Dagen politiet i Fredrikstad tok side med en nynazistisk terrororganisasjon

Politiet beskytter en nazistisk demonstrasjon i regi av Den nordiske motstandsbevegelsen. Foto: Peter Isotalo

Utrolig nok mener politiet at en antirasistisk folkefest utgjør en voldelig trussel, mens de gjerne vil ha en nynazistisk terrororganisasjon marsjerende i byens gater.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

Jeg måtte klype meg i armen da jeg så det. Politiet i Fredrikstad forbyr en antirasistisk markering i byen. Grunnen er frykt for vold… fra venstresida! Dette skjer like etter at den nynazistiske terrororganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) blei nekta å marsjere i byen, også det fordi politiet mente det var «stor risiko for voldelig motstand».

I forbindelse med at den varsla nazimarsjen blei avlyst fortalte politiet at «Vi vil nå gå i dialog med arrangøren» for å finne en annen dato for å ha folkemordsagitasjon i Fredrikstads gater. Det har nå politiet tilbudt den notorisk voldelige nazisekten, skal vi tro advokaten deres.

LES OGSÅ: Svensk terrorforsker: — Den nordiske motstandsbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

Terrorisme og angrep på antirasister
Man skulle tro politiet var godt informert når det kommer til kriminalitet og voldstrusler, men i Fredrikstad kan de umulig være det. Det tre mil til svenskegrensa og drøyt to timers kjøring fra plankebyen til Göteborg. I Sveriges nest største by blei det begått tre terroraksjoner rundt nyttår. Tre menn tilknyttet Den nordiske motstandsbevegelsen sitter fengslet for å ha stått bak bombeaksjonene som blei rettet mot flyktninger og venstresida, deriblant lederen for Göteborgs-avdelinga. Kanskje politiet i Fredrikstad kunne tatt en telefon til sine svenske kolleger.

Om ikke til de i Göteborg så kanskje til polisen i Kärrtorp. Der angrep DNMs menn en antirasistisk demonstrasjon hvor flere små barn kom i følge med foreldrene sine eller blei trillet i vogn. Mens de kastet stein, flasker og små eksplosiver, bevæpnet med kniver, gikk de til angrep på folkemengden som var samlet for å ta avstand fra rasisme.

Fra lovens lange arm i Ludvika kunne de fått vite om hvordan et folkemøte hadde blitt stormet av Den nordiske motstandsbevegelsen og Daniel Riazat blei slått i hodet med en flaske da han forsøkte å stenge døra for dem.

Drap og vold mot politiet
Om ikke svensk politi er troverdige nok har sikkert Helsinkis uniformerte håndhevere av loven noe å fortelle om med tanke på at en finsk DNM-nazist drepte en forbipasserende som tok til motmæle da de spredte sin folkemordspropaganda på et torg i den finske hovedstaden.

Hvis ikke angrep på sivile gjør inntrykk kan de kanskje få detaljer om hvordan politiet i Södertälje blei angrepet av — ja du vet hvem — i forbindelse med deres feiring av jødeutryddelsen. Mulig Stockholm-politiet kan berette om da de så seg nødt til å arrestere 38 demonstrerende aktivister fra DNM som hadde angrepet politiet.

«Kult at purk havner på sykehus»
«Så er de kanskje ikke mors beste barn alle sammen, men de Hitler-hyllende svenskene som vil komme til Norge for å vise Fredrikstad sin politiske lidenskap trenger jo ikke være slik», tenker kanskje politimester Steven Hasseldal. Blant dem som tok turen over grensa da Den nordiske motstandsbevegelsen aksjonerte på Lillehammer finner vi Pär Öberg, leder for «redet» i Dalarna. Han blei fratatt retten til å bære våpen av det svenske sikkerhetspolitiet i 2009, en rett han nå har fått tilbake igjen.

