Dagen politiet i Fredrikstad tok side med en nynazistisk terrororganisasjon

Politiet beskytter en nazistisk demonstrasjon i regi av Den nordiske motstandsbevegelsen. Foto: Peter Isotalo

Utrolig nok mener politiet at en antirasistisk folkefest utgjør en voldelig trussel, mens de gjerne vil ha en nynazistisk terrororganisasjon marsjerende i byens gater.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (149 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal og styremedlem i Attac.

Jeg måtte klype meg i armen da jeg så det. Politiet i Fredrikstad forbyr en antirasistisk markering i byen. Grunnen er frykt for vold… fra venstresida! Dette skjer like etter at den nynazistiske terrororganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) blei nekta å marsjere i byen, også det fordi politiet mente det var «stor risiko for voldelig motstand».

I forbindelse med at den varsla nazimarsjen blei avlyst fortalte politiet at «Vi vil nå gå i dialog med arrangøren» for å finne en annen dato for å ha folkemordsagitasjon i Fredrikstads gater. Det har nå politiet tilbudt den notorisk voldelige nazisekten, skal vi tro advokaten deres.

LES OGSÅ: Svensk terrorforsker: — Den nordiske motstandsbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

Terrorisme og angrep på antirasister
Man skulle tro politiet var godt informert når det kommer til kriminalitet og voldstrusler, men i Fredrikstad kan de umulig være det. Det tre mil til svenskegrensa og drøyt to timers kjøring fra plankebyen til Göteborg. I Sveriges nest største by blei det begått tre terroraksjoner rundt nyttår. Tre menn tilknyttet Den nordiske motstandsbevegelsen sitter fengslet for å ha stått bak bombeaksjonene som blei rettet mot flyktninger og venstresida, deriblant lederen for Göteborgs-avdelinga. Kanskje politiet i Fredrikstad kunne tatt en telefon til sine svenske kolleger.

Om ikke til de i Göteborg så kanskje til polisen i Kärrtorp. Der angrep DNMs menn en antirasistisk demonstrasjon hvor flere små barn kom i følge med foreldrene sine eller blei trillet i vogn. Mens de kastet stein, flasker og små eksplosiver, bevæpnet med kniver, gikk de til angrep på folkemengden som var samlet for å ta avstand fra rasisme.

Fra lovens lange arm i Ludvika kunne de fått vite om hvordan et folkemøte hadde blitt stormet av Den nordiske motstandsbevegelsen og Daniel Riazat blei slått i hodet med en flaske da han forsøkte å stenge døra for dem.

Drap og vold mot politiet
Om ikke svensk politi er troverdige nok har sikkert Helsinkis uniformerte håndhevere av loven noe å fortelle om med tanke på at en finsk DNM-nazist drepte en forbipasserende som tok til motmæle da de spredte sin folkemordspropaganda på et torg i den finske hovedstaden.

Hvis ikke angrep på sivile gjør inntrykk kan de kanskje få detaljer om hvordan politiet i Södertälje blei angrepet av — ja du vet hvem — i forbindelse med deres feiring av jødeutryddelsen. Mulig Stockholm-politiet kan berette om da de så seg nødt til å arrestere 38 demonstrerende aktivister fra DNM som hadde angrepet politiet.

«Kult at purk havner på sykehus»
«Så er de kanskje ikke mors beste barn alle sammen, men de Hitler-hyllende svenskene som vil komme til Norge for å vise Fredrikstad sin politiske lidenskap trenger jo ikke være slik», tenker kanskje politimester Steven Hasseldal. Blant dem som tok turen over grensa da Den nordiske motstandsbevegelsen aksjonerte på Lillehammer finner vi Pär Öberg, leder for «redet» i Dalarna. Han blei fratatt retten til å bære våpen av det svenske sikkerhetspolitiet i 2009, en rett han nå har fått tilbake igjen.

