiv kritikk som følge av terrorbølgen. Sayoc ser ut til å ha agert som en direkte konsekvens av presidentens hatretorikk mot sine politiske motstandere. Synagogeskyteren, Robert Bowers, uttrykte i en rekke meldinger på sosiale medier klart at han ikke likte Donald Trump. Dette fordi han mente Trump slapp jøder inn i Det hvite hus. Likevel brukte den antisemittiske terroristen en del av samme retorikk som Trump. Bowers beskyldte den jødiske hjelpeorganisasjonen for flyktninger, HIAS, for å hjelpe de som ville «invadere landet».

Trump har ved flere anledninger beskyldt flyktninger og innvandrere for å ville invadere og malt latinamerikanere opp som en fare for USA. Han kalte meksikanere for voldtektsforbrytere da han lanserte sitt kandidatur som presidentkandidat. Han har også støtta opp om den antisemittiske konspirasjonsteorien at den jødiske finanskapitalisten George Soros har finansiert latinamerikanske flyktninger ferd mot USA.

Kritikere har ment at Trumps sjølskryt av seksuell trakassering, hans rasistiske utspill og fiendtlige retorikk både overfor kvinner, politiske motstandere og minoritetsgrupper legitimere ekstreme grupperinger som kan ty til vold. Dette blei forsterka da Trump-fans og nazister marsjerte i gatene i Charlottesville og en av dem kjærte en bil inn i en folkemengde og drepte Heather Heyer. I etterkant av terroraksjonen skyldte presidenten på «begge sider» og mente det var flotte folk blant de marsjerende som ropte slagord mot jøder og svarte.

Disse anklagene har fått enda sterkere gjenklang etter den høyreekstreme terrorbølgen som nylig har ramma USA.

Debatten om det skal bli vanskeligere å få tak i våpen har igjen blusset opp i USA, men presidenten, som tidlig i sin periode lente mot å komme kritikerne i møte på dette punktet, har gått i stikk motsatt retning og heller tatt til orde for væpna vakter i gudshus for å beskytte seg mot eventuelle terrorister.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned