Naziflopp i Gøteborg – marsjen kom aldri i gang og lederen pågrepet

Sporsveispersonale vil at nazismen skal knuses. Foto: Johannes Wilm

"Den viktigste dagen" for den nazistiske terrorgruppa Den nordiske motstandsbevegelsen gikk ikke som planlagt. De angrep politi, journalister og motdemonstranter, og marsjen blei stoppet før den hadde startet. Opptil 40 ganger så mange antinazister viste sin avsky mot folkemordsideologien.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen (tekst) og Johannes Wilm (foto)

Før den mye omtalte nazimarsjen i Gøteborg hadde lederen i den terroristiske naziorganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen kalt dagen for den viktigste i gruppens historie. På Yom Kippur, den helligste dagen i den jødiske kalenderen, ville nazistene marsjere forbi synagogen i Gøteborg. Den allerede voldsdømte lederen, Simon Lindberg, blei på nytt pågrepet og gjengen hans endte opp med knapt å gå en meter.

På forhånd var det ventet opptil 1000 nazister og ti ganger så mange motdemonstranter i Gøteborgs gater. Ubekreftede tall sier at så lite som 500 nazister, muligens opp mot 700, møtte opp, mens 20.000 motdemonstranter skal ha tatt til gatene opp for å vise sin avsky.

LES OGSÅ: Svensk terrorforsker: — Den nordiske motstandsbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

Folkefest og god stemning da det blei klart at nazimarsjen hadde blitt stoppet. Foto: Johannes Wilm

Nazister til angrep
Politiet i Gøteborg opplyser at forsinkelser gjorde at nazistene blei stående på startpunktet for den planlagte marsjen lengre enn planlagt. Bare ved og på vei til oppmøteplassen hadde de imidlertid rukket å angripe både politi, journalister og motdemonstranter. De fleste angrepene var organiserte og i samlet flokk.

Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) førsøkte å marsjere enn annen rute enn den de hadde fått tillatelse til etter å ha blitt nektet å gå. Da oppsto det tumulter med politiet og de blei tvunget inn i et hjørne. Deres leder, Simon Lindeberg, blei pågrepet da han beordret den alternative ruta. Et hundretalls nazister, utstyrt med skjold og flagg, nektet deretter å flytte på seg før lederen deres blei frigitt. Det var Pär Öberg*, leder for «redet» i Dalarna — som blei fratatt retten til å bære våpen av det svenske sikkerhetspolitiet i 2009, men nå bærer våpen igjen — som ga beskjeden. Politiet slapp imidlertid aldri ut nazisjefen og undersåttene måtte bite i det sure eplet og gå slukøret tilbake til industriområdet de hadde kommet fra.

I tillegg til det franskinspirerte rimet «Vit revolution — utan pardon», blei politiet kalt ut som folkeforrædere i rop de hadde øvd inn på forhånd. Ifølge organisasjonens eget propagandamateriale skal mennesker de har satt i forræderkategorien drepes når DNM er mektige nok.

De siste tallene tyder på at politiet pågrep 35 og anholdte 29 personer i løpet av dagen, et tall som fort kan stige etter hvert som opptellingene blir komplette. 23 nazister blei pågrepet tidlig på formiddagen for «våldsamt upplopp» Tyske nazister har blitt forvist fra Sverige ved ankomst til en flyplass da de hadde med seg kniver.

LES OGSÅ: Svensk politi: Ikke problematisk med nazister i politistyrken

«Inga rasister i våra gator»
Motdemonstranter hadde møtt opp i hopetall langs hele den planlagte marsjruta, inkludert så nært de fikk komme startpunktet. Der prøvde enkelte å bryte gjennom politisperringene, og noen blant dem igjen var klare for kamp. Det blei enkelte sammenstøt hvor politiet brukte batonger til å slå og pepperspray, mens en form for røykbomber, såkalte smellere (en kraftig kinaputt), og ett tilfelle av steinkasting (såvidt Radikal Portal kjenner til i skrivende stund) blei tatt i bruk av de som ville bryte barrierene med voldelige midler.

Etter hvert som politiet flyttet på styrkene sine og forlot vaktpostene langs den planlagte marsjruta, klatret antirasister over barrierene og befolket gatene som var tiltenkt nazistene. «Inga rasister i våra gator», dagens mest brukte slagord, ga plutselig enda mer mening.

LES OGSÅ: Dagen politiet i Fredrikstad tok side med en nynazistisk terrororganisasjon

Nazistisk terror i Gøteborg
Nettopp Gøteborg har kjent på Den nordiske motstandsbevegelsens vrede da byen blei utsatt for tre terroraksjoner rundt årskiftet. To flyktningfasiliteter og en fagforeningsdrevet bokcafé blei bombet. Tre menn er dømt, deriblant DNMs leder for Gøteborgsregionen, Viktor Melin. Melin har i ettertid fått uønsket oppmerksomhet etter at deltaljer fra et avhør med politiet kom ut i pressen. Der forklarte han at han hadde hugd av seg sin egen finger for å disiplinere seg grunnet tilbakefall mot sin pornoavhengighet.

