Naziflopp i Gøteborg – marsjen kom aldri i gang og lederen pågrepet

Sporsveispersonale vil at nazismen skal knuses. Foto: Johannes Wilm

"Den viktigste dagen" for den nazistiske terrorgruppa Den nordiske motstandsbevegelsen gikk ikke som planlagt. De angrep politi, journalister og motdemonstranter, og marsjen blei stoppet før den hadde startet. Opptil 40 ganger så mange antinazister viste sin avsky mot folkemordsideologien.

Nyhet
Om Nyhet (718 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen (tekst) og Johannes Wilm (foto)

Før den mye omtalte nazimarsjen i Gøteborg hadde lederen i den terroristiske naziorganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen kalt dagen for den viktigste i gruppens historie. På Yom Kippur, den helligste dagen i den jødiske kalenderen, ville nazistene marsjere forbi synagogen i Gøteborg. Den allerede voldsdømte lederen, Simon Lindberg, blei på nytt pågrepet og gjengen hans endte opp med knapt å gå en meter.

På forhånd var det ventet opptil 1000 nazister og ti ganger så mange motdemonstranter i Gøteborgs gater. Ubekreftede tall sier at så lite som 500 nazister, muligens opp mot 700, møtte opp, mens 20.000 motdemonstranter skal ha tatt til gatene opp for å vise sin avsky.

LES OGSÅ: Svensk terrorforsker: — Den nordiske motstandsbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

Folkefest og god stemning da det blei klart at nazimarsjen hadde blitt stoppet. Foto: Johannes Wilm

Nazister til angrep
Politiet i Gøteborg opplyser at forsinkelser gjorde at nazistene blei stående på startpunktet for den planlagte marsjen lengre enn planlagt. Bare ved og på vei til oppmøteplassen hadde de imidlertid rukket å angripe både politi, journalister og motdemonstranter. De fleste angrepene var organiserte og i samlet flokk.

Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) førsøkte å marsjere enn annen rute enn den de hadde fått tillatelse til etter å ha blitt nektet å gå. Da oppsto det tumulter med politiet og de blei tvunget inn i et hjørne. Deres leder, Simon Lindeberg, blei pågrepet da han beordret den alternative ruta. Et hundretalls nazister, utstyrt med skjold og flagg, nektet deretter å flytte på seg før lederen deres blei frigitt. Det var Pär Öberg*, leder for «redet» i Dalarna — som blei fratatt retten til å bære våpen av det svenske sikkerhetspolitiet i 2009, men nå bærer våpen igjen — som ga beskjeden. Politiet slapp imidlertid aldri ut nazisjefen og undersåttene måtte bite i det sure eplet og gå slukøret tilbake til industriområdet de hadde kommet fra.

I tillegg til det franskinspirerte rimet «Vit revolution — utan pardon», blei politiet kalt ut som folkeforrædere i rop de hadde øvd inn på forhånd. Ifølge organisasjonens eget propagandamateriale skal mennesker de har satt i forræderkategorien drepes når DNM er mektige nok.

De siste tallene tyder på at politiet pågrep 35 og anholdte 29 personer i løpet av dagen, et tall som fort kan stige etter hvert som opptellingene blir komplette. 23 nazister blei pågrepet tidlig på formiddagen for «våldsamt upplopp» Tyske nazister har blitt forvist fra Sverige ved ankomst til en flyplass da de hadde med seg kniver.

LES OGSÅ: Svensk politi: Ikke problematisk med nazister i politistyrken

«Inga rasister i våra gator»
Motdemonstranter hadde møtt opp i hopetall langs hele den planlagte marsjruta, inkludert så nært de fikk komme startpunktet. Der prøvde enkelte å bryte gjennom politisperringene, og noen blant dem igjen var klare for kamp. Det blei enkelte sammenstøt hvor politiet brukte batonger til å slå og pepperspray, mens en form for røykbomber, såkalte smellere (en kraftig kinaputt), og ett tilfelle av steinkasting (såvidt Radikal Portal kjenner til i skrivende stund) blei tatt i bruk av de som ville bryte barrierene med voldelige midler.

Etter hvert som politiet flyttet på styrkene sine og forlot vaktpostene langs den planlagte marsjruta, klatret antirasister over barrierene og befolket gatene som var tiltenkt nazistene. «Inga rasister i våra gator», dagens mest brukte slagord, ga plutselig enda mer mening.

LES OGSÅ: Dagen politiet i Fredrikstad tok side med en nynazistisk terrororganisasjon

Nazistisk terror i Gøteborg
Nettopp Gøteborg har kjent på Den nordiske motstandsbevegelsens vrede da byen blei utsatt for tre terroraksjoner rundt årskiftet. To flyktningfasiliteter og en fagforeningsdrevet bokcafé blei bombet. Tre menn er dømt, deriblant DNMs leder for Gøteborgsregionen, Viktor Melin. Melin har i ettertid fått uønsket oppmerksomhet etter at deltaljer fra et avhør med politiet kom ut i pressen. Der forklarte han at han hadde hugd av seg sin egen finger for å disiplinere seg grunnet tilbakefall mot sin pornoavhengighet.

Avhoppere fra organisasjonen har kalt DNM for en sekt og fortalt om at de har lagre med maskinvåpen og granater, og mange medlemmer som er klare til å drepe. En av lederskikkelsene har også sonet en dom for å ha hatt et våpenlager. Grunnleggeren og den første lederen, Klas Lund, er drapsdømt og fem aktivister blei tidligere i år dømt for det bestialske mordet på transpersonen Madeleine Delbom, som først blei kvalt og så stukket i hjel med kniv mens hun var bevisstløs.

Politiet hadde møtt opp sterke i tall og tungt utstyrt. Foto: Johannes Wilm

*I en tidligere versjon av denne saken sto det at Pär ôberg var dømt for en rekke forseelser. Det medfører ikke riktighet og beror på en sammenblandig av Öberg og hans navnebror i Den nordiske motstandsbevegelsen, Pär Sjögren. Vi beklager.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.