Pär Öberg viser klart hva han har tenkt å gjøre med folk han ikke liker. Foto: EXPO

Blant Öbergs reisefølge finner vi Emil Hagberg. Han blei dømt til åtte måneders fengsel etter angrepene i Kärrtorp. På Hitlers fødselsdag for to år siden feiret Hagberg med å kjøre rundt i bilen sin med ulovlige kniver med DNMs logo og påskriften «Kampen krever med enn ord». Hagberg var også blant de 38 arresterte etter angrepet på Stockholmspolitiet i fjor.

— Kult at to purk havner på sykehuset. Det var skikkelig jævla bra, uttalte han om voldshandlingene til DNMs egen podcast.

En historie av vold
Om det ikke er nok med nordiske kollegers beskrivelser av terrororganisasjonen kan sikkert Interpol hjelpe til å forklare omstendighetene rundt at DNM-medlemmet Simon Arnamo er internasjonalt ettersøkt for drap.

«Men kanskje er det bare tilfeldigheter som har gjort at det blei slik», kan man mistenke Fredrikstadspolitiet for å tenke. Vel, grunnleggeren, Klas Lund, grunnla DNM like etter å ha kommet ut av fengsel etter endt soning for drap. Han hadde før det ledet en annen nynazistisk terrorgruppe, Vitt Arisk Motstånd.

Om man ennå ikke er overbevist kan man ta en titt på historien av politisk terror og vold i Norge, Høyreekstremister står bak nesten alt. 77 mennesker drept ved regjeringskvartalet og på Utøya, tre bombeaksjoner mot Blitz-huset, knivstikking utenfor samme lokale for noen år tilbake, påtenninger av butikker og flyktningmottak, bomber mot 1.mai-tog og bokhandler, bombetrusler mot 17.mai-tog og barneskoler.

Nazismens natur
Det ekleste ville naturligvis vært om de bare satte seg inn i hva nynazismen er: troen på en verdensomspennende jødisk kommunistkapitalistisk (!) konspirasjon som søker å utslette «hvit kultur» ved å styre over media og institusjoner for å la homofili og pornografi underminere den vestlige maskuliniteten; gjennom antirasister og finanskapitalen (!) presser jødene gjennom at utlendinger skal komme til Europa for å utslette den hvite rase. Ja, de mener jødene, kommunistene, bankkapitalistene og antirasistene utsetter dem («oss») for et folkemord, derfor er det best at de begår sitt folkemord først. Det høres kanskje underlig ut, men man bør ha i bakhodet at dette er gjengen som synes at Adolf Hitler og Vidkun Quisling var noen av de beste folkene som har eksistert, som feirer drap og folkemord, og som tror at Norge er styrt av jøder.

Det er vanskelig å se for seg at et politi som vet hva de driver med ville lagt til rette for agitasjon og rekruttering til dette, og at de som kommer for å fortelle at alle mennesker er like mye verd og be en by stå sammen mot noen som kommer for å spre hat, frykt og vold skal bli sett på som en samfunnstrussel. Faktisk er det så ille at arrangørene av den antirasistiske demonstrasjonen har blitt kalt inn til avhør én etter én hvor politiet har prøvd å presse dem til å avlyse arrangementet de hadde fått tillatelse av kommunen til å gjennomføre — for at en nazistisk maktdemonstrasjon skulle få gjennomføres fri for forstyrrelser må vi anta.

Ingen skam å snu
Politiets framferd er i denne saken fullstendig uforståelig. Skaper dette presedens kan det bli et betydelig sikkerhetsproblem. Under andre verdenskrig så politiet flere steder i Norge det som sin oppgave å hjelpe nazistene som okkuperte landet med å finne og arrestere jøder. Jødene blei ofre for folkemordet som DNM vekselvis hyller og fornekter. Vi er naturligvis langt unna en slik situasjon i dag, men det er ingen grunn til at politiet i Fredrikstad skal bidra til at vi kommer et lite steg nærmere.

Men det er ingen skam å snu. Heldigvis er ikke en god løsning vanskeligere enn at de ser sine egne feil og sørger for at de ikke gjentas. Det tar seg nemlig fryktelig dårlig ut med et politi som tar side med en nynazistisk terrororganisasjon.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

21 kommentarer på Dagen politiet i Fredrikstad tok side med en nynazistisk terrororganisasjon

 1. AvatarRobert Moseby // 2017-06-30 kl 21:54 //

  Det er helt tåpelig å anklage politiet for å ta side med DNM.

