NRK gjør nazisme om til innvandringskritikk

Foto. Hentet fra Researchkollektivet

NRK ufarliggjør nettsted med nazistiske sympatier ved å kalle dem innvandringskritiske og er slik med på å legitimere noe avskyelig som bør bekjempes.

Øivind Bergh
Om Øivind Bergh (14 artikler)
Øivind Bergh. Dr. scient. i mikrobiologi, forsker, aktiv sosialdemokrat, antirasist og i fagbevegelsen. Tilhenger av kunnskapssamfunnet.

NRK Nordland ved journalistene Kåre Ribe Ramskjell, Susanne Lysvold og Beth Mørch Pettersen viste til nettstedet ”Frieord.no” i sin artikkel om trusler mot ordføreren i Flakstad, Hans Fredrik Sørdal (Ap). Karakteristikken som ble brukt var at nettstedet var ”innvandrerkritisk”. Er det greit?

Først: legg merke til ordlyden: ”innvandrerkritisk” er ikke det samme som ”innvandringskritisk”. Det siste betyr å være kritisk til (stor) innvandring, eller til nåværende politikk i forhold til innvandring. Å være ”innvandrerkritisk” betyr i klartekst: å være kritisk til innvandrere.

Da er man ikke lenger kritisk til en politikk, men til mennesker, en kritikk som rammer innvandrere fordi de er innvandrere. Ordet rammer mennesker for å være det de er, mennesker som på ett eller annet tidspunkt har innvandret, ikke for hva de gjør etter eventuell innvandring.

La oss så se på hva ”Frieord.no” er for noe. Nettstedet ble etablert i 2014, og kom kort tid etter at det nazistiske nettstedet ”Fyret.nu” var blitt ”outet” som nazistisk av Radikal Portal og Dagbladet i en serie artikler. Kort etter kunne Researchkollektivet rapportere at ”Frieord.no” var drevet av de samme kreftene som ”Fyret.nu”. Redaktør, og eier av nettstedet var, og er, Thorgrim Bredesen, som blant annet har vært leder av den kjente nazistiske gruppen ”Vigrid”. Så sent som i 2012 deltok han på et møte i regi av ”Svenskarnas Parti” – et klart nazistisk parti. Tidligere har han også hyllet den voldelige selverklærte nasjonalsosialistiske organisasjonen Nordfront på et av deres arrangementer.

Bredesen taler for og skryter av den voldelige nazigrupperingen Nordfront. Foto: Skjermdump youtube

Bredesen taler for og skryter av den voldelige nazigrupperingen Nordfront.
Foto: Skjermdump youtube.

Som blant andre KrF-politikeren Filip Rygg nylig ga uttrykk for: det står rimelig klart at ”Frieord.no” bør betraktes, og omtales som, et nettsted som står nazismen nær. Bredesen har de siste dagene flittig benektet dette på Twitter, og har hevdet at han har tatt avstand fra sin fortid. At denne fortiden i hvert fall ikke er mer enn fire år gammel, og at to år gamle ”Frieord” er en etterfølger av klart nazistiske ”Fyret” – hvor han pleide kontakt med svenske nazimiljøer – gjør ham ikke særlig troverdig.

Frieord er klart fiendtlige til innvandrere. Nettstedet gjør et stort poeng av etnisiteten til personer som begår forbrytelser i Norge, og omtaler dem ofte ved navn. En norsk jente som ble myrdet av en asylsøker av afrikansk opprinnelse har fått egen minneside, og er sterkt støttet av ”Frieord”. Minnesiden har klare rasistiske trekk, og driftes videre selv om jentas foreldre har tatt avstand fra den.

Hvor alvorlig er så NRKs ordbruk?

Å unnskylde et relativt åpenlyst rasistisk og nazistisk nettsted er i seg selv problematisk. Ordet ”innvandrerkritisk” setter en egen standard. Skal man følge den, bør man, som Olav Elgvin påpekte i en annen sammenheng, kalle nazisten Tore W. Tvedt for ”afrikaner-kritiker” eller ”jøde-kritiker”. Ordbruken er også i tråd med bruken av ”islamkritiker” som forskjønnende omtale av noe som egentlig handler om hat mot muslimer. Dette er klassisk nazisme eller fascisme.

At NRK er en statskanal bør tillegges vekt. Det er ille nok om det hadde skjedd i en lokalavis, men her er det altså et statlig medium som godtar en ”kritikk” av innvandrere som sådan – uten å drøfte det betenkelige ved å angripe grupper av mennesker for å være det de er i stedet for det de gjør. Det er en språklig utglidning, og en ufarliggjøring av det avskyelige som bør angripes.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.