Avhoppere fra organisasjonen har kalt DNM for en sekt og fortalt om at de har lagre med maskinvåpen og granater, og mange medlemmer som er klare til å drepe. En av lederskikkelsene har også sonet en dom for å ha hatt et våpenlager. Grunnleggeren og den første lederen, Klas Lund, er drapsdømt og fem aktivister blei tidligere i år dømt for det bestialske mordet på transpersonen Madeleine Delbom, som først blei kvalt og så stukket i hjel med kniv mens hun var bevisstløs.

Politiet hadde møtt opp sterke i tall og tungt utstyrt. Foto: Johannes Wilm

*I en tidligere versjon av denne saken sto det at Pär ôberg var dømt for en rekke forseelser. Det medfører ikke riktighet og beror på en sammenblandig av Öberg og hans navnebror i Den nordiske motstandsbevegelsen, Pär Sjögren. Vi beklager.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

25 kommentarer på Naziflopp i Gøteborg – marsjen kom aldri i gang og lederen pågrepet

 1. Men her er noe jeg synes var svinaktig. Steinkastere som kastet stein på politiet – som bare sto der helt passivt og rolig, fikk beskjed av andre om å kutte ut med den dritten der. Da gikk de til angrep på de som sa i fra. Blant annet ei jente (som ikker er tydelig i bilde).
  Dette var galt, fryktelig galt. Trist å se slike ødelegge for en ellers fredelig og kjærlig demonstrasjon. Ikke innbill dere at dette er noen som helst form for ideologisk venstrefolk, dette er folk som reiser til hva som helst av demonstrasjoner for å slåss mot alt de kan få sloss mot, fascister, politi, what ever. Omtrent som hooligans som ikke er det minste interessert i fotball, som forveksles med fotballfans. Link: https://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/227405

  • AvatarBjornene // 2017-09-30 kl 22:49 //

   Hei Andreas! Jeg er helt enig, og jeg blir kvalm av å se steinene som slynges avgårde – takk og lov for at det ikke fikk verre utfall (så vidt jeg vet). Én steinkaster kan ødelegge for 10000+ fredelige motdemonstranter.

   • Det viser seg i etterkant at de som var voldelige, de som kastet stein, kom ikke fra venstresiden men var provokatører fra NMR, nazistene…

    Kilde: https://www.facebook.com/maria.robsahm/posts/1709788019054366?hc_location=ufi

    • Avatarlovåundre // 2017-10-01 kl 17:26 //

     Maria Robsam skriver dette i facebook innlegget sitt som du her linker til,..
     «Nu kommer bekräftelsen. Åtminstone en av dem som stod längst fram i stenkastargruppen är nu identifierad. Och han kan INTE kallas vänsterextremist eller AFA.
     Bechir Rabani. »

     «Vilka de övriga i gruppen är vet vi inte.»

     Lenger nede under innlegget sitt skriver Maria Robsam,…
     «Jag påstår inte att han kastar sten. Däremot visar detta att åtminstone en person från «höger» kamouflerade sig för att kunna stå bland motdemonstranterna.
     Hur många fler var de?
     Det vet vi inte.»

     Da blir det vel litt feil, med dette facebook innlegget som grunnlag, å skrive at de som kastet stein var høyreekstreme….

    • Du skal vel svare lovåundre, ikke sant?

    • Alltid komisk når ditt eget «bevis» avslører deg som en løgner. Smart av deg å ikke svare.

  • AvatarJohannes Wilm // 2017-10-01 kl 07:24 //

   Hey Andreas,
   Jeg tenker man må se på det slik: Når der er 10, 20, 30000 mennesker forsamlet et sted, så vil det statistisk sett alltid være noen som utøver vold. Det skjer nesten uansett om det er en rockkonsert, en fotballkamp eller en politisk demonstrasjon. Vi kan ta avstand fra vold og sterkt oppfordre folk til ikke å delta. Men vi har reelt sett ingen måte å garantere på at det ikke skjer. Vi er jo ikke 10000er av mennesker som følger én fører. Så da nytter det heller ikke å klage over at det har skjedd, for det vil skje nesten hver gang der er så mange.

   • Det viser seg i etterkant at de som var voldelige, de som kastet stein, kom ikke fra venstresiden men var provokatører fra NMR, nazistene.

    Kilde: https://www.facebook.com/maria.robsahm/posts/1709788019054366?hc_location=ufi

    • AvatarJohannes Wilm // 2017-10-01 kl 13:06 //

     Ja det viser vel at det ikke er noe vi kan kontrollere.

     • Det er noe som aldri under noen omstendigheter må forsvares. Jeg er glad ingen av mine norske venner har tatt disse i forsvar. De svenskene som har gjort det må nå skamme seg for at de har forsvart nazister. Vi må være de som tar avstand fra vold og hat. Vi må møte frem for å vise at vi er mange som tar avstand fra høyreekstremistenes volds- og hat-ideologi. Men vi må aldri ty til samme sak selv, da er vi ikke lenger en motpol, noe vi alltid skal og må være.