  Man må være like radikal som Møllersen for å gå på den slutningen.

  Politiet og rettsvesenet skal forholde seg til loven, noe Møllersen ikke ser som en god ide da det støter hans ideologier.

  Truslene fra Møllersen «kammerater» om å lage helvete ble tatt på alvor, noe som er forståelig.
  Vold og trusler fra ytre høyre er fæle greier forståelig nok, men kommer dette fra eksremleftisene så er det berettiget.

  Hvem oppegående voksne forsvarer slik dobbelmoral?

  Skal du slette dette innlegget også Møllersen?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2017-07-01 kl 00:04 //

   Nå skriver du at det er vold og trusler fra «ekstremleftisene» og impliserer at jeg mener dette er greit. Det må du støtte opp med beviser.

   • AvatarRobert Moseby // 2017-07-01 kl 00:38 //

    Nei det må jeg ikke.
    Fordi dette er en subjektiv tolkning for å arrestere og ta fokus vekk fra det jeg sier.
    Jeg sier at du mener politet tar side med DNM. En fullstendig ibesil påstand.

    Jeg sier det var fremsatt trusler om å lage helvete om demonstrasjonen fikk gå sin gang fra dine «kamerater». Politiet var glassklare på at det var motdemonstrantene de ikke kunne stole på ville oppføre seg som voksne mennesker.
    I den sammenheng er det på sin plass å påstå at motdemonstrantene setter andre standarder for andre enn for seg selv.
    Skulle jeg blande deg inn i dette personlig, ville det kreve at jeg hadde bevis på at du i egen person ville delta i dette. Det har jeg ikke og har ikke påstått dette.

    Da dette skulle/kommer til å være en demonstrasjon mot homolobbyen, er det også betimelig å fremheve at hele innlegget fra RadPort fokuserer på rasisme og nazisme, ikke idiotiet som ligger i å protestere mot homofili eller støtte av at de dette gjelder er like mye mennesker som resten av oss. Antagelig bedre mennesker en nazister og rasister t.o.m.

    Derfor må jeg konkludere med at RadPort er mer opptatt av HVEM som demonstrerer, og ikke HVA de faktisk demonstrerer mot.

    Tør jeg også minne om at de deler denne vanvittige homofobien med både kirken og muslimene?
    Er dere villige til gå like hardt ut mot de, eller er deres «organisasjoner» fristilt deres vrede?
    Muslimene hadde gjennom Grand-muftien garnisoner under Hiter i siste fase av WW2 bl.a. Wahabistene har svært mye til felles med nazistene.
    De utgjør foresten 85% av muslimene.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2017-07-01 kl 08:49 //

     Jo, det må du faktisk og det av den enkle grunn at i dette kommentarfeltet kan man ikke beskylde for å ha framsatt trusler og ha planlagt vold uten å ha noe mer å komme med en løs henvisning til politiets frykt.

     • AvatarRobert Moseby // 2017-07-01 kl 14:38 //

      Det er ikke en løs henvisning.
      Det er hva media sier politiet ga som grunn.
      Så da antar jeg du har rettet samme krav til media?

      Ikke det nei.

      Det er en større bekymring at i løpet av en lang og intens artikkel nevner du ikke en eneste gang hva demonstrasjonen skulle handle om.
      Homolobbyen.

      Dette er ikke en sak som automatisk kan linkes til rasisme/nazisme, men det er det du angriper.

      Altså mer opptatt av, eller kanskje HELT, opptatt av HVEM som demonstrerer, og ikke den virkelige SAKEN de ønsket å demonstrere mot.

      De homofile må føle seg både brukt og glemt på samme gang.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2017-07-01 kl 16:29 //

      Politiet har ikke sagt at noen har truet med vold eller vil bruke det, men at de mener det er fare for det. Det er deres antakelser, ikke en faktaopplysning om hva noen har sagt eller gjort.