Pär Öberg viser klart hva han har tenkt å gjøre med folk han ikke liker. Foto: EXPO

Blant Öbergs reisefølge finner vi Emil Hagberg. Han blei dømt til åtte måneders fengsel etter angrepene i Kärrtorp. På Hitlers fødselsdag for to år siden feiret Hagberg med å kjøre rundt i bilen sin med ulovlige kniver med DNMs logo og påskriften «Kampen krever med enn ord». Hagberg var også blant de 38 arresterte etter angrepet på Stockholmspolitiet i fjor.

— Kult at to purk havner på sykehuset. Det var skikkelig jævla bra, uttalte han om voldshandlingene til DNMs egen podcast.

En historie av vold
Om det ikke er nok med nordiske kollegers beskrivelser av terrororganisasjonen kan sikkert Interpol hjelpe til å forklare omstendighetene rundt at DNM-medlemmet Simon Arnamo er internasjonalt ettersøkt for drap.

«Men kanskje er det bare tilfeldigheter som har gjort at det blei slik», kan man mistenke Fredrikstadspolitiet for å tenke. Vel, grunnleggeren, Klas Lund, grunnla DNM like etter å ha kommet ut av fengsel etter endt soning for drap. Han hadde før det ledet en annen nynazistisk terrorgruppe, Vitt Arisk Motstånd.

Om man ennå ikke er overbevist kan man ta en titt på historien av politisk terror og vold i Norge, Høyreekstremister står bak nesten alt. 77 mennesker drept ved regjeringskvartalet og på Utøya, tre bombeaksjoner mot Blitz-huset, knivstikking utenfor samme lokale for noen år tilbake, påtenninger av butikker og flyktningmottak, bomber mot 1.mai-tog og bokhandler, bombetrusler mot 17.mai-tog og barneskoler.

Nazismens natur
Det ekleste ville naturligvis vært om de bare satte seg inn i hva nynazismen er: troen på en verdensomspennende jødisk kommunistkapitalistisk (!) konspirasjon som søker å utslette «hvit kultur» ved å styre over media og institusjoner for å la homofili og pornografi underminere den vestlige maskuliniteten; gjennom antirasister og finanskapitalen (!) presser jødene gjennom at utlendinger skal komme til Europa for å utslette den hvite rase. Ja, de mener jødene, kommunistene, bankkapitalistene og antirasistene utsetter dem («oss») for et folkemord, derfor er det best at de begår sitt folkemord først. Det høres kanskje underlig ut, men man bør ha i bakhodet at dette er gjengen som synes at Adolf Hitler og Vidkun Quisling var noen av de beste folkene som har eksistert, som feirer drap og folkemord, og som tror at Norge er styrt av jøder.

Det er vanskelig å se for seg at et politi som vet hva de driver med ville lagt til rette for agitasjon og rekruttering til dette, og at de som kommer for å fortelle at alle mennesker er like mye verd og be en by stå sammen mot noen som kommer for å spre hat, frykt og vold skal bli sett på som en samfunnstrussel. Faktisk er det så ille at arrangørene av den antirasistiske demonstrasjonen har blitt kalt inn til avhør én etter én hvor politiet har prøvd å presse dem til å avlyse arrangementet de hadde fått tillatelse av kommunen til å gjennomføre — for at en nazistisk maktdemonstrasjon skulle få gjennomføres fri for forstyrrelser må vi anta.

Ingen skam å snu
Politiets framferd er i denne saken fullstendig uforståelig. Skaper dette presedens kan det bli et betydelig sikkerhetsproblem. Under andre verdenskrig så politiet flere steder i Norge det som sin oppgave å hjelpe nazistene som okkuperte landet med å finne og arrestere jøder. Jødene blei ofre for folkemordet som DNM vekselvis hyller og fornekter. Vi er naturligvis langt unna en slik situasjon i dag, men det er ingen grunn til at politiet i Fredrikstad skal bidra til at vi kommer et lite steg nærmere.

Men det er ingen skam å snu. Heldigvis er ikke en god løsning vanskeligere enn at de ser sine egne feil og sørger for at de ikke gjentas. Det tar seg nemlig fryktelig dårlig ut med et politi som tar side med en nynazistisk terrororganisasjon.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.