Slo nazileder i hodet – fikk én dollar i bot

Jason Kessler arrangerte Unite the Right Rally hvor en antifascist blei drept. Han blei slått i hodet da han dagen etter blei jaget fra egen pressekonferanse. Gjerningsmannen fikk en overkommelig straff.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I fjor skulle den nazistiske internettbevegelsen alt-right innta gatene i Charlottesville i USA under Unite the Right Rally. Med slagord som «jøder skal ikke ta vår plass» blei det som skulle være en maktdemonstrasjon til en gatekamp som endte med en en høyreekstrem terroraksjon og at nazistene blei jaga ut av byen.

Demonstrasjonen hadde fått massiv oppmerksomhet på forhånd, men blei kjent over hele verden da en av høyreekstremistene som deltok kjørte ned et titalls motdemonstranter og drepte antifascisten Heather Heyer.

LES OGSÅ: Antifascister kjørt ned av bil i terrorangrep ved høyreekstremistisk marsj — Trump fordømmer «mange sider»

Dagen etter terroraksjonen skulle en av nazimarsjens organisatorer, Jason Kessler, avholde pressekonferanse. Rasende lokalbefolking og tilreisende antirasister hadde møtt opp og ga høylydt beskjed om at han hadde med å komme seg ut av byen. Det blei ikke bedre av at Kessler skyldte på motdemonstranter og politiet for drapet hans nazikompanjong hadde begått. Folk gikk opp til mikrofonen og avbrøyt talen. I et kaos som så inntreffer slår en mann Kessler i hodet og en kvinne forsøker å slå ham. Begge fikk betingede dommer på 30 dager for vold og mannen fikk en bot på én dollar.

Ifølge DemoracyNow! kunne den tiltalte fått ett år i fengsel og 2.500 dollar i bot, men han slapp altså unna uten tid bak murene og kun én dollar fattigere. Etter dagens kurs er det åtte kroner og 40 øre.

Jason Kessler hevda i rettsaken at han hadde lidd av traumer etter slaget.

— Jeg blei angrepet foran hele verden og så gjør folk narr av meg for det, sa Kessler ifølge Huffington Post.

En av de andre arrangørene bak nazimarsjen, Richard Spencer, blei også utsatt for et etter hvert meget berømt knyttneveslag dagen Donald Trump blei tatt i ed. Både Spencer og Kessler er uttalte Trump-tilhengere.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

11 kommentarer på Slo nazileder i hodet – fikk én dollar i bot

 1. AvatarJallaman // 2018-09-08 kl 16:17 //

  Jeg liker heller ikke nazier i USA, men hva med å belyse temaer i Norge som har relevans for RPs målgruppe? Virker som halvparten av artiklene her på RP handler om noe som ikke har vært en trussel siden 1945.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2018-09-08 kl 18:06 //

   Vet ikke om du husker Utøya.

   • AvatarPierre Dugong // 2018-09-08 kl 20:06 //

    Utøya var vel en dypt mentalt forstyrret mann uten noe gruppering eller annen form for apparat i ryggen. En såkalt ensom ulv som handlet alene på vegne av seg selv og ingen andre. Ser ikke helt hvordan den saken er sammenlignbar med det som denne artikkelen handler om.

    • AvatarØivind Bergh // 2018-09-09 kl 09:47 //

     Det fins massevis av dypt forstyrrede mennesker i Norge som ikke blir massemordere, trass i en psykiatri som slett ikke alltid fungerer bra. Gjerningsmannen fra 22/7 var nok forstyrret, men ble (etter tvil) dømt strafferettslig tilregnelig. Og hans handlinger må forstås på bakgrunn av det miljøet han lenge var en del av. Mange år i FrPU, der han riktignok følte at han ikke fikk gehør, medlemskap i EDL og høy aktivitet på sosiale medier. Sterk og veldokumentert inspirasjon fra Fjordman og «Gates of Vienna» med en voldsom hatretorikk rettet mot muslimer og andre grupper som er annerledes.

     De som selv fyrer opp under hatet mot de som er annerledes, har selvsagt interesse av å avfeie gjerningsmannen som en ensom galning, men det må de ikke få lov til. Han kom ikke ut fra et vakuum, men fra et slags miljø. Sosiale medier er også et miljø.

     Og selv om 22/7 selvsagt er den desidert verste enkeltbegivenheten er det flere eksempler på drap og grov vold begått av ytrehøyre. Hadelandsdrapene, Holmliadrapet, samt en rekke grove voldshandlinger.

     Det er svært gode grunner til at PST er bekymret over risikoen for terrorhandlinger begått av høyreekstreme. De følger nok med på «Den nordiske motstandsbevegelsen» men innrømmer selv det vi nordmenn vet så alt for godt: det skal bare en enslig inspirert gærning til.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2018-09-09 kl 18:10 //

     Utøya var en kar med elleve år bak seg i Frp og FpU som stortrivdes med sine ideologiske kumpaner i kommentarfeltet på document.no hvor han henta inspirasjon og følte felleskap.

    • Ja.
     Den norske massemorderen og barnemorderen og bombeterroristen var alene om voldshandlingene.
     Og jeg mener at han er sinnssyk og var sinnssyk selv om han kunne dømmes til straff og som normal nok til å få fengselsstraff slik lovene er og var.
     Men det er rett å hevde at den sinnssyke norske massemorderen ble stimulert av andre. Jeg skal ikke lese noe sykt manifest eller de syke fantasiene som massemorderen hadde. Men jeg leste hva noen eksperter og såkalte sakkyndige mente.
     Ingen norske partier oppfordret den sinnssyke til lovbrudd med sine partiprogram. Ingen politiske partier stod bak slik, men det kan ikke være noen tvil om at det er og var flere mentalt forstyrrede og forvirrede og syke og primitive personer enn den ene, og at det fortsatt finnes og er folk som har sympatier og som liker massemorderen og som kan tenke seg å lese hans manifest av ren lyst og interesse og av helt andre grunner enn at de er forskere og fagfolk og leger og har en vitenskaplig interesse av de derre skriveriene.

     Jeg forklarer mer hva jeg mener om dette på mine notater om massemordere. Det var mange massemordere i verden, og jeg rekker ikke å skrive noe om alle, og det jeg skriver om den norske massemorderen kommer et stykke ned i min tekst.
     Det er enkle notater, men merkelig nok en del folk som leser det.

   • Avatar?? The ?? West ????? // 2018-09-17 kl 18:39 //

    Tenker du på særingen Fjotol? Det var da underlig at det ble Norge med sin ørlille demografi som fikk ham…

 2. AvatarTheGuard // 2018-09-09 kl 16:18 //

  Hadde det blitt egen artikkel her, om noen hadde klappet til en islamist i hodet?

Kommentarfeltet er lukket.