     • AvatarRobert Moseby // 2017-07-01 kl 18:08 //

      Ser ut som jeg må avslutte dette opphenget i en detalj av hva dette egentlig handler om.
      Er du ikke flau over en artikkel overøst med nazipjatt, når demonstrasjonen var mot homolobbyen?
      Jeg vet ikke hvor detaljer jeg skal understreke at å¨bekjempe nazisme er en god ting.

      Denne demonstrasjonen mot homolobbyen er feil arena, og viser bare deres egen ekstremisme ift en gruppe, og gir flatt faen i hva demonstrasjonen handler om og at den er godkjent av ordensmakten.

      Om demonstrantene hadde vært fra kirken eller muslimer så ville du/dere ikke skrevet et eneste notis om det.

      Innrømmelse er hardt, men det bygger karakter.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2017-07-02 kl 15:30 //

      IS slår seg ned i huset ved siden av deg. De åpner et kontor for fremming av god moral. Du protesterer, men naboen din spør hvorfor du er imot god moral. Enten forteller du han at det er ikke god moral dette handler eller så er du konsekvent og følger linja du har lagt deg på her og sier: «Du har naturligvis helt rett. Det er god moral dette handler om og vi må selvføgelig akseptere terroristers premisser for hvordan vi skal gjøre ting.»

     • AvatarRobert Moseby // 2017-07-02 kl 17:28 //

      Det var dagens illusjon.
      Takk for den.

      Daesh er registrert som terrororganisasjon globalt, det er ikke høyreekstreme.

      Det er grupper under definerte navn i Norge, men politiet jakter ikke på disse for at de har brutt en lov ved å organisere seg. De er legitime, dog ikke spesielt smarte i mine øyne.

      Jeg kan fremstå som høyreekstrem eller bli stemplet som det av slike som deg, men det er ikke et grunnlag for å bl irettslig forfulgt. Jeg må foreta en terroraksjon eller det må bevises at jeg planlegger slikt for åt ordensmakten skal reagere.

      Du eller jeg kan ikke åpne et «terrorkontor» under Daesh sitt flagg, det er ulovlig.
      Dette er heller ikke snakk om å etablere noe permanent, men en demonstrasjon for noen timer.
      Sammenligningen er helt tafatt.

      Høyreekstremisme er noe vi skal ta på alvor, og følge med på.
      Men å sammenligne Daesh med det høyreekstreme miljøet i landet vårt er å sammenligne druer med gresskar både i størrelse og aktivitet.

      PST er helt klare på hva som er den største trusselen pr i dag.
      Som nevnt tidligere er de høyreekstreme relativt uorganiserte og få i følge myndighetene og eksperter på området.

      Vi skal også ta venstreekstremisme på alvor og passe på hva de foretar seg.
      Her i landet er de stort sett bare hysteriske og lyver men er også registrert som voldelige fra tid til annen, men globalt blir de mer og mer militære og voldelige. Det de er mest kjent for her, og i utlandet også, er deres syke ide om å hindre mennesker med annet syn enn deres eget i å få ytre seg.

      Ditt fanatiske forsøk på å putte meg i en bås der jeg ikke hører hjemme er et klassisk venstreekstremt verktøy.
      Jeg mener noe annet enn deg, og da må jeg være…………..osv osv.

      Jeg er ganske bastant på at høyreekstremisme og venstreekstremisme og de aller fleste ………mismer er svært negativt for et hvert samfunn.

      Jeg er like bastant på at en fredlig demonstrasjon mot homolobbyen, uberoende av om det er kirken, høyreekstreme, muslimene eller deg og dine kammerater som arrangerer den, så er det innafor slik politiet påpeker.

      Jeg er imot kirkens, h.ekstemes, muslimenes, eller dine ideer ift homofile og deres støtteorganisasjoner, men jeg støtter alles rett til ytre seg om dette innenfor lovens rammer.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2017-07-03 kl 10:14 //

      Rekruttering til en terrororganisasjon er ulovlig, men politiet i Fredrikstad vil altså legge til rette for at dette skal skje i deres egne gater. Norge har ikke laget en ege terrorliste, men som konservative svenske terrorforskere sier så er det ingen tvil om at DNM faller inn i denne kategorien.

