91 moskeer angrepet i Tyskland i 2016

Bombeangrep mot moske i Dresden. Foto: Stillbilde fra nyhetssending TRT World

Rasistisk motiverte angrep i både Tyskland og Europa øker.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Det tyske innenriksdepartementet sendte i forrige uke ut en pressemelding hvor det kom fram at 91 moskeer hadde blitt angrepet i landet i løpet av fjoråret. Kun én person er arrestert og ifølge myndighetene er tolv andre mistenkte. Angrepene inkluderer blant annet bombinger og brannstiftinger.

Ifølge en rapport fra Amnesty ble det registrert 1031 angrep mot asylmottak og flyktningboliger i 2015 mot 63 i 2013. I samme periode økte antall voldelige rasistiske angrep med 87 % til 1295. Rapporten kritiserer tyske myndigheter for å ikke sette i gang tilstrekkelige tiltak for å motvirke de rasistiske angrepene.

Tidligere i år kom tysk rett fram til at en episode hvor molotovcocktails hadde blitt kastet inn i en synagoge ikke var et rasistisk angrep, men av politisk art.

LES OGSÅ: Synagoge brannbombet: tysk rett mener angrepet ikke var antisemittisk

I perioden 2000 til 2007 drepte en nynazistisk gruppering ti personer. Nasjonalsosialistisk Undergrunn slapp unna både politiets og pressens mistanke. De drepte var etnisk tyrkiske og en gresk forretningsdrivende. Politiet mistenkte utenlandsk mafia, mens tabloidpressen kalte det for «dönerdrapene».

Over hele Europa har det vært en markant økning av rasistisk motiverte angrep. Den siste tiden har den nazistiske organisasjonen Nordiska Motståndsrörelsen begått tre bombeangrep mot flyktninger og et fagforeningslokale i Göteborg. Den svært voldelige gruppen drepte en person  i Finland seint i fjor og har aktive medlemmer i Norge. Samtidig har også fremmefientdlige partier fått mer plass i det offentlige, vunnet større oppslutning og blitt invitert til samarbeid av andre høyerpartier.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned