Den nordiske motstandsbevegelsen forbudt i Finland

Den nordiske motsandsbevegelsen marsjerer i Falun, Sverige. Nå er de forbudt i Finland.

Den nynazistiske terrorgruppen har blitt forbudt av det finske rettssystemet. Organisasjonen ansees for å være voldelig og har prisbelønnet en drapsmann.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I dag blei Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) forbudt av det finske rettssystemet. Det var politietaten i Finland som hadde tatt initiativet til forbudet da de anså at organisasjonens kjernevirksomhet strider mot finsk lov.

— Den nordiske motstandsbevegelsen kan sies å forsvare fascisme, men organisasjonen forherliger den ikke kritikkløst, sier DNMs advokat Tommi Koivistoinen ifølge det finske nyhetsbyrået FNB.

Den nynazistiske organisasjonen kaller seg selv nasjonalsosisalistisk etter Hitlers navn på sitt eget parti og hjemmesidene er fulle av hyllester til Hitler og andre ledende nazister fra regimet som startet andre verdenskrig og sendte millioner i konsentrasjonsleire og massedød.

LES OGSÅ: Bombenazister var på treningsleir i Russland og fikk besøk av paramilitære russere i Sverige

På egne hjemmesider og når organisasjonen demonstrerer roper de etter «hvit revolusjon», men i rettsaken påsto de at de ikke ønsket en oppheving av rådende samfunnsordning eller forvisning av andre «raser» fra Finland.

I fjor drepte en av DNMs medlemmer en mann i forbindelse med en demonstrasjon nazistene hadde i Helsinki. I etterkant la den finske greina av organisasjonen ut en skrytevideo av hendelsen på sin egen hjemmeside. Drapsmannen, Jesse Tornainen, blei hyllet med en pris for «sitt mot og sin lojalitet overfor organisasjonen», ifølge Hufvudstadsbladet.

Det er varslet at nazistene vil anke avgjørelsen i Birklands Tingsrätt. Sammen med DNM blei også Pohjoinen forbudt, en nazistisk gruppe som anses å ha nære band til DNM. Det er første gang siden 1970-tallet at en organisasjon har blitt forbudt i Finland. Den gang var det også nazistiske organisasjoner som blei dømt ulovlige.

Organisasjonen har sitt utspring i Sverige der den svenske drapsmannen Klas Lund grunnla DNM like etter han hadde sonet ferdig drapsdommen. Lederen for Göteborgsregionen, Viktor Melin, blei i sommer dømt for to terrorangrep i Sveriges nest største by sammen med to andre medlemmer av DNM. De blei frikjent for et tredje. Gjentatte undersøkelser av organisasjonens medlemmer viser at de har lange rulleblader for vold, ran, narkotika og andre foreteelser. Tidlig i november blei tre nazister med kobling til DNM tatt med 10 kilo sprengstoff og våpen i Göteborg

LES OGSÅ: Svensk politiker overfallsvoldtatt fordi han var sosialist

På tross av sin beskjedne tilstedeværelse i Norge har medlemmer og aktivister for DNM flere konfrontasjoner i med politi og rettssystemet på samvittigheten og rullebladet. I forbindelse med den planlagte marsjen i Fredrikstad i sommer blei redaktør i Filter Nyheter truet av, Morten Lorentzen, en av de norske nazistene. Norske naziledere har tidligere marsjert sammen med de svenske bombenazistene fra Göteborg. Kort tid før marsjen i sommer, som blei omdirigert til Kristiansand, blei flere av nazistene tatt med ulovlige våpen. Også tidligere har nordmenn i den nynazistiske organisasjonen blitt tatt med våpen og narkotika.

Både i Norge og i Sverige har politiet valgt å ledsage og eskortere nazistene gjennom gatene når de har spredt Hitlers tankegods og frykt. Gjentatte angrep på politi og motdemonstranter kan imidlertid se ut til å ha gjort det svenske politiet lei av nazistenes framferd, da de knapt fikk gå en meter av sin planlagte marsj i Göteborg i sommer. Svensk politi hadde før det uttalt at det ikke var problematisk med nazister i politistyrken. Det er uvisst om de har endret mening siden den gang.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

7 kommentarer på Den nordiske motstandsbevegelsen forbudt i Finland

 1. Dette kommer Motstandsbevegelsen til å tjene på. De som tror at forbud er et effektivt virkemiddel for å nedkjempe politisk opposisjon er fryktelig naive.

  • AvatarJohn Atle Vestvik // 2017-12-01 kl 12:51 //

   Ser du for deg en at Motstandsbevegelsen mot demokrati i Norge vil impotere de finske terroristene i sin kamp mot innvandring, demokrati, likeverd, ytringsvfihet osv.?

 2. AvatarSteinar Nilsen // 2017-12-02 kl 12:04 //

  Dette var en bra start. Nå bør svenskene manne seg opp til å gjøre det samme og da har norske myndigheter nok argumentasjon til å gjøre like ens.

  • Den nordiske motstandsbevegelsen er selvfølgelig ikke noe ønskelig innslag i våre samfunn her.
   Men er det løsningen å forby det vi ikke liker? Det er vel ganske mange som ikke liker Rødt eller SV f.eks. Bør det være et grunnlag for å forby dem?
   Politiske bevegelser bør bekjempes politisk.
   Nazistiske og fascistiske bevegelser er ofte kjennemerket av at de gjør den politiske kampen om til fysiske konfronteringer med politiske organisasjoner de ikke liker.Vi ser slike tilfeller idag.
   Slike organisasjoner når de når det stadiet kan man kreve blr forbudt.

   • AvatarSteinar Nilsen // 2017-12-03 kl 17:05 //

    Du skriver : «Politiske bevegelser bør bekjempes politisk». Det er riktig sånn noenlunde, men er DNM en politisk bevegelse. Eller er det noe annet. Det er i alle fall noe annet enn vanlige norske partier (som Rødt og SV) så der tar du feil.
    Jeg mener at agendaen deres har en meget tvilsom og sløv politisk profil. De marsjerer uten paroler og har de en så er det gjerne av typen «knus homolobbyen».
    Selv erklærer de seg som nazister, om de er det for andre avgjøre. Men å ha slike selverklærte nynazister støvel-marsjerende i norske byer kan umulig være fremtidsrettet, så det er like greit å forby det med en gang.
    Ellers så får du lese den finske domstolens begrunnelse og tenke selv.

    • Dette er spørsmål jeg ikke er så veldig interessert i å diskutere.Jeg ønsket bare å påpeke et prinsipp. At du ikke er helt enig med meg er igrunnen ok, det er vel uenighet som skaper grunnlag for en diskusjon?
     Jeg noterer meg likevel at du mener at DNM ikke er en politisk bevegelse. Det kan være at du har gode grunner for å mene det, iallefall angir du et par momenter. Men jeg vil tro at det kan hverken jeg eller du avgjøre. Det er det medlemmene i DNM som avgjør. Og jeg er enig i at DNM skiller seg klart fra SV. Men jeg vet ikke helt når det gjelder Rødt. Om Rødt er et kaderparti så vil jeg tro at den politiske organiseringen av de to har mange fellestrekk.

Kommentarfeltet er lukket.