      At politi og påtalemyndighetene i Norge har sett på nazistisk terrorisme som guttestreker gjennom flere tiår og slik sviktet sitt eget oppdrag når det kommer til å holde befolkningen trygg er det lite tvil om. Det har sannsynligvis å gjøre med at ofrene i hovedsak er minoriteter og ytre venstre.

      At du ikke anerkjenner terrorangrepene. mordene og volden fra det rasistiske ytre høyre som det det er er jo leit. At PST mener islamistiske terrorangrep som aldri har funnet sted er farligere enn de høyreekstreme som har skjedd gang på gang er også trasige greier.

      Du er den eneste i denne tråden som har satt deg selv i en bås med fantasier om at noen andre skulle ha gjort det. På den måten har du gjort deg selv skyldig i det du har beskyldt meg for.

      Det står heldigvis ingenting i loven om at politiet må legge til rette for nazimarsjer, men det har de altså valgt å gjøre i dette tilfellet… og du har valgt å støtte det.

     • AvatarRobert Moseby // 2017-07-03 kl 13:52 //

      Politiet i Fr.stad så ikke noe ulovlig i en homolobby-demonstrasjon, og er sitt ansvar bevist og holder seg til sak, ikke person.
      Samme som politiet i Oslo med utstillingen der for ikke lenge siden.

      Fortsatt helt legitimt å ikke like budbringeren, men å holde seg til sak er fremdeles det rasjonelle og intelligente.

      At du vil ha et alternativt univers der kun dine meneinger skal få plass, er loven uvesentlig heldigvis.

      Hvor jeg står er så grundig forklart at det kan ikke vurderes som annet enn idiotisk trass eller forsøk på å provosere debatten ned på et gjørnenivå når dette IGJEN blir ditt hovedoppdrag.

      (Se siste 3 avsnitt av forrige innlegg).

     • AvatarJoakim Moellersen // 2017-07-03 kl 19:23 //

      Saken er at en terrororganisasjon kommer til Fredrikstad for å rekruttere og agitere for folkemord. Så kan jo du stikke på møte med dem og diskutere hvis du vil. Eller så kan du jo dra ned til Syria og finne noen IS-soldater som du kan diskutere religion med. Det blir sikkert fruktbare møter.

     • AvatarRobert Moseby // 2017-07-03 kl 20:34 //

      Dette er jo nærmest konspirasjonsteorier, og egenproduserte kategoriseringer.
      Hva jeg skal foreta meg finner jeg selv ut av.
      Dine forslag har ingen relevanse til dette.

      Legg merke til hva PST sier i sin trusselvurdering:
      Utdrag fra trusselvurdering.
      «»Høyreekstremister kjennetegnes av rasistiske, nasjonalistiske eller nazistiske holdninger. En høyreekstremist som kan komme i PSTs søkelys, er en som er villig til å true med eller bruke vold for å nå sine mål.
      Holdninger er i seg selv IKKE nok til at PST skal følge med på en person eller en gruppe.»»

      Enkelt konkludert er høyre og venstreekstreme svært små grupper i Norge og INGEN av disse 2 klassifiseres som terrororganisasjoner.
      De er joknapt organisert i det hele tatt.
      Begge grupper er mer prominente utenfor grensene, men hovedfaren i Norge i dag er islamistene.

      Dvs at radikale krefter på venstresiden blåser dagens trusselbilde fra høyresiden ut av en hver proporsjon, og er stikk i strid med PST’s egen vurdering.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2017-07-04 kl 11:30 //

      Like etter 22. juli mente PST at det ikke var så stor fare for angrep fra høyreekstreme. Det mente de også like før 22. juli. Politimyndighetene har tidligere behandlet terrorangrep fra ytre høyre som guttestreker. Daglig er det drapstrusler fra ytre høyre på sosiale medier. De mesket og koste seg med terrorangrepet mot moskeene i London for kort tid siden. Det skal godt gjøres å ikke se det åpenbare voldspotensialet i dette. Din blinde tro på en myndighet er ikke spesielt egnet som argument.