     • AvatarJohannes Wilm // 2017-10-01 kl 14:12 //

      Hvilken forskjell gjør det om noen er norsk eller svensk (eller finsk eller russisk eller hva som helst)? Så du er enig i at dette åpenbart ikke er noe vi kan kontrollere?

 2. AvatarEspen Franck-Nielsen // 2017-10-01 kl 02:51 //

  I betraktning av at mange av de sentrale medlemmene i denne naziorganisasjonen er dømt for så mange alvorlige lovbrudd, og at deres demonstrasjoner utarter seg på den måten, mener jeg de bør kunne nektes å gjennomføre flere demonstrasjoner i framtida. En slags svartelisting.

  • AvatarSteinar Nilsen // 2017-10-03 kl 17:29 //

   Ja, dette er en god anledning for politiet i Sverige å forby slike nazi-demonstrasjoner – ikke bare trosser de politiets anvisninger – men de lager kvalm etterpå ved å kaste stein på dem (opptaket viser dette tydelig).

 3. AvatarArve Skjellanger // 2017-10-01 kl 08:15 //

  Jeg reagerte på 90-tallet og gjøt det igjen: man stopper ikke nazistene ved å kaste stein. Kaste stein på politiet er helt meningsløst. La nynazizstene stå for volden, vi skal engasjere folket og vise vår holdning. Stå med ryggen til, rop, bruk plakater. ALDRI våpen. Samarbeid med politiet. Politiet har nok med voldelige nazister, om ikke antifascister skal angripe dem også.

 4. AvatarJallaman // 2017-10-01 kl 20:22 //

  Ja nazisme må bekjempes.
  Men hva med islamistene som demonstrerte i Oslo i dag? Vil Radikal Portal omtale dette? For meg er nazister og islamister like ille.

  http://resett.no/2017/09/30/arash-mahdavi-islamister-demonstrerte-midt-i-oslo-i-dag-vakn-opp-for-det-er-for-seint/

  • AvatarGothminister // 2017-10-03 kl 13:22 //

   Islam er langt farligere for oss en nazisme. Men selvsagt skal begge disse menneskefiendtlige ideologier bekjempes. Jeg tviler på at sosialistene her inne er i mot fiendtlighet. Sosialister elsker vold, så lenge volden er rettet mot dem som ikke nikker i takt med dem selv.

 5. De super ivrige v vridde er vel de som er riktige Nazister, de såkalte Nazister når ikke opp i sammenligningen. Tenker da på uniformering, slagord, ideologi og evnen til å mønstre mengder av fotsoldater samt utøving av gladvold. Alle som deltar i slike opptøyer burde vært fengslet og bøtelagt.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2017-10-03 kl 14:42 //

   Hvor mange har «de super ivirige v vridde» drept i Norge de siste 40 årene?

   • Veldig beleilig å hele tiden henvise til Norge. Kanskje vi skulle heve blikket litt og se på historien, nazister vs, kommunister, antall drap? Vold er dessuten ikke bare drap.
    Jeg forventer ikke noe vettugt svar fra en som synes det er «morsomt» når antifa (som burde hete fa) blir infiltrert og «avslørt» som de gladvoldentusiastene vi jo vet de er.
    Synes du det er greit med vold mot meningsmotstandere, Møllersen, ja eller nei?

 6. AvatarGothminister // 2017-10-03 kl 12:04 //

  En skam at ikke ulike meninger i et liberalt demokrati kan respekteres. Alle ytringer er velkomne i et samfunn. Uten at pøblene på venstresiden skal skrike og hyle. Det er venstresiden som er den største trusselen for vår frihet i samfunnet. Vi vet alle hva slags religiøs ideologi den gjengen støtter.

  • Jeg er på løsnings-siden, på forslags-siden, på analyse-siden, på kunnskaps-siden, og jeg mener at det haster med å bygge et norsk kunnskapssamfunn og at kunnskapskapital både kan være privat kunnskapskapital og på samme tid en rikdom for fellesskapet.
   Nazistene er på den primitive siden, på den destruktive siden, på hat-siden slik jeg ser det.
   Nazistene er på fornekte fakta siden og på kunnskapshat-siden slik jeg ser det.
   Jeg kom med noen Twitter-meldinger om hendelsene i Gøtebork nylig, og jeg slettet nesten alt fordi hendelsen var liten og ikke så mye å bry seg om.
   Jeg skal aldri ha respekt for kunnskapshat og primitivisme og bølle-ideologi.
   Men ekte norsk folkelig kultur og ekte nordisk kultur og språk og tradisjoner skal jeg alltid respektere.
   Og ekte europeisk kulturtradisjon skal jeg alltid respektere.
   Det er feil å ønske hat og primitivisme og ekstremisme. Helt feil.
   Nazister i Europa var årsaken til at mange millioner europeere døde.
   Det skal jeg som europeer alltid huske på.
   Nazismen var et dødelig angrep på Europa og på europeiske folk og på europeisk kultur.

 7. AvatarPär Öberg // 2017-10-04 kl 22:22 //

  Detta är FAKE-news. Jag är inte dömd för något jag skickar länken till min advokat.

Kommentarfeltet er lukket.