Nazister planla massedrap, men politiet ser det ikke som terrorisme. De var ikke muslimer

Foto: Facebook.com

Canadiske nazister som postet bilde av Anders Behring Breivik planla massedrap på kjøpesenter.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Kjersti Opstad

Lørdag morgen våknet vi til nyheten om at politiet i Canada hadde arrestert to personer. Ytterligere én person, en 19-åring, ble funnet død da politiet oppsøkte adressen han bodde på. Det ble opplyst at politiet mente å ha avverget en eller flere aksjoner hvor målsetningen var å drepe så mange som mulig. Massedrap! 

Naziterror, ikke terrorisme?
Planen var blant annet å skyte flest mulig på et lørdagsfyllt kjøpesenter i den kanadiske byen Halifax. Drapene var ikke politiske, opplyste politiet. Det forelå ingen kulturell begrunnelse. Politisjefen i Novia Scotia avviste kategorisk at et nazistisk massedrap på et kjøpesenter var en terroraksjon:

Spørsmål: Anser du dette å være en terrortrussel? Er det hjemlig terrorisme?

Politisjef Brian Brennan: Jeg ville ikke kalle det en terrorhandling. Jeg ville heller beskrive det som en gruppe av personer med en overbevisning som gjorde at de var villige til å begå en voldelig handling mot borgere. Men det er ingenting i etterforskningen som tilsier at dette er et terrorangrep eller en terrorhandling

 

Den arresterte Lindsay Kantha Souvannarath.

Den arresterte Lindsay Kantha Souvannarath.

Alle de involverte har sterke nazisympatier.
I dag opplyser canadiske medier at to unge mennesker er tiltalt for planlegging og konspirasjon om å begå massemord. De to er Randall Steven Shepherd (Randy Shepherd) 20 og Lindsey Kantha Souvannarath, 23. Den nå avdøde 19-åringen var James Gamble. Alle 3 har i stor grad fremmet naziideologi på sosiale medier i tillegg til å ha vært svært opptatt av våpen og vold. De har også postet bilder av Adolf Hitler m.m.

 

Hyllet Breivik i facebookgruppe.
Lindsey Kantha Souvannarath la ut et bilde i sin facebookgruppe med navnet love, peace and tolerance hvor hun hyllet Breivik. I sitt manifest skriver Anders Behring Breivik om ulike alternativer han har vurdert som aksjonsform. En av de mulighetene han vurderte var å skyte flest mulig tilfeldige forbipasserende på Karl Johan, et klar likhet til aksjonsformen disse unge nazistene hadde planlagt å gjennomføre. At ofrene er tilfeldige, betyr ikke at aksjonen ikke har en politisk undertone. Tvert imot. Man kan kanskje heller våge å spørre om det er tilfeldig at de velger en aksjonsform, som terroristen de hyller, vurderte å bruke.

En hjemmelaget nazi-tegning funnet på kvinnens hjemmeside på Facebook.

En hjemmelaget nazi-tegning funnet på kvinnens hjemmeside på Facebook.

Svært skremmende om terrorbegrepet kun knyttes til muslimer.
Den digitale tidsalderen gir oss fort spor inn til å kunne se hvem en person er, hva hun eller han har likt, delt, snakket om, deltatt i. Å følge i de digitale fotsporene til 23 år gamle Lindsay gir et skremmende bilde. Hun har lenge vært dypt inne i en nasjonalistisk og nazistisk sfære. Hun har drevet en naziblogg, postet bilder som hyller massedrap, vold, grusomme ideologiske ideer. Også de planlagte handlingene finner man blant hennes digitale spor. Bloddryppende tegninger med datoen 14.02 «Almost there. The clock is ticking» Hvorfor ble ikke disse unge menneskene plukket opp tidligere? Og hvorfor sier man i etterkant at dette ikke er hverken politisk eller kulturelt?

Med så mange digitale spor som leder nettopp mot den motsatte konklusjonen? Finnes det noen andre holdepunkter enn at de ikke var muslimer til å kalle disse planlagte handlingene for ikke-kulturelle, ikke-politiske, for å definere en slik handling som massemord og ikke som terrorisme? Om begrepet terrorisme utelukkende skal benyttes om aksjoner der muslimer er gjerningsmenn, så er dette en dramatisk endring i begrepets innhold og en svært skremmende utvikling som det er all grunn til å slå alarm om.

Lørdag så vi i Danmark et grufullt eksempel en terrorhandling. Mediene var da raskt ute med å definere dette som islamistisk terror. Tilfeldigheter gjorde at vi ikke på samme dag i Canada fikk oppleve hvor vondt høyreekstrem terror også gjør. La oss ikke med vår begrepsbruk overeksponere det ene og unnskylde det andre. Det gjør vondt når høyreekstremister begår terror også. Vi har ikke glemt den smerten. Vi vil aldri glemme.

 


Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.