     • AvatarRobert Moseby // 2017-07-04 kl 18:53 //

      Nå er vel neppe ABB en organisasjon, heller en gal mann med egenprodusert uniform for en organisasjon som bare finnes i hans hodet.
      Trusler er slett ikke bra,men har hittil ikke drept noen.

      Muslimene truer og hyller terror i enorm utstrekning på nett ette hver terrorhandling i allahs navn, men det har du kanskje ikke fått med deg.
      Antifa gjør det samme ift vold mot sine «motstandere».

      Poenget er at du har en formidabel tro på det kommende tredje riket om vi ikke hindrer de du ikke liker i å ytre seg. Det tror ikke jeg er sant, og heller ikke rette metoden å bekjempe en antatt situasjon på.

      Jeg har definitivt mer tro på ordensmakten bedømmelse av en demonstrasjon og PST terrorbedømmelse, enn dine bedømmelser.
      Det har du rett i.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2017-07-05 kl 10:21 //

      Jeg tviler på at det gjør særlig forskjell for de drepte og deres familier om Breivik var en del av en organisasjon eller ikke. Han var definitivt en del av et voldsforherligende ytre høyre-miljø. Ytre høyre dyrker for øvrig ensom ulv-aksjonsformen, eller leaderless resistance som de kaller det.

      Ytre høyre truer med drap og ytre høyre dreper. At du sliter med å se sammenhengen mellom de to er ganske utrolig.

      Å gi noen fra en terrorbevegelse juling kan vikke sammenlignes med å drepe uskyldige mennesker. Der har du forskjellen mellom AFA og ytre høyre.

      ((Ellers så må du slutte å komme med typen beskyldninger av typen «du har en formidabel tro på det kommende tredje riket om vi ikke hindrer de du ikke liker i å ytre seg». Det er en bevisst forvridning og strider med de svært enkle debattreglene vi har.))

     • AvatarRobert Moseby // 2017-07-07 kl 13:33 //

      Det et ingen forvridning.

      En demonstrasjon mot homolobbyen blir fra din side en lang artikkel om nazisme og rasisme.
      Det er vel en forvridning?

     • AvatarJoakim Moellersen // 2017-07-07 kl 20:27 //

      Nazimarsj satt i stand av en terrororganisasjon gjøres om til en gjeng som ikke er så glade i homofile. Jeg regner med du vet at du gjør nazistene en kjempetjeneste med det tullet.

     • AvatarRobert Moseby // 2017-07-07 kl 23:24 //

      Jeg regnet faktisk med at du verdsatte ytringsfriheten.

 2. AvatarSteinar Eraker // 2017-07-03 kl 20:23 //

  God artikkel av Joakim Moellersen.
  Nazismen er ein ideologi som byggjer på tanken om at eit folk er betre enn alle andre og at ein førar skal leie den ariske rasen.
  Kjenneteikna for nazismen er at man har negative tankar om andre folkeslag/raser, samstundes med at man har store tankar om seg sjølv og sitt folk.
  Man vil prøve å skilje ut eller utrydde dei folkeslag som man er negative til. I Tyskland førte dette til utrydding av jødar, sigøynarar, psykisk sjuke og homofile.
  Når nazistane nå lanserer parolen «Knus homolobbyen» så er det grunn til å tru at dei vil gjere nettopp det, knuse og utrydde.
  Skal vi verkeleg nå gje offentleg rom og ytringsfridom til ei kriminell gruppe som fornektar holocaust og dyrkar Hitler. Og som utgjer ein ein fysisk fare for alle minoritetsgrupper.
  I staden burde vi følge den oppfordringa som FN har gitt sine medlemsland om å forby nazistisk organisering.

 3. Hvorfor er alle kommentarene slettet, mens Joakims blir stående ? Ser snodig ut…

Kommentarfeltet er lukket.